Spelletjes voor in de auto: De 22 leukste voor jou op een rij

Ben je net 5 kilometer op de snelweg, hoor je op de achterbank één van je kinderen vragen: 'zijn we er al bijna?' Het liefst spelen je kinderen direct een spelletje op de tablet. Maar het is toch veel leuker om lekker 'ouderwets' spelletjes voor in de auto te doen?

We hebben de leukste 22 gratis autospelletjes voor je op een rij gezet. Wil je ze mee kunnen nemen? Print dan dit handige boekje met de 22 leukste gratis spelletjes voor in de auto! Inclusief handige speelkaarten met autobingo en kaarten met kentekens zoeken.

Gratis te printen boekje met de 22 leukste spelletjes voor in de auto

Na 15 minuten ontvang je het boekje in je e-mail

De_22_leukste_spelletjes_voor_op_de_achterbank

Hoe herkenbaar. Net onderweg naar je vakantiebestemming en dan al gelijk gevraag. Mag ik wat lekkers? Mag ik op de Ipad? Zijn we er bijna? Logisch natuurlijk, want je kinderen hebben er niet bij gezeten toen jullie de reis bespraken en hebben dus geen idee van de lengte van de reis. En ze hebben ook helemaal geen zin om zo lang in de auto te zitten. Dus kan het zo maar voorkomen dat je net een half uurtje onderweg bent en het er achterin wat minder leuk aan toe gaat. Tenzij je er op voorbereid bent. Dan vliegt de reis ook voor jouw kinderen om. Dus hoe houd je het een beetje leuk op de achterbank? Hier een handige lijst met tips / activiteiten / vakantiespellen / autospelletjes voor in de auto, die je kan doen om je reis aangenaam te laten verlopen.

Speel diverse kleine spelletjes voor in de auto

Autospelletjes? Je moet toch op de weg letten. Dat klopt, maar goed met een schuin oog kun je altijd een beetje meedoen. Het is uiteindelijk toch de bedoeling dat de kinderen winnen toch? Er zijn diverse spelletjes in de auto die je kunt spelen, zodat je kinderen uren zoet zijn en vergeten hoe lang ze nog in de auto moeten zitten. Hier noemen we er een aantal, waarna je zult constateren dat je al behoorlijk ver onderweg bent:

Achterbank bingo

Bingo is natuurlijk één van de meest populaire familie spellen. Maar deze versie van spel in de auto mag niet ontbreken. Iedereen in de auto krijgt een kaart uitgedeeld en elke keer als je iets op de kaart ziet, mag je het afstrepen. Wie als eerste alles heeft gezien wint het spel. 

Autospelletje kentekens vinden

In dit familie spelletje telt elke soort kenteken die je tegenkomt. Deze mag je namelijk afstrepen. Bijvoorbeeld kun je kiezen voor de landen in Europa. Kom je een Duits kenteken tegen, dan streep je Duitsland af. Lukt het je om ze allemaal te vinden ? Maar ook in de landen zelf heb je vaak weer keuze in kentekens. In Frankrijk heb je bijna 100 departementen. De laatste 2 cijfers het kenteken bepalen het departement. En in Duitsland kennen ze districten. De eerste letters op het kenteken bepalen het district. Ben je veel tijd van je reis of zelfs van je vakantie in deze landen, dan kunnen je kinderen hiermee hun hart ophalen. Samen met deze afstreepkaarten de camping over en kijken of je alle soorten kentekens kan wegstrepen. Genoeg af te strepen dus en jij hebt het heerlijk rustig  met dit spelletje voor in de auto of zittend voor de caravan. 

Spelletjes voor in de auto

Hoe lang is een kilometer?

Je vraagt je kinderen om hun ogen dicht te doen en ze weer te openen als ze denken dat ze een kilometer verder zijn. Jij telt de 10 groene hectometer paaltjes in de berm.Het kind wat dit het beste doet, wint het spel. En dan zul je ongetwijfeld horen: 'nog een keertje'. Handig om aan kleinere kinderen even uit te leggen hoe lang een kilometer is :-). Dit is natuurlijk ook een leuk spel voor volwassenen.

