8 onmisbare ingrediënten van een succesvolle pubquiz


Zit je in een evenementencommissie van je sportclub, of muziekvereniging ? Ben jij dit jaar aangewezen om het vriendenweekend of een spel voor familieweekend te organiseren ? Ben jij een teamleider die op zoek is naar een leuk groepsspel voor jouw team of afdeling ? Dan is de pubquiz zeker het overwegen waard. Wil je dus een pubquiz organiseren, dan lees je hier de 8 ingrediënten waar je van tevoren even over moet nadenken om een super leuke avond te beleven.

En indien je geen zin om het allemaal zelf voor te bereiden, klik dan hier om onze kant-en-klare en gegarandeerd super gezellige Pubquiz direct te bestellen. –>>

Wat is een pubquiz ?

Voor diegene die niet weten wat een pubquiz is, het is eigenlijk gewoon een zeer interactieve en algemene kennis quiz voor grote tot hele grote groepen en van oudsher werd dit in pubs in Groot Britannie gespeeld om de pubs weer wat voller te krijgen. Daarom de naam pubquiz. Inmiddels overgewaaid naar Nederland zijn inmiddels heel veel café’s ook begonnen met het organiseren van de pubquiz, zodat ook de wat minder bezette dinsdagavond voor veel omzet zorgt. Maar het woord pub kun je dus vervangen naar de ruimte waar jij met je groep gaat zijn. De ene pubquiz is helaas de andere niet en dus zijn een 8-tal ingrediënten onontbeerlijk als jij voor jouw groep een pub quiz in elkaar draait die voor een onvergetelijk leuke avond gaat zorgen.

Tip 1. Planning van de pubquiz avond

plannen van een spelDe allereerste stap om te slagen met de pubquiz organiseren, is het plannen hoe lang de pubquiz moet gaan duren. Ga vervolgens de avond indelen in blokken. Dan is er genoeg ruimte voor toiletbezoek. En belangrijker nog voor de club of vereniging waar je het organiseert ruimte voor het bestellen van consumpties. En natuurlijk moet er ongetwijfeld door wat mensen nog gerookt kunnen worden en moet er tijd zijn om te kletsen en te bewegen.

Een pubquiz duurt gebruikelijk 10 speelronden van 10 quizvragen. De teams zullen in dit groepsspel in het begin van het spel nog wat meer geconcentreerd en gefocust zijn dan later op de avond. Dus is het handig om tijdens het eerste blok 4 speelrondes te doen. Reken ongeveer 15 minuten per speelronde. 1 minuut per vraag en daarna nog 5 minuten om de quizvragen met antwoorden weer in te leveren bij de presentator. Het eerste blok duurt daardoor 1 uur. Daarna neem je 15 minuten pauze.

Voordat het 2e blok begint, neem je eerst de juiste antwoorden door van de eerste 3 blokken. Reken hiervoor 5 minuten per blok, dus 20 minuten. Blok 2 duurt 3 spelronden en blok 3 ook. Het totale spel is met een beetje discipline van doorspelen dus in 4 uur te spelen.

De planning is dus erg belangrijk om van te voren te doen, zodat je het spel de juiste tijd en aandacht kan gaan geven en het resultaat van de avond maximaal is. De planning is cruciaal bij het pubquiz organiseren.

Tip 2. Pubquiz organiseren – Leuke quizvragen

De pubquiz is een algemene kennis quiz, maar conform de traditie van het spel zit er altijd een muziekronde in. Het is dan de bedoeling dat er fragmenten van muziek worden afgespeeld, waar de artiest en het nummer geraden moeten worden. Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met je publiek. Ga 20-ers en 30-ers niet teveel vermoeien met Fats Domino en Bruce Springsteen en andersom de 60-ers en 70-ers niet met teveel happy hardcore, maar maak een mooie mix van muzieksoorten. En… heel belangrijk… de muziekronde is bij uitstek het feestmoment op de avond. Dus deze ronde doe je als de stemming er goed in zit. Zorg ook altijd voor wat meezing muziek en als het even kan wat nummers waar mensen spontaan in de polonaise (hakken, of what ever) stand gaan.

pubquiz vragenSoorten rondes in de pubquiz

Naast de muziekronde is er ook meestal wel een actualiteiten ronde en ook zeker een nutteloze (autistische) feitjes ronde. Hilarisch in de pubquiz, want dan heb je opeens wat aan je teamlid die zich de hele avond wat afzijdig houdt, maar juist die kennis op zijn harde schijf heeft staan. Bij de pubquiz die we aanbieden op groepsspellen.nl hebben we deze rondes ook opgenomen.

