Voetbalquiz en de 5 andere meest leuke voetbalspellen ooit

De 3e vrijdag van september is voor 400 mannen uit Zwolle en omstreken een echt feestje. Het Zwolse kampioenschap voetbalquiz wordt door Landstede Sportcentrum georganiseerd. Ik doe samen met 2 neven en 1 achterneefje mee. 100 teams strijden om wie de meeste kennis van voetbal heeft in deze super gave voetbalquiz. Teams van 4 personen, 10 ronden. Een geweldige avond. Winnen is eigenlijk onmogelijk, omdat er altijd van die fanaten zijn die alles weten, maar het linkerrijtje wordt altijd wel gehaald. De voetbalquiz blijft toch één van de mooiste voetbalspellen die er zijn.

Ik besefte me weer eens dat alles wat met voetbal te maken heeft niet alleen mij, maar heel veel voetballiefhebbers boeit. Zelf voetballen is natuurlijk het allerleukst, op het veld of in de zaal. Maar ja met 46 jaar vind ik het mooi geweest. Met veel plezier kijk ik terug naar het voetballen op de pleintjes in de buurt. Ook spellen over voetbal, zoals een voetbalquiz zijn daarom voor voetballiefhebbers erg leuk om te spelen.

In deze blog deel ik mijn (Marjolein is niet zo van het voetballen) 6 leukste voetbalspellen ooit. Ken je elk voetbalspel ?

1. Voetbalspellen, Subbuteo

subbuteovoetbalspellen subbuteoDe jongere generatie zal dit voetbalspel hoogstwaarschijnlijk niet kennen, maar het spel was in de vorige eeuw (oei ik word oud) met name bekend. Op een eettafel werd een groen zacht kleed gelegd met daarop een voetbalveld geprint. In de Subbuteo doos zaten 2 voetbalteams, 2 goals en een paar balletjes.

De spelers moest je met je vingers tegen de bal aan schieten. Zo lang je de bal bleef raken, mocht de tegenstander de bal niet raken, maar wel na jouw beurt een speler een tikje geven om te zorgen dat jij de bal tegen zijn speler ging aanschieten. Gebeurde dat, of miste een speler de bal, dan ging de beurt naar de andere kant.

Het allermooiste aan dit voetbalspel waren de keepers. Die zaten aan lange stokjes, waarmee je achter de goal de keeper kon doen bewegen. Een fantastisch spel waar we hele competities onderling mee speelden. En uiteraard wilde je niet alleen maar spelen met de blauw-witte en rood-witte spelers. Al snel moest het Nederlands elftal ook gekocht worden.

Er werden zelfs heuse kampioenschappen gespeeld. Zo herinner ik me dat ik met mijn neef meeging naar het NK in Utrecht. Super spel. Niet meer makkelijk verkrijgbaar, maar met een beetje speuren is het over de grens zeker nog te koop. Leuk voetbalspel voor jong en oud.

Deze voetbalspellen zijn steeds minder goed te krijgen, maar ze bestaan nog wel. Tijd dat dit weer opnieuw een rage wordt. Niet alleen het spelen is fantastisch, ook kun je van alles er bij bouwen, zoals je op de foto ook ziet. Tribunes, lichtmasten, je kunt het zo gek niet bedenken.

2. Score Hero

voetbalspellen score heroOok één van de voetbalspellen die je speelt met een app op je telefoon of tablet. Je speelt doelpunten van historische wedstrijden na.

De bal moet je uiteindelijk in de goal zien te krijgen om naar een volgend level te mogen. Je speelt bestaande wedstrijden en doelpunten na uit het verleden. Het begint makkelijk, maar wordt elk level moeilijker. Heerlijk voetbalspel om zelf te spelen en nog even na te genieten van de prachtige goals uit de historie van het voetbal.

Met je vinger speel je de bal van speler naar speler. Passen, koppen, schieten, alles leer je level na level. Je verdient 1, 2 of 3 sterren al naar gelang je het spel goed of slecht speelt. Als de bal in de kruising moet en komt, dan krijg je 3 sterren. Schiet je er net onder dan krijg je minder sterren.

