Wie is de Mol 2018

Niet lang meer en dan is het weer zover, 2018 begint. Maar voor miljoenen mensen betekent het ook weer de start van een nieuw seizoen van Wie is de Mol. Het spelprogramma begint in Nederland en Belgie Star Trek achtige vormen aan te nemen. Dus naast de term Trekkies zal de term Mollies ook wel een grote kans hebben om opgenomen te gaan worden in de Dikke van Dale. 3 miljoen mensen keken vorig jaar naar de finale van Wie is de Mol waarin tot grote verbazing van velen Thomas Cammaert de Mol bleek. Wij kunnen dus niet wachten tot het winter is, de gordijnen dicht, de verwarming een tikje hoger, dekentje over ons heen, nootje en een drankje op tafel en kijken maar. Wie is de Mol 2018 vooruitblik, kom maar door!

En zo lang het niet op televisie is, is er niks leukers dan er over te praten, te speculeren wie er dit jaar gaan meedoen met widm. Ontdekken of er rode draden zijn, om nu al te kunnen voorspellen of de Mol een man of vrouw is, wat de locatie gaat zijn en wie er mee gaan doen. En dus doen wij ook een bescheiden duit in het zakje door wat voorzichtige conclusies te trekken. Maar hé, pin ons er niet op vast, want de Mol is voor iedereen altijd weer een raadsel.

Ok, tijd nu voor wat speculatie over Wie is de Mol 2018.

Wie is de Mol 2018 vooruitblik: de mogelijke kandidaten 

(Deze blog is geschreven in oktober toen de kandidaten nog niet bekend waren). De kandidaten worden pas in de loop van november bekend gemaakt, maar aangezien de opnames van Wie is de Mol 2018 al zijn geweest in deels mei en deels juni, zijn er genoeg speculaties wie de kandidaten van 2018 zijn. Uiteraard wordt de Social Media tegenwoordig door velen gevolgd en tja… als je als BN-er dan even niks van je laat horen, dan ben je natuurlijk gelijk verdacht als mogelijk widm deelnemer.

Dus Jan Versteegh (presentator van BNN), columniste Nynke de Jong, actrice Eva van de Wijdeven (bekende van Dunya en Desie), Simone Weimans (NOS nieuwslezeres), Loes Haverkort (bekend van Celblok H en Soldaat van Oranje), glamour girl Olcay Gulsen en de broer van Carlo Boszhard (Ron, die we natuurlijk allemaal nog kennen van Z@ppsport en Ter Land, ter Zee en in de lucht. Een hele rij namen, maar uiteindelijk zal de helft wel daadwerkelijk mee doen.

Eigenlijk maakt het ons ook niet zoveel uit, wie er mee doen, want het Wie is de Mol spel maakt dat je alle kandidaten elke aflevering weer wat beter leert kennen, waardoor het lijkt aan het einde van het seizoen of je ze al jaren kent. Doen ze dus goed bij het programma.

Wie is de Mol spel – de TIP

Ook in 2018 zullen heel veel mensen weer meedoen met de Wie is de Mol app die je gratis kan downloaden en waarmee je tegen je collega’s, vrienden en familie kan spelen. Wie is de Mol in 2018, dat weet nog niemand. Toch denken we wel een denkwijze te hebben, die een grotere kans geeft de Mol te vinden. In deze Wie is de Mol 2018 vooruitblik dus een voorzichtige voorspelling. Het programma en dan vooral de programmamakers filmen uren achter elkaar om hier elke week 1 uur widm televisie uit te produceren. En hetgeen wordt geproduceerd daar wordt natuurlijk goed over nagedacht.

omdenkenOm een voorbeeld te geven: de deelnemer die aan het einde van die aflevering het spel moet verlaten, wordt die aflevering procentueel wat vaker in beeld gebracht. Zeker in de eerste paar afleveringen is dat het geval. Dat moet ook wel, anders komt die bekende Nederlander amper op televisie. En zo kun je uit de productie van het widm tv programma meer halen dan je denkt. In die lijn denkende hebben we een aantal gedachten/tips, die we denken dat bruikbaar zijn voor de Mol 2018.

