Moordspel thuis of op jouw gekozen locatie spelen

Heb je al eens een Moordspel gespeeld ? En was dat een Moordspel thuis, of een Moorddiner ergens op een locatie ? Is het jouw gelukt om de moordenaar te vinden ?

Een Moordspel is het ideale spel om met een grotere groep te spelen. Met rond de 30 of 40 personen zul je veel plezier beleven aan een Moordspel. We krijgen regelmatig de vraag wat een Moordspel nu eigenlijk is, hoe het in zijn werk gaat. Daarom hebben we deze blog geschreven. We hopen dat je na het lezen net zo enthousiast bent als alle mensen die tot nu toe één van onze Moordspellen hebben gespeeld.

Wat is een Moordspel ?

Wellicht ken je het spel Cluedo. Dat is ook een Moordspel voor thuis, maar dan in een bordspel en je kunt het spelen tot en met 6 personen. Een spel waar er 6 verdachten, 6 moordwapens en 6 locaties zijn. Voor het spel wordt zonder te kijken 1 verdachte, 1 moordwapen en 1 locatie apart gelegd en de rest van de verdachten, moordwapens worden in de locaties gelegd. Door te dobbelen loop je over het bord en ga je één voor één de locaties af en kun je achterhalen wie het waar gedaan heeft met welk wapen. Hierdoor blijft er uiteindelijk 1 verdachte, 1 moordwapen en 1 locatie over. Een redelijk simpel spel, maar altijd weer leuk om te spelen.

Bekijk ons filmpje over het Moordspel, in 3 minuten vertellen we je wat je kunt verwachten van ons moordspel.

Moordspel thuis, veel ruimte nodig ?

Voor de meeste Moordspellen heb je weinig meer ruimte nodig dan dat je normaal gesproken voor je groep nodig hebt. Dus als je een Moordspel thuis organiseert en het bij een gewone verjaardag ook allemaal past, dan past het ook met het Moordspel. Geen extra ruimte dus nodig.

Doel van het Moordspel

In een Moordspel zit een verhaallijn en er zijn allerlei personages. Je zult merken dat er meerdere verdachten zijn. Om diverse redenen kunnen die verdachten allemaal de moordenaar zijn. Maar ja… eentje is het. Het is dus zaak om als een echte rechercheur op zoek te gaan naar de moordenaar. Heel veel vragen stellen aan iedereen die in het spel meedoet. Misschien weten de personages iets te vertellen waar je wat aan hebt en waarmee je verder kan zoeken. Net alsof je dus in een politieserie zit en jij de moord moet oplossen.

Wie heeft een alibi ? En wie niet ? Wat zou het motief zijn van iedereen om te moorden ? Of waarom toch niet ? Wie weet wat over wie ? Als je goed vraagt en logisch nadenkt, dan zal de moordenaar en de reden waarom hij of zij gemoord heeft voor je duidelijk worden.

Moordspel

Wat gebeurt er tijdens het spel ?

Vaak zijn er dus scenes, waarin direct duidelijk wordt wie iedereen is, wat er gebeurd is, of misschien zelfs wel hoe het slachtoffer is vermoord. Kwestie van goed luisteren. Tussen die scenes door heb je genoeg tijd om iedereen op je lijstje eens grondig aan de tand te voelen in de ondervragingsrondes.

Het Moordspel is niet alleen serieus, want het is met name ook heel veel lachen en genieten van alle spelers die meedoen. Je zult zien dat heel veel mensen helemaal op gaan in hun rol. Tijdens het verjaardagsfeest van Richard had zijn vader (die de butler van de Barones speelde) een smoking gehuurd en hij kende zijn tekst voor de scene helemaal uit zijn hoofd. Of één van de vriendengroep die een zwerver moest spelen en die niet van een echte zwerver meer te onderscheiden was. Genieten dus.

Het spel eindigt uiteraard altijd met de bewijsvoering. De rechercheur of iemand die het spel leidt, zal gaan vertellen wie de moordenaar is, hoe het gebeurd is en wat het motief was.

