Oud Hollandse spelletjes; De top 25 klassiekers om te spelen

Oud Hollandse spelletjes, wie is er niet groot mee geworden? Hoe vaak hebben we als kind niet oud Hollandse spelletjes op kinderfeestjes gehad. Ouders die hele parcours met zaklopen, eierlopen en spijkerpoepen hadden uitgezet. Super leuk, die spelletjes van vroeger!

Kinderspel
Oud Hollandse spelletjes

En hoewel de jeugd van tegenwoordig steeds meer achter de beeldschermen zit, horen we toch vaak dat ze al die spelletjes van vroeger stiekem nog steeds leuk vinden. Wat te denken van al die fanatieke collega’s die tijdens teamuitjes oud Hollandse spelletjes spelen. Benieuwd wat je allemaal kunt doen? Hier geven we je een top 25 met oud Hollandse spelletjes op alfabetisch volgorde.

Annemaria Koekoek

Ken je deze nog? Er staat ƩƩn iemand met zijn gezicht naar de muur of bij een boom. De rest van de groep staat een eind verderop, achter een denkbeeldige startlijn. De persoon bij de muur roept heel hard: Anne-mariaaaaaaa-koekoek! Tijdens het roepen mag de groep rennen. Na het roepen van het woord draait degene bij de muur zich op. Wie dan nog bewegend gezien wordt, is af en moet terug naar de startlijn. Degene die van de groep als eerste de roeper kan tikken, heeft gewonnen. Wat dit oud Hollandse spelletje nog grappiger maakt, is om je eigen naam te mogen roepen in plaats van Annemaria Koekoek.

Balgooien

Knip uit een groot karton gaten waar ballen doorheen kunnen. Zet bij elk gat een puntenaantal dat je kunt halen. Je kunt een beetje variƫren met de grootte van de gaten. Hoe kleiner het gat, hoe meer punten je bijvoorbeeld kunt halen. Degene die het meeste punten haalt heeft gewonnen.

Ballontrappen

Dit is een echt oud Hollands spelletje voor buiten. Leuk voor in de tuin of in het park. En zeker een succes als een van de oud hollandse spelletjes voor een kinderfeestje. Knoop bij iedere deelnemer een opgeblazen ballon aan de enkel. Let op, je moet er natuurlijk niet zelf over struikelen. Daarna is het heel simpel. Probeer bij elkaar de ballon kapot te trappen. Degene die als laatste over is, heeft gewonnen. Leuk om te spelen als oud Hollands spelletje op een kinderfeestje: gegarandeerd lachende kinderen en goed om lekker de energie kwijt te raken.

Oud Hollandse spelletjes afwisselen met andere spellen?

Ga je binnenkort een kinderfeestje organiseren? Dan heb je straks genoeg input om oud Hollandse spelletjes te doen. In deze blog vind je alle spelletjes van vroeger op een rij. Wil je het afwisselen met wat andere opdrachten, dan is het kinderspel misschien leuk voor jou!


Een totaalpakket met 30 verrassende spellen. Denk aan een interactieve speurtochten, een levend stratego, een foto opdrachten spel en een leuk dieren zoekspel. 

Dit maakt jouw oud Hollandse spelletjes feestje gegarandeerd tot een succes!


Blaaspijp schieten - ons favoriete oud Hollandse spelletje šŸ™‚

Ook vroeger alle bladzijdes uit de Wehkamp gids tot pijltjes gevouwen? En dan achter de bosjes naar elkaar schieten? Dit is een simpel zelf te maken oud Hollands spelletje. Rol dun papier, bijvoorbeeld van een foldertje of een bladzijde uit een tijdschrift, tot een pijltje. Pak of koop een dunne buis. Pijltje erin, en blazen maar!

Blaaspijp

Blikgooien

Een van de meest simpele oud Hollandse spelletjes die er is. Maar altijd gezellig. Stapel een aantal lege blikken tot een toren. Nu is het de kunst ze allemaal om te gooien. Wie er het meest omgooit heeft gewonnen.


Eierrace

Bij dit oud Hollandse spelletje is het goed om vooraf even na te denken of je het binnen of buiten doet. En of je juist gesmeer wil (wel leuk) of niet. Kwestie van de eitjes wel of niet koken. Dit oude spelletje werkt zo: Twee teams strijden tegen elkaar. De deelnemers stoppen een lepel in de mond met daarop een ei. Zet een pionnenparcours uit. Het team dat als eerste terug is, heeft gewonnen.

