Teambuilding organiseren? Dit zijn de 13 meest verrassende ideeën voor teambuildings activiteiten en spellen.

Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken welke teambuilding spellen en activiteiten er zijn. Maar ja, we hebben natuurlijk ook heel veel teams bij elkaar. Van teambuilding activiteiten op het voetbalveld, op school of teambuilding voor je bedrijf. Wat is leuk om te doen? En draagt het bij aan het teamgevoel, of kunnen je collega’s elkaar na de teamactiviteit de hersens wel inslaan. Zoek niet verder, want we hebben 13 verschillende teambuilding activiteiten en spellen voor je op een rij gezet.

Escape the city als teambuildings uitje

Welk team wint deze interactieve stadswandeling? Te spelen in veel steden in Nederland. 

De vraag waarom je aan teambuilding zou moeten doen, lijkt een beetje een open deur. Toch heeft niet iedereen zin aan een teambuildingsdag. “Moeten we weer met z’n allen wat gezelligs doen…” En dan zul je net zien dat je in het groepje komt met die saaie collega, die a-sportief en ongezellig is en stinkt naar zweet. Maar juist door het teambuilden kom je er misschien wel achter, dat niets is wat het lijkt. Die collega blijkt ineens heel grappig te zijn en je op allerlei vlakken te kunnen helpen in je werk. Kortom, het is belangrijk om aan teambuilding te doen. Want,

 • Het is goed voor de groepsdynamiek
 • Het versterkt het onderling vertrouwen en de samenwerking
 • Het creëert goede sfeer en inzicht in elkaars leven
 • Het stimuleert de communicatie, het geven van feedback en het gezamenlijk creatief denken.
 • Last but not least: het voorkomt een disbalans in de groep en neemt hindernissen weg.
teambuilding muziek

Gezelligheid tijdens of na je teambuilding?

Speel dan onze muziekbingo. Met 75 gezellige nummers en 100 bingokaarten z(w)ingt het hele team mee!

Onze 13 verschillende teambuildings activiteiten en spellen voor je op een rij:

Ranking the collega’s

Op het eerste gezicht zou je niet verwachten dat dit een teambuildingsspel is. Wie het programma van tv kent, zal eerder denken dat je elkaar te kakken wil zetten. Maar juist door vragen te verzinnen die cruciaal zijn voor het team, kun je op een speelse manier dit spel in zetten voor teambuilding. Vraag ook aan je collega’s de ranking toe te lichten met oprechte antwoorden. Je kunt op zo’n manier op een leuke manier het gesprek aan gaan met de collega’s.

Voor wie het spel niet kent, even in het kort uitgelegd. Iedereen uit de groep krijgt een vraag voorgelegd. Daarbij gaan jullie allemaal afzonderlijk de personen in de groep ranken van bijvoorbeeld 1 tot 10. De gemiddelde scores worden in beeld gebracht, waardoor je automatisch ziet wie waar hoog of laag op scoort.

Ranking Your Friends

De kwaliteiten kring

Zeg nou zelf: Iedereen krijgt een glimlach van complimentjes, toch?. Dat is eigenlijk de kern van waar deze teambuildingsactiviteit om gaat. Je zit of staat met z’n allen in een kring. Iedereen heeft een vel voor zich, waar je bovenaan met stift je naam schrijft. Vervolgens geef je met de klok mee het vel door naar je buurman of buurvrouw.
Schrijf onderaan het vel over de persoon:

 • waar diegene goed in is
 • benoem een project, opdracht, evenement etc. waar diegene trots op kan zijn
 • een sociaal aspect waar je een compliment over geeft

Als je jouw reactie hebt opgeschreven, vouw je het onderste stukje om, zodat het niet zichtbaar is. Daarna geef je het papier weer aan de volgende persoon, net zolang tot je rond bent.

Het maakt niet uit voor welke groep je dit spel doet. Het is ook een super leuke teambuilding voor kinderen in de klas om te doen.

Teambuilding waarbij het draait om samenwerking: Escaperoom

Echt waar. De eerste Escape room die wij zelf speelden, deden we allemaal maar wat. Samenwerken? Wat is dat? Iedereen zat lekker zijn eigen puzzeltjes op te lossen.

Terwijl bij een Escape room het zo belangrijk is om samen te werken. Juist daarom is dit een ideaal teambuildingsspel. Gezamenlijk werk je bij een Escape Room aan verschillende opdrachten en puzzels, waardoor je uiteindelijk met elkaar het spel kunt oplossen. Er zijn specifieke teambuildings Escape Rooms, waarbij er achter de schermen via een camera gemonitord wordt hoe er samen gewerkt wordt. Wie is de leider van het groepje, wie de einzelgänger, wie heeft de meest heldere ideeën? Allemaal inzichten in je team, die je kunnen helpen en die je daarna met elkaar kunt bespreken.

