Top 25 leukste televisie quizzen ooit

Nou gaat de spelervaring van mij als blogschrijver niet verder terug dan 45 jaar ongeveer, want toen speelde ik op mijn 6e jaar mijn eerste quiz denk ik zo'n beetje. En dat was uiteraard op een verjaardagsfeestje. Geen computer, geen internet, in die tijd sloten we de spelletjes verjaardag vaak af met een quiz. En de winnaar - lees: degene met de meeste juiste antwoorden - won dan een prijsje. We zijn er dus mee opgegroeid en niet alleen mijn generatie, elke generatie. Quizzen zijn er altijd geweest en het is bizar hoeveel verschillende soorten er zijn en zijn geweest. Tegenwoordig worden er zelfs heuse wereldkampioenschappen quizzen gehouden elk jaar. En waar komen al die leuke quizzen en leuke quizvragen vandaan ? Juist van de televisie.

Daarom in deze blog een hommage aan de leukste spelletjesprogramma's, quizspelletjes van toen en nu.

Hier een overzicht van onze top 25 meest populaire en leuke quizzen en spellen ooit. Van die: 'oh ja maar die ken ik nog wel momentjes' dus. Veel lees- en vooral kijkplezier.

Rad van Fortuin (1990 - 1998)

'En ook vandaag draait ze weer alle letters om, jullie hebben haar al gezien.... hier is onze enige echte ? Leontien!' Hans van der Togt en Leontine waren elke avond een half uur zichtbaar met dit puzzelspelletje op RTL4, waarin een woord, zin, gezegde etc werden gezocht. Door aan het rad te draaien werd het geld bedrag bepaald wat de 3 deelnemers konden winnen en je moest natuurlijk niet op Bankroet terecht komen. Vervolgens mocht je een letter kiezen en als die in het woord zat, dan werden de letters omgedraaid en mocht je nog een keer. Zo niet dan ging de beurt in deze quiz naar de volgende speler.

In 2016 is het spel opnieuw op de buis gekomen en werd gepresenteerd door Dré Hazes, maar mocht het niet meer op dezelfde kijkcijfers rekenen als destijds.


Zo vader, zo zoon (1970 - 2011)

Eén van de krakers van de NCRV was het programma Zo Vader, zo zoon. Maar de vader en zoon kun je ook vervangen door moeder en dochter, want alle varianten kwamen voorbij. Een 4 koppige jury moest onder leiding van Gerard van den Berg zien uit te vissen van welke vader of moeder, de zoon of dochter een kind was. Eén van de favoriete quiz spelen voor velen in die tijd en de tune is na zoveel jaren nog steeds herkenbaar.

Quizzen met de slimste mens (2012 - heden)

Een relatief nieuwe quiz nog, maar desalniettemin zeer geliefd bij de kijkers van quizzen. In deze quiz nemen elke dag 3 bekende Nederlanders het op tegen elkaar onder de bezielende leiding van Philips Freriks en ondersteund door de altijd rustige en ietwat sarcastische Maarten van Rossem. In België is deze quiz ook op televisie en daar wordt de jury gevormd door onder andere Philippe Geubels, waardoor er genoeg te lachen valt. Over het algemeen bestaat het spel uit relatief moeilijke quizvragen.

Kant-en-klare, direct speelbare en zéér betaalbare Pubquiz spelen ?

Zin om te gaan quizzen, maar geen zin om het allemaal voor te bereiden ? We maken meerdere keren per jaar een nieuwe Pubquiz. Klik op de afbeelding hieronder om meer te horen over onze Pubquiz.14 meest gestelde pubquiz vragen

De zwakste schakel (2001 - 2004) (2019-2020)

"'Jij bent de zwakste schakel, tot ziens''. Dit keiharde spel onder leiding van Chazia Mourali is overgewaaid uit Engeland waar het The Weakest Link heette. Een spel waar je met goede antwoorden op relatief makkelijke quizvragen dus ook makkelijk geld verdient, maar 1 fout antwoord kan alles weer verpesten. Zo lang namelijk een speler niet het opgebouwde geld in de pot gaat crashen, kan een fout betekenen dat al het geld wordt verloren. Na elke ronde wordt er 1 speler weggestemd door de rest van de groep. Meestal is dit degene die het verpest heeft in de ronde er voor. Maar het is met name heerlijke televisie omdat vaak niet de beste speler wint, omdat er soms spelers worden weg gestemd die te goed zijn of door de rest van de groep irritant gevonden wordt. Zeker in de eerste afleveringen was er veel kritiek op Chazia, omdat ze nogal hard was tegen sommige spelers. Bridget Maasland heeft deze quiz gepresenteerd in 2019 en2020. 

