Waarom een weekendje weg organiseren heel makkelijk is
Elk jaar ga je met je vriendengroep, familie of collega’s een weekendje weg. Hartstikke gezellig natuurlijk. Elk jaar veel plezier, leuke activiteiten, lekker eten en drinken en dan weer op naar het volgende jaar. Op een verjaardag word je er opeens fijntjes aan herinnerd dat jij dit jaar de Sjaak bent. Jij bent aan de beurt om het jaarlijkse weekendje weg te organiseren. En natuurlijk denk je daar pas een paar maanden voor het betreffende weekend aan. Voor je gevoel te laat begin je dus met je voorbereidingen, waardoor er wellicht inmiddels lichte paniek begint te ontstaan. Herkenbaar misschien. Vragen spoken door je hoofd: Hoe ga ik in vredesnaam een weekendje weg organiseren ? Waar gaan we heen dit jaar ? Wat moet ik allemaal aan eten en drinken in slaan ? Welke groepsactiviteiten gaan we overdag doen ? En welk groepsspel of welke groepsspellen spelen we ‘s avonds tijdens het borrelen ? Maar bovenal: hoe krijg ik dat allemaal nog georganiseerd ?
Deze blog helpt je met het makkelijk organiseren van het weekendje weg, zodat jouw groep na het weekend zal vast stellen dat het weer super gezellig en met name super georganiseerd was. Een aantal zaken zijn heel belangrijk voor een weekendje weg. Hierin wel even vooraf ter informatie, dat elke groep natuurlijk zijn eigen wensen en behoeften heeft. Maar gelukkig zijn er ook veel overeenkomsten waar jij in de voorbereiding van jullie groepsweekend dus heel goed gebruik van kan maken.
Blijf dus rustig, lees deze blog en ga dan in de actie.
Niet zelf het wiel opnieuw uitvinden
Allereerst is het fijn om dat jullie als groep al eerder met elkaar zijn weg geweest. Waarom ? Er is iemand geweest die de rol als organisator heeft gehad en waar jij dus van kan leren. Niet zelf het wiel uitvinden is dus het advies. Haal dus alle mogelijke informatie over vorige weekenden op bij de organisatoren van die weekenden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bestellijsten voor de boodschappen. Waarschijnlijk is het een kwestie van copy-paste in de hoeveelheid boodschappen en moet je alleen nog even bedenken wat je ten opzichte van afgelopen jaar anders gaat doen. Twee jaar achter elkaar pasta eten is wellicht niet erg creatief. Maar 90% van de boodschappen heb je dan dus al op je lijstje staan.
Tip: bestel de boodschappen en laat ze bezorgen een half uur nadat jij in het weekend op de locatie aanwezig bent.
Dat scheelt weer een paar uur winkelen. Is er geen bestellijst, maak er dan eentje, zodat jouw opvolger volgend jaar het weer een stukje makkelijker heeft met bestellen.
Hetzelfde geldt voor de locatie van jullie familieweekend of vriendenweekend. Wellicht gaan jullie elk jaar naar een andere locatie. Dan hebben de organisatoren van de afgelopen paar jaar ongetwijfeld destijds gekozen uit een paar opties. Dus ook hier geldt; even opvragen welke locaties. Het scheelt jou een hoop gezoek. Weet wel dat locaties over het algemeen vrij snel vol zitten, zeker voor grotere groepen. Dus een locatie kiezen is echt stap 1 in het organiseren van jouw groepsweekend. Mocht je overigens erg tevreden over een bepaalde locatie zijn, dan is het slim om tijdens jullie weekendje weg direct de agenda’s te trekken en de locatie ook alvast voor volgend jaar vast te leggen. 2 voordelen: de nieuwe organisator heeft minder te organiseren want de locatie ligt al vast en daarnaast is de kans groot dat je een mooie vroegboek korting krijgt.
Groepsactiviteit en Groepsspellen
Maar dan de activiteiten en/of spellen. Wat is leuk om te doen ? Vaak kun je niks verzinnen, terwijl de mogelijkheden ontelbaar groot zijn. Voordat je de vraag wat leuk is om te gaan doen, gaat beantwoorden, zijn er een 5-tal handige andere vragen die je jezelf moet stellen:
- Wat mag de groepsactiviteit of groepsspel kosten ? Hoeveel is jouw groep bereid uit te geven tijdens het vriendenweekend of familieweekend ? En wil je graag dat de activiteit en de spellen worden begeleid door een extern persoon of willen jullie als groep je eigen spel begeleiden en spelen ? Begeleiding van buiten af is zeer relaxt, want alles wordt geregeld, maar is natuurlijk ook wel wat duurder.