Ezeltje prik

Nog zo’n klassieker van een oud Hollands spelletje! Maak op een groot kartonnen bord een grote ezel. Daarnaast heb je een gekke staart aan een punaise nodig. Vind je dit lastig om dit oud Hollandse spelletje zelf te maken? Bekijk dan de leuke voorbeelden op Pinterest. Nu is het een kwestie van een blinddoek om doen en prikken maar! Degene die het dichtst bij de plek van de staart zit, heeft gewonnen.

Elastieken

Zo af en toe laait de hype weer op en is dit oud Hollandse spel ineens weer helemaal hip: Elastieken. Het mooie is, dat je er niet veel voor nodig hebt, allen een lang elastiek. Span dit elastiek tussen de benen van twee vrienden of tussen twee krukken. Daarna kun je allemaal oefeningen of opdrachten doen. Wil je inspiratie voor leuke elastiek dansjes? Kijk dan op het YouTube kanaal van de SkippyDance Academy

Flessenvoetbal

Dit oud Hollandse spelletje is bij ons altijd vaste prik bij een warme zomerdag. Vul lege plastic flessen met water. Ga op een redelijke afstand bij elkaar vandaan staan en probeer nu omstebeurt met een bal de fles bij elkaar om te schieten. Is het gelukt, dan is bij ons altijd de vaste regel dat je eerst de bal moet pakken en dan pas de fles omhoog moet zetten. 

Hinkelen

Op veel pleinen en in parken zie je vaak al hinkelbanen gemaakt. Maar dit oud Hollandse spelletje maak je ook simpel zelf. Teken met een stoepkrijt, of met tape, tien vakken op de grond. Daarna werkt dit oude spelletje officieel als volgt: gooi bijvoorbeeld een steentje op ƩƩn van de nummers. Ga dan het parcours hinkelen. Maar sla daarbij het vak met het steentje over. Op de terugweg pak je het steentje weer op en is de volgende aan de beurt. 

Hinkelen

Kettingbreien

Kennen jullie dit spelletje van vroeger nog van het schoolplein? Je gaat allemaal hand in hand in een hele lange rij staan. De eerste persoon staat met de hand tegen de muur. De hele slinger gaat onder de arm door van deze persoon. Dan gaat daarna de slinger via een ronde onder de armen door van de tweede persoon. Je krijgt zo een mooi breisel waarbij iedereen met de armen gekruist staat. De laatste persoon pakt de hand van de eerste en zo ga je springen totdat het breiwerkje kapot gaat. We vragen ons af of de jeugd van tegenwoordig weten wat een 'breiwerkje' is, dus dit is echt een oudje onder de oud Hollandse spellen.


Klos- of steltlopen

Ooit is dit spelletje ontstaan om een manier te hebben om door het ondergelopen land te kunnen lopen. Maar dit spelletje van vroeger is nu natuurlijk super leuk om te proberen. Het lijkt gemakkelijker dan dat het is! Zet een route uit en laat de klos- of steltlopers tegen elkaar een wedstrijdje doen. Wie het eerst over de finish komt, wint het spel.

oud Hollands spelletje steltlopen

Knikkeren

Wow, wat vonden we dit spel vroeger gaaf. Knikkeren! En al die namen erbij van de knikkers, geweldig. "Geluksdikkert", een "piraatje", "knotsen", "olieknikker". Maar we kwamen ook tot de ontdekking dat dit oud Hollandse spel in elke regio weer anders wordt gespeeld. Zo heb je het knikkerspel waarbij je alle knikkers zo snel mogelijk omstebeurt in het knikkerpotje moet krijgen. En je hebt het spel waarbij ƩƩn persoon op de grond zit met de benen wijd. Anderen moeten de neergezette knikker - vanaf bijvoorbeeld tien stoeptegels- raken. (Herkenbaar? ā€œAlles in mijn voordeel, doen niet aan kop, zij en achtermik!ā€)

Koekhappen - de lekkerste van de oud Hollandse spelletjes

Leuk om te spelen Ʃn lekker! Een traditioneel oud Hollands spel dat iedereen wel een keer gedaan heeft. Favoriet spelletje bij Koningsdag. Hang plakken ontbijtkoek aan een touwtje op neushoogte. Doe een blinddoek om en happen maar!

Ringgooien

Een simpel spelletje om te doen. Zet bijvoorbeeld vijf pionnen neer. Heb je dat niet, dan kun je ook vijf gevulde flessen neerzetten. Nu is het de kunst om de ringen om de pionnen te gooien. Wie het beste gooit, heeft gewonnen.

