Top 10 Waarom volwassenen weer meer moeten gaan spelen


groepsspelen volwassenenKinderen spelen op het moment dat ze niet eten, drinken, slapen, douchen, tanden poetsen of op het toilet zitten. Nou ja zelfs tijdens deze activiteiten gaat het spelen vaak gewoon door. En dat is goed. Er zijn namelijk bewezen redenen waarom spelen zo goed voor ons mensen is, maar volwassenen spelen amper tot niet. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Sommige volwassenen spelen wel. Gelukkig maar, er is nog hoop. Daarom een top 10 waarom volwassenen weer meer moeten gaan spelen. Groepsspelen volwassenen, het wordt tijd.

Wij volwassenen spelen dus al bijna niet tot nooit meer. De standaard blik in de ogen van veel mensen is serieus. We lijken te zijn vergeten dat onze verblijfstijd hier op deze prachtige aarde maar tijdelijk is. Elke seconde, die we besteden aan zaken waar we eigenlijk diep in ons hart niet mee bezig willen zijn, is er één teveel. Zeg eens: waar word jij blij van ? Wat als jij morgenochtend opstaat en alleen nog maar doet waar je zin in hebt. Wat zou je dan doen ?

Standaard krijg je het antwoord: er moet toch geld verdiend worden he ? Dat klopt, al kan dat vaak ook wel anders dan dat je het tot nu toe altijd hebt gedaan, maar dat is een andere discussie. Maar buiten het werk om. Speel je dan nog wel eens ? Bijvoorbeeld door een spel te spelen ? Of een sport ?

Misschien dat deze top 10 je aanspoort weer meer te gaan ‘spelen’.

1. Spelen maakt gelukkig

spelen maakt gelukkigHerinner je je nog je kindertijd ? Voetballen op straat, verstoppertje in de buurt, samen naar het zwembad, maar ook een spelletje samen doen ? Over het algemeen herinneren mensen zich de kindertijd als een gelukkige tijd. Waarom ? Kinderen zijn altijd in gezelschap van kinderen, die ook willen spelen. En kijk eens goed naar de kinderen, zijn ze niet veel gelukkiger dan volwassenen ? Spelen is een belangrijke rode draad van gelukkig zijn. Volwassenen zijn vaak vergeten te spelen en zitten daarom in een rol van volwassen zijn en met name volwassen doen. Kinderen maken zich minder zorgen, zijn minder serieus. Ze nemen het leven zoals het is. Wel eens nagedacht over de uitdrukking ‘Kinderspel’. Het betekent dat dingen makkelijk zijn. Wij volwassenen kunnen dus nog veel leren van de kinderen. Groepsspelen volwassenen zijn er in overvloed op en verrassend leuk.

2. Spelen maakt slim

Het spelen van een spel maakt dat je hersenen actief aan het leren zijn. Ze zijn bezig om jou aan slimme tactieken te helpen om het spel te winnen. Je leert tijdens het spelen van je fouten, je ziet wat je al goed doet en probeert dat te verbeteren. Maar bovenal leer je ook van de spelers om je heen.

En niet alleen leer je over wat slim is om te doen in het spel, maar let maar eens op: tijdens het spel deel je – vaak onbewust – heel veel informatie met elkaar die niks met het spel te maken heeft en ben je dus tijdens het spelen ook aan het leren van elkaar. Als volwassenen spelen, worden ze dus slimmer.

3. Betere samenwerking met je collega’s

Niet alleen teambuilding levert het spelen van groepspelen op, ook de samenwerking wordt ermee verbeterd. In de groepsspelen volwassenen op deze website bijvoorbeeld zit een grote mate van samenwerken. Prachtige test dus voor jou en je collega’s (maar dit geldt zeker ook voor jouw vriendengroep) om te kijken hoe het met de samenwerking echt gesteld is. En daarnaast ga je tijdens het spelen samen leren om beter samen te werken.

4. Groepsspelen volwassenen zorgt voor teambuilding

teambuildingGa eens met je team van collega’s samen groepsspelen volwassenen spelen. Even uit je rol als collega. Tijdens het spel ben je met het spel bezig en daardoor vergeet je het gewenste gedrag dat je als volwassene toch vaak bewust of onbewust vertoont. Tijdens het spelen heb je samen plezier, het schept een band, een herinnering en daarmee is het een goede stimulans voor je team.

Even is de teamleider niet je leidinggevende, maar werk je echt met hem samen. En opeens blijkt je directe collega over capaciteiten te bezitten die je nog nooit van hem hebt gezien.

5. Groepsspelen volwassenen zorgt voor een gezonde lach

gelukkig met groepsspelen volwassenenHet spelen van spellen voor jong en oud, voor volwassene en kind, in welk gezelschap je ook bent; het is gezond. Interactie, bezig zijn, maar met name lachen en genieten is gezond. De eenvoudige handeling van het glimlachen – je hebt hier maar 20 spieren voor nodig – stuurt een bericht naar je hersenen dat je gelukkig bent.

En als je gelukkig bent, pompt je lichaam feel-good hormomen als oxytine, endorfine en serotonine rond. Wetenschap heeft aangetoond dat wanneer mensen verschillende emotionele uitdrukkingen nabootsen, hun lichaam ook de fysiologische veranderingen van die emotie laat zien, zoals veranderingen in hart- en ademhalingsfrequentie. En spelletjes spelen en lachen, dat gaat goed samen he!

