Wie is de Mol ? Aflevering 5 – Zienswijzen

Aflevering 5 leverde de exit van Loes op. Niet zo zeer onverwacht, want we hadden haar al een tijdje als kandidaat bestempeld. Wel jammer, want ze een fanatieke, vrolijke en enthousiaste speler. Een aflevering met veel actie en zeer vermakelijk om naar te kijken. Er gebeurde zo ontzettend veel en dus veel werk aan de winkel voor alle molloten om te analyseren en de Mol te vinden. Wie is de Mol ?

Wie is de Mol ? – opdracht 1: Geldcircus

 Opdracht 1 was heerlijk om naar te kijken. In het Circus van Tblisi in een prachtig oud gebouw moesten de kandidaten een kaartenhuis bouwen van grote speelkaarten. Die leverden per stuk € 250 op voor de pot. Maar het zou Wie is de Mol ? niet zijn als er opeens allerlei andere opdrachten tussen door kwamen waarin de kandidaten ook geld konden winnen. € 4000 te verdienen en daarvan werd € 1640 uiteindelijk verdiend, waardoor de Wie is de Mol pot op totaal € 7450 uit komt. Wat gebeurde er allemaal in deze ‘Wie is de Mol ? opdracht’:

 • Geen enkele kandidaat lukte het om het kaartenhuis af te maken. Gestoord door de clowns en opdrachten tussendoor werd er geen enkel kaartenhuis afgemaakt. Opvallend was hier Olcay, die bleef proberen het te halen, waardoor ze nauwelijks van waarde was voor deze Wie is de Mol opdracht.
 • Loes was gek genoeg met wat rare acties verdacht (1. Ze haalde opeens € 500 uit haar broekzak die ze met het ballonnen kapot maken moesten vinden. 2. Ze liep het publiek om popcorn te verkopen terwijl er een hele schoolklas met geld voor haar neus stond te wachten op die popcorn.). Maar ja, we weten nu: zij is niet de Mol.
 • Ruben en Jan verdienen geld met balletje balletje € 250. Simone vond op een stoel € 50. En met de popcorn werd ook veel geld verdiend, maar daar viel niet echt wat te Mollen.
 • Stoeltje 8 werd niet gevonden, maar tjonge wat ging Jan tekeer met zoeken. Als die een Mol is, dan is hij de beste ooit! Jan is volledig niet verdacht.
 • De opdracht met het geld opstapelen door Stine en Ruben lukte uiteraard niet. De reden volgens Stine: zeepsop. Maar voordat die zeepsop beneden was, hadden ze toch al lang klaar kunnen zijn ? Verdacht!

Het lastige voor de kandidaten was dat in deze opdracht dat als ze teveel op de kaartenhuizen focusten ze niet in de gaten konden houden wie er aan het mollen was. De meeste kandidaten hielden het bouwen dus snel voor gezien. Alleen Olcay en Jan waren dichtbij resultaat.

Wat zou jij doen als je de Mol was ? Je weet dan dat er € 4000 te verdienen is. 6 x € 250 door de kaartenhuizen = € 1500. Maar dus veel meer (€ 2500!) voor de andere opdrachten. Dus wat doe je als Mol ? Lekker je kaartenhuis blijven bouwen zolang mogelijk. Olcay dus. Ze heeft tot aflevering 4 veel verdiend voor de pot, maar maakt dat als Mol ruimschoots goed in deze aflevering.

In deze ‘Wie is de Mol ? opdracht’ konden we de andere kandidaten (op Loes haar broekzakactie na dan) niet betrappen op Mol gedrag. Sterker nog: Simone vond € 50 op een stoel op de tribune. Dat was kandidatengedrag, want waarom zou je als Mol die € 50 pakken als je hem ziet en geen enkele andere kandidaat bij je in de buurt is ?

Vraag je ons nu na deze opdracht: Wie is de Mol ? Dan antwoorden we: Olcay Gülsen! Die nota bene aan het einde van deze opdracht nog een vrolijk dansje maakt met 1 van de clowns. De Mol heeft veel verdiend…

Wie is de Mol ? – opdracht 2: Chaos

Maar dan deze opdracht. Was het net bij het circus al eenchaos, dit was complete chaos. In een soort stoelendans met auto’s moesten de kandidaten zo snel mogelijk bij Art komen. De envelop van de winnaar zou verdubbeld worden als het geld bevatte. En als er een joker of meerdere jokers in zaten, dan mocht diegene die houden. Er stond dus best wat op het spel. Ruben mocht van Art als penningmeester de keuze maken, wie: niks kreeg,1 jokker kreeg, 2 jokers kreeg, € 500 kreeg en wie € 1000 kreeg. Hij verdeelde dat als een kandidaat vonden wij.