Je speelt het helemaal alleen en dus bepaal je lekker zelf hoeveel en wanneer je speelt. Score Hero is dus een heerlijk voetbalspel om alleen te spelen.

3. Voetbalmanager voetbalspellen

voetbalspellen voetbalmanager footballmanagerDit spel bestond al op de Commodore 64, uiteraard in een zeer simpele versie, maar desondanks een favoriet spel van velen. Elke keer de cassetterecorder na een wedstrijd het spel laten opslaan leidde wel eens tot frustratie als dit niet gelukt was en je de wedstrijd overnieuw moest spelen. Joop Hiele werd standaard als Joop Heile geschreven, maar dat maakte mij niks uit. Het spel was mijn eerste voetbalmanager spel.

De voorloper van de echte Footballmanager spellen die later uitgebracht werden en nog steeds erg populair zijn was voetbalmanager.nl. Elke donderdagavond werden de virtuele wedstrijden gespeeld, waarna je op zaterdag met de post een document van 5 pagina’s kreeg met alle statistieken van de wedstrijden, spelers, ontwikkeling etc. Dan had je tot aan dinsdagavond de tijd je handelingen uit te voeren, waarna er weer een wedstrijd op donderdag was. De tijd dat ik de postbode de straat wel kon in kijken.

Tegenwoordig zijn de beschikbare voetbalmanager spellen prachtig uitgevoerd en kun je als voetballiefhebber je hart op halen. Championship Manager is overgegaan in Football Manager. Zou ik 3 levens hebben, dan zou ik veel van mijn tijd hier aan besteden. Tegenwoordig kun je het zelfs over internet spelen. Voetbalmanager is en blijft één van de meest uitdagenden voetbalspellen.

4. Voetbalspellen: Transfer

voetbalspellen Transfer Het Monopoly voetbalspel mag je het ook wel noemen. Niet meer verkrijgbaar in de spellenwinkels helaas, maar er zijn nog genoeg spellen in omloop en ze worden regelmatig aangeboden via online veilingsites zoals Marktplaats. Tijd dat iemand dit spel opnieuw laat uitbrengen.

voetbalspel transfer

In dit voetbalspel draait het er om met jouw Europese topclub een zo sterk mogelijk team samen te stellen. Je loopt rond op het bord met behulp van een dobbelsteen. Met geld kun je spelers kopen en verkopen. En af en toe kom je een tegenstander tegen en wordt er een wedstrijd gespeeld. Je maakt een opstelling van de spelers die je in je selectie hebt en je kiest je tactiek. Ga je je verdedigend of juist aanvallend sterk opstellen. De tegenstander doet hetzelfde en dan blijkt wie het sterkste team heeft. De speler die de meeste wedstrijden wint, wint het spel. Een spel uit de tachtiger/negentiger jaren, maar jammer dat het niet meer overal verkrijgbaar is.

Hier staat het in ieder geval nog altijd in de kast. Maar ja dochters spelen niet altijd graag een voetbalspel. Wil je Transfer spelen, check dan vooral eens op Marktplaats. Daar wordt regelmatig het spel aangeboden.

5. Voetbalquiz Matchwinner

voetbalspellen matchwinnerVan alle voetbalspellen is op het computerspel FIFA na waarschijnlijk Matchwinner het meest gespeelde voetbalspel . Matchwinner is een voetbalquiz die je speelt op je telefoon. Niet alleen voor de jeugd, maar vooral ook voor de volwassenen. Je hebt namelijk behoorlijk wat voetbalkennis nodig om hierin uit te blinken. Maar heb je die voetbalkennis niet, dan leer je hier elke dag van.

Je installeert de app op je telefoon, maakt een ‘log in’ en spelen maar. Het leuke aan deze voetbalquiz is dat je elke dag maar 11 vragen krijgt over een bepaald onderwerp, dus het kost je ongeveer een minuut per dag. Maar let op: het is verslavend leuk. Deze voetbalquiz gaat elke dag over een ander onderwerp en de voetbalquiz vragen wordt op tijd gespeeld. Voor elke voetbalquiz vraag heb je 15 seconden. Elk goede antwoord levert 15 punten op en de tijd die je over houdt van de 15 seconden krijg je dan als bonuspunten erbij.

