Spelletjes voor in de auto – 4 Gratis spellen – Zo houd je het leuk op de achterbank

spelletjes voor in de autoBen je net 5 kilometer op de snelweg, hoor je op de achterbank één van je kinderen vragen: ‘zijn we er al bijna?’. Logisch natuurlijk, want je kinderen hebben er niet bij gezeten toen jullie de reis bespraken en hebben dus geen idee van de lengte van de reis. En ze hebben ook helemaal geen zin om zo lang in de auto te zitten. Dus kan het zo maar voorkomen dat je net een half uurtje onderweg bent en het er achterin wat minder leuk aan toe gaat. Tenzij je er op voorbereid bent. Dan vliegt de reis ook voor jouw kinderen om. Dus hoe houd je het een beetje leuk op de achterbank ? Hier een handige lijst met tips / activiteiten / vakantiespellen / kleine spelletjes voor in de auto die je kan doen om je reis aangenaam te laten verlopen.

1. Speel diverse kleine spelletjes voor in de auto

Autospelletjes ? Je moet toch op de weg letten. Dat klopt, maar goed met een schuin oog kun je altijd een beetje meedoen. Het is uiteindelijk toch de bedoeling dat de kinderen winnen toch ? Er zijn diverse spelletjes die je kunt spelen, zodat je kinderen uren zoet zijn en vergeten hoe lang ze nog in de auto moeten zitten. Hier noemen we er een aantal, waarna je zult constateren dat je al behoorlijk ver onderweg bent:

 

 

 • Achterbank Bingo. Bingo is natuurlijk één van de meest populaire familie spellen. Maar deze autoversie mag niet ontbreken in de auto. Iedereen in de auto krijgt een kaart uitgedeeld en elke keer als je iets op de kaart ziet, mag je het afstrepen. Wie als eerste alles heeft gezien wint het spel. We bieden het spel gratis aan. Stuur ons een mailtje via Contact en je krijgt de pdf toegestuurd!

 

 • Kentekens vinden. In dit familie spelletje telt elke soort kenteken die je tegenkomt. Deze mag je namelijk afstrepen. Bijvoorbeeld kun je kiezen voor de landen in Europa. Kom je een Duits kenteken tegen, dan streep je Duitsland af. Lukt het je om ze allemaal te vinden ? Maar ook in de landen zelf heb je vaak weer keuze in kentekens. In Frankrijk heb je bijna 100 departementen. De laatste 2 cijfers het kenteken bepalen het departement. En in Duitsland kennen ze districten. De eerste letters op het kenteken bepalen het district. Ben je veel tijd van je reis of zelfs van je vakantie in deze landen, dan kunnen je kinderen hiermee hun hart ophalen. Samen met deze afstreepkaarten de camping over en kijken of je alle soorten kentekens kan wegstrepen. Genoeg af te strepen dus en jij hebt het heerlijk rustig voor in de auto en zittend voor de caravan. Ook de afstreepkaarten bieden we gratis aan. Stuur ons een mailtje via Contact en je krijgt de pdf toegestuurd!

 

 

 • Hoe lang is een kilometer ? auto spelletje kilometers tellenJe vraagt je kinderen om hun ogen dicht te doen en ze weer te openen als ze denken dat ze een kilometer verder zijn. Jij telt de 10 groene hectometer paaltjes in de berm.Het kind wat dit het beste doet, wint het spel. En dan zul je ongetwijfeld horen: ‘nog een keertje’. Handig om aan kleinere kinderen even uit te leggen hoe lang een kilometer is :-). Dit is natuurlijk ook een leuk spel voor volwassenen.

 

 • Maak het liedje af: Je zet muziek op, maar draait halverwege een zin het geluid uit. Weten je kinderen de tekst door te zingen ?

 

 • Familie spelletje: auto kleuren punten spel. Iedereen in de auto kiest een kleur auto. Van de eerste 5 auto’s die je in die kleur ziet, noteer je het kenteken. Aangezien jij je handen aan het stuur houdt, vraag je uiteraard je kinderen om het voor jou te noteren. Elk getal op het kenteken is het aantal punten wat je scoort. En je krijgt voor elke letter ook nog punten. Een medeklinker scoort 6 punten en een klinker scoort 4 punten. Wie met de 5 auto’s de meeste punten haalt, wint

 

 • Waar ben ik ? In dit spel neemt één van jullie een plek in zijn gedachten en de rest moet dan door vragen te stellen (die alleen met ja en nee mogen worden beantwoord) proberen te raden waar je bent. (het strand, de camping, op het werk, in bed enzovoort).

