Samenwerkingsspellen

Monopoly, Risk, Stratego waren jarenlang de spellen die je moest spelen. Maar dat is al lang niet meer zo. Kolonisten van Catan, Carcassonne en Ticket to Ride hebben inmiddels laten zien dat ze de concurrentie meer dan aan kunnen met de eerstgenoemde spellen. Maar het kan ook anders, want wat dacht je van samenwerkingsspellen? 

Samenwerkingsspellen


Niet meer tegen elkaar spelen, maar met elkaar spelen tegen het spel. Sinds een paar jaar zijn steeds meer spellen gemaakt om in samen te werken. En eerlijk gezegd: wij zijn fan!

En daarom hebben we een 9-tal spellen, die je zeker een keer met jouw groep gespeeld moet hebben. Coöperatieve spellen dus. We hebben een aantal coöperatieve bordspellen, maar ook een aantal samenwerkingsspellen, waar je misschien minder snel aan zou denken, maar zeker het overwegen waard zijn. 

Veel plezier met het lezen over deze samenwerkingsspellen!

Pandemic - Strategische samenwerkingsspellen

We beginnen maar het gelijk met onze nummer 1 in bordspellen (even onze eigen spellen niet meegereken dan he); Pandemic. 

In dit bordspel zijn jullie een groep wetenschappers die 4 verschillende soorten ziektes moeten bestrijden. Dit doen ze door eerst een medicijn er voor te vinden en daarna eventueel de ziekte uit te roeien. Mooiere samenwerkingsspellen die zo passen in deze tijd van Corona bestaan er niet.

Samenwerkingsspellen Pandemic

Het spel wordt gespeeld op een grote wereldkaart en de spelers starten vanuit Atlanta aan een reis over de wereld elk in zijn of haar eigen rol. Zo heeft de wetenschapper 1 kaartje minder nodig van een bepaald soort om een medicijn te ontdekken en kan de Projectleider heel makkelijk onderzoekstations bouwen, waarvan en waar naar toe heel makkelijk gereids kan worden.

Elke keer als je het speelt zijn er weer andere steden besmet en zijn er andere rollen in het spel, waardoor geen spel hetzelfde is. Je kunt de moeilijkheidsgraad aanpassen van dit samenwerkingsspel, waardoor het altijd uitdagend is.

Wel even wennen dat er geen winnaar is in samenwerkingsspellen, maar geloof ons, winnen als groep is het mooiste wat er is.

Pandemic

En heb je het Basisspel gespeeld, dan zijn er ook nog een paar uitbreidingen van het spel. Ook zeer de moeite waard. 

Helemaal uitgespeeld? Alle scenario's van dit coöperatieve spel al eens gedaan? Dan is het tijd voor: de Legacy!

Pandemic Legacy - Strategische samenwerkingsspellen

Pandemic Legacy, we noemen het spel toch even. Dit is nog 100% leuker, spannender dan het basisspel. De koning onder de samenwerkingsspellen, maar zeggen we er gelijk bij, ook zeer moeilijk om te spelen. Alleen het opzetten van het speelbord en het doornemen van de regels kost minimaal al een half uur. En dat komt omdat dit spel zich ontwikkelt waar je bij bent. Dit samenwerkingsspel kan ook maar maximaal 24 keer gespeeld worden. 

pandemic legacy samenwerkingspel

Het team begint namelijk aan een verhaal waarin ze in 12 maanden tot succes moeten komen. Elke maand krijgen ze een doel en als het doel gehaald is, mogen ze kaartjes verscheuren, op het speelbord schrijven, komen er nieuwe regels in het spel. Maar ook zijn er diverse extra doosjes met inhoud die aan het spel worden toegevoegd. Zoals we al zeiden: 'dit samenwerkingsspel ontwikkelt zich onder je neus'. Je zult niet kunnen wachten om te weten hoe het verder gaat.