Quizzen Met het mes op tafel (1997 - heden)

Zoveel anders was het gemoedelijke Met het mes op tafel, waarin Joost Prinsen ons jarenlang aankeek over zijn leesbril heen. Een spel waar de spelers steeds 4 quizvragen krijgen voorgelegd, waar ze op moeten antwoorden. Vervolgens zetten ze geld in en degene die het meest goed heeft, of de anderen weg bluft wint de pot. Een quiz gecombineerd met poker dus. Leuke quizvragen (een beetje van het niveau van triviant vragen) gecombineerd met pokerfaces maakt dit programma nog steeds een lust voor het oog. Ook nu Joost Prinsen het stokje heeft overgedragen aan Herman de Schermman (Herman van 't Zand) en de gulden is verruild voor de euro.

Twee voor twaalf (1971 - heden)

Praat je over Twee voor twaalf, dan praat je over de moeilijkste quiz van Nederland. De kwisvragen in dit spel zijn zo moeilijk dat er zelfs nagezocht mag worden. Dat werd in het verleden gedaan in de encyclopedieën en tegenwoordig natuurlijk via de computer op internet. Een quiz die je echt wat bij brengt, want van de 12 vragen weet je er meestal maar een paar direct. Een algemene kennis quiz dus, maar wel eentje die ook nadat Astrid Joosten het stokje heeft overgenomen van Joop Koopman er niet makkelijker op is geworden. Echt een quiz voor ouderen dus. En uniek aan deze quiz is dat deze al sinds 1971 onafgebroken op televisie is geweest. De quiz der quizzen dus qua moeilijkheid.

Quizzen - Per seconde wijzer (1967 - 1969 en 1989 - heden)

Wie over dit programma praat, heeft het over Kees Driehuis. Kleine jampotglaasjes op de neus en een smalend lachje, maar zeer netjes en aardig naar de kandidaten. Toch krijg je als je naar dit programma kijkt altijd het idee dat lachen strafpunten oplevert. Over een zelf gekozen onderwerp krijgt de kandidaat steeds 12 plaatjes te zien krijgen waar ze één van de 12 voorgeselecteerde antwoorden achter moeten zetten. Soms heel makkelijk, maar soms - zeker als het onderwerp je weinig zegt - heel moeilijk. En zeker ook als de kandidaat een paar rondes verder komt dan worden het echt moeilijke quizvragen.

Cijfer en Letters (1972 - 1988)

Met Maartje van Weegen roepen we er dan gelijk bij. Maar even doorzoeken leert ons dat ook Han van der Meer, Bob Bouma en Robert ten Brink deze rekenquiz / taalquiz presenteerden. In het spel namen 2 spelers het tegen elkaar op in zowel taal als rekenen. En iedereen thuis deed mee.

In het rekenquiz gedeelte 'Cijfers' werden 6 getallen van 1 tot 10, 25, 50, 75 en 100 getrokken en dan werden er 3 cijfers van 1 tot 9 achter elkaar gedraaid die dan een getal maakten van 001 tot 999. Vervolgens moest je met de 6 getallen vermenigvuldigen, delen, optellen en aftrekken om zo dicht mogelijk bij het gedraaide getal te komen.

In het taalquiz gedeelte 'Letters' moest je van 8 random gekozen letters (die uit bakken aan weerskanten van de quizmaster worden gehaald) een zo groot mogelijk woord maken. Prachtig hierbij was de rol van de twee specialisten: Henry Knap (met vlinderstrik) en Wim Huygen (met ouderwets schoolbord om mee te rekenen), die als jury aanwezig waren.