6. Spelen is ook een hobby

Hoeveel hobby’s heb jij ? Gelukkig hebben de meeste mensen diverse hobby’s waardoor ze tijd te kort komen in het beetje vrije tijd wat er nog over blijft. Er is echter ook een grote groep mensen die hobby-loos zijn. Niet vooraan hebben gestaan zeg maar, toen ze de hobby’s uitdeelden. Sorry voor de lolligheid, maar ze bestaan. En dan gaat de tv aan, terwijl ze zappend constateren dat er helemaal niks leuks op is. Dan is er goed nieuws: er is altijd een spelletje wat zelfs de grootste spellenhater leuk vindt. Hier op deze website zijn een paar leuke groepsspellen te vinden, maar wees gerust; er zijn er daarnaast ontelbare waar je uit kunt kiezen. Als volwassenen leren spelen, hebben ze er gelijk een hobby bij dus. Groepsspelen volwassenen betekent een nieuwe hobby.

7. Spelen zorgt voor ontspanning – Groepsspelen volwassenen

volwassenen relaxRaar eigenlijk dat wij volwassenen praten over ontspannen. Dan is er dus ook spanning. Maar wat vreemd dat we dus spanning ondervinden gedurende de dag, terwijl we toch echt ons eigen leven mogen leiden en bepalen. Dat komt helaas omdat mensen gewoontedieren zijn en dus heel veel mensen niet uit die cirkel van ongelukkigheid, ontevredenheid en spanning (of zelfs vaak stress) kunnen of durven stappen.

In deze blog geen uitleg hoe je dat wel kunt doen (misschien een volgende keer), maar wel deze nummer 7 in de top 10: als volwassenen spelen, zijn ze ontspannen. Je vergeet even alle eventuele ellende en spanning om je heen en kunt opeens 100% genieten van alle pret en plezier om je heen.

Groepsspelen volwassenen zorgt voor ontspanning.

8. Spelen zorgt voor makkelijk contact maken

Hoe gek het ook klinkt; wij volwassenen vinden het moeilijk om contact te maken met anderen. Wat zeg je op je eerste date ? Ga je in je hoofd al allerlei onderwerpen verzinnen, die je tijdens je date vervolgens opeens weer vergeten bent ? Contact maken met een spel is veel makkelijker. Al spelend kom je echt wel met elkaar in gesprek. Wel eens op een verjaardag gezeten in zo’n mooie kring en dat je dan net naast de verkeerde personen zat, die jij niks te melden hebt en die jou ook niks te melden hebben ? Speel een spel en je bent opeens met iedereen in gesprek. Dan blijkt de vrouw van je vriend opeens veel grappiger en gevatter te zijn dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Dus saaie verjaardag voor de boeg ? Neem een gezelschapsspel mee en verras jouw groep vrienden, familie, collega’s of onbekende kennissen.

Groepsspelen volwassenen zorgt voor contact.

9. Groepsspelen volwassenen zet je aan tot presteren

presteren in groepsspelenPresteren zul je je misschien afvragen ? Waarom moet ik toch altijd presteren ? Rustig, rustig… dat moet niet, maar je zult moeten toegeven dat als je iets presteert, je daar voldoening uithaalt. Dat kan natuurlijk ook als je zelf iets presteert als er niemand bij is. Dan heb je ook het prachtige gevoel van genoegdoening en trots. Maar hoe mooi is het als je omgeving je daar ook nog eens de complimenten voor kan en mag geven.

En niet alleen de prestatie is een mooi moment, ook de weg er naar toe. Niks is mooier dan ergens alles aan doen en het dan ook nog halen toch ? Veel volwassenen spelen om te winnen, maar niet iedereen. En als je dus minder zin in presteren hebt, ach dan laat je de ander toch gewoon winnen ?

Groepsspelen volwassenen zet je aan tot presteren… of juist niet.

10. Als volwassenen spelen, zorgt dit gelijk voor sociale interactie

groepsspelen volwassenen zorgt voor interactie Sinds de komst van de computers, maar met name ook de tablets en vooral de smartphones zitten steeds meer mensen om ons heen iets gebogen met hun vinger over een beeldscherm te vegen de hele dag. Iedereen om je heen wordt vergeten en daardoor isoleren we onszelf van alle warme contacten die er potentieel om ons heen zijn.

Sociale interactie is belangrijk om mentaal fit te blijven. Mensen die eenzaam zijn, worden niet meer bewust en onbewust gevormd door hun omgeving en gaan daardoor minder goed op zichzelf letten. Sterker nog (en dit is wetenschappelijk bewezen): mensen die eenzaam zijn, sterven eerder. Spelen zorgt voor sociale interactie voor echt contact. En echt contact is heerlijk toch ?

Serieus, zorgen maken, twijfels, negatief denken en zo zijn er nog veel meer gedragingen op te noemen, die je als spelend kind niet had.
Leer dus als volwassene weer meer kind te zijn en ga weer spelen.

Wil je een groepsuitje organiseren voor jouw team, familie, vrienden. Heb je een laag budget en zoek je iets kant en klaar wat direct speelbaar is ? Kijk dan naar de spellen op deze website.
>