Zelf levend Cluedo maken? Met dit stappenplan kun jij het ook.

Levend Cluedo is een van de gaafste spellen die je met een groep kunt doen. Gezellig met elkaar, maar toch spannend. En je kunt je natuurlijk helemaal uitleven in de thema’s en karakters. Ben jij van plan om zelf een levend cluedo te maken? Dan zullen we je onze ins en out vertellen, die je op weg helpen met de verhaallijn, de cluedo spelregels en de factoren die het tot een succes maken. Het kost waarschijnlijk wel wat tijd, maar met dit stappenplan maak jij je eigen levend cluedo spel.

Levend Cluedo

Ga vooraf nadenken wat het thema van jouw spel is. Leef je in in de doelgroep en sfeer van jouw groep. Speel je het met kinderen, tieners of volwassenen? En wat verbindt de groep met elkaar? Kennen jullie elkaar van de sport, zijn jullie familie, of is het een bedrijfsuitje? Afhankelijk hiervan kun je je levend Cluedo thema verzinnen. Bijvoorbeeld de moord is gepleegd tijdens het familiefeest, of tijdens een uit de hand gelopen personeelsfeest etc. Als je eenmaal het thema hebt vastgesteld, zul je zien dat het gemakkelijker gaat om daar karakters, attributen en situaties bij te verzinnen.

Moordspel maffia

Geen zin om zélf Levend Cluedo te maken?

Bestel dan ons kant en klare moordspel. Uitgebracht in 12 verschillende thema’s, dus altijd passend bij jouw situatie.

#2 Karakters van je Cluedo spel

Eén van de belangrijkste dingen tijdens het levend cluedospel zijn de karakters. Zorg dat je in het spel minimaal 6 karakters bedenkt. Meer mag, minder zouden we niet doen. Je hebt in dit detective spel nou eenmaal meerdere verdachte mensen en getuigen nodig, anders raadt iedereen zo wie het is. En ga bij het uitdenken van de karakters helemaal los! Dit is namelijk zo geweldig om te bedenken. (Nu ligt ons hart natuurlijk ook bij het maken van spellen…)
Zoek naar uitersten. Bijvoorbeeld:

 • de charmante, maar iets te opdringerige arts, die met een drankje teveel op moet uitkijken geen #metoo aanklacht te krijgen.
 • De kakmadam, die 9 van de 10 keer heel chagrijnig is en iedereen te min vindt, behalve de knappe gespierde klusjesman. Voor hem heeft ze dan ook alles over.
 • De computernerd, die heel stil is en met niemand contact heeft. Maar stiekem alles weet door zijn computer hacks en geheime camera’s. Dit kan hij ideaal gebruiken om mensen af te persen…
 • Het zwarte schaap van de familie. Heeft nooit geld, is gokverslaafd, denkt altijd goede deals te kunnen sluiten, maar trapt juist overal in. Door zijn schulden zal niks hem in de weg staan om ergens geld te krijgen.
 • De knappe kleindochter. Iedereen heeft de ogen op haar gericht als zij ergens binnenkomt. Of komt dat door haar iets te lage decolleté? Ze doet en lijkt heel naïef, maar is ze dat wel in werkelijkheid?
 • De gespierde klusjesman is vooral een lekker ding. Maar echt naar school is hij nooit geweest. Deze goedzak is dan ook gemakkelijk voor iemands karretje te spannen. 

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Leef je uit. En overdrijf. Schrijf bij alle karakters uit hoe ze zijn, hoe ze eruit zien en wat hun goede en slechte kanten zijn en wat de relaties met de andere personen zijn.

Levend Cluedo karakter
Cluedo spel karakter

#3 Bedenk de moordscene en ga ‘terug schrijven’

Wij vinden het altijd gemakkelijker om te bedenken wat er is gebeurd en dan daarna te bedenken hoe het verhaal daaraan vooraf ging. Dus stel bijvoorbeeld dat de computernerd (verdachte) de moord heeft gepleegd, met het keukenmes (wapen) omdat hij het niet kon verdragen dat de arts (vermoorde persoon) zijn oogappeltje lastig viel (motief). Bedenk tegelijkertijd wat de alibi's kunnen zijn van de verdachten.

Ga vervolgens beschrijven wat er in de situaties vooraf zich heeft afgespeeld.

#4 Denk in scenes bij levend Cluedo

Wat prettig werkt, is om in scenes te werken. Vindt de moord bijvoorbeeld plaats tijdens een familiefeest, ga dan telkens in tijdsvakken de situatie beschrijven. Een paar zaken zijn hier van belang:

 • Zorg dat het klopt qua geschiedenis en tijd
 • Laat situaties tussen getuigen en verdachten vaak in groepjes van drie plaatsvinden. Bijvoorbeeld twee mensen hadden een gesprek, ruzie of intiem moment met elkaar en nummer drie heeft dit gezien of gehoord.
 • Bedenk antwoorden die de getuigen straks kunnen vertellen, zonder dat ze gelijk het hele plot weggeven. Oftewel, maak het wat mysterieus. Het is leuk wanneer iemand heel verdacht lijkt, maar later toch een goed alibi blijkt te hebben.