 • niet verdenken van de deelnemers die je verdenkt. Bepaalde personen worden zeer veel verdacht in het spel, maar blijken het uiteindelijk nooit te zijn. Ook wel logisch, want de programmamakers willen uiteraard dat het een grote verrassing uiteindelijk is, dat het toch iemand is die je niet verdenkt.
 • niet verdenken de deelnemers die te fanatiek in het spel zijn. Deze deelnemers herken je, omdat ze emoties tonen als een opdracht mis gaat. Ze zijn net te fanatiek.

Wie is de Mol ?

Blijven over de deelnemers die

 • gemiddeld vaak in beeld zijn
 • die niet zeer uitgesproken zijn
 • die wel af en toe echt domme dingen doen, maar er ogenschijnlijk mee weg komen in jouw gedachten. Logisch, ook hier zullen de programmamakers in een soort mindfuck de uitzending zo maken dat je die domme dingen wel registreert, maar niet concludeert dat het de Mol is.

Thomas Cammaert en Klaas van Kruistum voldeden prachtig aan deze kenmerken. In deze Wie is de Mol 2018 vooruitblik is daarom onze tip: Omdenken; net het tegenovergestelde van je gedachten doen, dan vind je de Mol. Of heb jij voor het komende seizoen een andere tactiek ? We zijn heel benieuwd naar jouw mening.

Nu we de tactiek hebben gedeeld hoe we de Mol kunnen vinden in onze ogen, kunnen we nog een stapje verder gaan. Wie wordt de Mol in 2018 ?

Wie is de Mol 2018 vooruitblik: Wie wordt de Mol ?

Laten we de statistieken er eens bij nemen. 17 seizoenen Wie is de Mol leverden ons 9x een vrouwelijke Mol en 8x een mannelijke Mol (terwijl het qua winnaars exact andersom was). De mannen zijn dus eigenlijk aan de beurt, maar ja… de laatste 2 jaar was de Mol ook een man. Dus dan zou je zeggen dat het weer tijd is voor een vrouw.

Maar ook dat kunnen we niet concluderen, want het is al een keer voor gekomen dat er 3x achter elkaar een Mol van dezelfde sexe was. Yvonne Jaspers, Milouska Meulens en Inge Ipenburg in 2005 t/m 2007. Geen enkele rode draad in te herkennen dus. Desondanks is de kans op een man statistisch iets groter. Hier hanteren we het volgende uitgangspunt:

We gaan er vanuit dat het programma in de loop der jaren er naar streeft de mannen en vrouwen net zo vaak aan bod te laten komen. We baseren dat op het feit dat ze dat in de afgelopen 17 jaar ook hebben gedaan.

De Mol is een man

En dus schatten wij in deze Wie is de Mol 2018 vooruitblik in, dat de kans op een man dit jaar net iets groter (want dan is het 9 – 9) is en dus kruisen we alle vrouwen weg. Dan zijn er nog 5 kandidaten over.

 

 

Kijken we naar de presentatie foto’s met Art en de groep, dan staat de Mol ook elke keer op een andere plek, maar… de laatste twee jaren stond hij aan de zijkant. Dus wat doe je dan als programmamaker om geen rode draden te veroorzaken: de komende Mol staat niet aan de linkerkant of zijkant. Dus als we straks de presentatie foto te zien krijgen in november, dan hopen we er 2 mannen te zien staan, want dat betekent 2 mannen wegstrepen.

Dan kijken we nog even naar de presentaties van de kandidaten van de afgelopen jaren: in 2016 kwam Klaas als 6e gepresenteerd en in 2017 Thomas als 4e. Helaas ook hier geen rode draad, al kruisen wij (om dezelfde reden als hiervoor) degene die als 4e of 6e worden gepresenteerd ook van de lijst.

https://wieisdemol.avrotros.nl/afleveringen/player/video/bekendmaking-kandidaten-widm-seizoen-16/

Als het goed is houden we nu 1 of 2 mannelijke kandidaten over. En dan de tips uit de alinea hierboven over Omdeden dus toepassen. We zijn benieuwd wie we dan over houden straks en of onze theorie klopt. Maar goed, dit is de Wie is de Mol 2018 vooruitblik, we zullen het zien!