Inmiddels zijn er van Pandemic Legacy 3 seizoenen beschikbaar. Je begint bij seizoen 1, speelt dan seizoen 2 en als je dat samenwerkingsspel hebt afgerond speel je seizoen 0. Ja echt waar, seizoen 0 gaat terug in de tijd, naar de koude oorlog.

Dit spel is echt alleen voor de die hard spellenspelers, omdat de regels behoorlijk uitgebreid zijn en nogal eens wijzigen tijdens het spel. Kijk voor meer info op: Boardgamegeek.

Wie is de Mol

You love it or you hate it: Wie is de Mol is al meer dan 20 jaar een kijkershit op televisie. Alhoewel sommige het dus kijkershit noemen (als je leest wat we bedoelen). 

Wie is de Mol bestaat uit allemaal samenwerkingsspellen, waarin geld kan gewonnen worden voor de pot en waar het belangrijk is om niet het slechts te presteren in het zoeken naar de Mol. Want dan lig je uit het spel.

De Mol samenwerkingsspel

Inmiddels kan heel Nederland en België zelf ook dit spel spelen, al is het samenwerkingsspel wat ze hebben uitgebracht niet helemaal hetzelfde als het tv spektakel. Ook bij ons staat het spel in de kast en hebben we inmiddels 5x ongeveer met veel plezier dit spel gespeeld. Je kunt elke keer een land kiezen om een scenario te spelen en vervolgens krijg je 8 meerkeuzevragen over dit land. Elk antwoord levert een letter op en met de 8 gevonden letters moet je een woord vormen. Easy-piesie zou je denken. 

Niet dus, want de Mol probeert natuurlijk er voor te zorgen dat er verkeerde antwoorden gegeven worden. Die coöperarieve bordspel wordt als familiespel verkocht, maar daar willen we wel een kleine kanttekening bij maken. Voor kinderen onder de 18 jaar is het spel eigenlijk nog te moeilijk.

Wie is de Mol - varianten

Er zijn echter nog veel meer Wie is de Mol varianten die je kunt spelen met jouw groep en die veel meer lijken op het televisieprogramma. Als je googelt kunt je meerdere aanbieders vinden, waar je bijvoorbeeld met een bedrijfsuitje dit spel kan gaan spelen. 

Wie is de Saboteur volwassenen

En er is natuurlijk de variant van onszelf: Wie is de Saboteur. Een spel waar je jouw vrienden, collega's of familieleden een zeer gezellige middag mee kan aanbieden, met jou als spelleider natuurlijk. Een kant-en-klaar spel voor maar €23,97 totaal ongeacht de groepsgrootte dat is voor een samenwerkingsspel met een grote groep natuurlijk heel weinig. Kijk maar eens hier om meer te lezen over dit super gezellige spel.

De Vergeten Stad - gezellige samenwerkingsspellen

Ben je op zoek naar minder moeilijke en uitgebreide samenwerkingsspellen? Dan is de Vergeten Stad een erg gezellig en makkelijk te spelen spel. Voor je het weet ben je met elkaar druk zand aan het scheppen op zoek naar het verdwenen vliegtuig, waarmee je moet ontsnappen uit de woestijn, voordat jullie omkomen van de dorst. Klinkt heftig he!

Ook hier komt het aan op goed overleggen en samenwerken, want je hebt elkaar nodig. Samenwerkingsspellen maken vaak gebruik van speciale rollen en ook de Vergeten Stad kent een aantal verschillende rollen. 

Samenwerkingsspellen de vergeten stad

Het is te hopen dat de Waterdrager meespeelt in jullie spel, want die kan aan meer water komen dan de rest. Terwijl de archeoloog weer sneller zand weet te scheppen, waardoor er eerder onderdelen van het vliegtuig gevonden kunnen worden. 

We zullen niet alle voorpret bederven van dit samenwerkingsspel, maar zoek je nog een gezellig gezinsspel, dan is dit een echte aanrader!