 • Stine kreeg niks. Stine is zeker niet de snelste, dus de kans dat zij als eerste over een finish komt is klein. Dus een goede keuze. De 1 joker ging naar Simone en de € 500 ging naar Loes. Beide niet het meeste in hun soort, wan er was immers ook nog 2 jokers en € 1000 te verdelen.
 • De 2 jokers, voor een kandidaat natuurlijk de beste prijs, gingen naar Jan. NB. hier moet wel aangetekend worden, dat 2 jokers ook goed voor de Mol zijn, want er wordt dan niks verdiend. Dat maakt Ruben wel wat verdacht. Maar…
 • De € 1000 ging mee met Olcay. Als je de Mol bent, geef je niet het grote geld mee aan de na Jan meest fanatieke deelnemer in het spel. Olcay gaat makkelijk in ren-modus, dus hiermee wordt Ruben dan weer wat minder verdacht.

Ruben zei later ook dat hij hoopte dat Jan won, zodat ze beide 2 jokers zouden krijgen. Allemaal logische keuzes dus.

Penningmeester Wie is de Mol ?

Voor deze opdracht gebeurde er echter wel wat opmerkelijks. Ruben stelde het penningmeesterschap van Olcay aan de kaak, waardoor er opnieuw gekozen werd wie de penningmeester moest zijn. 3 om 3 tussen Olcay en Ruben, waarna Olcay het penningmeesterschap vrijwillig afstaat aan Ruben.

De opdracht begint en de penningmeester moet opeens bij Art komen. Er is maar 1 die over het penningmeester gebeuren was begonnen en dat was Ruben. Dus daarmee maakt hij zich verdacht. Maar eigenlijk ook weer niet, want in de rol waarin hij nu terecht is gekomen in deze opdracht heeft hij op deze manier maar beperkt invloed op de uitkomst. En een Mol weet dat hij / zij wel invloed wil uitoefenen op de uitkomst. De Mol weet immers natuurlijk al lang waar de auto’s geparkeerd staan en zou dus makkelijk kunnen winnen of juist verliezen. Al naar gelang de envelop met inhoud die de Mol dan krijgt toegewezen van Ruben. Ruben daarom ondanks deze wel heel toevallig wijziging van penningmeester niet verdacht.

Zou Olcay het onderwerp – misschien is dit niet uitgezonden – bijvoorbeeld aan tafel al een keer hebben aangesneden, waardoor Ruben toehapte ? En zij zodoende in een fijnere rol terecht zou komen ?

Resultaten van de opdracht:

In het begin moesten de 5 kandidaten dus op zoek naar 5 autos’. Een stuk rijden en op een volgende locatie waren er nog maar 4 auto’s, de laatste kandidaat viel dan dus af. Loes won de opdracht en verdiende € 500 door Ruben en Art als eerste te vinden. Ruben keek een beetje bedremmeld, want had natuurlijk liever een joker verdiend. Het bedrag werd verdubbeld door Art naar € 1000, waardoor er nu € 8450 in de pot zit.

Wat viel er op ?

 • Stine wilde winnen, want ze wou voorkomen dat iemand jokers ging verdienen. Op zich terecht natuurlijk, maar waarom vroeg ze niet aan anderen wat ze hadden in de envelop ? Mocht dit niet ? Als je weet wat de rest heeft, kun je er toch voor zorgen samen dat er geld wordt verdiend ? En dan kan jij Stine met je envelop met niks toch gewoon lekker ergens een bakkie koffie gaan doen ? Vreemd… En dan nog iets: waarom is Stine met haar zwarte vrijstelling bang voor jokers ???
 • En dan onze grote vriendin Olcay maar weer eens even onder de loep leggen. Ze valt in de 3e ronde af, omdat ze Jan kruist en dan zegt: ‘dit zijn ze niet’. Jan zegt even later: ‘dit zijn ze wel!’. Valt ze expres af om zo te zorgen dat er geen geld in de pot komt ? Beetje opvallend wel, want ze lag toch al ver achter Loes en Stine, dus er was geen noodzaak om nu van Jan te verliezen. Of wist ze dat Jan 2 jokers had en hoopte dat hij Loes nog zou inhalen ? Verdacht!
 • Er was een auto met het kenteken: WI 002 DM. In die auto stapte Jan. Maar ja, wat zegt dat ? Dit was niet de eerste auto die hij vond en dus was het een auto waar hij niet eerste de keus had, omdat Loes en Stine voor lagen. Lastig om hier dus een conclusie aan te verbinden.

 

Verdacht in deze opdracht het zou eens niet zo zijn…. Stine en Olcay.

Na deze opdracht weer een moment waar wij bewijs in denken te zien dat Jan de Mol niet is: hij vraagt aan Ruben of hij hetzelfde zou krijgen als er jokers waren verdiend. Ruben loog daarover, wat natuurlijk kan, maar het feit dat Jan die vraag stelt. Dat doen kandidaten.

Wie is de Mol ? In deze opdracht is Olcay opnieuw hoofdverdachte.

Wie is de Mol ? – opdracht 3: Woordzoekers

En daar kwam eindelijk het letterbord waar heel Nederland zich al weken van afvroeg: wat moeten we hier mee ? Een super leuk spel wederom, waar de kandidaten woorden uit de ene loods moeten wegverven op de grond in een andere loods. Na een voortvarend begin zie je ook hier dat er veel raar gedrag is, waardoor uiteindelijk weer eens een opdracht niet glans niet wordt gehaald.

