Wie is de Mol 2018 – de 4 hints om de Mol te vinden

Als er een programma op televisie niet te voorspellen valt, dan is het Wie is de Mol. Elk jaar opnieuw zit ik elke aflevering samen met mijn vrouw en 2 tienerdochters op de bank naar dit fantastische programma te kijken en natuurlijk spelen we via de Wie is de Mol app mee om te kijken wie de beste Mollenvanger is. We volgen in Mol Talk alle Wie is de Mol hints.

En we zijn zeer oplettend, spoelen soms zelfs een Wie is de Mol aflevering terug als we denken een hint te hebben gezien en daarna vullen we heel serieus allemaal de app in. Maar elk Wie is de Mol seizoen opnieuw moeten we tot onze grote spijt concluderen er weer eens volledig naast te zitten. Het lijkt gewoonweg niet te doen om de juiste Mol aan te wijzen. Natuurlijk heeft elk jaar een percentage van alle Nederlanders het juist. Maar ja elke deelnemer krijgt een bepaald percentage van de stemmen en dus zijn er altijd mensen die het juist voorspellen. Wij hebben echter niemand in onze directe omgeving die het juist heeft voorspeld onderbouwd door steekhoudende argumenten.

Dus was het tijd om eens grondig onderzoek te doen naar alle Wie is de Mol hints van de afgelopen seizoenen en een tactiek vast te stellen die er voor gaat zorgen dat wij – en nu jij als lezer natuurlijk ook – tijdens Wie is de Mol 2018, de juiste Mol gaat aanwijzen. We hebben een 3-tal tips gedestilleerd uit tientallen uren ‘Wie is de Mol Uitzending gemist’ kijken. 3 tips, waarmee wij de kans om de juiste Mol aan te wijzen gaan verhogen.

1. Titels van de Wie is de Mol 2018 afleveringen

Er is één soort hint die onbetwist op nummer 1 staat, de titels van de afleveringen. De laatste 4 seizoenen zijn de Wie is de Mol hints altijd gekoppeld aan deze titels. Het lastige is hier, dat de ene titel een cryptische hint is en de andere titel een letterlijke Wie is de Mol hint is. Tja… die informatie krijg je van tevoren niet, dus je zult ze vanuit beide invalshoeken moeten onderzoeken. 2 onderzoeken dus, misschien dus ook 2x kijken.

wie-is-de-mol-hints-spiegelbeeld

Of de rollen thuis verdelen. Degene die het beste in cryptogrammen is, gaat aan het puzzelen met de titel en dat projecteren naar de Wie is de Mol aflevering. Degene die het letterlijk gaat zoeken, heeft het makkelijker.

Letterlijke Wie is de Mol hints:

Om gevoel te krijgen bij waar je naar moet zoeken, geven we in deze blog diverse voorbeelden van Wie is de Mol hints. Veel hints bekijken gaat je er beter in maken (alles wat je vaak doet, gaat je steeds beter af) en dus meer kans dat jij straks in Wie is de Mol 2018 de juiste mol gaat aanwijzen. We beginnen met de voorbeelden van de makkelijkste vorm: Letterlijke Wie is de Mol hints.

Voorbeelden:

  1. Wie is de Mol seizoen 2013, aflevering 2 ‘ Spiegelbeeld’. Letterlijk was Kees Tol te zien in het spiegelbeeld van de zonnebril van Tania Kross. Uiteraard zie je dat niet als je gewoon de uitzending kijkt, want je volgt ook de gesprekken die de Wie is de Mol kandidaten met elkaar hebben en ook de locaties zijn vaak zo adembenemend mooi dat dit soort details je snel ontschieten. Maar niet als je gericht met de cryptische of letterlijke opdracht gaat zoeken.
  2. In hetzelfde Wie is de Mol seizoen heet aflevering 5: ‘Fluister en huiver’. En wederom letterlijk is er één Wie is de Mol kandidaat die fluistert. Dat is Zarayda Groenhart. Zij fluistert over dat Kees de Mol de Mol kan zijn. Uiteraard kan degene die letterlijk onderzoekt hier ook Zarayda als Mol gaan aanwijzen, maar indien je dit aflevering na aflevering blijft doen, zal uiteindelijk Kees toch als meest verdachte Wie is de Mol kandidaat worden bestempeld.