Robinson Crusoë - Samenwerken op een onbewoond eiland

Als je ergens goed moet samenwerken, dan is dat op een onbewoond eiland, waar je met je groep bent aangespoeld. Gevaarlijke dieren, geen eten, geen vuur.

Maar gelukkig kun je in dit samenwerkingsspel samen er voor zorgen dat jullie het doel van de scenario's in het spel halen. En scenario 1 begint met iets ogenschijnlijks makkelijks: vuur maken. Vuur maken, zodat de schepen op zee jullie zien en kunnen ophalen. Makkelijk? Nee, dat niet.

samenwerkingsspellen robinson crusoe

We hebben dit spel nu een 2-tal keer gespeeld en uiteindelijk met veel bloed, zweet en tranen lukte het ons om vuur te maken.

Dit spel valt ook onder de samenwerkingsspellen waar je veel geduld moet hebben, want ook hier geldt dat er veel spelregels zijn. We hebben ons wel een paar keer achter de oren gekrabt hoe we het moesten spelen. Maar goed nieuws: tegenwoordig kun je op Youtube voor elk spel meerdere tutorials vinden, waar je vaak in 20 minuten tijd alle regels krijgt uitgelegd.

Lukt het jullie om goed samen te werken en te ontsnappen?

Codenames - Samenwerkingsspellen tegen andere teams

Samenwerkingsspellen hoeven zeker niet moeilijk te zijn getuige dit super gezellige spel: Codenames. Maar let op: dit spel is verslavend, dus je speelt het zeker niet 1x op een avond.

In dit coöperatieve spel moet je samen met je teamgenoot woorden verzamelen die op tafel liggen, door ze te omschrijven. 

codenames

Maar als je medespeler vervolgens het verkeerde woord aanwijst, dan geef je de punten weg aan het andere team. Het team wat als eerste al zijn woorden heeft binnen gehaald wint het spel, tenzij je per ongeluk het verboden woord noemt. Dan wint alsnog het andere team. Samenwerken is nog nooit zo leuk geweest.

De regels zijn makkelijk, maar de uitvoering... is dat niet altijd. Een heerlijk kort en gezellig samenwerkingsspel dus.

samenwerkingsspel Codenames

Escape room - Samenwerkingsspellen

Heb je het over meest gespeelde samenwerkingsspellen, dan heb je het natuurlijk over de Escape room.

In Nederland zijn er inmiddels meer dan 400. De Escape room is en blijft geweldig om te doen. We hebben er zelf inmiddels een tiental gedaan en we zijn er aan verslaafd.

Escaperoom Maffiabende

Dus besloten we een paar jaar geleden een eigen Escape room te maken. Die hebben we gemaakt voor volwassenen en heet: de Maffiabende. Geen Escape room waar je de deur uit hoeft. Nee, onze Escape room krijg je via de e-mail toegestuurd. Je print en prepareert de materialen (in het meegeleverde draaiboek staat uitgelegd hoe je dat stap voor stap doet) en spelen maar. Een verrassing waar je groep het nog lang over zal hebben. Lukt het jullie in dit samenwerkingsspel om uit 4 kamers (kan ook buiten) te ontsnappen voordat de bendeleider terugkomt en zijn werk zal 'af'maken?

Gloomhaven - 10 kilogram aan avonturen

Hou je van RPG? Wat? RPG - Role playing games. Samenwerkingsspellen kenden we al in de gaming wereld op de computer, maar met spellen als Andor, Lord of the Rings en zeker ook met Gloomhaven krijgt het coöperatief bordspel een nieuwe dimensie. 

In dit werkelijk geweldige samenwerkingsspel begin je met het kiezen van een rol. Man of vrouw, mensen, dwerg of iets anders. Het kan allemaal. Uiteraard begin je met Level 1. Het verhaal begint in Gloomhaven waar jullie hulp wordt gevraagd om een schat op te halen in the Black Barrow. Dit is een soort van mijn in een heuvel, waar diverse nare schepsels jullie opwachten. 