#5 Spelbegeleiding en levend Cluedo draaiboek


Bij cluedo in het echt is het goed vooraf na te denken hoe het spel verloopt qua verhaallijn en tijd. Ben je met een groep samen, zorg dan dat een spelleider bij de start vertelt over de moord. De spelleider kan bijvoorbeeld een rechercheur zijn die ook onderdeel vormt van het spel. Hij vertelt de basisinformatie van de moord. Vervolgens komt er een ronde waarin de ondervragingen kunnen plaatsvinden. Maak voor jezelf een levend cluedo draaiboek, waarin je grofweg deze tijdsvakken en scenes indeelt.

Autopsierapport

Een onderdeel van het draaiboek kan zijn, dat halverwege het spel een aanwijzing wordt gegevens door de rechercheur. Denk bijvoorbeeld aan het delen van een autopsierapport, waarin wat meer informatie staat over het mogelijke moordwapen. “Vermoorde persoon was gestoken door een puntig voorwerp, dat de doodsoorzaak was. Er zijn ook sporen van gif in het lichaam gevonden, maar dit leidde niet tot de dood. Slachtoffer had sporen onder de nagels van blauwe jeansstof. Tijdstip van overlijden is 23:34.”

Door het inbouwen van zo’n moment in je Cluedo spel, heb je de hele groep even bij elkaar. Oftewel, een natuurlijk rust moment. Iedereen krijgt op dat moment dezelfde informatie, die cruciaal is in het spel.

#6 Testen van je Cluedo spel

Als je het verhaal hebt uitgeschreven voor jezelf, maak dan de documenten die de personen uit je groep krijgen. Een aantal uit de groep krijgt een rol toebedeeld. Zij krijgen een beschrijving toegemaild, waarin alle elementen staan. Daarnaast krijgen zij te lezen wat ze moeten zeggen in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld: “ Als je wordt gevraagd of <situatie>, zeg dan <antwoord>.”

Om te kijken of alles klopt, is het goed om je spel te testen bij een ander groepje dan waarmee je het gaat spelen. Alleen dan zie je of er hiaten in je levend cluedo spel zitten.

Tips om je levend Cluedo spel nog leuker te maken

Super gaaf dat je nu je eigen levend cluedo verhaallijn hebt gemaakt. Gefeliciteerd! Alleen de voorpret van het maken is al geweldig, toch?

We hebben nog een paar tips om het allemaal nog leuker te maken:

 • Een open deur, maar vraag de verdachten zich goed in te leven in hun rol. Laat ze verkleed gaan en laat ze als acteurs hun rol spelen.
 • Laat het geen chaos worden, dat mensen in de rij moeten staan om een verdachte te kunnen ondervragen. Oplossing: Werk in teams, of maak de afspraak met de detectives dat ze maximaal drie vragen mogen stellen.
 • Werk het thema verder uit. Is er bijvoorbeeld een moord gepleegd bij de sportclub, laat dan alle spelers in foute sportkleding komen. Of maak een spotify muziek lijst, dat aansluit op je thema.
 • Vind je het lastig om de karakters te beschrijven? Dan kun je ook denken in uiterlijke kenmerken van personen van het ‘Wie is het spel’. De verdachte heeft wit haar, een bril en oorbellen. Op zo’n manier kun je DNA-sporen verwerken in je spel. Bijvoorbeeld: Er is een witte haar gevonden op de plaats delict. 
 • Om het allemaal nog meer te laten leven, kun je per karakter een Cluedo kaartje maken. Zie het als een soort paspoort, waarop de detectives snel de gegevens van een verdachte kunnen zien.
 • Laat het op de plek waar je het spel speelt eruit zien alsof er een echte moord is gepleegd. Bijvoorbeeld door een pop onder een bebloed laken te leggen. 
Levend cluedo spelen

Hoe maak ik zelf levend Cluedo?

Zit je met je handen in het haar? Eerlijk is eerlijk, er gaat best wat tijd in zitten om een levend cluedo spel te maken. Dat weten we uit eigen ervaring. Heb je geen zin in het zelf maken, maar wel om levend cluedo te spelen? Bekijk dan onze kant en klare moordspellen. De verhaallijn komt bij alle spellen redelijk overeen, maar we hebben het in 12 verschillende thema’s op de markt gebracht:

 • Moord op de tennisvereniging
 • Moordspel Sex and the city
 • Moord in het vriendenweekend
 • Moord in het familieweekend
 • Moord bij de Maffia
 • Moord tijdens het teamuitje
 • Moord in het volleybalteam
 • Moord op Sinterklaas
 • Moord op de studentenvereniging
 • Moord op de carnavalsvereniging
 • Moord op de middelbare school
Moordspel

Tot slot: zorg voor een alibi...

Heel veel schrijf- en speelplezier gewenst. En zoals een bekend misdaadverlaggever altijd zei: “Zorg dat je klaar zit, dan heb je altijd een alibi.”

>