En we bieden de kopers van het spel de mogelijkheid om onderwerpen op verzoek door te geven die ze graag toegevoegd willen zien aan het spel. Een tennisvereniging vroeg ons bijvoorbeeld om een specifieke tennisronde op te nemen in onze pubquiz. Naast de genoemde rondes kun je in jouw pub quiz bijvoorbeeld de volgende speelrondes nog opnemen: Films en TV series, Topografie, Kunst, Eten & Drinken, Natuur, Geschiedenis en Sport.

Let bij het maken van de vragen er op dat er ook genoeg humor in de vragen zit; grappige quizvragen doen het altijd goed. En zoals bekend: sex verkoopt ook goed. Dus kies ook een paar spannende vragen uit; altijd zeer sfeer verhogend. De inhoud van de vragen dus ook zeer belangrijk bij het pubquiz organiseren.

Test je pubquiz

Speel de pubquiz als test alvast een keer met een paar mensen in je directe omgeving die voldoen aan het profiel van de gemiddelde speler tijdens de pubquiz avond. Die doe je om te zien of het niet te moeilijke quizvragen of te makkelijke quizvragen zijn. Als teams 5 van de 10 vragen per ronde goed antwoorden gemiddeld, dan is de quiz prima op kwaliteit. Het is leuk als de mensen in de zaal er wat van leren, maar het is desastreus voor de avond als de vragen te moeilijk zijn. Mensen zullen na een paar rondes afhaken, omdat ze het niet leuk meer vinden. Onthoud: mensen willen het graag goed doen. Geef daarom ook altijd complimenten aan teams. Met name ook aan de teams die onderaan staan, bijvoorbeeld omdat ze een bepaalde vraag juist wel weer wisten en de andere teams niet.

Zin gekregen om 10 vragen te spelen ? Klik op de afbeelding hieronder en speel 1 ronde helemaal gratis om een idee van onze Pubquiz te krijgen.

gratis pubquiz

Tip 3. Materialen pubquiz op orde

En dan begint de pubquiz en doet de microfoon het niet, of het geluid van de muziek in de muziekronde staat te zacht. De pennen zijn leeg. Je zou als er als presentator de nacht voor de quiz een nachtmerrie over kunnen krijgen. Tip: test alle spullen van tevoren uit. Draai een paar rondes proef de avond voordat je het spel speelt. Test de computer die daar is, de muziekinstallatie, de beamer, check of er genoeg pennen en papier aanwezig is. En zorg voor een alternatief mocht de techniek het alsnog laten afweten. Vragen kun je altijd nog voorlezen vanaf papier of je kunt de vragen uitdelen op papier als de microfoon het laat afweten. Denk dus goed na hoe je dit inricht als er onverhoopt technische problemen ontstaan tijdens de vragen quiz.

Naast de spullen is het belangrijk dat alle teams het scherm met de vragen kunnen zien en de presentator kunnen zien. Zorg dat er genoeg stoelen en tafels zijn. Elk team 1 tafel is natuurlijk het meest praktisch, maar 2 teams aan 1 tafel kan ook. Dat levert soms mooie taferelen op; of ze gaan afkijken of ze gaan een beetje samenwerken.

En check als je muziek wilt afspelen in je powerpoint of de computer waar je het op afspeelt, ook de muziekbestanden daadwerkelijk goed afspeelt. Het is ook fijn als de muziek automatisch start bij de Pubquiz en je niet elke keer dit moet aanzetten met een klik van de muis. Hier staat uitgelegd hoe je dat doet.