Het spel was ontzettend simpel qua opzet, maar misschien daarom wel zo populair, want iedereen kan wel een woord maken en iedereen kan wel tot een uitkomst rekenen. En dus: toegankelijk voor iedereen en te doen voor iedereen. Iedereen kan mee doen en het programma duurde hoog uit een half uurtje. Heerlijk dus na het eten met de koffie en koek op schoot televisie kijken.

Eén tegen 100 (2000 - heden)

Zeg je Eén tegen 100, dan zeg je Caroline Tensen. Zij is de presentatrice van deze zeer goed bekeken quiz op televisie. Een zeer leuke quiz, getuige ook het feit dat de serie al 17 jaar achter elkaar op televisie is. 1 speler neemt het tegen 100 andere spelers op. 3x heeft de speler een pardon, welke hem/haar elke keer een percentage van het geldbedrag kost en 1x kan hij/zij een joker inzetten, waarmee dubbel zoveel kan worden verdiend. De quizvragen en antwoorden zijn soms makkelijk en soms moeilijk, de speler bepaalt dat. Een erg leuke quiz om vanaf de bank mee te spelen thuis.

Wie van de drie (1963 - 2010) - Quizzen

De slotzin van een ronde is nog steeds fameus en welbekend: Wil de echte ....... nu opstaan ? En de begintune laat je vermoeden dat je naar een film van James Bond zit te kijken. Het spel 'Wie van de Drie' is een ondervragingsspel om te achterhalen wie de echte kandidaat is. De kandidaten beweren alledrie dezelfde persoon te zijn, maar 1 is het echt. Lachen, gieren, brullen en spanning wie de echte (bijvoorbeeld) boomerang gooier was, zorgde voor veel kijkplezier. Herman Emmink was één van de bekendste presentatoren en de jury bestond onder andere uit het viertal Kees Brusse, Martine Bijl, Sonja en Albert Mol.

Lingo (1989 - 2014) (2019 - heden)

Dit programma kent elke generatie. De één met Francois Boulanger, de ander met Robert ten Brink en weer anderen met Nance of Lucille Werner. De laatste jaren wordt dit programma gepresenteerd door Jan Versteegh. 5 letter woorden en later zelfs 6 letter woorden, met het bord op schoot en spelen maar. De rode ballen wilde je niet hebben en de groene ballen (die pas later werden geïntroduceerd) leverde extra geld op. Een klassieker dus!

Quizzen met Lotto Weekend Miljonairs (1999 - 2011)

De quiz die begint met hele makkelijke quizvragen, maar eindigt met zeer moeilijke quizvragen is Weekend Miljonairs. Robert ten Brink presenteerde het programma en je kon er zelf 1 miljoen gulden mee verdienen. 1x werd het bedrag gewonnen, maar meestal moesten de kandidaten met een veel lager bedrag genoegen nemen. En de kandidaat had natuurlijk de mogelijkheid om een bekende te bellen voor als je het zelf even niet weet. En het toevallige is, dat die bekende altijd na een paar keer overgaan op nam :-).

Boggle (1989 - 1996)

Met ex-profvoetballer Frank Kramer, die bij de aankondiging steevast eerst 6 grote letter dobbelstenen aan de kant gooide. De quiz was eigenlijk heel simpel, maar daardoor weer voor iedereen  zeer toegankelijk en speelbaar. Elke keer worden er 4 rijen met 4 letters getoond, waarin het langste woord moet worden gezocht, afgewisseld met rondes waarin 10 letterige woorden langzaam aan werden getoond. In de finale moesten 5 letter woorden gevonden worden door vakjes om te draaien. Elke bom die werd omgedraaid betekende met de Boggle dobbelsteen gooien. Zo lang niet alle letters van het woord Boggle gegooid werden, konden de finalisten tot 5000 gulden (€ 2272) verdienen. Heerlijk om eens terug te kijken hoe destijds de decors waren gebouwd.

