Zelf een Wie is de Mol kinderfeestje organiseren?

Wie is de mol kinderfeestje test

Een Wie is de Mol kinderfeestje organiseren is super leuk om te doen. En we weten zeker, dat vind je kind ook. Wil je het goed doen? Dan kost het je ook wel wat tijd. 

Wij hebben zelf 2 dochters van inmiddels 19 en 17 jaar en een paar maanden voor hun verjaardagsfeestje vroegen we ze altijd wat ze dat jaar wilden doen. Standaard werd er dan de naam van een pretpark genoemd. Natuurlijk prima om een keer te doen, maar daar hadden we niet elk jaar zin in. Door de jaren heen zijn we naar ballenbakken, lasergamen, pretparken geweest, maar weet je welke feestjes ze het achteraf het allerleukste vonden? Het zelf georganiseerde Wie is de Mol verjaardagsfeestje thuis. Het liefst natuurlijk gecombineerd met een slaapfeestje.

Wie is de saboteur junior

Kant en klaar Wie is de Mol kinderfeestje organiseren?

Bij groepsspellen.nl bieden we je een écht Wie is de mol spel voor kinderen. Inclusief gave opdrachten, testen met rode en groene schermen en uitnodigingen voor je kinderfeestje.

Wie is de Mol kinderfeestje thuis vieren

Het is niet zo dat feestjes buitenshuis, zoals lasergamen, pretparken, klimbossen niet leuk zijn. Integendeel, geweldig om te doen natuurlijk. Maar als je je kinderen jaren later vraagt wat ze nu echt van hun kinderfeestjes is bijgebleven, dan noemen ze de feestjes thuis of bij vriendjes of vriendinnetjes thuis. En uiteindelijk gaat het om de dag zelf maar zeker ook om de herinnering, die voor geluk zorgt.

Al die buitenshuis activiteiten doe je ook zonder verjaardagsfeestje wel een keer. Schoolreisjes gaan ook geregeld richting de pretparken en met je familie of vrienden ga je wellicht ook wel meerdere keren in je jeugd naar dit soort activiteiten. Maar dat kinderfeestje thuis vieren, dat is uniek.

Natuurlijk staat en valt het wel met hetgeen je organiseert, wat voor heel veel mensen nog best een uitdaging is. We hebben onder andere voor onze beide meiden een Wie is de Mol kinderfeestje (Wie is de Mol junior) georganiseerd en dat bleek een schot in de roos.

Hoe organiseer ik zelf een kinderfeestje Wie is de Mol?

Om eerlijk te zijn betekent het maken van een dergelijk spel heel veel uren voorbereiding. En daarom hebben we bij Groepsspellen.nl het spel Wie is de Saboteur gemaakt, zodat die enorme hoeveelheid werk jou bespaard kan blijven en je voor slechts € 23,97 per groep (dat is dus met bijvoorbeeld 10 kinderen maar € 2,39 per kind) een kant en klaar Wie is de Mol spel kan spelen.

Maar indien je besluit toch het spel zelf te maken, dan hebben we hier de 5 tips hoe je het draaiboek van een widm spel in elkaar zet en een onvergetelijke middag voor jouw kind voorbereidt.

1. Versturen van uitnodigingen

Het Wie is de Mol kinderfeestje begint op het moment dat de kinderen de fiets bij jullie huis parkeren en aanbellen, maar de voorpret kan je al weken van tevoren laten starten. In de uitnodiging, die je natuurlijk helemaal in de look and feel van widm maakt, vertel je de kinderen dat dit verjaardagsfeestje een kinderfeestje thuis is bij jullie... En dat het een Wie is de Mol feestje is.

Vanaf dat moment zijn de kinderen eigenlijk al 2 weken bezig met Wie is de Mol. Op school zullen ze elkaar verdenken, vragen aan elkaar stellen. De spanning loopt op. De Mol (of in ons spel de Saboteur) aanwijzen doe je pas een paar dagen voordat het spel begint of zelfs als start van het spel zelf op het verjaardagsfeestje.