Gloomhaven samenwerkingsspel

Elke speler maakt zijn of haar eigen keuzes, maar je mag in dit samenwerkingsspel natuurlijk overleggen (al zijn hier wel wat restricties bij). Wie valt er als eerste aan? Wie blijft achter? Wie kan de anderen genezen als ze een wond hebben? Voor dat jullie het weten zit je er helemaal in. Spanning in de gevechten, goede en slechte keuzes, een heerlijk - maar ook zeer moeilijk - samenwerkingsspel wacht op jullie.

Het spel kent maar liefst 95 scenario's die je kunt spelen. En tijdens deze scenario's ontwikkel je jezelf en kun je zelfs op een gegeven moment met pensioen gaan. Iedere rol heeft namelijk een eigen doel, die je geheim moet houden voor de andere spelers. Hmmmm... denk je in een samenwerkingsspel te zitten, gaan spelers opeens andere keuzes maken in hun eigen belang. 

En waarom pakt je buurman opeens al het goud wat jullie vinden snel op?

Geniet ze tijdens deze mooie avonturen! Voor de echte liefhebber van samenwerkingsspellen is dit een must have!

Andor - strategische samenwerkingsspellen maar niet te moeilijk

Wil je het liever iets makkelijker, maar wil je toch met je vrienden een avontuurlijk samenwerkingsspel spelen, dan zijn de Legenden van Andor wellicht wat voor jou.

4 helden (tovenaar, dwerg, krijger en boogschutter) moeten het fantasieland Andor verdedigen tegen allerlei vervelende monsters. Ook hier geldt dat het belangrijk is om goed te overleggen wat jullie volgende zet is.

Samenwerkingsspellen Legenden van Andor

Waar de makers van dit spel goed rekening mee hebben gehouden is dat een nieuw spel best soms even wennen is. Daarom hebben ze een introductiespel bedacht, waardoor je als spelers stap voor stap al spelend de regels leert en toch al bent begonnen. 

En dat de makers ook commercieel slim zijn wordt ook snel duidelijk. In het basisspel zijn 5 legenden om te spelen. Daarna kun je nog diverse uitbreidingen spelen, maar die moet je uiteraard apart bestellen.

Ook Andor staat zeker op ons lijstje van aan te bevelen samenwerkingsspellen. Het speelt redelijk makkelijk weg, maar je hebt wel het idee dat je samen in een spannend avontuur bent beland.

30 seconds

Misschien met Pictionary inmiddels het allerbekendste of meestgespeelde samenwerkingsspel van Nederland en België. De meest gespeelde spellen zijn nou eenmaal vaak de simpelste spellen.

30-seconds

De spelregels zijn eenvoudig. Er is een bord met genummerde vakjes. Je speelt het spel in teams tegen elkaar (2 tegen 2, 3 tegen 3, of wat je ook maar wilt). Er zijn 2 bakjes met kaartjes, het blauwe bakje en het gele bakje. Bij de Start pakt 1 van de teams een blauw kaartje (omdat Start blauw is).

samenwerkingsspel 30 seconds

1 van de spelers pakt dus het kaartje en heeft 30 seconden om zoveel mogelijk van de 5 woorden op het kaartje te omschrijven. Uiteraard zijn er een paar regels, zodat je bijvoorbeeld al niet een deel van het woord mag noemen.

Als er 3 van de 5 zijn geraden, wordt er gekeken hoeveel punten er zijn gescoord. Dat doet het team door de dobbelsteen te gooien. (wees niet bang, de dobbelsteen kent alleen 0, 1 en 2). Wordt er 1 gegooid, dan heeft het team 3 - 1 = 2 punten gescoord.

Een gezellig samenwerkingsspel om even te pakken als je met een groep een kort spelletje wilt spelen. Zeker in een gezin met tieners is dit coöperatieve spel een aanrader.

>