Tip 4. Pubquiz organiseren – Strijd en competitie tijdens het quizzen

Dit spel moet natuurlijk gewonnen worden. Dus de strijd zal groot zijn tussen de teams. In een goede pubquiz zitten daarom altijd elementen die de strijd verder aanwakkeren. Allereerst vraag je bij inschrijving van het spel de teams een teamnaam op te geven. Het is leuk om ze te vragen een mascotte of iets dergelijks mee te nemen, die ze bij hun team op tafel zetten.

Tijdens het spel is het leuk om de teams een beetje tegen elkaar op te hitsen, tussenstanden te geven van onderen naar boven en af en toe eens een team even in het hemd te zetten als je weet dat ze een compleet verkeerd antwoord hebben opgeschreven.

In de pubquiz van groepsspellen.nl werken we naast de reguliere punten die je als team kan winnen ook met een joker, die de teams kunnen inzetten. In 1 van de 10 rondes mag die worden ingezet. Aangezien de teams niet weten welke rondes er gaan komen, is het maar de vraag of ze die joker wel op het juiste moment inzetten. Naast een joker kennen we ook het blokkeren van vragen van andere teams. Hierdoor worden de teams die bovenaan staan afgeremd en het spel blijft daardoor langer spannend. Dit soort elementen geven het spel net even dat beetje extra spanning wat de pub quiz avond zeker ten goed komt.

Pubquiz organiseren, maar zonder voorbereidingstijd

We maken meerdere keren per jaar een nieuwe Pubquiz bij Groepsspellen, omdat we weten hoeveel tijd en creativiteit het elke keer kost om een Pubquiz in elkaar te draaien. Daarom bieden wij kant-en-klare, direct speelbare (dus geen voorbereiding nodig!!) en zéér betaalbare Pubquizzen aan. Klik op de afbeelding om meer te lezen over onze Pubquiz.

14 meest gestelde pubquiz vragen

Tip 5. Pubquiz organiseren – Speelmateriaal

pubquiz antwoordformulierenDe teams zullen hun antwoorden in moeten vullen op papier. Zorg dus voor genoeg velletjes en genoeg pennen, waarop ze de benodigde informatie duidelijk kunnen invullen. Zorg dat er ruimte is voor de teamnaam, het ronde nummer en de 10 vragen per ronde. Kies voor aparte velletjes per ronde, zodat je elke ronde de antwoorden kan laten inleveren.

Tip 6. Pubquiz organiseren – Prijzen voor de pubquiz

prijsNatuurlijk is het extra leuk als het ook echt ergens om gaat. Een prijs voor het winnende team, een wisselbeker wellicht. Erg leuk is het om daarnaast ook het team wat helemaal onderaan eindigt in de pub quiz een prijs te geven. Dan worden ze er nog even fijntjes aan herinnerd elke keer als ze op de club zijn. Maak bijvoorbeeld een foto van dat team met een rode lantaarn en hang die pontificaal ergens in de sportkantine op.

Indien je van plan bent om de Pubquiz maandelijks (of 1x per kwartaal) te organiseren, dan zou je ook een stand kunnen bijhouden en die ergens in de sportkantine ophangen. Het zorgt er voor dat ook bij volgende quizzen er weer heel veel teams opnieuw gaan meedoen.

Tip 7. Pubquiz scoresysteem

Er komt bij een Pubquiz veel administratie kijken. Alle teams leveren immers na elke speelronde 10 antwoorden in. Bij een beetje sportkantine doen met gemak 10 tot 20 teams mee. 20 teams x 10 rondes x 10 antwoorden betekent dat je 2000 antwoorden moet nakijken. Daarom is stap 1 een goed scoresysteem een paar extra handen en hersenen naast de presentator die de antwoorden nakijken.

Daarnaast is het handig dat je de gescoorde punten heel handig kan overnemen in een automatisch rekenend systeem. Dan hoef je de tussenstanden niet zelf uit te rekenen. Alles wat je kan automatiseren in dit proces, doen! De avond is hectisch genoeg, veel lawaai en weinig tijd. Dus het proces van antwoorden nakijken moet snel gaan. Excel is hier natuurlijk zeer geschikt voor. Bij de versie van de Pubquiz van Groepsspellen.nl geven we daarom bij het spel ook een handig Excel document erbij, welke de punten bijhoudt en automatisch een actuele tussenstand bijhoudt.