Het grote voordeel van vooraf aankondigen dat je het spel gaat spelen, is dat ook de kinderen die het widm spel wellicht niet kennen nog bijgepraat kunnen worden.

Wie is de Mol kinderfeestje organiseren

2. Het Wie is de Mol kinderfeestje

Het is leuk om het widm logo her en der terug te laten komen op het verjaardagsfeestje. Jokers en geld met het logo van de Mol erop is natuurlijk geweldig. Maar denk ook aan een verjaardagstaart of cake met het widm logo erop.

Dat hebben wij destijds ook gedaan, het geeft de kinderen echt het idee dat ze in het spel zitten. Direct toen de kinderen binnen kwamen, werden ze meegenomen in de regels van het spel, want later bleek dat zelfs de informatie over de volgorde van kadootjes geven en wie er naast de jarige zaten tijdens het kadootjes geven als vragen terugkwamen in de testen die de kinderen moesten maken over de Mol.

Je kunt dus alle kinderfeestje zaken zoals kadootjes geven en volgorde van geven gebruiken voor de test.

Zelf Wie is de Mol kinderfeestje organiseren

3. Wie is de Mol opdrachten kinderfeestje

Als je jarenlang het programma Wie is de Mol op televisie hebt gevolgd kun je je ongetwijfeld nog wel enkele opdrachten herinneren. Maar ben je het vergeten, dan is er nog genoeg te vinden op Youtube. Op deze blog van ons vind je de 20 leukste Wie is de Mol opdrachten ter inspiratie.

Een tip is om zowel de Nederlandse als de Belgische Wie is de Mol afleveringen dan terug te kijken. Zeer de moeite waard.

Verder een paar kleine tips bij het bedenken van je opdrachten:

 • Houd de opdrachten kort
 • Maak het niet te ingewikkeld voor kinderen
 • Laat veel elementen van het echte Wie is de Mol terugkomen, zoals jokers en nepgeld
 • Let op het weer. Kan de Wie is de Mol opdracht binnen en buiten gedaan worden?
 • Houd rekening met het aantal deelnemers
 •  Is een opdracht moeilijk, maak het visueel met een foto of een filmpje.

4. Samenwerking

Een belangrijk rode draad van de spellen is samenwerking. En daar hebben we gelijk één van de geheimen van het succes van Wie is de Mol te pakken: Samenwerken verhoogt de binding van de groep. Je zult merken dat het behalen van de opdrachten in de spellen zorgt voor heel veel saamhorigheid, hetzelfde wat je ziet bij teamsporten. De groep wordt een team en bij het behalen van een opdracht raden we aan de fotocamera bij de hand te houden, want die grote glimlach van oor tot oor bij elk kind is onbetaalbaar!

Zorg dus dat de spellen die je kiest in het Wie is de Mol kinderfeestje vragen om samenwerking. Uiteraard zal de Mol zich hier niet veel van aantrekken.

5. Attributen

Wat verder erg goed scoort, zijn attributen die de spanning verhogen. Denk hierbij aan het gebruik van walkie-talkies en bijvoorbeeld een doosje of kluis met een slot of code erop. Een leuke walkie-talkie app om te gebruiken is Zello.

Je kunt heel makkelijk namelijk een opdracht maken, waarin een code moet worden gevonden. Het openen van een kluis is natuurlijk altijd een euforisch moment. En het praten door walkie-talkies is heerlijk voor de Mol om te mollen. 

Wat win je met het Wie is de Mol feestje?

Dan een zeer belangrijke vraag: wat valt er te winnen ? In het widm televisieprogramma wint de winnaar van het spel een groot geldbedrag en alles wat door de groep niet gewonnen wordt, gaat naar de Mol. Een enkeling op aarde daargelaten, gaan we er vanuit dat jij de kinderen niet met duizenden euro's naar huis laat gaan. 