 

 • Wie ben ik ? Hetzelfde spel als ‘Waar ben ik’ maar dan ben je iemand die jullie allemaal kennen.

 

 • Dierenpolonaise. spel dierenpolonaiseDit is ook één van die spelletjes voor in de auto welke veel onderweg gespeeld wordt. Eén persoon in de auto noemt een dier: bijvoorbeeld de zebra. Dan moet de volgende speler een dier noemen met de laatste letter van het vorige dier. Zebra eindigt op a, dus de speler zegt dan bijvoorbeeld aap, waarna de volgende een dier met een p moet noemen. Kilometers en tientallen dieren verder ben je als iemand het opgeeft.

 

 • Vakantiespel: het vakantie alfabet. In dit familie spelletje vertellen jullie samen een verhaal. De eerste persoon noemt een zin waarvan het laatste woord begint met een a. Bijvoorbeeld: We stapten in de auto en kwamen pas ’s avonds op onze bestemming aan. Dan moet de volgende persoon een zin maken die daar op aansluit en waarvan het laatste woord begint met een b. En zo vertellen jullie samen een gezellig en leuk verhaal.

 

 • Klassiek familie spel: Ik ga op reis en neem mee. De eerste persoon zegt: ik ga op reis en neem mee en kiest dan een voorwerp, bijvoorbeeld: een koffer. Dan is de volgende persoon aan de beurt en zegt: ik ga op vakantie en neem mee: een koffer en een tandenborstel. Dan is persoon 3. Wie van jullie kan het meeste achter elkaar onthouden ? Bij spelletjes voor in de auto mag deze niet ontbreken!

 

 • Bananen: Elke keer als iemand een gele auto ziet, roept hij of zij: Bananen. BananenspelDegene die als eerste 10x Bananen heeft geroepen wint het Bananenspel. En uiteraard ben je vrij om in dit familie spelletje er andere fruitsoorten aan toe te voegen, zoals de rode aardbei of blauwe druif en groene appel.

Heel veel binnen spelletjes dus, maar ook als jullie de benen even strekken, zijn er genoeg leuke dingen te doen al is het natuurlijk uit kijken op drukke parkeerplaatsen onderweg. Neem wat stoepkrijt mee, een bal, of ga even lekker rennen. De kinderen moeten wel even de energie kwijt.

2. Spelletjes voor in de auto – Maak een routeplan voor de kinderen

routeplan vakantie

Ga je van Utrecht naar het Garda meer, kijk dan op Google Maps en noteer alle plaatsen die je op de kaart tegenkomt onder elkaar. Pak dan om de 5 a 10 km een plaats. Print de lijst met plaatsen uit en geef die aan je kinderen. Elke plaats die ze zien op de borden, kunnen ze dan afstrepen. Niet alleen leuk om te doen, maar daarnaast geeft dit auto spelletje je kinderen ook nog eens het idee hoe lang de reis nog is. En het is nog leerzaam ook!

Er is nog een andere variant; je kunt de kinderen ook de route laten intekenen door de reiskaart van Google Maps te printen.

3. De kadootjesmand

kadootjes in de auto

Koop een tiental kleine kadootjes (puzzelboekjes, kleine spelletjes voor het binnen spelen in de auto, stiften, boekje, vakantie spelletjes voor als jullie er eenmaal zijn, enzovoort) en pak die in. Stop ze in een mand. Deel het aantal kilometers of de totale tijd welke jullie moeten reizen door het aantal kadootjes en vertel je kinderen dat ze om de bijvoorbeeld 100 kilometer een kadootje mogen uitpakken.

En het mooie is… dit hoeft helemaal niet veel te kosten. Check de speelgoed afdeling van de Action maar eens. Heel veel klein speelgoed koop je al voor minder dan € 1.

Overige handige tips voor een fijne reis

Daarnaast zijn er nog wel een paar andere dingen die je kunt doen om de reis voor je kinderen zo aangenaam mogelijk te maken:

 • koop dvd schermpjes en zorg dat je genoeg filmuren bij je hebt, zodat ze amper wat van de reis meekrijgen.
 • reis ’s nachts. De kinderen zullen een groot deel van je reis slapen, waardoor jij een rustige en stressloze reis hebt.

Fijne vakantie en goede reis en geniet van het familie spelletje onderweg!

>