En wat echt leuk aan deze voetbalquiz is, is het feit dat je dit kan spelen in subpoules, dus tegen je vrienden, familie en collega’s. Elke dag verzamel je punten en op zondagavond blijkt wie de beste weekscore heeft gehaald. Die krijgt een kroontje bij zijn naam. Ook houdt het spel bij hoe jij het ten opzichte van alle spelers uit dezelfde woonplaats doet. Per dag, per week en all-time. Erg leuk, want opeens zie je de spelers van je eigen favoriete cluppie er ook tussen staan. Je zult in Amsterdam wonen en Hakim Ziyech gewoon verslaan of in Rotterdam en het winnen van Tony Vilhena.

Ik sla geen dag over. Wacht soms tot mijn tegenstanders in de subpoule die dag de voetbalquiz al gespeeld hebben en kijk wat hun score was. Lage score betekent dat het moeilijk is en ik dus af en toe beter een antwoord kan gokken wat ik niet normaliter zou gokken. Sorry… te verslaafd waarschijnlijk. Een aanrader dus deze voetbalquiz.

Een voetbalquiz app die bij de echte voetballiefhebber niet mag missen. Gratis te downloaden.

10 willekeurige voetbalquiz vragen van Matchwinner om je even op te warmen. Ben jij een beetje een kenner ? (Onderaan deze pagina staan de antwoorden). Deze app mag zeker niet ontbreken bij jouw voetbalspellen.

Oefen voetbalquiz:

  1. Tegen welk land scoorde Stefan de Vrij op een WK ? A. Spanje, B. Australië, C. Chili
  2. Voor welk toernooi werd de Duitser Carsten Jancker geselecteerd ? A. EK 1996, B. EK 2000, C. WK 1998
  3. Hoe heet het boek dat Marcel van Roosmalen schreef over Theo Janssen en Vitesse ? A. Stront, B. Poep, C. Schijt
  4. Bij welke club speelt Daryl Janmaat op het moment ? A. Watford, B. Sunderland, C. Newcastle United
  5. Bij welke club speelde Michael Jansen niet ? A. FC Groningen, B. Veendam, C. Emmen
  6. In welk land speelde Jan Vennegoor of Hesselink voor hij in 2011 terugkeerde naar Nederland ? A. Oostenrijk, B. Zwitserland, C. Duitsland
  7. Bij welke club speelde Ron Jans ? A. Mazda Sport, B. Toyota Sport, C. Hitachi Sport
  8. Bij welke club speelde Manuel Neuer voor hij bij Bayern München ging keepen ? A. Werder Bremen, B. Schalke’04, C. Borussia Dortmund
  9. Wat is de bijnaam van Newcastle United ? A. Toffees, B. Magpies, C. Potters
  10. Door wel land werd Nieuw-Zeeland uigeschakeld in de play-offs voor het WK 2018 ? A. Peru, B. Panama, C. Colombia

Moeilijke voetbalquiz of juist makkelijk ?

 

Voetbalquiz

Zojuist hebben we Matchwinner als leuke voetbalquiz beschreven, maar het allerleukste is om in een volle voetbalkantine, of samen met jouw vriendengroep een voetbalquiz te spelen. Of mee te doen aan het Zwols (of welke stad dan ook) Kampioenschap Voetbalquiz. En geloof me, er is heel veel te vragen over voetbal. Daarom bieden we op Groepsspellen.nl ook de voetbalquiz aan. We hadden tot vorig jaar alleen een pubquiz met 10 ronden vol pubquiz vragen over allerlei verschillende onderwerpen…. Maar niet over voetbal.

Maar nu dus 10 rondes met 10 vragen over voetbal. Een voetbalquiz met vragen over diverse uiteenlopende onderwerpen. Als liefhebber iets om je hart voor op te halen.