Denk dus na wat je de kinderen wilt laten winnen. Op heel veel kinderfeestjes krijgen de kinderen na afloop van het feestje iets mee. Snoep, knikkers of wat dan ook. Je kunt dus er voor kiezen om dat de prijs te laten zijn. En dan krijgt de winnaar, de nummer 2 en 3 net even wat meer dan de rest van de deelnemers en de Mol krijgt alles wat de groep niet wint. Het is leuk om een echte Molpot neer te zetten, bijvoorbeeld een glazen pot, waarin de kinderen heel goed kunnen zien, wat ze door slechte samenwerking inmiddels zijn kwijt geraakt aan de Mol.

Zo heb je dezelfde dynamiek als in het widm televisieprogramma. In ons spel hebben we daarnaast ook nepgeld opgenomen met het logo van het spel erop. Van dat nepgeld kunnen ze aan het einde van het spel in ons widm winkeltje snoep kopen. Dat nepgeld krijg je indien je ons spel bestelt er natuurlijk bij. Maak je het Wie is de Mol spel zelf, dan kun je ook kiezen voor Monopoly geld om te gebruiken.

Wie is de Mol geld

Hoe kun je winnen bij een Wie is de Mol kinderfeestje?

Een volgende vraag: hoe kan je het widm spel winnen ? Ook dit is een belangrijke. Wat verdienen de spelers als ze een opdracht goed spelen en hoe verdeel je de pot aan het einde van het spel?

Tip: maak een inschatting hoe de spellen zullen verlopen. Hoeveel gaat de Mol afpakken door te mollen en hoeveel gaan de spelers behalen met de opdrachten. Weet ook dat je zelf tijdens het spelen natuurlijk invloed hebt op deze uitkomst.

Gaat het de Mol teveel voor de wind omdat de groep er een potje van maakt, wees dan minder streng in de regels. Geef ze wat meer tijd voor een volgende opdracht (jij bent degene die de tijd bijhoudt, de kinderen hebben daar geen tijd voor).
De kinderen willen dit vooraf graag weten. Al vergeten ze dat tijdens het spel toch weer, omdat ze hun handen vol hebben aan de de verschillende Wie is de Mol kinderfeestje spelletjes.

Hoe lang duurt het feestje Wie is de Mol?

Dan is het belangrijk om een goede tijdsinschatting te maken. Bij kinderfeestjes heb je meestal na verloop van tijd dat er ouders aan de deur komen die hun kind weer komen ophalen :-). En je wilt niet dat je nog niet klaar bent.

Tip: schat de tijd altijd veel ruimer in dan je denkt. Je speelt met kinderen, dus het komt voor dat je alles nog een keer moet uitleggen. En het komt ook voor dat er even geplast moet worden, je kent het wel.

Daarnaast is het goed dat soms de spanningsboog even minder gespannen is, want het spel is al spannend genoeg. Dus geef ze tijd en ruimte om ook even te chillen (dat doen ze tegenwoordig he) af en toe, dan blijft het Wie is de Mol kinderfeestje een onvergetelijke herinnering.

De Wie is de Mol Test

De widm test is, uit eigen ervaring sprekend, het meest spannende onderdeel van het hele spel. Iedereen die het spel kent, herkent het liedje en de stem die zegt:

'Tijd voor de test, 20 vragen over de identiteit en het doen en laten van de Mol. Degene die het minste weet ligt het uit het spel, behalve de Mol, die hoeft nooit naar huis.'

De kinderen komen één voor één met hun aantekeningenboekje en pen aan tafel voor de computer zitten om de test te maken. Je zult denken als ouder dat de CITO toets de belangrijkste toets is voor een 12 jarige, echt niet: Deze testen nemen ze heel serieus. Ook het moment om verdiende of gevonden jokers in te leveren natuurlijk.

We maakten het mee dat een jongetje met een van pijn verwrongen gezicht ging zitten. Hij zei: 'ik heb zo'n pijn aan mijn voet', waarop hij zijn schoen uit trok. Hij vervolgde 'ik heb 2 jokers in mijn schoen verstopt, maar die gingen onder mijn voet zitten, zodat ik er steeds bovenop stond'. Waarna hij 2 jokers triomfantelijk op tafel legde.