Wil je een Escape Room doen binnen je eigen kantoor omgeving of bij je eigen sportteam? Vanuit Groepsspellen.nl hebben we kant en klare escape rooms die je op elke locatie kunt spelen. Bijvoorbeeld ons Escape spel de Maffiabende. Wil je een Escape Room als teambuilding doen voor je basisschool, kijk dan eens bij ons spellen voor kinderen. We hebben meerdere Escape Rooms voor kinderen in verschillende thema’s.

Escape room als teambuildingsactiviteit

Het vliegend tapijt

Dit is een leuke teambuildingactiviteit voor tussendoor. Actief, kort en simpel. Leg een groot kleed, of deken op de grond. Ja, ja, je raadt het al, dit is zogenaamd het vliegende tapijt. Het is de bedoeling om het tapijt om te draaien, zonder dat er mensen van het kleed afstappen. Gebeurt dit wel, dan is het jammer de bammer en overnieuw beginnen. Bij dit teambuildings spelletje is het een kwestie van goed communiceren en vooral veel lachen! Gaat het te gemakkelijk, dan kun je er voor kiezen om de stopwatch erbij te pakken. Want, hoe doet jouw groep dit onder tijdsdruk?

Teambuildingsspel: Groen, oranje of rood?

Dit is een van de teambuildingsspellen, die je op elke locatie kunt doen. Het is eigenlijk heel simpel. Het draait om communicatie, luisteren en je open durven stellen. Pak een dobbelsteen met drie kleuren erop: groen, oranje en rood. (Lukt dit niet om te maken, maak dan een vel met 1 en 2 = groen, 3 en 4 = oranje en 5 en 6 = rood.) Iedereen in de groep gooit om beurten met de dobbelsteen. Waarbij de kleuren voor het volgende staan:

 • Groen: vertel over een positieve ervaring
 • Rood: vertel over een negatieve ervaring
 • Oranje: stel een vraag aan een andere collega over een specifieke ervaring die onlangs in jullie samenwerking heeft plaatsgevonden.

Over de streep

De meeste zullen dit kennen van het gelijknamige tv-programma. Maar misschien had je het niet zo als teambuilding ingeschat? Toch werkt het goed binnen jouw team. Het geeft je inzichten in dilemma’s die mogelijk bij je teamleden zitten, zonder dat je er in eerste instantie over hoeft te praten.

Hoe werkt over de streep?
Trek of plak in een grote ruimte twee grote strepen over de grond. Met een flinke ruimte ertussen. Je kunt dit spel ook in een gymzaal doen, waar al lijnen op de grond staan. Er is een spelleider, die aan de zijkant van de strepen gaat staan. De rest van de groep staat allemaal achter één lijn. De spelleider stelt vervolgens een vraag. Als je hier voor jezelf ‘ja’ op kunt antwoorden, dan loop je naar voren over de streep heen.  

Let op, dit teambuildingspel vergt wel wat voorzichtigheid, zodat mensen niet gekwetst raken:

 • Spreek van tevoren uit dat niemand verplicht is om over de streep te stappen.
 • Zorg voor een rustige omgeving waar niet gesproken wordt. Voorkom dat het lijkt dat er over iemand gesproken wordt.
 • Bouw de vragen langzaam op van algemeen naar meer persoonlijk.
 • Toon respect naar elkaar als iemand over de streep stapt bij moeilijke vragen. Steek een duim op, of geef een knuffel.
 • Stel je als spelleider ook open, door bijvoorbeeld zelf mee te lopen over de streep.

Kennismakingsspel als teambuilding: Favoriet of niet

Kennen je teamleden elkaar nog niet zo goed? Dan is dit een gemakkelijk, grappig en snel spelletje om te weten wie er voor je zit. Want waar houdt jouw teamgenootje eigenlijk van?  En wat vindt het team het minst leuk?

In dit spel zitten zo’n 100 vragen waar je door middel van een dobbelsteen en een draaiend rad, antwoord op moet geven. Kun jij voorspellen hoe jouw teamgenoten zijn? Of blijkt dat jullie elkaar toch nog beter moeten leren kennen? Je zult zien, de mooiste gesprekken komen op gang door dit spelletje.

Favoriet of niet

Wie is de mol teamuitje

Hoe goed ken jij je team? Kun je samenwerken met elkaar en uiteindelijk ontdekken wie de mol is in jouw groepje? Ben jij met je collega’s of sportteam fan van Wie is de Mol? Dan is het Wie is de Mol teamuitje ideaal voor jouw teambuildingsdag.

Bij ons spel genaamd 'Wie is de Saboteur' krijgt jouw team allerlei opdrachten die je samen moet doen. Dit kan op elke locatie. In je bedrijf, maar ook bij een teambuilding op de hei. Net als op tv zitten er echte testen bij om te zien hoe goed jij scoort. Het verschil is alleen dat jij nooit de teambuilding hoeft verlaten, dat zou wat sneu zijn.