Autospelletje: meezingen 

Maak het liedje af: Je zet muziek op, maar draait halverwege een zin het geluid uit. Weten je kinderen de tekst door te zingen ?


50 opdrachtenspel voor tijdens de vakantie

Vinden je kinderen het lastig om vriendjes en vriendinnetjes te maken op vakantie? Of wil je met een regenachtige dag toch iets te doen hebben? Dan is het 50 opdrachtenspel een leuk spel om mee te nemen.


Hierin zitten 50 leuke opdrachten voor je kind. Van geheimtaal maken, tot het samen schrijven van een verhaal en het maken van een menukaart. 

 


Familie spelletje

Een echt familie autospelletje, is het auto kleuren punten spel. Iedereen in de auto kiest een kleur auto. Van de eerste 5 auto's die je in die kleur ziet, noteer je het kenteken. Aangezien jij je handen aan het stuur houdt, vraag je uiteraard je kinderen om het voor jou te noteren. Elk getal op het kenteken is het aantal punten wat je scoort. En je krijgt voor elke letter ook nog punten. Een medeklinker scoort 6 punten en een klinker scoort 4 punten. Wie met de 5 auto's de meeste punten haalt, wint

Waar ben ik? 

In dit spel neemt één van jullie een plek in zijn gedachten en de rest moet dan door vragen te stellen (die alleen met ja en nee mogen worden beantwoord) proberen te raden waar je bent. (het strand, de camping, op het werk, in bed enzovoort). Een spelletje in de auto wat zeker niet mag ontbreken!

Wie ben ik? 

Hetzelfde spel als 'Waar ben ik' maar dan ben je iemand die jullie allemaal kennen. Wat het spel voor in de auto extra leuk maakt, is wanneer je bijvoorbeeld post-its gebruikt. Schrijf de persoon die de ander moet raden op een post-it en plak die bij de ander op het voorhoofd. Je kunt zo met meerdere mensen spelen en altijd even spieken wie de persoon is. 

Auto spelletje

Dierenpolonaise als autospelletje

Dit is ook één van die spelletjes voor in de auto welke veel onderweg gespeeld wordt. Eén persoon in de auto noemt een dier: bijvoorbeeld de zebra. Dan moet de volgende speler een dier noemen met de laatste letter van het vorige dier. Zebra eindigt op a, dus de speler zegt dan bijvoorbeeld aap, waarna de volgende een dier met een p moet noemen. Kilometers en tientallen dieren verder ben je als iemand het opgeeft.

Vakantiespel: het vakantie alfabet

In dit familie spelletje vertellen jullie samen een verhaal. De eerste persoon noemt een zin waarvan het laatste woord begint met een a. Bijvoorbeeld: We stapten in de auto en kwamen pas 's avonds op onze bestemming aan. Dan moet de volgende persoon een zin maken die daar op aansluit en waarvan het laatste woord begint met een b. En zo vertellen jullie samen een gezellig en leuk verhaal.

Klassiek familie spelletje voor in de auto: Ik ga op reis en neem mee 

De eerste persoon zegt: ik ga op reis en neem mee en kiest dan een voorwerp, bijvoorbeeld: een koffer. Dan is de volgende persoon aan de beurt en zegt: ik ga op vakantie en neem mee: een koffer en een tandenborstel. Dan is persoon 3. Wie van jullie kan het meeste achter elkaar onthouden ? Bij spelletjes voor in de auto mag deze niet ontbreken!

Bananen

Elke keer als iemand een gele auto ziet, roept hij of zij: Bananen. Degene die als eerste 10x Bananen heeft geroepen wint het Bananenspel. En uiteraard ben je vrij om in dit familie spelletje er andere fruitsoorten aan toe te voegen, zoals de rode aardbei of blauwe druif en groene appel.