mol-actie3. Door naar Wie is de Mol 2016, met Klaas van Kruistum als de Mol. In aflevering 6 was de titel: ‘Misplaatst’ en jawel hoor, wat was één van de opdrachten in het spel ? Twee kamers gescheiden door een muur, identiek maken, door zaken te verplaatsen. Goed plaatsen was de opdracht, maar natuurlijk niet voor de Mol. Die wilde zoveel mogelijk misplaatsen. De Mol wist duidelijk zichtbaar de tafel te misplaatsen door er licht tegen aan te leunen, waardoor hij verschoof. En zoals een mooi Engelstalig spreekwoord gaat: ‘the devil is in the detail’.

Hier dus ook een detail, maar weer zo letterlijk na te speuren, dat het voor een geoefende Wie is de Mol kijker die ‘letterlijk’ onderzoek doet, wel vindbaar moet zijn. Eigenlijk moet je je bij elke scene in dit programma afvragen: Waarom heeft de regie gekozen om dit op te nemen in de aflevering ? Nogmaals: het is volledig anders kijken naar Wie is de Mol, maar hé wil je de Mol vinden of niet ? Iedereen heeft het tegenwoordig over Omdenken, nou in dit geval moet je Omzien.

Klaar voor nog eentje ?

4. Nog een mooi voorbeeld van een letterlijk Wie is de Mol hint. Het afgelopen – overigens prachtige – Wie is de Mol seizoen in het Noordwesten van Amerika, waar de Mol Thomas Cammaert was. Aflevering 4: ‘Meer dan normaal’. Ok, niet alvast naar de beelden gaan kijken (die vanaf xx.xx alles duidelijk maken), maar ga voor jezelf eens na, wat zou dit kunnen betekenen ? Blijkbaar is er in de aflevering iets wat afwijkt in aantal van wat normaal is.

In dit geval is het dus het feit dat Thomas als Mol meer lasso’s heeft dan de rest van de Wie is de Mol kandidaten. Meer dan normaal dus. Briljant en alleen maar te ontdekken als je alles wat ‘meer is dan normaal’ voor jezelf bijhoudt. Uitzending dus minimaal 2x kijken en de 2e keer alles bijhouden wat meer of minder is. Zijn de Wie is de Mol kandidaten in groepen in ongelijke aantallen verdeeld ? Is een bepaalde uitkomst in een opdracht hoger dan het zou moeten zijn bij één van de kandidaten ?

5. Ok, een allerlaatste letterlijke hint van de titel van aflevering 4 uit Wie is de Mol 2016: ‘Minder dan je denkt’. Taeke Taekema zegt in de aflevering dat Klaas 3 jokers heeft. Tijdens de test zien we Klaas 1 joker inzetten. Een vette hint dus richting de Mol. Letterlijk minder jokers dan Taeke dacht.

Het vraagt dus wel tijd en energie om de afleveringen minimaal nog een keer te kijken. Beeld stil zetten, terug spoelen, nog eens kijken… het hoort er allemaal bij. Ben jij de Wie is de Mol winnaar door direct in aflevering 1 van het komende seizoen de Mol aan te wijzen ?

Cryptische Wie is de Mol hints:

Nu we de letterlijke hints genoeg hebben behandeld en jij een master bent om uit alle Wie is de Mol kandidaten met behulp van deze hints de mol aan te wijzen, is het tijd voor de meer lastige materie: de cryptische Wie is de Mol hints. Ook hier geven we een aantal voorbeelden, zodat je hopelijk iets meer gevoel voor dit soort hints gaat krijgen. Immers: mensen die cryptogram puzzels maken, waren hier ook niet op dag 1 direct goed in. Cryptische hints zijn dus niet letterlijk zo, maar duiden wel op een bepaalde situatie. Dus hier komen de voorbeelden.

zwarte-vrijstelling

In Wie is de Mol 2015 was de Mol Margriet van der Linden. De titel van aflevering 1 was ‘Lezen en Schrijven’. Als we letterlijk onderzoek zouden doen naar deze tekst, dan ga je op zoek in de uitzending naar degene die leest of schrijft en noteer je alle namen van die Wie is de Mol kandidaten. Maar dat zal in dit geval niks opleveren. Het gaat hier om een cryptische omschrijving. Margriet

van der Linden is journalist van beroep. Handig van de regie van widm dat ze aflevering 1 zo noemen, omdat heel veel mensen haar in aflevering 1 nog niet kenden, laat staan welk beroep ze heeft.