De test kun je heel makkelijk in excel maken en indien je een beetje handig bent met dat programma, laat je de ingevulde antwoorden automatisch vergelijken met de juiste antwoorden. Dan weet je direct nadat elk kind de widm test heeft ingevuld wie er bovenaan staat of gewonnen heeft.

test wie is de mol

Vragen Wie is de Mol Test

De vragen die je (bijvoorbeeld) stelt gaan over het Wie is de Mol kinderfeestje.

 • Zat de Mol in de eerste of tweede groep
 • Zat de Mol naast de jarige toen de kadootjes werden gegeven?
 • Begint de voornaam van de Mol met een E, L of M ?

Maar je kunt het jezelf nog makkelijker maken. Stuur vooraf aan het Wie is de Mol kinderfeestje per e-mail een vragenlijst naar de kinderen. Zodoende kun je nog meer informatie over ze krijgen, die je weer verwerkt in de test. Dan krijg je ook vragen als:

 • Woont de Mol op een even huisnummer?
 • Heeft de Mol meerdere voornamen?
 • Heeft de Mol huisdieren?

En zo ontstaat je test of zoals in Wie is de Saboteur de 2 testen. In ons spel hebben we een 3-tal versies van het spel gemaakt, zodat het voor de leeftijden 9 - 14 jaar altijd past. De wat oudere kinderen zullen een langere spanningsboog hebben dan de jongere kinderen. En dus kun je met dit spel kiezen om 3 tot 6 spellen te spelen en te kiezen voor 1 of 2 testen. Daarmee wordt het widm spel zo lang als je zelf wilt.

De allerbelangrijkste TIP voor Wie is de Mol kinderfeestje

Er is één onderdeel in het spel wat tegenvalt. Een onderdeel waar we tijdens ons eigen Wie is de Mol spel met onze vriendengroep ook tegen aanliepen was dat er mensen moesten afvallen na het maken van de test.

Niet leuk, deze mensen kunnen dan niet meer meedoen en voor kinderen is dit echt een enorme afknapper. En dus de tip: werk met punten, met geld en laat niemand afvallen tijdens het spel. In ons spel hebben we hier rekening mee gehouden.

De winnaar krijgt het grootste percentage van het verdiende geld en winnen doe je door de meeste punten te halen. Punten krijg je door de meeste vragen goed te scoren in de test en door jokers te verzamelen, die ingeleverd dus ook punten opleveren.

Wie is de saboteur junior

Tot slot

Bij het schrijven van deze blog krijgen we al weer helemaal zin in Wie is de Mol op tv. We hopen met deze blog je wat inzichten en bruikbare tips te geven om een eigen draaiboek en daarmee geslaagd Wie is de Mol kinderfeestje te organiseren.

Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en ons kant-en-klare Wie is de Saboteur spel te bestellen voor slechts € 23,97. Dan heb je nog steeds wel zelf de taak om het spel te begeleiden. Maar je voorbereidingen nemen af naar nog slechts enkele uren om jouw kind en zijn of haar vriendjes of vriendinnetjes op het leukste kinderfeestje ooit te trakteren.

Met onze eigen vriendengroep hebben we ook een Wie is de Mol spel gespeeld voor volwassenen. Ook deze is inmiddels al geruime tijd te bestellen via groepsspellen.nl. En vanaf einde van deze week is er een nieuwe versie beschikbaar voor volwassenen. Wil je op de hoogte worden gehouden van onze nieuwe spellen? Laat dan je naam en e-mail adres achter en we houden je op de hoogte van alle leuke spellen, acties, raadsels en gratis ebooks van Groepsspellen.nl • Sanna schreef:

  Wat een leuk idee ik wou al graag wie is de mol doen en nou weet ik hoe ik dat kan voorbereiden

 • Geertje de Keijzer schreef:

  Ik zag in eerdere comments de vraag voor een grotere groep. Hebben jullie inmiddels naar die variant gekeken.
  Ik ga hopelijk in juni op kamp met 22 leerlingen, maar mogelijk kan ik het ook spelen op mijn verjaardag in de maand februari gedurende een hele schooldag.

