Wie is de Mol Finalist – Het aftellen is begonnen

Wie is de Mol finalistNog 1 week en dan weten het eindelijk. De aflevering van deze week gaf ons weer genoeg stof tot nadenken: welke Wie is de Mol finalist is de Mol ? Twee Wie is de Mol opdrachten en de eindtest werden in deze aflevering in beeld gebracht.

Wat hebben we gezien aan gedragingen en bewijs om de Mol te vinden ? In ieder geval 3 heerlijke kandidaten die het verdienen in de finale te staan. En voor het eerst zal volgende week live in het Vondelpark bij Vondel CS bekend worden gemaakt wie de Mol is.

Op zich beetje jammer, maar goed, het mag ook wel weer eens even net wat anders dan de vorige keren, want het is wel Wie is de Mol tenslotte.

En de Mol: dat is Ruben roept de helft van Nederland. Wij denken dat het iemand anders is…

 

Wie is de Mol opdracht 1 – Maneschijn

Wat een ongelofelijk mooie opdracht was dit. De kandidaten waren er zichtbaar door geëmotioneerd. En het lukte alledrie om de maan te vinden. Op zich verwonderlijk want ze konden elkaar volledig niet controleren en dus had de Mol hier kunnen Mollen. Jan vond als eerste een koepel met een Mol logo er op, gevolgd door Ruben. Direct was Olcay natuurlijk verdacht, maar die vond even later in het donker (Mollen lopen vaker in het donker) haar koepel met het Mol logo.

Ruben presteerde als beste, want hij had als eerste de maan gevonden door zijn telescoop er op te richten. Olcay had daarna de maan ook snel gevonden, waardoor de schijnwerpers volledig op Jan gingen. Aangezien Ruben en Olcay hem niet gingen controleren, had Jan hier kunnen Mollen wat ons betreft. Aangezien hij het uiteindelijk – net – haalde binnen de tijd verdenken we Jan hier niet.

Lastig dus om hier een Mol aan te wijzen. Opmerkelijk was:

 • dat Wie is de Mol finalist Jan in plaats van zijn portofoon te gebruiken naar buiten kwam om Olcay te helpen haar koepel te vinden. Dat vertraagt natuurlijk enorm.
 • Ruben opperde om naar koepel 2 te gaan, terwijl afgesproken was dat ze eerste naar koepel 1, 3 en 5 zouden gaan. Olcay voorkwam dit.

Al met al geen enorm duidelijke aanwijzingen om uit deze opdracht de Mol aan te wijzen helaas. De opdracht werd redelijk simpel binnen gehaald en dus werd er € 1000 voor de pot verdiend.

Wie is de Saboteur

Wie is de Mol opdracht 2 – Verbergen

Met elk een mooi oude Oost-Europese Lada tot zijn of haar beschikking, kon elke Wie is de Mol finalist 4 puzzelstukjes vinden die uiteindelijk moesten leiden naar de oplossing van deze Wie is de Mol opdracht. De titel van de opdracht vinden we verdacht. Waar in de vorige opdracht de naam Maneschijn natuurlijk logisch gekozen was, is de term ‘Verbergen’ opvallend voor deze opdracht. De opdracht werd niet gehaald, voor ons gevoel dik niet gehaald. Want als we de vertaling door de Georgiërs mogen geloven, dan moesten ze nog 4 kilometer naar een dorpje Molito rijden.

We hebben het dorpje gecheckt en het bestaat inderdaad. Vlakbij het meer van Tabatskuri ligt dit kleine dorpje. Apart dat ze met slechts de puzzelstukjes van Olcay en Ruben dit al konden benoemen. Wat gebeurde er aan rariteiten, welke Wie is de Mol finalist heeft hier lopen Mollen ?

Puzzelstukjes

Iedere Wie is de Mol finalist moest dus 4 puzzelstukjes vinden. Een overzicht hoe dit verliep:

Jan

Jan heeft 4 puzzelstukjes gevonden. En we denken dat hij ook 4 juiste antwoorden heeft gegeven.

 • De gaten in de 4 velgen moest hij tellen. We hebben meegeteld en komen ook op 4 x 12 = 48 gaten. Dus dat is juist.
 • Het aantal poken in de auto was 3. Dit konden we niet checken natuurlijk, want het werd niet in beeld gebracht. Dus ook maar even op gegoogeld. En ja hoor: de Lada Niva heeft 3 poken. En dus is dit antwoord ook juist.
 • Het type Lada was een 1.7, dat liet Jan ons ook zien. Dus ook weer een juist antwoord.
 • En tenslotte de reserveband. Zit die in de kofferbak of onder de motorkap. Die had Jan ook juist beantwoord.