Locatie Wie is de Mol 2018

wie_is_de_mol_2018_locatieNiet alleen de Mol zelf is interessant ook de decors die de programmamakers van widm ons elk jaar weer presenteren zijn fantastisch. Je krijgt direct zin om te reizen om zelf daar een kijkje te gaan nemen. De prachtige route door Noord Amerika met paard en wagen van het vorige seizoen bijvoorbeeld, adembenemend mooi!

Georgië

Daarom in deze Wie is de Mol 2018 vooruitblik aandacht voor de mogelijke locatie. Er circuleren foto’s van het nieuwe seizoen en er is een steengroeve herkend die dicht bij Tiblisi in Georgië zou zijn. Voor je beeldvorming dat is ten Noord Oosten van Turkije. Dit zou wel passen in de rode draad van locaties in de afgelopen seizoenen van widm. Warme oorden. De paar keer dat koudere landen werden bezocht, zoals IJsland en Noord Ierland, gingen de kandidaten halverwege de afleveringen met het vliegtuig alsnog naar een warmer oord. In dit geval: Spanje (Andalusië) en Jordanië. Wellicht is het voor de programmamakers van widm ook makkelijker kandidaten te krijgen als ze beloven naar een warme plek te gaan.

wie_is_de_mol_locaties

Het voorjaar in Georgië is warm en dus een geschikte plek. Hier zullen genoeg lege fabriekscomplexen en oude gebouwen zijn, waar de Mol zich heerlijk op zijn gemak voelt.

Qua plek op de wereldkaart lijkt het Oostblok of zelfs iets verder naar het Oosten een prima plek te zijn, omdat het programma elk jaar weer komt vanuit een nieuwe locatie. Alleen Australië is in 2 verschillende seizoenen het decor geweest van widm. Op de kaart zie je alle locaties waar het programma al een keer is geweest.

Andere mogelijke locaties

Andere mooie locaties die qua warmte voldoen, veilig zijn om aanwezig te zijn, zijn in onze ogen: Marokko, Chili, Italië, Cyprus & Malta. En mocht de crew van widm besluiten toch het mooie Scandinavië te kiezen, dan is dit ongetwijfeld in combinatie met een warme bestemming.

Als we in deze Wie is de Mol 2018 vooruitblik ergens denken sowieso juist te voorspelen, dan is het de locatie.

Wie is de Mol België

In deze Wie is de Mol 2018 vooruitblik ook even een kijkje over de grenzen. Inmiddels is het Wie is de Mol spel al namelijk aan meer dan 50 landen verkocht. En dus zijn er nu ook versies als The Mole (Verenigde Staten), Mulvaden (Zweden) en La Talpa (Italië). Hierboven werd er al even kort geschreven over het widm spel wat ook in België op televisie is. Bij onze zuiderburen spelen ze het spel met onbekende Belgen. Prachtige beelden, heftige spellen, het zit er allemaal in. Dus zo lang het nog geen januari is, kun je je vermaken met de Belgische versie van het spel op onderstaande link.

Klik hier om de beelden te bekijken.

De top 5 opvallendste kandidaten ooit

Er zijn de in 17 seizoenen totaal 171 kandidaten Wie is de Mol geweest. Met de één heb je meer dan met de ander, maar er zijn er altijd een paar bij die er uitspringen, omdat ze gewoonweg erg grappig, klunzig of geslepen zijn. In deze Wie is de Mol 2018 vooruitblik ook even tijd voor een terugblik dus met onze top 5:

1. Kees Tol:

Oh oh oh wat hebben we gelachen om Kees Tol. Adhd tot en met, soms klunzig, dan weer fanatiek. Als medespeler heb je gelijk een band en een gunfactor richting hem. Een allemansvriendje tussen de kandidaten, met iedereen in contact. En volledig vertrouwd door zijn medekandidaten.

Maar dan dan blijkt hij ontzettende te Mollen zonder dat zijn medekandidaten het door hebben. Zeer goed gespeeld, een geslepen Mol en zeer vermakelijk om naar te kijken. Paulien Cornelisse en Carolien Borgers hadden het uiteindelijk door dat hij de Mol was. Zarayda Groenhart was zijn maatje in het spel en tuinde er met open ogen in.

En dus nemen we hem op in deze top 5.