Heel veel binnen spelletjes dus, maar ook als jullie de benen even strekken, zijn er genoeg leuke dingen te doen al is het natuurlijk uit kijken op drukke parkeerplaatsen onderweg. Neem wat stoepkrijt mee, een bal, of ga even lekker rennen. De kinderen moeten wel even de energie kwijt.

Spelletje voor in de auto: maak een routeplan voor de kinderen

Ga je van Utrecht naar het Garda meer, kijk dan op Google Maps en noteer alle plaatsen die je op de kaart tegenkomt onder elkaar. Pak dan om de 5 a 10 km een plaats. Print de lijst met plaatsen uit en geef die aan je kinderen. Elke plaats die ze zien op de borden, kunnen ze dan afstrepen. Niet alleen leuk om te doen, maar daarnaast geeft dit auto spelletje je kinderen ook nog eens het idee hoe lang de reis nog is. En het is nog leerzaam ook!

Er is nog een andere variant; je kunt de kinderen ook de route laten intekenen door de reiskaart van Google Maps te printen.

Frobelen met folie

Zijn jouw kinderen echte knutselaars? Neem dan een rol aluminiumfolie mee. En laat ze zelf hun fantasiedier maken, bijvoorbeeld een coole spin, zoals op dit YouTube filmpje.

Spelletje voor in de auto knutselen

Touwfiguren maken

Zo nu en dan is het een grote rage: touwfiguren maken. Kun jij de parachute, de ster of het visnet nog maken? Er zijn speciale touwtjes voor te koop, maar je hebt vast nog wel een bolletje wol in de kast liggen. Maak er een aan elkaar geknoopt touw en je kinderen maken de mooiste figuren. Op het YouTube kanaal van Ztringz vind je leuke filmpjes met voorbeelden. 

Pictionary op het achterraam

Ben je heel zuinig op je auto, dan weten we niet of dit spelletje wat voor jullie is. Maar hoe leuk is het wanneer je kinderen in de auto pictionary kunnen spelen. Dat kan natuurlijk gewoon met pen en papier, maar nog leuker is het op de autoramen. Neem een paar whiteboard stiften mee, zodat je ze gemakkelijk van het raam kunt vegen. De kinderen krijgen opdrachten van jou om te tekenen. De ander moet raden wat uitgebeeld staat. Heb je het binnen 30 seconden goed, dan heb je een punt.

Tongbrekers

Bij ons is het altijd garantie voor een partijtje schaterlachen. Hoe snel kun jij de zinnen uitspreken? Schrijf ze op voor je kinderen of lees ze voor:

  • Als een potvis in de pispot pist, zit de pispot vol met potvispis
  • De postkoetskoetsier poetst de postkoets met postkoetspoets op een postkoetspoetsdoek.
  • De kat krabt de krollen van de trap.
  • Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan (maar toen Lotje niet wilde lopen, liet Liesje Lotje staan).
  • Moeder sneed zeven scheve sneden brood.
  • Knappe kappers kappen knap, maar de knecht van de knappe kapper kapt nog knapper dan de knappe kapper kappen kan.

Wie is de koning van Wézellll....?

Op vakantie kun je nogal wat tunnels tegenkomen onderweg. Wees voorbereid, want het kan wat lawaai opleveren. Maar geef je kinderen de opdracht om een zin of woord te roepen wanneer je door een tunnel rijdt. Wie als eerste roept heeft een punt. Waarschijnlijk heb je er de hele vakantie 'plezier' van!

Helaas én gelukkig

Kunnen jullie om ste beurt een zin maken, waarbij de één start met 'helaas' en de ander begint de zin met 'gelukkig'. Bijvoorbeeld. Helaas gaan we nu niet naar Spanje op vakantie. Gelukkig hebben we wel een leuke camping in Zeeland kunnen vinden. Helaas is daar geen zwembad. Gelukkig komen mijn opa en oma ook nog een paar dagen langs.

Leuk om te doen, en goed voor de fantasie van je kind (en jezelf)!