3 pokenMaar… dan blijft natuurlijk wel de vraag of hij uiteindelijk ook de juiste puzzelstukjes mee heeft genomen. We denken echter dat de Mol in deze opdracht wist dat ze in tijdnood zouden komen en dus heel rustig aan heeft gedaan. De Mol wist ook dat ze die tekst moesten laten vertalen. Jan is verdacht, want hij wil afspreken met de 2 andere Wie is de Mol finalisten op de plek waar de opdracht begon. Juist… ver weg van elke Georgiër, zodat ze de tekst niet konden vertalen. Jan kwam ook te laat bij de andere 2 aan om de opdracht nog te halen.

Verbergen zou ook kunnen slaan op het feit dat Jan een aantal keer de verre bergen beschrijft die hij zo mooi vindt.

Conclusie: Jan vertoont hier echte Mol streken. Gewoon 4 goede antwoorden geven, maar wel te laat komen.

Ruben

MolitiRuben vindt slechts 3 puzzelstukjes en heeft dus iets te ‘Verbergen’ wellicht. Hoe kun je nou in zo’n open veld het bord missen met de vraag er op ? Lijkt ons onmogelijk. Dikke Mol actie dus. Tegelijkertijd moeten we toegeven dat Ruben wel meer onhandigheid vertoont in alle afleveringen tot nu toe. Deze Wie is de Mol finalist is of heel onhandig of Molt elke keer op dezelfde manier.

De 3 puzzelstukjes die deze Wie is de Mol finalist vond, gingen als volgt:

 • De motorkap openen om het oliepeil te bekijken lukt Ruben niet. Hij gokte dat de oliepeiler in het midden van de motorkamp moest zitten. Natuurlijk ook even gecheckt: het klopt.
 • het aantal lampjes wat gaat knipperen als je de gevarendriehoek op het dashboard indrukt is 5. Er was inderdaad een lampje kapot. Ook juist dus.
 • De lengte van de Lada was 3,72, zoals Ruben ons netjes liet zien.

3 van de 4, maar wel juist beantwoord. Conclusie: Ruben had wat te ‘verbergen’, maar was wel met Olcay al zo slim om de teksten te laten vertalen die op de puzzelstukjes stond.

Olcay

mol actieEn Olcay ? Die was weer op de Olcay-manier de opdracht aan het doen. Scheurend door de plassen, onhandigheid door een paaltje om ver te rijden. Als Olcay de Mol is, dan is het by far de meest opvallende Mol ooit geweest. Dat paaltje om ver rijden vinden we overigens zeer verdacht. Ze zocht naar een reden om de puzzelstukjes te verdraaien. Ze reed het paaltje om met een reden dat de handrem kapot was. Maar dan had ze nog steeds een gewone rem in de auto en had deze Wie is de Mol finalist nog steeds gewoon de auto in de achteruit kunnen zetten toch ?

Dan nog iets vreemds. Olcay kwam bij Ruben en had 4 puzzelstukjes (we telden op de motorkap 7 stukjes totaal), maar we hebben Olcay maar 3 stukjes zien vinden:

 • Olcay moest een vraag beantwoorden of haar Lada Niva over de weg tussen de pionnen kon door rijden zonder een pion om te rijden. Ze dacht van wel en heeft dus dat puzzelstukje gepakt. Maar…. waarom ging ze vervolgens minutenlang door de pionnen heen zigzaggen. Dat was de opdracht helemaal niet. Ze moest alleen maar uit meten of ze er door heen kon rijden. En dan over de weg, niet van links naar rechts – van berm naar berm. Dit was ongelofelijk Mol gedrag en de vraag verkeerd interpreteren (en dus wellicht verkeerde puzzelstukje gepakt) én enorm veel tijd verliezen met deze opdracht.
 • Waar zit het hendeltje van de kofferbak. Die zat bij de achterbank. Ze vroeg dit netjes aan Jan. Antwoord was juist.
 • En dus dat paaltje wat ze om ver reed, waardoor ze plotseling niet meer wist welk puzzelstukje ze moest hebben.

Hierdoor heeft ze dus wellicht 2 of 3 foute stukjes meegenomen. Conclusie: Olcay heeft hier gemold.

Alledrie komen ze dus niet brandschoon uit deze Wie is de Mol opdracht, maar Olcay en Jan hebben hier de opdracht doen mislukken. Sorry voor alle Ruben-stemmers.