Tip 8. Pubquiz organiseren: de presentator

Je kunt de allerleukste, meest verrassende, interactieve pubquiz maken. Maar als het allemaal slecht wordt begeleid en aan elkaar gesproken, dan is de quiz niks waard. De beleving van de mensen die aanwezig zijn, zal toch niet geheel positief zijn. Bij Groepsspellen.nl bieden we onze pubquiz zonder presentator aan, omdat het enerzijds voor ons als tweetal onmogelijk is om bij elk verkochte pubquiz fysiek aanwezig te zijn. Maar anderzijds geloven we ook dat één van de voorwaarden voor een goede presentator is, dat hij de mensen in de zaal kent (of in ieder geval bij veel mensen in de zaal bekend is).

Als er binding is met mensen in de zaal, dan kun je namelijk ook aan de tweede voorwaarde voldoen: inspelen op de zaal. En dus is het handig als iemand binnen de club de avond presenteert. Hij of zij moet regelmatig even iemand in de zaal iets laten zeggen, waardoor het spel interactief wordt in plaats van dat de presentator alleen maar aan het woord is. Laat bijvoorbeeld eens quizvragen door een speler voorlezen of laat ze de quizvragen antwoorden geven.

Presentatie-ervaring en humor

Kies altijd voor iemand die gewend is voor een zaal te staan en die daarnaast over een gezonde dosis humor beschikt. De quiz kan nog zo goed in elkaar zitten, maar de presentator is toch echt de slagroom op de koffie, de jus over de aardappelen. Zorg ook altijd voor een microfoon, de kakofonie is in het heetst van de strijd enorm. Zeker als er wat alcohol in de man (én zeker ook vrouw) is, dan is het moeilijk om de zaal nog stil te krijgen. Sterker nog: er zal na elke quizvraag binnen de teams overlegd worden over de antwoorden. En dus moet je als presentator hier qua geluid boven uit moeten komen.

De laatste tip voor een presentator: niet te lang van stof zijn en oog voor de tijd houden. Dit spel kan heel makkelijk uitlopen als de presentator de tijd niet in de gaten houdt. Iemand naast de presentator als time keeper aanwijzen is dus ook geen overbodige luxe.

Leuke quizvragen vragen dus om een leuke en goede presentator. Er is altijd wel iemand binnen een club die dit op het lijf is geschreven. Je kunt nog zo’n leuke pubquiz organiseren, maar zonder een goede presentator kun je niet.

Wil je goede presentators van quizzen aan het werk zien, check dan ook eens deze blog: de 25 leukste televisie quizzen.

Wil je het jezelf makkelijk maken ? Kant-en-klare Pubquiz bestellen.

Niet iedereen zal de tijd, energie, creativiteit en zin hebben om een Pubquiz in elkaar te draaien. Daarom bieden wij op groepsspellen.nl dit spel kant-en-klaar aan voor slechts € 32,50

Moet jij de pubquiz organiseren voor jouw club en wil je toestemming vragen om dit te mogen aankopen ? Vertel het bestuur dan dat als ze € 2,50 per speler vragen en er 100 spelers mee doen, ze er € 225 mee verdienen voor de club. En dan hebben we het nog niet over de extra omzet omdat de voetbalkantine opeens op woensdagavond ook helemaal afgeladen vol is.

Wil je dit spel zelf spelen? Voor meer informatie en bestellen van deze Pubquiz > > Ga naar de Pubquiz

 

0 Shares
 • Linda schreef:

  Als we deze maandag bestellen hebben we deze dan al woensdag binnen?

  • Richard en Marjolein schreef:

   Goedemorgen Linda,

   Jazeker :-). Nu bestellen is altijd binnen 24 uur ontvangen, maar meestal binnen een paar uur en als je belt of appt (0683777853) dat het nog sneller moet, kan het ook vaak direct.

   vriendelijke spelgroet,

   Richard en Marjolein

 • >