Wie is de mol teambuilding

Creatieve teambuilding: tekenen

Voor de creatievelingen onder ons, is dit super leuk om te doen. Ben jij van huis uit geen Picasso? Sorry… Maar wie weet ben je wel heel goed in het geven van instructies. Dit teambuildingsspel werkt als volgt.

In duo’s ga je met elkaar tekeningen maken. Je gaat met de rug naar elkaar toe zitten. De ene persoon gaat tekenen en krijgt pen en papier. De andere persoon krijgt een kaartje met een woord of situatie, of een foto te zien. Die persoon moet goede instructies geven in wat hij ziet. Maar je mag daarbij niet noemen hoe het voorwerp of de persoon heet.

Na die tijd kun je kijken hoe het tekenen is gegaan. Bespreek daarbij of er heldere instructies zijn gegeven. Ben je altijd duidelijk naar elkaar? Of kan er wat verbeteren in je communicatie? Is er een parallel te zien in jullie werkzaamheden? Een mooie creatieve manier om het gesprek met elkaar aan te gaan.

Tekenen van goede eigenschappen

We gaan even verder in het creatieve teambuilden. Bij deze opdracht ga je van je buurman of buurvrouw drie positieve eigenschappen tekenen en één negatieve. Oftewel, iets wat jij minder prettig vindt of wat diegene kan verbeteren.

Daarna ga je met de groep de tekeningen bespreken. Leuk om te doen als teambuildings energizer tussendoor.

Teambuilding activiteit: speurtocht door je bedrijf

Je denkt bij een speurtocht vaak: dit is toch voor kinderen? Maar niets in minder waar. Het is toch super gaaf om een speurtocht door je bedrijf uit te zetten? Teambuilding hoeft niet alleen plaats te vinden binnen je eigen team, maar ook onderling tussen bijvoorbeeld afdelingen. Zet bijvoorbeeld een speurtocht uit langs alle afdelingen van je bedrijf. Wat weet jij eigenlijk van jouw HR-afdeling? En weet jij wat er speelt bij de afdeling administratie? Maak het interactief met QR-codes en vragenformulieren. Zo kun je op een speelse manier enquête vragen opnemen over bepaalde afdelingen. Zo leer je mensen en afdelingen kennen én heb je aan het eind ook nog een winnend team.

Pssst. Wist je dat we een gratis e-book hebben over de leukste speurtocht ideeën? Eigenlijk geschreven voor speurtochten voor kinderen, maar je kunt het vast ook goed toepassen binnen jouw bedrijf. Scheelt weer zelf wat uitdenkwerk!
>> Bekijk hier de 20 leukste speurtocht ideeën

Het lekkerste spel voor een teambuilding: het M&M spel

Dit zou voor ons geen goed spel zijn om met teambuilding te spelen, want het zou al op zijn voordat we zijn begonnen. Mmmmm!

Dit teambuildingsspel is eigenlijk ook weer om elkaar beter te leren kennen. En je kunt het toepassen op elke situatie. Het werkt simpel. Koppel aan elke kleur M&M een vraag. Iedereen mag om de beurt een M&M pakken en daarmee de vraag beantwoorden. En ja hoor, daarna mag je (één!) M&M opeten. De vragen kunnen heel divers zijn, bijvoorbeeld: Waar ben jij heel goed in? Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt? Waar kun je echt niet tegen? Etc. Je kunt dit spel uiteraard op meerdere manieren spelen. Wil je het niet te individueel insteken, laat dan de hele groep een antwoord geven bij een bepaalde kleur. Eet smakelijk… uhhh, veel plezier!

Teambuilding & vertrouwen: het mijnenveld

Boem! Daar stap je net verkeerd. Gelukkig gaat het in dit actieve teambuildingsspel niet op echte mijnen. De bedoeling is dat je een veld uitzet met allerlei obstakels, oftewel de ‘mijnen’. Dit kunnen vellen papier zijn, pionnen, hoepels etc.

Daarna ga je in tweetallen aan de slag. Een persoon krijgt een blinddoek om en moet het parcour afleggen op aanwijzingen van de ander. Je mag elkaar niet aanraken. Hoe goed kun jij elkaar vertrouwen? En ben je duidelijk naar elkaar? In de nabespreking kun je hier verder op ingaan. Hoe verliep het? Wat had de ander anders kunnen doen? En hoe betrek je dit in de praktijk situatie met het team tijdens het werk of de sport?

Genoeg teambuilding activiteiten inspiratie?

We hopen dat je genoeg inspiratie hebt opgedaan. Er zit vast wel een leuk idee tussen voor een gezellige teambuilding. Of je nou actief wilt doen, elkaar beter wilt leren kennen, of gewoon een gezellige teambuildingsdag wilt hebben. Heel veel plezier ermee!

O'ja, heb je een internationale teambuildingsdag? We verkopen (een deel van) onze spellen ook in andere talen. Bekijk hier onze Engelse groepsspellen.

>