Wie is de Mol opdracht 3 – De test

de testEr was natuurlijk geen 3e spel, omdat de eindtest gemaakt moest worden. Heerlijk psychologisch spelletje, waar elke Wie is de Mol finalist toch wel even goed over na moest denken. Ga je voor de snelste tijd om het parcours af te leggen, ga je voor geld voor de pot (en verdien je daardoor € 2500 extra als je wint) of wil je oog in oog staan met de Mol ?

oog in oog met de MolEén Wie is de Mol finalist koos niet voor het geld: dat was Olcay. Zij koos ervoor zo snel mogelijk naar de test te gaan, zodat mocht ze net zoveel vragen goed hebben als iemand anders, zij het spel zou winnen. Een opmerkelijke keus, want hoe groot is de kans dat je alle 40 vragen goed hebt of dat je evenveel vragen goed hebt. Enige reden zou kunnen zijn dat zij en Jan allebei op Ruben zitten en dus dat ze hierdoor denkt Jan te kunnen verslaan.

De andere twee kozen beide voor het geld. Er werd dus € 5000 voor de pot verdiend, enorm veel geld. Een Mol zou toch niet voor geld gaan ? Wat zou jij doen ? Een Mol gaat toch gewoon voor de test ? Of dan in ieder geval de Mol willen zien ? Maar niet dus.

MolDe 3e keus: oog in oog komen te staan met de Mol is wellicht toch gebeurd voor ons als kijkers. Er was een shot waarin Olcay weerspiegelde in het water en dus oog in oog kon staan met de Mol.

Vervolgens moesten de 3 finalisten de test maken. Ruben is hoofdverdachte, omdat zowel Olcay als Jan op hem zitten. En Ruben stemt op Jan, maar met veel minder bewijslast vinden we.

De eindtijd van Ruben voor de test was 10:44. Als je dit omdraait kun je met een beetje fantasie van de 2 vieren een M maken en staat er: M O L. Ver gezocht misschien, maar ja… the devil is in the detail.

Tot slot – Wie is de Mol finalist

De meeste Molloten zitten nu op Wie is de Mol finalist Ruben. Wij denken echter dat de programmamakers ons hier weer eens de verkeerde kant op wijzen door dit allemaal zo expliciet in beeld te brengen. In opdracht 2 gaf Jan nog even een uitleg waarom Ruben de Mol was. De beweegredenen tijdens de test door Olcay en Jan werden uitvoerig beschreven.

Dan gebeurde er nog iets raars. Jan belde met Olcay tijdens de Lada rit en vertelde haar dat Ruben aan het Mollen was. Als Olcay jouw tegenstander (en niet-Mol) is, waarom help je haar dan aan die informatie ? Dan is ze toch zijn concurrent ? Jan wil dus dat Olcay op Ruben zit. Maar waarom ? Dat zou betekenen dat Ruben niet de Mol is, omdat Jan weet wie de Mol is. Hij zelf.

Jan willen wij gewoonweg niet als Mol zien. We hebben in alle afleveringen hem bestempeld als kandidaat, met name door zijn kandidatengedrag.

Dus onze conclusie is: Ruben is niet de Mol. Jan is ook niet de Mol. We hebben hier te maken met de meeste agressieven en openlijk opererende Mol ooit: Olcay Gülsen.

 

Zelf Wie is de Mol spelen?

Nog één week en we weten zeker wie de Mol is!
Geniet jij ook zo van dit programma? En lijkt het je geweldig om zelf eens dit spel te spelen? Dat is is nu mogelijk, niet in Georgië, maar gewoon in je eigen omgeving.
Met Wie is de Saboteur, speel je met jouw vriendengroep dit spel. Gebaseerd op Wie is de Mol.
In dit spel speelt iedereen tot het einde toe mee. Leuke opdrachten en twee tests, om er achter te komen wie in jullie groep de Saboteur is.
 
Bezorg jouw vrienden, familie of collega’s een onvergetelijke dag met dit geweldige Wie is de Saboteur spel.
 [maxbutton id=”7″ url=”https://groepsspellen.nl/wie-is-de-saboteur/” text=”Lees meer over dit spel “Wie is de Saboteur”” ]

 

Tunnelvisie – Ruben is niet de Mol. Jan of Olcay dus.

Wie is de Mol aflevering 7 – We weten wie de Mol is!

Wie is de Mol spel – Aflevering 6 – Verlost

 

>