- Wat is de samenstelling van jouw groep (mannen/vrouwen, jongens/meisjes) en wat is de fysieke gesteldheid van de groep ? Er zit nou eenmaal een verschil in wat mannen en vrouwen leuk vinden en indien er mensen in jouw familie al wat op leeftijd zijn, dan is het handig dat het programma ook door hen te volgen is. Wel zo gezellig.
- Wat wordt het weer in het weekend dat jij met jouw groep weg bent ? Een reden om spelletjes voor vriendenweekend niet te vroeg te boeken. Of als je dat wel doet, en je wilt buiten een activiteit plannen, dat je dan ook een alternatief hebt voor een groepspel binnen. Dus wordt het binnen spelen met binnen spelletjes of gaan jullie naar buiten ?
- Wat is de grootte van jouw groep ? Voor activiteiten buiten is het makkelijk om voor grotere groepen iets te vinden. Om groepsspelletjes te vinden voor grotere groepen om bijvoorbeeld ‘s avonds te spelen, is al een grotere uitdaging. De meeste spelletjes die je in de winkel koopt zijn tot 8 personen maximaal. Uiteraard is op deze website gelukkig een groot assortiment van leuke en betaalbare spellen voor grotere groepen.
- Hoe lang mag de activiteit / het groepsspel duren ? Een middag, een avond, 1 uur, 2 uur, langer ? Belangrijk is het hier om goed naar de samenstelling van je groep te kijken. Zijn het geoefende spelletjes spelers of niet.
Voor activiteiten google je vervolgens op de regio die jij bezoekt en dan op activiteiten. Succes!
Tips voor groepsspellen spelen:
Met deze antwoorden kies je bewust de groepsactiviteiten en / of groepspelen die bij jouw groep het beste passen. Met name de lengte van het spel kan nog wel eens een spelbreker zijn. Het is daarom belangrijk dat je met name bij de groepspelen (dus de groepsspelletjes die je ‘s avonds als je gezellig bij elkaar zit speelt) rekening houdt met de volgende 5 cruciale tips om het leuk te houden:
- Zorg dat de spelletjes voor familieweekend en vriendenweekend altijd makkelijk speelbaar zijn. Indien dat niet zo is, zal niemand er blij van worden, zal het spel veel te lang duren en loopt het spel niet lekker door. Sterker nog: je krijgt discussie over van alles en dat wil je niet.
- Zorg ook dat de groepsspelen maar een korte uitleg nodig hebben. De spanningsboog is in zo’n weekend niet al te lang. Als het te lang duurt, haken mensen af of beginnen ze er door heen te kletsen.
- Kies altijd groepsspelletjes waar ruimte is voor pauze en die in te korten zijn. Bij Groepsspellen.nl kiezen we daarom vaak voor meerdere kleine spelletjes in één spel, zodat je tussentijds even kort kan pauzeren. Een bijkomend voordeel van kleine groepsspelletjes is dat je ook als groep kan besluiten niet alles te spelen of niet alles in één keer. Flexibiliteit in een spel is dus raadzaam. Met name de mensen die niet zo van de spelletjes zijn, hebben niet altijd zin om 3 uur achter elkaar een spel te spelen.
- Deze laatste tip is met name voor jou. Heb je veel tijd of weinig ? Indien het laatste, zorg dan altijd dat je een groepspel kiest of bestelt, dat het spel dan kant-en-klaar speelbaar is.
- Kies een spel van Groepsspellen.nl, ga naar groepsspelen volwassenen, dan weet je zeker dat aan de bovenste 4 tips voldaan is.
En ook bij de activiteiten en spellen hebben ongetwijfeld je voorgangers al eens gegoogeld op spelletjes voor vriendenweekend of spelletjes voor familieweekend. Maak dus gebruik van deze informatie! Weekendje weg organiseren

Wij zijn Richard en Marjolein en al 20 jaar maken wij groepsspellen, waarvan de laatste 5 jaar via groepsspellen.nl. Vanuit onze passie voor spellen, creëren en ontwikkelen we de spellen helemaal zelf. Voor kleine en grote groepen volwassenen en kinderen en allemaal te spelen thuis, op school of een andere zelf gekozen locatie. En met jullie feedback zijn we in staat om de spellen zo te maken dat ze gegarandeerd zorgen voor een geweldige middag of avond. Heb je wat aan onze tips gehad? Delen van dit bericht wordt gewaardeerd.