Welke soorten Moordspellen kan ik uit kiezen ?

Er is niet één standaard Moordspel, zoals het Cluedo spel hierboven wel is. Grofweg kun je een 2-tal keuzes maken in soorten Moordspellen:

Moordspel met acteurs of zonder acteurs

Moordspel oplossenEr worden diverse Moordspellen met acteurs aangeboden. Uiteraard betekent dit dat de prijs van het Moordspel dan ook vele malen hoger ligt. De acteurs zijn dan verkleed en zij zorgen dat het verhaal duidelijk wordt. Vaak in de vorm van een scene die ze spelen aan het begin van het spel. Dit kan zowel als Moordspel thuis als ook op een locatie worden gespeeld. Natuurlijk is het geweldig om acteurs bij het spel te hebben. Ze verkleden zich, hebben de rol natuurlijk goed voorbereid, waardoor het lijkt alsof je echt in het spel aanwezig bent.

Maar ook zijn er genoeg Moordspellen, waar geen acteurs bij aanwezig zijn. De acteurs… dat zijn jullie dan zelf. Ons allereerste Moordspel thuis hebben we gespeeld toen Richard 40 werd. We hebben ongeveer 40 vrienden en familie uitgenodigd en van tevoren hebben we ze allemaal een rol gestuurd. Met het verzoek om de rol van tevoren door te lezen en zich er op te kleden. Tijdens het Moordspel hadden we een buffet, waardoor we al spelend ook aan het eten en drinken waren en zodoende een zeer geslaagd verjaardagsfeestje hadden. Weer eens wat anders dan het standaard allemaal in een kring zitten in de kamer.

Moordspel thuis of op locatie

Ook dit is een belangrijke keuze. Met Moordspel thuis bedoelen we of bij je thuis of een andere door jou gekozen locatie. Je kunt ervoor kiezen het Moordspel te spelen bij het bedrijf die het Moordspel organiseert. Er zijn diverse moorddiners die je bijvoorbeeld kunt boeken. Denk aan een kasteel, waar je in dat thema dineert en tegelijk een Moordspel speelt. Uiteraard betaal je wel iets meer als je dit besluit te doen. Het eten, de eventuele acteurs, het moet wel betaald worden natuurlijk.

Je kunt er ook voor kiezen een Moordspel thuis of op je eigen gekozen locatie te spelen. Ons Moordspel – Moord op de tennisclub is ook daadwerkelijk op een vrijwilligersavond van onze tennisclub TC’91 Stadshagen gespeeld. En zoals we even hier voor vermelden, kun je het Moordspel ook thuis spelen. In de tuin, binnen, het maakt allemaal niet zoveel uit.

Wat biedt Groepsspellen voor Moordspellen aan ?

Bij Groepsspellen.nl hebben we inmiddels meerdere thema’s die gekozen kunnen worden. Wij hebben onze moordspellen gemaakt op een manier die voldoet aan de eisen die wij aan al onze spellen stellen: betaalbaar, kant-en-klaar, zo weinig mogelijk voorbereidingstijd, binnen 24 uur (in overleg nog veel sneller) geleverd en gegarandeerd plezier.

Betaalbaar

In tegenstelling tot veel andere aanbieders hebben wij voor het Moordspel thuis (of op je eigen locatie) gekozen. Geen locatie en/of diners dus waar je nog voor moet betalen. Ook geen bijgevoegde kleding of attributen. Hierdoor kunnen wij ons spel aanbieden voor € 47,50 totaal, waar je bij een moorddiner dit zelfde bedrag per persoon ongeveer kwijt bent.

Kant-en-klaar

Na bestelling ontvang je een document waar alles in zit. 1x op de printknop klikken en je hele spel rolt uit de printer. Hierin zit de uitleg voor de spelleider (die zelf ook gewoon kan meespelen), de rollen van alle spelers, een 2-tal scenes, een overzicht van alle rollen die meedoen, een uitnodigingsmail voor alle spelers en natuurlijk het bewijs.