Bingo in de auto

Je hebt allerlei soorten en maten van bingo in de auto. In ons gratis boekje met autospellen vind je een aantal kant en klare afstreepkaarten die je kunt gebruiken. Maar zo kun je bijvoorbeeld ook zelf een bingo als autospel maken. Zet bijvoorbeeld allemaal nummers op een kaart, die je kinderen onderweg moeten afstrepen. (Handig is bijvoorbeeld de snelheidsborden nummers te nemen, of de nummers van de snelwegen waar je langs komt).

Autospelletje: zoek de logo's

Een bingo, alleen dan met merken van auto's. Zie jij het merk rijden of op de parkeerplaats staan? Dan mag je hem doorstrepen. Heb jij als eerst alles doorgestreept? Roep dan BINGO! 

Kentekenspel Europa

Onderweg en op je vakantiebestemming zie je heel veel auto's uit verschillende landen. Elk land heeft zijn eigen landcode. Nederland heeft bijvoorbeeld NL. Lukt het je in de vakantie om een auto uit elk land te zien? In ons boekje vind je kant en klare kaarten van dit leuke gratis spelletje voor in de auto.

Kentekenspel Frankrijk

Ga je op vakantie naar Frankrijk? Dan is dit een leuk spelletje voor in de auto. In Frankrijk zie je heel veel auto's. Elke auto heeft als laatste 2 cijfers het Departement. Zo kun je zien uit welk gebied (Departement) uit Frankrijk de auto komt. 75 is bijvoorbeeld een auto uit Parijs. In ons gratis autospellen boekje vind je kant en klare kaarten van dit leuke spelletje. kadootjesmand

Kenteken spel voor in de auto naar Duitsland

Hebben jullie gepland staan om naar Duitsland op vakantie te gaan? Of moet je een eind door Duitsland rijden? Dan is dit een leuk spelletje voor in de auto. In Duitsland kun je ook aan het nummerbord zien waar de auto vandaan komt. Het kenteken begint met een lettercode die de plaats van het district aangeeft. Zo staat A voor Augsburg. Kun jij alle districten vinden? In ons autospellen boekje vind je de afstreepkaart voor de Duitse kentekens. 

Kadootje voor onderweg

op een tiental kleine kadootjes (puzzelboekjes, kleine spelletjes voor het binnen spelen in de auto, stiften, boekje, vakantie spelletjes voor als jullie er eenmaal zijn, enzovoort) en pak die in. Stop ze in een mand. Deel het aantal kilometers of de totale tijd welke jullie moeten reizen door het aantal kadootjes en vertel je kinderen dat ze om de bijvoorbeeld 100 kilometer een kadootje mogen uitpakken.

Overige handige tips voor een fijne reis Daarnaast zijn er nog wel een paar andere dingen die je kunt doen om de reis voor je kinderen zo aangenaam mogelijk te maken:  koop dvd schermpjes en zorg dat je genoeg filmuren bij je hebt, zodat ze amper wat van de reis meekrijgen. reis 's nachts. De kinderen zullen een groot deel van je reis slapen, waardoor jij een rustige en stressloze reis hebt. Fijne vakantie en goede reis en geniet van het familie spelletje onderweg!

En het mooie is... dit hoeft helemaal niet veel te kosten. Check de speelgoed afdeling van de Action maar eens. Heel veel klein speelgoed koop je al voor minder dan € 1.

Overige handige tips voor een fijne reis

Daarnaast zijn er nog wel een paar andere dingen die je kunt doen om de reis voor je kinderen zo aangenaam mogelijk te maken:

  • koop dvd schermpjes en zorg dat je genoeg filmuren bij je hebt, zodat ze amper wat van de reis meekrijgen.
  • reis 's nachts. De kinderen zullen een groot deel van je reis slapen, waardoor jij een rustige en stressloze reis hebt.

Fijne vakantie en goede reis en geniet van het familie spelletje onderweg!

>