Wie is de Mol aflevering 4 – Vooruitzicht – de Mol gevonden ?

Met 7 Wie is de Mol kandidaten werd de 4e aflevering gestart. Art vertelt in de introductie dat de Wie is de Mol kandidaten op zoek zijn naar goede samenwerking en de Mol juist de confrontatie zoekt. Even extra opletten dus op een confrontatie. En opletten op de titel van de aflevering: ‘Vooruitzicht’. Hierbij een analyse van Wie is de Mol aflevering 4, met weer genoeg opvallend Mol gedrag en Emilio die uiteindelijk het strijdtoneel verrassend genoeg moet verlaten.

Wie is de Mol opdracht 1: Tunnelvisie

Tunnelvisie

Loes, Emilio en Stine namen plaats in de tunnel en moesten met een telefoon de andere groep vertellen hoe ze moesten lopen. Er waren foto’s van plekken, die de andere 4 kandidaten (Olcay, Simone, Ruben en Jan) moesten vinden. En als ze al deze aanwijzingen in 45 minuten hadden gevonden, dan zouden bij de 3 kandidaten in de dubbel eindigen. Stine en Jan hadden beide de telefoon en dat ging op zich best prima.

Het was wel zeer vreemd dat Stine op een bepaalde plek moest bellen om bereik te hebben, maar verderop in deze Wie is de Mol opdracht belde ze opeens wel in de tunnel. Ze drukte ook een keer de verbinding weg. Zeker Mol gedrag. En een mol, die zit graag in tunnels….

Loes en Emilio doen geen rare dingen in de tunnel, behalve dat ze elkaar verdenken. Emilio wilde niet dat Loes elke keer bij hem kwam checken, maar Loes bleef dat doen omdat ze Emilio verdacht.

Van deze 3 personen vertoont dus alleen Stine vreemd gedrag.

Buiten de tunnel

Emilio Guzman

Bij de vier buiten de tunnel lopen met name Olcay en Simone de verkeerde kant op bij de eerste de beste aanwijzing. Dat kost zoveel tijd dat hier de Wie is de Mol opdracht al eigenlijk mislukt. Dus al het gedrag wat daarna komt, heeft helemaal geen zin meer, want de Mol weet al dat ze het toch niet meer gaan halen binnen de tijd.

En Ruben doet eigenlijk helemaal niks, die vertraagt wat door nog extra informatie aan de telefoon te vragen. Hij loopt een keer een straat in, maar vindt niks. Was dat ook om te vertragen ?

Tenslotte zorgt Simone ervoor dat ze naar een verkeerd theater gingen. Olcay, Stine en Simone waren in deze Wie is de Mol opdracht het meest verdacht.

Wie is de Mol opdracht 2: Niets is wat het lijkt

Een typische Wie is de Mol opdracht, want je weet als Wie is de Mol kandidaat niet wat er gaat gebeuren. Art geeft veel informatie, maar je weet niet wat je er mee moet. De term ‘Niets is wat het lijkt’ hebben we in een vorige aflevering al eens gekoppeld aan Stine, want Stine is een anagram van het woord Niets (zelfde letters).

1 vraag kregen alle Wie is de Mol kandidaten allemaal gesteld: Wil je € 5000 voor de pot of liever een groepsvrijstelling. Een zeer belangrijke opdracht, want € 5000 dat is enorm veel geld. Dit waren de antwoorden (voor zover uitgezonden):

Ja en Nee of Jan ?

Emilio: € 5000, Jan: onbekend, Stine: vrijstelling, Ruben: onbekend, Loes: € 5000, Simone: vrijstelling, Olcay: onbekend.

De Mol kiest natuurlijk hier niet om € 5000 in de pot te spelen. Loes is hierdoor wat ons betreft definitief een kandidaat en geen Mol. Simone en Stine maken zich verdacht. Van 3 personen weten we het niet, maar in de Wie is de Mol opdracht er na (de rode draad) konden ze € 5000 winnen. En dat betekent dat meer dan de helft voor € 5000 heeft gekozen. Dus van de 3 personen, waarvan we het niet weten (Jan, Ruben en Olcay) hebben er 2 voor het geld gekozen.

Olcay zegt tegen Emilio later die avond: ik heb natuurlijk voor het geld gekozen. Maar… Niets is wat het lijkt…. toch ?