Sjoelen

Bij ons staat dit oud Hollandse spel elke kerst wel op tafel. En fanatiek dat we zijn! De spelregels van sjoelen zijn heel simpel. Gooi je een steen in het vakje met de vier, dan heb je vier punten. En de puntentelling gaat net zo bij de rest van de cijfers. Maar het meeste punten haal je door te spreiden in de vakken. Heb je in alle vakjes bijvoorbeeld ƩƩn sjoelsteen, dan heb je twintig punten. Heb je in alle vakjes twee stenen, dan heb je veertig punten. En zo verder. Wil je een leuk alternatief op sjoelen maken, dan kun je met andere onderdelen gaan sjoelen, bijvoorbeeld koekjes. En voor een echt smeerfestijn buiten is dit een leuke: Gooi yoghurt op je tafelzeil en ga sjoelen met ananasringen. Er zijn dan geen vakjes van een sjoelbak, maar iemand anders moet de ananasringen met de mond opvangen. Het wordt wel een bende, maar er wordt ook zeker veel gelachen!

Snoephappen

Je hebt er geen zwemdiploma voor nodig, al zijn sommige mensen niet zo dol op dit oud Hollandse spelletje. Maar misschien heeft dat meer met hygiƫne en Coroana te maken. Vul een grote bak met water en vul het met (verpakte) snoepjes. Laat omstebeurt iemand onderwater gaan en een snoepje eruit halen. Je vangst mag je natuurlijk op eten.

Spijkerpoepen

Laten we eerlijk zijn… het ziet er niet uit. Maar dit oud Hollandse spelletje is zo grappig om te doen. Hang een spijker aan een touwtje achter je billen. Krijg jij de spijker als eerste in de fles zonder dat je je handen gebruikt? 

Touwtje springen

Urenlang konden we vroeger springtouwen! Aan een lantaarnpaal in de straat of gewoon met z’n tweeĆ«n draaien. Al zingend moest je op de juiste manier in het touw springen. Ken je deze touwtje spring liedjes nog?

Hoe gaan ook alweer de liedjes van het touwtjespringen?

Karel 1, brak zijn been (spring ƩƩn keer op ƩƩn been)
Karel 2, zwom in zee (twee keer zwemmen met je handen)
Karel 3, brak zijn knie (drie keer op een been springen en knie vasthouden)
Karel 4, dronk vier glazen bier (vier keer een drinkbeweging maken naar de mond)
Karel 5, sloeg zijn wijf (vijf keer sla beweging maken)
Karel 6, kurk op de fles (zes keer doen of een kurk in een fles duwt)
Karel 7, zoentjes geven (zeven keer een kusje in de lucht geven)
Karel 8, stond op wacht (acht keer je hand naar de zijkant van je hoofd)
Karel 9, voeten vegen (negen keer voeten vegen)
Karel 10, kon niet zien (tien keer met je ogen dicht)
Karel 11, liep van Amsterdam naar Delf(t) (elf keer heen en weer lopen tussen de touwdraaiende kinderen)
Karel 12, sloeg de klok van twaalf (twaalf keer de klok luiden in de lucht)

Beertje, beertje, draai je om
Beertje, beertje, tik de grond
Beertje, beertje, poets je tanden
Beertje, beertje, was je handen
Beertje, beertje, sta gekruist
Beertje, beertje, ga naar huis.


Stoeprandje

Bij dit spelletje van vroeger sta je allebei aan een kant van de weg waar een stoep is. De straat moet niet te breed zijn, anders kun je niet bij elkaar op de stoeprand gooien. Je probeert de stoeprand van de ander te raken met gooien. Lukt dit, dan krijg je ƩƩn punt. Lukt het niet, dan mag de ander gooien. Lukt het wel, dan mag je vanaf de plek op straat waar je de bal vangt verder gooien. (Dus een mooi stuk dichterbij) Dit mag je net zolang doen, zolang het goed gaat. Gooi je mis, dan mag de ander de bal pakken en je proberen te raken. Als dit lukt, ben je al je punten weer kwijt.


Stoelendans

Nog zo’n klassieker van de oud Hollandse spelen: het stoelendansen. Tegelijkertijd ƩƩn van de spellen die nog regelmatig wordt gespeeld. Zet alle stoelen in een kring met de zitkant naar buiten. Altijd net ƩƩn stoel minder dan het aantal mensen dat meedoet. En dan lekker swingend op de muziek rondlopen. Als de muziek stopt, kies je zo snel mogelijk een stoel uit. Degene die overblijft mag niet meer meedoen aan het spel. Zo ga je verder totdat je nog maar met twee mensen overblijft. Zorg dan, dat ze bijvoorbeeld om een pion heen moeten lopen voordat ze kunnen zitten. En dat degene die de muziek moet stoppen niet ziet wie waar loopt. Wel zo eerlijk.