 2. Chris Zegers:

Het leek wel 3 op Reis maar dan met een Mol in het spel. Voor veel vrouwen is Chris Zeegers natuurlijk al een genot om naar te kijken, maar ook in de Mol wist hij het programma behoorlijk kleur te geven. Super fanatiek, gedreven tot het uiterste en tegelijkertijd zo leuk in contact met de plaatselijke bevolking. Heerlijke kandidaat en dus in deze top 5.

3. Elly Lust

Deze dame heeft het spel niet speciaal goed gespeeld of zo, maar zij heeft het spel wel een prachtige erfenis meegegeven. Etherdiscipline. Noem dit woord in elke willekeurige groep en je krijgt geheid een aantal mensen die beginnen te glimlachen.

Elly Lust (ex-woordvoerder van de politie) nam het Wie is de Mol spel zo serieus, dat ze zelfs haar kandidaten de etherdiscipline bij bracht. Dit leidde tot hilarisch leuke televisie momenten. Ze werd zelfs even verdacht als Mol.  Bij een zoekopdracht in een soort van ruïne ging ze namelijk wel heel minutieus zoeken met maar zeer beperkte tijd.

Een terechte notering in de Top5 met opmerkelijkste kandidaten dus wat ons betreft.

4. Patrick Stoof

Zonder foto zouden velen zijn naam niet kennen. Maar met foto herkent iedereen de aan lager wal geraakte rijke stinkerd uit de Telfort reclame. Patrick was de Mol in seizoen 11 van Wie is de Mol. Patrick was zo klunzig, liet zoveel opdrachten in de soep lopen, dat iedereen dacht dat hij echt gewoon zo was. De motor van de bus laten afslaan en niet meer aan de praat krijgen, was een fantastisch mol moment. Momenten dat je dacht: dit kan niet waar zijn, zo dom gespeeld. En dat dan later blijkt dat hij de Mol was. Om je pet bij op te eten toch ? Super gemold dus en daarom in deze top 5.

5. Jan-Willem Roodbeen

Heb je het over echte fanatieke Mol spelers, dan mag Jan-Willen niet ontbreken natuurlijk.

Jan-Willem deed in de jaren dat hij zelf nog niet meespeelde in zijn radioprogramma op Radio 2 al heel veel verslag van Wie is de Mol. Eenmaal als deelnemer in het programma had hij allerlei fantastische theorieën en aanpakken waar wij als fans van het programma een glimlach van op het gezicht kregen.

Hij was zo’n kandidaat waarvan je wist dat hij de Mol niet kon zijn (en anders was hij de beste ooit) en die je de eindoverwinning van widm gunde. Jan-Willem Roodbeen was een ideale kandidaat en dus in deze top 5.

 

Wie is de Mol weetjes

Tot slot in deze Wie is de Mol vooruitblik 2018 nog een paar weetjes, die je wellicht nog niet wist. Dus: Wist je dat:

 • widm in Nederland de eerste 4 seizoenen ook met onbekende Nederlanders was en dat pas in seizoen de BN-ers gingen meedoen.
 • het Programma pas de Gouden Televizier ring in 2013 won nadat het voor de 7e keer genomineerd was.
 • de muziek van het programma komt van ‘Oratio’ van het album ‘Preces Meae’ van de Franse zanger Ugo Farell.
 • er in één seizoen een 11e speler mee deed (seizoen 3)
 • de finale sinds 2015 rechtstreeks wordt uitgezonden vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
 • Angela Groothuizen de eerste presentator van het programma was

Zelf ‘Wie is de Mol’ spelen ?

wie_is_de_saboteurEen Wie is de Mol 2018 vooruitblik is natuurlijk leuk. Heerlijk om te lezen over alle mogelijke locaties, kandidaten, hints en dergelijke. Maar nog leuker is het om zelf Wie is de Mol te spelen. Wacht niet tot begin januari, maar verras jouw vrienden, collega’s, familie die ook liefhebbers zijn met het spel Wie is de Saboteur. Nodig ze uit voor een middag of avond onvergetelijke spanning en plezier. Voor slechts € 19,50 (dus met 10 spelers nog geen  € 2 per persoon) heb je het spel vandaag nog in huis.

[fblike]

>