Er gebeurde nog veel meer

Maar er gebeurde in deze Wie is de Mol opdracht nog meer waar we wellicht iets mee kunnen:

 • Art waarschuwde voor deze aflevering dat de Mol de confrontatie aan ging. Er kreeg maar 1 Wie is de Mol kandidaat de confronterende vraag gesteld: Ben jij de Mol ? En dat was Simone.
 • Elke Wie is de Mol kandidaat kreeg ook een vraag of ze een bepaalde andere speler zouden elimineren als ze daartoe de kans nu kregen. Ze antwoordden allemaal met ja. Olcay gaf later zelfs toe: Ik heb jullie allemaal naar huis gestuurd. De Mol stuurt iedereen naar huis.
 • Ruben kreeg ook de vraag: Ben je bereid Loes er uit te spelen ? Toen zei hij ‘ja’. Art zei toen: ‘daar gaat Loes’. Liep Loes achter Ruben voorbij ? Art vertelde na deze Wie is de Mol opdracht dat de Mol langs was gekomen.
 • de MolEn over dat langs komen, daar werd druk over getwitterd en doorgesproken. Kwam de Mol letterlijk langs ? Of moeten we dat niet letterlijk, maar figuurlijk zien ? Dus zat er in het bord van Art met al die vragen de Mol verstopt en kwam die bij iedereen langs ? (Ja N)ee vragen waren het. De naam JaN kwam daar elke keer langs. Een typische Wie is de Mol aanwijzing wat ons betreft. Maar ja wel op Jan… en die verdachten we nu juist niet. Er is een reden waarom we deze aanwijzing met een korreltje zout moeten nemen: De Mol schrijft in het dagboek dat hij/zij elke keer voorbij moest lopen. Dus letterlijk voorbij lopen!
 • Moeten we het langskomen dan wel letterlijk zien ? Dan zijn er 3 theorieën (maar ze zijn niet zeer overtuigend qua bewijs):
  • Er was een mevrouw met een rode paraplu op (terwijl het toch echt droog was). Dit kon qua postuur alleen Simone Weimans zijn, of was het toch stiekem Stine Jensen ?
  • Er liep een vrouw met blond haar voorbij. Dat kon alleen het haar van Loes zijn.
  • Er werd iemand met een hoodie gesignaleerd tot 2x toe. Aan de bouw van deze persoon te zien, moest dat Loes of Olcay zijn.
 • De enige keer dat we ‘Vooruitzicht’ – de titel van deze aflevering – kunnen gebruiken, is in deze opdracht. Art vertelde de kandidaten dat ze een vooruitzicht kregen om de Mol te zien. Jammer voor ze dat ze niet om zich heen keken toen de Mol voorbij liep.

Wie is de Mol opdracht 3: Rode draad

Wie is de Mol opdracht 3 - Rode draad

En dan waarschijnlijk de meest spectaculaire Wie is de Mol opdracht van dit seizoen (al was het paragliden ook erg gaaf), het tokkelen van het ene zeer hoge gebouw naar het andere zeer hoge gebouw. Hier kon de € 5000 gecasht worden, indien een kandidaat de betreffende envelop met inhoud zou kiezen en naar de overkant zou tokkelen.

Ruben abseilen

5 van de 7 kandidaten durfden het en Emilio zou later vertellen dat hij voelde dat er in zijn envelop inhoud zat en dus de € 5000. Ruben en Stine gingen niet naar de overkant. Bij Ruben zagen we absoluut geen Mol gedrag. Die klapte emotioneel bijna uit elkaar van de stress nadat hij bekend maakte het toch niet te durven, nadat hij een kijkje over de rand had genomen.

Of…. op de Facebook account van Ruben zie je een foto dat hij aan het abseilen is…

Stine Jensen de Mol ?

Maar bij Stine zien we dat toch weer even anders. Niet alleen omdat er een beeld was van haar bovenop op die flat met op de achtergrond het woord ‘Schuldig’. Maar ook omdat er opeens een polsblessure was, waar we haar nog niet eerder over gehoord hebben.

Stine is schuldig

De enige manier om als Mol te voorkomen dat er € 5000 in de pot komt, is niet naar de overkant te gaan. Stine wachtte ook heel lang met die beslissing. Zou Ruben zijn gegaan, dan was haar kans op succes (door niet te gaan) wellicht zo klein, dat ze dan alsnog was gegaan. Een min (betekent: mol gedrag) dus in deze opdracht alleen voor Stine. En een dikke plus voor de rest (behalve Ruben) omdat ze € 5000 naar de overkant hebben gebracht.

En 2x een extra plus voor Loes en Jan. Jan omdat hij als eerste ging en zo probeerde te laten zien dat het allemaal niet zo spannend was, zodat de kans dat er meer zouden durven, groter werd. En Loes omdat ze iedereen probeerde positieve gedachten in te praten. Ze coachte de groep op een positieve manier, iets wat je van Stine – maar ook Simone! – niet kon zeggen. Simone snapte het direct dat Stine niet ging, maar had zelf natuurlijk ook kunnen besluiten dat ze het allemaal te spannend vond. Dat deed ze overigens niet.