Tollen

Als we het dan hebben over een ouderwets spelletje, dan is tollen er natuurlijk wel ƩƩn van. Op schilderijen van rond de 1500 zag je al dat kinderen dit oud Hollandse spelletje speelden. En nu is het nog steeds leuk om te doen. Op Pinterest staan ook allerlei leuke zelf maakideeƫn voor het maken van een tol. Met een flessendop, een oude cd of met strijkkralen.

Touwtrekken

Laat je spierballen maar zien! Met dit oud Hollandse spelletje mag je eens goed de hakken in het zand zetten. Het idee is simpel: twee teams strijden tegen elkaar om de tegenstanders zo snel mogelijk over de lijn te trekken. Dit spel is meestal wat lastiger zelf te organiseren, want niet iedereen heeft een sterk touw van tien meter lang in de schuur liggen.

Zakdoekje leggen

Ken je het liedje van zakdoekje leggen nog? Zakdoekje leggen, Niemand zeggen, Ik heb de hele nacht gewaakt. Twee paar schoenen heb ik afgemaakt. EƩn van stof en ƩƩn van leer, Hier leg ik mijn zakdoekje neer.
Iedereen zit op de grond in een kring, met de ogen dicht. EƩn persoon loopt er omheen. Al zingend is het de bedoeling dat diegene een zakdoekje achter de rug van een van de personen leg. Aan het eind van het liedje moet degene achter wie het zakdoekje ligt, proberen de deler te tikken. Het spelletje is klaar als diegene getikt is, of op de plek van de tikker is gaan zitten. Dan kan de volgende.

Zaklopen

En last but not least... Bij iedereen wel bekend: het oud Hollandse spel zaklopen! Zet een parcour uit van zo'n 50 meter lang. Ga in teams tegen elkaar strijden. Spring zo snel als je kan in een grote (jute) zak naar de finish. 

Genoeg inspiratie voor een oud Hollands spelletje opgedaan?

De 25 leukste oud Hollandse spelletjes zitten erop. We hopen dat je genoeg inspiratie hebt opgedaan om wat leuke spelletjes van vroeger te gaan doen. Super leuk om lekker in je tuin een oud Hollands kinderfeestje te organiseren. 

Iedereen denkt bij dit soort Hollandse spelletjes direct aan kinderen. Maar juist voor volwassenen is het leuk om te doen. Hoe vaak ga jij als volwassene nog springend in een jutezak een veld over? En kun je net zo touwtje springen, zoals je dat vroeger op straat deed. Super leuk om deze oud Hollandse spelletjes met een teamuitje of een familieweekend te doen. 

Vind je het te saai om alleen dit soort spellen te spelen? Dan hebben we nog een goed idee. Wissel tijdens je familieweekend de oud Hollandse spellen af met de Challenge! In dit spellenpakket zitten tien verschillende korte groepsspellen waar iedereen aan mee kan doen. Denk aan spellen als 'de jongens tegen de meisjes' en 'Ik houd van Holland spel'.

Veel speelplezier gewenst!

Oud Hollandse spelletjes met teamuitje of vriendenweekend?

Hilarisch om met een groep volwassenen weer eens de spelletjes van vroeger te spelen. 


Wil je deze spellen wat afwisselen met andere opdrachten? Dan is de Challenge een goede aanvulling op je oud Hollandse spellen. In dit spellenpakket zitten tien verschillende korte groepsspellen, die voor iedereen te spelen zijn. 


  • Roel Buitenhuis schreef:

    Ik zoek naar foto’s van echte oud Hollandse spelen uit de jaren 1950 tot 1960. B.v. carbid schieten met kleine busjes; knikkeren; polsstok springen door de weilanden en ” land” veroveren etc.

    • Richard en Marjolein schreef:

      Hoi Roel,

      Bedankt voor je bericht en vraag.
      Helaas hebben wij geen foto’s van Oud Hollandse spelletjes voor je.

      Via Google kun je vast wel wat mooie foto’s vinden, al moet je wel even opletten dat je geen foto’s download die niet mogen worden gebruikt.
      Ook zijn er gratis foto’s websites zoals pngegg.

      Met vriendelijke spelgroet,

      Richard & Marjolein Schreurs

  • >