Weinig voorbereidingstijd

Zoals gezegd: 1 x printen en daarna de rollen verdelen aan de spelers. Je kunt er voor kiezen deze een week van te voren naar iedereen te mailen of je deelt ze gewoon vlak voor het spel uit. Als spelleider lees je ongeveer 3 pagina’s met tekst door zodat je weet hoe je het spel moet leiden.

Binnen 24 uur geleverd

Er staat hier dat je je Moordspel thuis hebt binnen 24 uur, maar in werkelijkheid kan het vaak veel sneller. Wij willen voor onze klanten graag altijd en overal bereikbaar zijn en dus als je ons even appt dat je het spel direct nodig hebt, dan heb je het meestal binnen een paar minuten in huis.

Gegarandeerd plezier

Wij zijn tevreden als jij het bent over ons Moordspel. Niet blij met het spel ? Dan geldt onze: niet goed, geld terug actie. Gelukkig hebben we dat in al die jaren nog nooit meegemaakt. We hebben er voor gezorgd dat veel rollen wat – zeg maar gerust – bijzondere karaktereigenschappen hebben. Naast dat iedereen natuurlijk probeert de moordenaar te ontmaskeren, leveren deze karaktereigenschappen een hoop grappige situaties op tijdens het spel.

Moordspel

Hoe verloopt ons Moordspel thuis of op jouw gekozen locatie ?

Nu even concreet. Wat kun je verwachten als je het Moordspel thuis wilt spelen ?

De voorbereiding

Het spel begint door iedereen een rol te geven. Zelf ben je de meespelende spelleider en tevens rechercheur. Naast de rechercheur is er nog een dokter in het spel en nog 7 hoofdrolspelers. Alle overige spelers krijgen van jou een bijrol. De meeste spellen zijn geschreven voor ongeveer 30 a 40 spelers. Speel je bijvoorbeeld met 25 personen dan laat je een aantal bijrollen niet meedoen in het spel.

Je kunt er voor kiezen om de rollen een week van te voren naar iedereen toe te sturen (per email bijvoorbeeld), maar je kunt ook besluiten om dit vlak voor het spel te doen. In de rol staat aangegeven:

 • wat deze persoon voor karakter heeft (en er wordt gevraagd om zich zo te gedragen, want dat maakt het spel enorm vermakelijk).
 • informatie die deze persoon proactief moet delen met iedereen die hij of zij spreekt
 • informatie die deze persoon moet delen, maar alleen als iemand daar naar vraag

Je zult begrijpen dat alle informatie samen de sleutel is tot het oplossen van deze moord. Maar ja… dan moet je wel de goede vragen stellen aan de juiste personen.

De rollen

Om het spel wat smeuïger te maken, hebben we met name de bijrollen allemaal een wat apart karakter gegeven. Hierdoor wordt het een dolle boel. Er wordt in de rolomschrijving ook aan de spelers gevraagd zich een beetje zoals die rol te gedragen en dat levert een hoop grappige situaties op. Hieronder zie je een paar van die rollen 🙂

In je rol ben je een groot bewonderaar van Hans Kazan. Als jochie ging je naar al zijn shows. Neem een spel kaarten mee en doe die in je zak, doe dan wat trucjes, maar heel slecht. Dus schud de kaarten en laat ze vallen. Voorspel welke kaart ze getrokken hebben en vraag dan: is het een rode ? als het antwoord ja is: zeg je: goed voorspeld he! En als het fout is dan zeg je: dan moet het een zwarte zijn. En dan roep je: applaus! En een applaus ook voor jezelf (zorgt voor sfeer tijdens het spel).

Ageeth is in haar rol een nogal zweverig type. Een beetje Jomanda. Ze doet aan sterrenbeeld voorspellen, hypnose, hand oplegging en als ze je vragen of je ook andere dingen doet, dan vraag je wat. En als ze dan iets anders noemen, zeg je dat je dat natuurlijk ook doet. In je rol is het leuk om mensen heel lang in de ogen te blijven aankijken en dan je eigen ogen heel groot te maken. Het is leuk als je je een beetje zweverig kleedt.