Dus de link naar haar achtergrond is dan niet direct zo maar gemaakt. Achteraf wel een hele duidelijke hint dus. 2015 was sowieso wel een seizoen waar blijkbaar in het regieteam een persoon zat met cryptische vaardigheden, want ook aflevering 4 had een hele mooie cryptische Wie is de Mol hint in zich: ‘Macht’. In deze aflevering kreeg de Mol de zwarte vrijstelling. En dat betekent…. juist: Macht! De zwarte vrijstelling maakt alle jokers en vrijstellingen die ingezet worden tijdens de test ongedaan.

Hoe vind ik de mol ?

Kijk je thuis met meerdere personen, verdeel je team dan in 2-en. De cryptische onderzoekers en de letterlijke onderzoekers. Elke aflevering ga je met de naam van de titel aantekeningen bijhouden en alle situaties die er aan voldoen opschrijven. Dit doe je aflevering na aflevering. In elke aflevering voldoen er een paar Wie is de Mol kandidaten aan de naam van de titel. Uiteindelijk zal de Mol het vaakst voorkomen op jouw lijstje. Is dat een garantie ? Nee natuurlijk niet, maar zo heb je wel de beste kansen om de Mol te vinden.

2. Ongewone details in beeld

Om je kansen te vergroten is dit tip 2. De regie maakt voor elke week 1 uur Wie is de Mol televisie. In een aflevering zitten allerlei soorten beelden. We maken een zeer grof onderscheid in groepen beelden: shots van de omgeving, uitleg momenten door Art Rooijakkers, de uitvoering van de opdrachten, grappige momenten aan de eettafel en de overige momenten. En meestal gaat het om die laatste groep beelden: de overige momenten. Want waarom worden juist die in dat uur getoond ? Grote kans dus dat er iets aan Wie is de Mol hints wordt getoond, uiteraard op een zeer subtiele manier en daardoor niet registreerbaar voor de kijker die gewoon lekker het spel aan het volgen is. Maar niet voor ons Wie is de Mol onderzoekers! Een paar voorbeelden dus om hier eens beter bij stil te staan.

wie-is-de-molWie is de Mol 2017, aflevering 3 laat Art de Wie is de Mol kandidaten een boek zien met op de kaft een oranje vingerafdruk. Soldaat van oranje heeft Thomas – de mol – in gespeeld. Op zich wel een hint die ver door gedacht is, maar tegelijk wel een boek met een hele specifieke voorkant, dus daar moet je dan iets mee. Het is typisch zo’n opvallend ongewoon detail wat goed in beeld komt en dat doet de regie dus niet voor niks.

Thomas komt dan wel op het lijstje met verdachte mol personen als je iets met oranje moet doen. Tenzij je de persoon Thomas niet goed genoeg kent, zoals heel veel kijkers het afgelopen jaar.

Wie is de Mol 2016, met Mol Margriet van der Linden. In de aflevering ‘Schaalvergroting’ moest Margriet in een opdracht een antwoord op een vraag geven en ze antwoordde ’12’. Dat cijfer correspondeerde met een schaaltje met een naam er in. Even later vulde ze ’11’ in op dezelfde vraag in de test. En daarmee stemde ze op zichzelf als de Mol. Kwestie van goed opletten dus in het programma.

wie-is-de-mol-spelEn in Wie is de Mol 2016 met Klaas van Kruistum kwam een kruis iets te regelmatig in beeld. In een opdracht in aflevering 7 was een kruis van speelstenen te zien tijdens de opdracht. Maar ook in de rest van alle afleveringen heel veel kruizen.

Bij Susanne Visser was het niet anders in Wie is de Mol 2014. Vissers ten overvloede in diverse afleveringen.

Susanne deed zelf ook goed mee om details prijs te geven tijdens de aflevering. Gedurende de opdracht waar ze de juiste Boeddha beelden moesten halen uit totaal 2000 beelden, liep ze continue met 2 vingers tegen elkaar en de hand omhoog. En ja hoor… even later was er weer zo’n mooie Wie is de Mol shot te zien van een heilige in een kerk met…. 2 vingers tegen elkaar en de hand omhoog. Waarom hebben we dit toch niet gezien ?