De 10 ronden in onze voetbalquiz bestaan uit: Logo’s van clubs, Stadions, Spelers, EK’s, WK’s, de eredivisie, doelpunten en assists, 2017/2018, Europees voetbal en als slagroom op de taart: clubliederen. Moeilijke en makkelijke vragen wisselen elkaar af. Dat wil zeggen: wat voor de één makkelijk is, is voor de ander weer moeilijk en andersom.

Natuurlijk ook wat vragen over de 80-er en 90-er jaren maar ook over de huidige voetbaljaren. Je hebt elkaar in je team echt nodig om als eerste te eindigen op deze voetbalquiz.

Muziek, videofragmenten, foto’s en natuurlijk zeer interessante en vooral uitdagende vragen vormen de basis voor deze voetbalquiz. Wil je je voetbalkantine een keer op de kop zetten en de omzet een avondje flink boosten voor jouw voetbalvereniging ? Of ga je met je voetbalvrienden een weekendje weg ? Dan mag deze voetbalquiz niet ontbreken. Wie wordt voetbalquiz kampioen van jouw voetbalclub of vriendengroep ? Voor € 27,50,- totaal (dus niet per persoon) heb je dit spel digitaal in huis.

Tips voetbalquiz organiseren

voetbalspellenWil je zelf een voetbalquiz organiseren, dan moet je over een paar zaken van te voren goed nadenken. Ik heb gemerkt dat als je een voetbalquiz maakt en speelt het belangrijk is om

  • te weten welke leeftijdscategorieën meedoen aan jouw voetbalquiz. De jeugd weet niks over het WK 1978 in Argentinië, maar weet weer alles over het huidige voetbalseizoen. Houdt hier dus wel rekening mee.
  • veel afwisselende soorten vragen te bedenken. Gebruik afbeeldingen, filmpjes, muziek.
  • een microfoon te gebruiken. Dit is erg handigals je al dat testosteron aan voetbalkennis eenmaal in één ruimte hebt.
  • een groot scherm waar iedereen mee kan kijken of lezen. Beamers zijn tegenwoordig niet meer zo duur. In kantines zijn ze vaak wel aanwezig, maar ben je met je eigen vriendengroep en heb je er geen mogelijkheden voor een beamer dan is wellicht dit een tip: google maar eens op ‘ultra portable projector’ Voor ongeveer € 40 heb je al een beamer voor jouw voetbalquiz.
  • en zorg dat er pauzes zijn tussen de rondes. Wij hebben met 10 rondes het als volgt ingedeeld. 4 rondes, daarna pauze, weer 3 rondes gevolgd door een pauze en dan weer 3 rondes. In elke blok van rondes zit een ronde die ze op papier krijgen (logo’s, stadions, spelers). Die ronde spelen ze tijdens de andere rondes en de antwoorden leveren ze voor een pauze in.
  • Vraag vooraf aan iedereen om de telefoons uit te zetten en niet op tafel neer te leggen. Eerlijk spelen is een voorwaarde voor een leuke avond quizzen.

Vragen bedenken ? Bepaal eerste welke soorten rondes je wilt en ga dan nadenken over de vragen. En neem de tijd, want het is veel werk, dus een foutje is zo gemaakt. 🙂

Genoeg geschreven over de voetbalspellen. Tijd om al deze voetbalspellen te gaan spelen, heel veel succes en plezier!

Oh ja… de antwoorden op de quizvragen van de voetbalquiz:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. A
  5. C
  6. A
  7. A
  8. B
  9. B
  10. A

Heb je alle 10 de vragen van deze voetbalquiz goed ? Complimenten!

[fblike]

Richard en Marjolein

Wij zijn Richard en Marjolein en al 20 jaar maken wij groepsspellen, waarvan de laatste 5 jaar via groepsspellen.nl. Vanuit onze passie voor spellen, creëren en ontwikkelen we de spellen helemaal zelf. En met jullie feedback zijn we in staat om de spellen zo te maken dat ze gegarandeerd zorgen voor een geweldige middag of avond.

>

Wil je met jouw groep een  Pubquiz spelen ?

In 10 rondes wordt bepaald welk team wint !

Voor slechts € 27,50 voor jouw groep kant-en-klaar !