Het Moordspel

bewijs moordspel

Dan het spel zelf. Het Moordspel thuis begint met een scene. Je zorgt als spelleider dat de 8 andere hoofdrolspelers in een kring gaan zitten en de rest van de spelers/rollen gaan er om heen staan. Als het stil is, neem jij als rechercheur het woord. Je tekst heb je voor je, net als de andere 8 hoofdrolspelers. Zo ontstaat de eerste scene, die ongeveer 10 minuten duurt. Er wordt direct duidelijk wie iedereen is en waar het verhaal over gaat. Er blijkt een slachtoffer te zijn gevonden, waarna de hoofdrolspelers elkaar zullen aanspreken, omdat ze elkaar verdenken. De eerste informatie wordt dan dus gedeeld. Goed opletten dus. Maar er is meer informatie.

Zoals gezegd, elke rol heeft informatie ze óf proactief moeten delen óf alleen hoeven te delen als er naar gevraagd wordt. Na de scene begint de eerste ondervragingsronde. Alle spelers/rollen krijgen de gelegenheid (ongeveer 30 minuten) om elkaar te ondervragen. Een belangrijk detail: er zal duidelijk worden gemaakt dat de moordenaar zich bevindt onder de hoofdrolspelers. Zij zijn de verdachten in dit Moordspel. Sterker nog: aangezien de moordenaar zelf ook gewoon een speler is, weet hij of zij zelf bij het begin net als ieder ander niet wie de moordenaar is.

Na de eerste ondervragingsronde vindt er – na meestal een korte pauze – weer een scene plaats. De dokter zal onder andere de autopsie doornemen en er komt weer meer informatie beschikbaar over deze moord. Deze scene duurt weer ongeveer 15 minuten, waar er voor de tweede keer een ondervragingsronde komt. Dan is het zaak voor alle spelers om alle losse eindjes te verzamelen om zodoende het motief te achterhalen en daarmee de vraag te kunnen beantwoorden: wie is de moordenaar ?

De rechercheur zal daarna iedereen vragen om bij degene te gaan staan, die hij of zij verdenkt. Dan is het belangrijke moment gekomen, dat het bewijs van deze verschrikkelijke moordzaak wordt voorgelezen. 5 minuten later weet iedereen wie de moordenaar is, wat het motief was en waarom deze persoon de moordenaar is. En dan is ook gelijk bekend wie van jouw groep de echte Sherlock Holmes is.

Wil je weten welke Moordspel Thuis thema’s wij allemaal aanbieden ? Kik dan <<<<<hier >>>>>

Meer Blogs over dit onderwerp
No related posts for this content
 • Bianca Biermann schreef:

  Hoe lang duurt het moordspel voor de middelbare school editie?

  • Richard en Marjolein schreef:

   Goedemorgen,

   Het spel duurt ongeveer 1,5 uur, maar kan korter en langer gespeeld worden als je de ondervragingsrondes langer of korter maakt.
   Dus minimaal 1 uur, maximaal 2 uur.

   Met vriendelijke spelgroet,

   Richard & Marjolein Schreurs

 • Jolanda schreef:

  Hallo,

  Wij zijn in totaal met 8 volwassenen. Is het spel dan te spelen of moeten het echt minimaal 9 personen zijn? En hoe lang duurt het spel ongeveer?
  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  Groet Jolanda

  • Richard en Marjolein schreef:

   Hoi Jolanda,

   Het spel is gemaakt met 9 hoofdrollen, dus als je met 8 bent, dan mist er 1 rol. Je kunt degene die de rol heeft van rechercheur ook de rol van dokter geven, omdat die de minste tekst hebben.
   Dat moet dan wel even duidelijk zijn voor alle spelers als je gaat spelen.

   Met vriendelijke spelgroet,

   Richard & Marjolein Schreurs

 • Marian van den Acker schreef:

  Hallo Marjolein en Richard

  Heb het moordspel moord in een familie weekend besteld. We zijn echter met 10 volwassenen. Is dit te doen? en welke rollen laat ik dan achterwege?