Dit zijn slechts een paar van de vele voorbeelden die er in het spel zijn om de Mol te vinden.

3. Cijfers

In alle seizoenen van Wie is de Mol zitten opdrachten waarin getallen of letters voorkomen. Kijk je het programma voor de eerste keer en kijk je nooit achteraf naar de Wie is de Mol hints, dan zijn het gewoon toevallige cijfers en letters. Maar uiteraard is dat niet zo. Ook de gekozen cijfers en letters zijn in widm heel nauwkeurig gekozen. En dus aantekeningenboekjes en pennen of potloden paraat. Voor de eerste aflevering heb je alvast wat huiswerk te doen. Voor elke Wie is de Mol kandidaat moet je zoveel mogelijk relevante getallen en letters verzamelen. Wel waarschuwen we hier vooraf, dat je behoorlijk moet doordenken om deze hints op het spoor te komen. Maar goed, als je de andere tips eerst doet en deze als laatste, zal het wellicht je bewijs wat je al dacht te hebben verder ondersteunen.

Begin met de geboortedatum van elke kandidaat, maar kijk ook naar andere relevante getallen. Hebben we bijvoorbeeld te maken met een radio dj van Radio 538 ? De afgelopen seizoenen zijn er diverse mooie voorbeelden voorbij gekomen. Een paar voorbeelden dus.

wie-is-de-mol-hintsWie is de Mol 2016 waren 2 opdrachten die met cijfers voorkwamen. Er was een metro met nummer M1285. Tel je de losse cijfers bij elkaar op, dan krijg je: 16. Even later was er een spel waar de getallen 2 4 en 10 in voor kwamen. Opgeteld 16. De geboortedatum van de Mol (Klaas van Kruistum) was 6 – 10. Zes-tien. Beetje ver gezocht misschien en daardoor lastig om te vinden. Dus nog een voorbeeld.

Wie is de Mol 2015 kende een opdracht waarin diverse getallen als uitkomst gaven: 3 4 7 8 9 12 14 15 19 21. Deze getallen corresponderen met letters uit het alfabet (a=1, b=2 etc). Van die letters kun je een woord maken: Onschuldig. En de bloem Margriet staat voor onder andere: onschuld.

Een meer makkelijke cijferhint was toen Kees Tol (de Mol in 2013) tijdens de test even uit beeld was en een shot was te zien waar een paal stond met het jaartal 1982 er op. Je raadt het al: de geboortedatum van de Mol, Kees Tol.

4. Follow the Money

follow-the-moneyWe sluiten af met één van de Wie is de Mol hints, die je ongetwijfeld eerder hebt gehoord, maar o zo belangrijk is. De Mol heeft geen belang bij veel geld in de pot voor de spelers. Immers elke euro die niet wordt gewonnen, gaat naar de Mol. En dus geldt het principe ‘Follow the Money’, ‘Volg het geld’ om te achterhalen wie de Mol kan zijn. Het komt er op neer, dat de Mol niet bij de kandidaten hoort die het meeste geld in het laatje brengen gedurende het spel.

Houdt dus bij alle opdrachten in Wie is de Mol 2018 goed bij wie hoeveel geld wint bij welke opdracht en wie niet of minder. Zo ontstaat er een totaalbedrag per Wie is de Mol kandidaat van wat ze verdiend hebben. En dan weet jij dat ongetwijfeld bij de laagste 3 scorende de Mol moet zitten. Succes!

 

Tot slot

We zijn heel benieuwd als we echte rechercheurs eens alle afleveringen in een seizoen laten bekijken, zouden die dan de Mol zonder te knipperen met de ogen aanwijzen ? Wij zijn er met deze wie is de Mol hints van overtuigd dat we de Mol met de bovenstaande tips gaan aanwijzen na een paar afleveringen in het nieuwe Wie is de Mol 2018 seizoen. En jij ?

Kan je niet wachten tot Wie is de Mol 2018 gaat beginnen en wil je zelf ook eens ervaren hoe spannend dit spel in het echt is ? Goed nieuws, op groepsspellen.nl kun je het spel Wie is de Saboteur vinden. Met jouw vrienden, familie of collega’s speel je al een compleet spel voor maar € 19,50 totaal. Dus dat is omgerekend een paar euro per persoon voor een middag of avond Mol spanning en plezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

>