De uitkomst van de woordzoeker is een zin die ontstaat als je alle woorden hebt ‘doorgestreept’. De goede zin moest zijn: Streept de Mol de Mol weg ? De kandidaten deden nog een dappere poging, maar wisten al dat ze het niet goed zouden raden. Er waren nog teveel letters over. En dus waren er of woorden niet gevonden, of… niet alle letters van de gevonden woorden werden geverfd. Wat gebeurde er aan rariteiten ?

 • Allereerst de uitkomst: ‘streept de Mol de Mol weg’. Dit kunnen we op 2 manieren interpreteren:
  • Streept de Mol het woord ‘Mol’ weg, dan is het Stine. Olcay ziet het woord en Stine doet er verf over.
  • Streept de Mol de Mol weg, dus zichzelf. Heeft Jan bijvoorbeeld het woord Jan geverfd ?
   • Olcay heeft helemaal niet geverfd. Misschien omdat ze haar merkkleding niet vies wilde maken.
   • Ook Ruben heeft zijn eigen naam niet geverfd, want hij verfde in het begin rechts onderin het scherm. Zijn naam stond helemaal rechtsboven in.
   • En Loes verfde de naam van Jan.
 • Stine was opzichtig bepaalde letters te dun aan het verven. Of zeg maar gerust, ze verfde ze niet. Simone werd daar ook van beschuldigd door Jan.
 • Het woord Tbilisi moest volgens Simone nog. Olcay bevestigde dat en herhaalde dat zelfs nog een paar keer (volgens Stine 6x). En toen ging Olcay nog even kijken of Tbilisi er bij stond…. Wat denk je ? Tbilisi staat helemaal niet op het bord.

Wie is de Mol ? Als we op deze opdracht af gaan, dan is het Jan, Loes en Ruben niet, want die hebben niks raars gedaan. De andere 3, Simone, Olcay en met name Stine waren zeer verdacht bezig.

Wanneer mislukt het 100% zeker ? Als de Mol er voor zorgt dat niet alle letters van gevonden woorden worden geverfd. Dat is nooit meer te traceren als er eenmaal heel veel woorden zijn geverfd. Stine dus!

Zienswijzen

En dan de titel van de aflevering: Zienswijzen. Lastige titel om te ontleden. We hebben 2 ideeën hierbij:

 • De discussie over het penningmeesterschap kent 2 zienswijzen: die van Olcay en die van Ruben.
 • Of is het zien s wijzen: zien is wijzen. Bij het verven was Olcay de enige die iets zag en dan het aanwees, omdat ze niet verfde.

We laten ons graag verrassen: heb jij nog een aanwijzing gevonden over Zienswijzen ?

Wat leren we van de executie van Loes ?

Loes heeft nota bene in deze executie verteld dat ze op Stine en Olcay zit. Later zou ze aan Art uitleggen teveel voor 1 persoon te zijn gegaan. De vraag is: is dat haar fataal geworden ? Zo ja, dan zitten heel veel kandidaten erg goed in hun keuze voor de Mol. Of nee, dan heeft ze inderdaad net op degene gezeten die van deze 2 de Mol niet is.

Loes zat in vorige afleveringen ook op Ruben deels. Heel veel andere kandidaten (die nog wel in het spel zitten) zitten wel deels op Ruben. Simone, Olcay, Stine en Jan hebben allemaal wel Ruben genoemd. Dat geeft opeens een heel ander licht op de situatie. Is Ruben dan – geheel tegen alle andere hints en aanwijzingen in – wel de Mol ?

Wie is de Mol ?

Voor ons blijven 2 personen onveranderd als hoofdverdachten: Stine en Olcay. Stine was onze nummer 1 verdachte, maar Olcay heeft in deze aflevering in 2 van de 3 opdrachten echt de hoofdrol naar zich toegetrokken qua verdenkingen. Vooruit… we moeten kiezen. Onze Mol is nog steeds: Stine!  Wie denk jij dat de Mol is ?

Tot slot

Wil je meer lezen over de Wie is de Mol afleveringen, zodat je nog beter met alle aanwijzingen de Mol kan vinden ? Kijk dan op de onderstaande links.

Wil je zelf met je vrienden, familie of collega’s ook eens ervaren hoe spannend het is om zelf mee te doen ? Wie is de Mol zelf organiseren ? Kijk dan eens op ons spel: Wie is de Saboteur

Wie is de Mol aflevering 4 – Vooruitzicht – de Mol gevonden ?

Wie is de Mol aflevering 3 – Kreupelstraat

Wie is de Mol 2018 Aflevering 2 – Wisseltruc

Wie is de Mol 2018 aflevering 1 – Een verhaal apart

 • Harmen schreef:

  zijn de rode oorbellen van Stine die ze iedere aflevering in heeft jullie ook opgevallen?

 • >