  Groetjes Marian van den Acker

  • Richard en Marjolein schreef:

   Hoi Marian,

   Bedankt voor je bericht en vraag. De eerste 9 rollen zijn de hoofdrollen. Die moeten zeker meedoen (anders kun je het spel niet spelen).
   Dan vul je het spel aan met zoveel bijrollen als je nog nodig hebt. In jouw geval dus 1, die je zelf uit mag zoeken. De andere rollen kun je laten voor wat het is.

   Veel plezier!

   vriendelijke spelgroet, Richard en Marjolein

 • Meike schreef:

  Beste Richard en Marjolein,

  Wij als huis (14 personen) willen een leuke avond organiseren met een moordspel. Nu vroegen wij ons af of het ook mogelijk is om naast de 9 hoofdrollen maar met 5 bijrollen het spel te spelen, omdat de bijrollen ook informatie bevatten?

  Mvg,

  Meike Kruger

  • Richard en Marjolein schreef:

   Hoi Meike.

   Bedankt voor je vraag.
   Ja dat kan hoor. De 9 hoofdrollen moeten persé meedoen en je kiest er zoveel bijrollen zelf bij als je nodig hebt.
   In jullie geval dan inderdaad 5.

   Met vriendelijke spelgroet,

   Richard & Marjolein Schreurs

 • Marieke schreef:

  Beste Richard en Marjolein, ik zit er over te denken om dit spel tijdens ons familie weekend te doen. Nu vraag ik me af vanaf welke leeftijd er mee gespeeld kan worden? De jongste is 9 jaar.
  Mvg Marieke

  • Richard en Marjolein schreef:

   Hoi Marieke,

   Het is een spel geschreven voor volwassenen, maar vaak hobbelen de kinderen prima mee (samen met een volwassen spelen, maar met een eigen rol kan wel).
   Voor hen is het misschien moeilijk, maar ze vinden het net zo spannend en leuk.

   vriendelijke spelgroet,

   Richard en Marjolein

 • Natasja Boer schreef:

  Beste Richard en marjolein, Wij gaan 1 x per jaar met de vriendengroep een weekend weg. Dit doen wij al 19 jaar met 22 personen.
  Nu hebben we nog nooit een moordspel gedaan en leek het ons erg leuk om dat te organiseren. We regelen dit weekend met 3 personen en willen graag dit spel spelen.
  Kunnen we het moordspel met zijn drieën begeleiden of is het leuker als 1 persoon dat doet? Krijgt elke persoon een leuke rol? Van te voren stuur je de personen al de rol toe toch? Graag hoor ik meer van u,
  Met vriendelijke groet, Natasja Boer

  • Richard en Marjolein schreef:

   Goedemiddag Natasja,

   Bedankt voor je vragen. Je kunt het spel met 1 spelleider spelen, meer zijn niet echt nodig. En sterker nog, de spelleider kan ook gewoon meespelen.
   Natuurlijk moeten jullie het spel even voorbereiden. Document printen, rollen en scenes klaar leggen en toebedelen aan de vrienden in jullie groep.
   En dan is het spelen en genieten :-).
   Elke speler krijgt een rol. Er zijn 9 zogenaamde hoofdrollen en de rest zijn bijrollen. De hoofdrollen hebben tekst voor in een scene, die ze om de beurt voorlezen. Zo ontstaat er een verhaal.
   De bijrollen hebben net als de hoofdrollen, naast een omschrijving van hun (beetje rare) karakter, informatie die ze proactief moeten delen of reactief alleen als iemand er om vraagt.
   Je kunt er voor kiezen om de rollen van tevoren toe te sturen, maar het kan je kunt er ook voor kiezen om de rollen vlak voor het spel uit te delen. Iedereen krijgt dan een kwartiertje om zijn/haar rol even goed door te lezen.

   Zeer flexibel te spelen spel dus.

   We hopen je zo wat meer info te hebben gegeven over ons Moordspel.

   vriendelijke spelgroet,

   Richard en Marjolein

 • >