De nationale IQ quiz (2001 - heden)

Voordat de Slimste Mens op televisie was, was de Nationale IQ quiz al een feit. Dit is niet zo zeer een algemene kennis quiz, als wel een quiz die echt een IQ meet. Heel veel Nederlanders deden live mee door de antwoorden op de diverse onderwerpen op te schrijven thuis om later te zien wat hun IQ was. De quiz was een hit onder leiding van Jeroen Pauw (en latere ook gepresenteerd door Patrick Lodiers, Ruben Nicolai en Beau van Erven Dorens) en dus werden er al snel varianten bedacht met andere thema's, zoals de EQ (emotie quotient) en de sekstest.  Ook heel veel bekende Nederlanders hebben meegedaan en dat ging met ... wisselend succes.

Quizzen Tien voor taal (1989 - 2009)

Of te wel de Belgen tegen de Nederlanders. Een taalstrijd waarin in bekende (nou ja... semi-bekende meestal) tv persoonlijkheden het tegen elkaar opnamen. En de Belgen bleken meestal beter in de Nederlandse taal te zijn dan de Nederlanders zelf. Een taalquiz dus, welke daarna zelfs als computerspelletje succesvol is geproduceerd. Robert Long en Anita Witzier waren de presentators van deze zeer popluaire quiz.

Quiz Kwistig met muziek (1970 - 1989)

Eddy Becker was het gezicht van Kwistig met muziek. Voor veel mensen zal er nu een voorzichtig 'oh ja' klinken, want het was met name goed bekeken door oudere mensen. Het onderscheidende aan dit programma was wel dat het een muziekquiz was. 4 kandidaten  speelden tegen elkaar in deze muziekquiz / popquiz en maakten zelf ook muziek tijdens de aflevering. De eerste officiële popquiz dus op televisie.

Heartbeat VIPS (2002 - 2006)

Dit spel zal voor velen onbekend zijn, maar in dit spel werd 1 bekende Nederlander in een afgesloten ruimte gezet, waar hij/zij allerlei quizvragen en antwoorden voor de neus kreeg, waarvan 5 antwoorden goed waren. De klok in het spel werd gemeten door de hartslag. Per quizvraag kreeg de speler 400 hartslagen. Door de spanning liep de hartslag van de spelers op, waardoor de tijd sneller voorbij ging. Rustig blijven en de juiste vrienden bellen (want zo mocht je je antwoorden vergaren) om de juiste antwoorden te geven. Het spel werd gespeeld zonder presentator, want alleen een voice over praatte het programma aan elkaar.

Loveletters (1990 - 2005)

Linda de Mol werd door dit programma opeens bekend over de grenzen. In Nederland was het programma al een hit, maar in Duitsland werd het programma Traumhochzeit een echte kraker. Tien jaar maar liefst liep het programma daar op televisie. Het spel was baanbrekend, want het winnende stel (van de 3 koppels) mocht daadwerkelijk ter plekken trouwen op televisie. Dat was voor die tijd ondenkbaar.

Ron's Honeymoon show (1987 - 1996)

'Maar engelen bestaan niet, maar een bruidspaar zoals zij, zie je één keer in je leven en daar blijft het dan wel bij'. Ook een trouwprogramma, maar waar niet zoals in Love Letters getrouwd werd. En ongetwijfeld kun jij de tekst verder afmaken. Dit programma was een enorme kijkershit. Ron Brandsteder was de presentator en kenmerkend aan deze show / quiz waren de leuke opdrachten die gespeeld werden. Zo was er een lepel waarop de bruidegom moest gaan zitten en als de bruid teveel antwoorden verkeerd gaf, dan viel de bruidegom in de soep. Onderbroekenlol, maar zeer gewaardeerd door het Nederlandse tv publiek. En uniek was natuurlijk het Toren van Pisa spel, waar de finalisten zoveel mogelijk glaasjes op moesten zetten zonder dat de toren omviel. Heel Nederland hield de adem in (nou ja spreekwoordelijk dan he).

Willem Ruis show (1981 - 1986)

Eigenlijk doen we Willem Ruis tekort door alleen de Willem Ruis show te noemen, want ook met de Sterrenshow en 5 tegen 5 werd hij bekend. Willem Ruis overleed op 41 jarige leeftijd al, maar was één van de meest getalenteerde presentatoren. Met name de Sterrenshow was uniek: live gepresenteerd vanuit een circustent elke week ergens anders in het land. Het leverde de VARA wel een financiële strop op, maar het programma was ongekend populair. Ook beroemd was de uitspraak: 'En Pierre, waar gaan ze mee naar huis?', waarna Pierre van Ostade (de stem) vertelde wat de winnaars gewonnen hadden. En wie ook niet mag ontbreken in deze blog is Penny de Jager, de danseres die dartel (jazeker dartel) om de te winnen prijzen heen danste.