  Wat zijn de mogelijkheden wat jullie betreft?

  vr groet,

  Geertje de Keijzer

  • Richard en Marjolein schreef:

   Hoi Geertje,

   Bedankt voor je vraag. Het spel is speelbaar tot en met 20 kinderen. Eigenlijk adviseren van 7- 15 kinderen, omdat het dan nog te doen is om de Saboteur er uit te halen.
   Hier kun je wel een oplossing voor maken, door in het spel 2 saboteurs te hebben.

   De testen lopen maar tot 20 kinderen. Je kunt het wel met 22 spelen, maar dan moet je de test gewoon 2x gebruiken. Dus bestand even 2x opslaan en de vragen in beide bestanden kopiëren.

   Ook de spellen moet je iets aanpassen omdat je met een grotere groep speelt. Na je bestelling kunnen we daar wel wat tips voor geven (schrijf bij je bestelling dan: ik wil het met 22 spelen).
   Dus het kan wel, maar het vraagt wat kleine aanpassingen.

   vriendelijke spelgroet,

   Richard en Marjolein

 • Albertine schreef:

  Hoi, ik zit te denken om het spel te bestellen. Ik weet alleen nog niet precies wanneer we het gaan spelen. Is er een ‘houdbaarheid’op. Of maakt het niet uit wanneer ik het gebruik? En er zijn in het totaal 11 kinderen. Kan dat ook?

  • Richard en Marjolein schreef:

   Goedemiddag Albertine,

   Er is geen houdbaarheid op het spel hoor, dus je kunt het nu bestellen en later spelen.
   Alvast veel plezier!

   Vriendelijke spelgroet,

   Richard en Marjolein

 • Martin schreef:

  Is het spel beschikbaar voor een kamp in april 2019?

 • Nynke schreef:

  Leuk dat dit spel er is! We zouden het met 13 jarigen willen doen. Dan speel je de lange variant? Die duurt dan ook echt 6 uur? En wat is het minimum aantal deelnemers?

  • Richard en Marjolein schreef:

   Hoi Nynke,

   Je kunt elke variant spelen ongeacht de leeftijd. 6 uur is als je er lang over doet en alle spellen speelt. Je kunt het spel inkorten en sneller spelen. Als spelleider bepaal je het tempo van spelen.
   We raden aan het spel met minimaal 10 personen te spelen. 9 kan ook, daar onder wordt het minder leuk.

   vriendelijke groeten,

   Richard en Marjolein

 • Jolanda schreef:

  Is het spel om te bouwen naar een kampversie dus meer kids en meer dagen? Misschien dagelijks een andere mol?

  • Richard en Marjolein schreef:

   Hoi Jolanda,

   Dat is een interessante vraag, want die mogelijkheid hebben we nu nog niet. Maar het zou het spel Wie is de Saboteur voor een grote groep wel gaaf maken. Wanneer gaan jullie op kamp ? En met hoeveel personen ongeveer ? Wellicht hebben we tijd om hier mee aan de slag te gaan, want het is wel een enorm leuke uitdaging!

   vriendelijke spelgroet,

   Richard en Marjolein

   • Jolanda schreef:

    33 kinderen. Kamp schiet echter al op: 18 september

    • Richard en Marjolein schreef:

     Ai.. dat is te snel helaas. Succes met je zoektocht. We hebben overigens wel een Moordspel voor Tieners inmiddels gereed. Nog niet zichtbaar op de website, maar al wel beschikbaar. Dit spel kun je met maximaal 40 personen spelen en duurt ongeveer 2 uur gemiddeld. Het spel is geschikt voor 11 jaar en ouder.

 • Sandra schreef:

  Kan ik het spel ook met 14 kinderen spelen van ongeveer 12 en 13 jaar?

  Groetjes Sandra

  • Richard en Marjolein schreef:

   Hoi Sandra,

   Bedankt voor je bericht en vraag. Je kunt het Wie is de Saboteur juniorspel tot en met maximaal 15 personen spelen.

   vriendelijke spelgroet,

   Richard & Marjolein

 • >