Overige Wie is de Mol aanwijzingen en hints uit aflevering 4

En dan waren er zoals elke aflevering ook weer een paar andere aanwijzingen en hints te bespeuren, of spontane goede ideeën van twitterende Nederlanders. Hierbij een overzicht:

 • Er was in deze Wie is de Mol aflevering een Steenbok in beeld. De Steenbok is het sterrenbeeld van Stine.
 • Gül is Turks voor Roos. De kleur rood is opvallend vaak in beeld in de afgelopen 4 afleveringen. Zeker nu het Bella-geel is verdwenen, zien we steeds vaker rood. Rode nagellak, een Wie is de opdracht genaamd: ‘Rode draad’, maar ook her en der zijn opvallende rode kleuren te zien. We gaan de komende Wie is de Mol afleveringen de rode kleur maar eens blijven volgen.
 • Zoals eerder vermeld: er was een spel met een tunnel. Een Mol zou dan toch in de tunnel actief moeten zijn ?

Follow the money: Wie verdiende er geld voor de pot en wie niet ?

Eindelijk staan de widm kandidaten dan flink in de plus door de € 5000 uit opdracht 3. Toch zijn er al best grote verschillen in wie wat heeft bijgedragen aan de pot. Met name Stine komt er zeer slecht vanaf. Zij heeft als enige nog een minbedrag achter haar naam staan van € 399. Simone en Jan volgen haar in de top3 die het minst verdiend hebben. Onze tot deze aflevering Mol Olcay heeft het meest verdiend van iedereen. Tijd om over te stappen naar Stine als hoofdverdachte ?

Wie is de Mol ?

Niet alleen het geld is belangrijk wat de kandidaten binnen brengen, ook hun gedrag is natuurlijk zeer bepalend. We hebben van de afgelopen 4 Wie is de Mol afleveringen eens even terug gelezen welke aanwijzingen en hints we hebben verzameld tegen alle kandidaten. Dus er zijn 3 belangrijke zaken waar we nu op bepalen wie de Mol moet zijn: 1. geld verdiend, 2. mol gedrag, 3. aanwijzingen in de afleveringen.

 1. Stine Jensen: De enige kandidaat met een minbedrag aan verdiend geld. En was er in de eerste aflevering nog weinig over haar op te merken, in de afgelopen 2 afleveringen zijn er heel veel aanwijzingen en mol gedragingen bij gekomen. Alles bij elkaar is zij de meest voor de hand liggende Mol nu. Ze stemt op Emilio als mol in aflevering 4. En Emilio moet even later het spel verlaten.
 2. Simone Weimans: Er zijn heel veel aanwijzingen geweest, met name in de eerste paar afleveringen die echt naar haar wijzen als Mol. Het boek ‘Een verhaal apart’ (zie onze blog over deze aflevering) is een voorbeeld hiervan. Ook het Mol gedrag is er genoeg. Ze weet soms dingen die anderen niet weten en die ze zelf ook eigenlijk niet kan weten. Ze heeft soms hele slimme vondsten (WID M18), die eigenlijk als kandidaat niet gevonden hadden kunnen worden. En ze maakt best wat fouten in de opdrachten die ze geld kosten, zoals in afgelopen aflevering met haar groep de verkeerde kant oplopen. En qua verdiend geld heeft ze na Stine het minst verdiend.
 3. Olcay Gülsen: Haar mol gedragingen zijn niet op 100 handen te tellen. Ze molt continue en heeft daar volledig zichtbaar ook veel plezier in. Qua hoeveelheid aanwijzingen in de afleveringen die we gezien hebben, valt het nog wel mee. Maar dan komt onze conclusie over het verdiende geld. Ze heeft het meest verdiend van iedereen. Dan kan ze eigenlijk niet meer de Mol zijn, maar gewoon een kandidaat die graag de rest van de groep op zich laat stemmen.

Tot slot

Kun je geen genoeg krijgen van Wie is de Mol en wil je alle aanwijzingen tot nu toe bekijken, lees dan hier onze blogs tot nu toe over dit prachtige programma:

Wil je het spel zelf spelen met jouw vriendengroep ? Wie is de Mol zelf organiseren ? Dat kan: check eens ons groepsspel: Wie is de Saboteur

 • Mario reijenga schreef:

  Jan is de mol hij staat vermomd bij iedereen

 • >