1,2,3 show (1983 - 1986)

Tjonge, dit soort programma's mogen wel weer terug komen op de buis. Rudi Carrell en Ted de Braak (bekend van toi-toi-toi met de duimpjes omhoog) presenteerden het programma 4 jaar totaal. Het programma bestond uit een kwis met deelnemers en was gekoppeld aan de 1-2-3 loterij en was spectaculair. Heel Nederland keek op zaterdag naar dit soort programma's. Rudi Carrell heeft met name furore gemaakt in Duitsland, daar was hij de showmaster van het land. Leuk om terug te zien hoeveel aandacht er destijds aan programma's werd besteed door de programmamakers.

Wie-Kent-Kwis (1973 - 1983)

De marmottenbaan met meneer van Rijssen van de VPKV (Vaassense Pluimvee Konijnenvereniging) was natuurlijk het meest bekende aan deze quiz. In het finalespel mogen de deelnemers een paar marmotten met bekende bijnamen (Keetje Tippel, Andre van Duin) uitkiezen en die marmot/cavia liep dan door de baan naar een hokje waar een geldbedrag boven hing. Maar natuurlijk ook de presentator Fred Oster was hiermee bekend geworden. De Wie-kent-kwis mag natuurlijk daarom niet ontbreken in deze Top 23.

Quizzen - 5 tegen 5 (1983 - 2006)

Dit spel is natuurlijk het meest bekend met Peter Jan Rens. 5 tegen 5 beschrijft precies wat de quiz is. Het is de bedoeling in het spelletje dat je de 5 meest geantwoorde antwoorden door de Nederlanders weet te geven op een bepaalde vraag. Vermakelijke televisie een half uurtje lang dus. Overigens is dit één van de quizzen die ook in ons eigen spel de Challenge aanwezig is. Erg leuk om te spelen!


TV Quiz Babbelonië (1981 - 1985)

Pim Jacobs, de strenge Loes Haasdijk, Willem Duys en Jos Brink vormden het viertal wat dit programma kleur gaf. Elke uitzending waren er 3 bekende nederlanders die een woord moesten raden wat cryptisch werd omschreven door Loes, Willem en Jos. Ontzettend veel humor met wat dubbelzinnige grappen zorgden er voor dat er 7 miljoen mensen naar keken.

De Kwis (2013 - 2018)

Echt een quiz of moeten we hier zeggen Kwis van deze tijd. Interactief, humor en actueel. Gepresenteerd door Paul de Leeuw, maar natuurlijk een hit door de 4 cabaretiers: Niels van der Laan, Jeroen Woe, Joep van Deudekom en Rob Urgert. Elke uitzending wordt een bekende Nederlander onderworpen aan deze kwis. Grappige quizvragen en antwoorden maken het vermakelijk om naar te kijken.

Ook lekker quizzen ?

Wellicht missen we nog wel wat leuke spellen, maar we hopen dat je hebt genoten van deze terugblik op de televisie quizzen van de afgelopen decennia. Spelletjes en quizzen blijven nou eenmaal leuk om te kijken. En natuurlijk is het nog leuker om zelf te spelen.

Ben je ook helemaal in de quiz modus geraakt ? Heb je op de planning staan om met een groep vrienden, familie of collega's een leuk groepsspel te gaan doen ? Op onze website bieden we een tweetal spellen aan die ook tot de quizzen behoren: het Enveloppenspel en de Pubquiz. Leuk om met jouw groep te spelen! En natuurlijk zijn er diverse andere leuke spellen die je ook een keer gespeeld moet hebben.

Heel veel spe(e)lplezier!

  • Gerard Bennink schreef:

    Ik mis de geweldige quiz waarin een hoop gebeurde en waarin je opeens werd geconfronteerd met te zgn. “Buitengebeuren”.

  • >