De leukste laatste schooldag spellen en activiteiten

De laatste schooldag: Voor veel kinderen en leraren één van de meest bijzondere dagen van het jaar. Al het werk zit erop, je gaat nog één super gave dag hebben en daarna zie je elkaar zes weken niet. Zo’n laatste schooldag moet daarom toch extra speciaal zijn? 

Laatste schooldag

Een dag vol gezelligheid, samen zijn, leuke activiteiten op school én uiteraard spelletjes. We hebben wat inspiratie voor je op een rij gezet. Of je nu een laatste schooldag hebt met kleuters, of een laatste schooldag voor de groepen van de bovenbouw. Voor ieder wat wils.

Aangezien we natuurlijk een spellensite zijn, vinden we dat een gaaf spel tijdens de laatste schooldag niet mag ontbreken. Welk spel is dan voor welke groep geschikt? En hoe kun je zo’n spel tijdens de laatste schooldag het beste spelen? En tot slot hebben we nog wat andere activiteiten die natuurlijk niet op je laatste schooldag mogen ontbreken.


Handig voor scholen

Compleet pakket voor scholen: De oudere kinderen, groep 6-8, proberen te ontsnappen uit een van de twee escaperooms en de kleinere kinderen kunnen zich vermaken met heel veel spellen uit het Kinderspel.

Bij gezamenlijk bestellen van deze 3 spellen betaal je geen €77,44, maar slechts €63,71. En super handig voor scholen, deze spellen hoef je maar een keer te printen. Als je ze vervolgens lamineert heb je voor volgend jaar alweer een leuke activiteit voor het zomerfeest/juffendag o.i.d. klaar staan. Je mag deze spellen binnen je eigen school opnieuw gebruiken

Laatste schooldag spellen groep 5 tot en met 8

Voor de leeftijdscategorie van de groepen 5 tot en met 8 zijn er veel leuke spellen tijdens de laatste schooldag te doen. We laten er hier drie aan je zien:

Escape room laatste schooldag

Al vele klassen hebben ze gespeeld. De kinder Escape rooms van Groepsspellen. Uiteraard ga je niet écht uit de klas ontsnappen. Het zijn spellen die je uitprint en klaarzet en vervolgens kun je ze in verschillende groepjes spelen. Eigenlijk kun je het zo vaak spelen als je wilt. Zolang het telkens verschillende groepen kinderen zijn, anders weten ze de oplossing. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijd van welke groep van je klas of school als eerst is ‘ontsnapt’. Gemiddeld staat er een uur voor per groep.

De materialen kun je bijvoorbeeld uitzetten in de klas of een gymzaal, de rest van het spel is interactief. Het is handig dat één van het groepje die dag een mobiele telefoon mag meenemen. Wil je dat niet, dan kun je het spel ook zonder telefoon spelen. Veel scholen geven aan dat ze de materialen lamineren, zodat het vaker door meerdere groepen gespeeld kan worden.

Moordspel - moord op de basisschool

Hou je van rollenspellen en detectivespelen? Dan is het moordspel leuk om te doen tijdens de laatste schooldag. Alle kinderen kunnen meedoen uit de klas en iedereen heeft een - grote of kleine - rol. Samen moeten jullie er uit zien te komen wat er gebeurd is en belangrijker... Wie heeft het gedaan! Dit spel is meer geschikt om te spelen met een groep 7 of groep 8 tijdens de laatste schooldag.

Escape room laatste schooldag

Schat van de Farao

Interactieve Escape Room voor kinderen tot 13 jaar.

Escaperoom junior

Gevangen in een game

Interactieve Escape Room voor kinderen tot 13 jaar.

Moordspel laatste schooldag

Moord op de basisschool

Leuk spel om te spelen samen met oudere kinderen. (groep 7 of 8)

Opdrachtenspel

Dit is een spel die je met name met de bovenbouw het beste kan spelen op de laatste schooldag. Neem ze mee naar een winkelcentrum waar veel mensen zijn en verspreid de kinderen in groepen (met begeleiding). 

Dit spel bestaat uit 2 gedeeltes, vinden en doen.

Bij het vinden gedeelte hebben de kinderen een a4-tje met 5 (of 10) foto's erop, die ze moeten vinden in het winkelcentrum. Dit zijn allemaal gedetailleerde foto's van bijvoorbeeld een letter in een etalage, een teken op een verkeersbord. Zo gemaakt, dat je op het A4-tje niet direct ziet waar het is.

Ondertussen krijgen de kinderen 5 opdrachten die ze moeten doen. Ze beginnen bij de eerste opdracht en als die uitgevoerd is, mogen ze naar de volgende opdracht.

De volgende opdrachten kun je ze bijvoorbeeld tijdens deze laatste schooldag laten uitvoeren:

- De vloer is lava. Alle kinderen moeten op de foto worden gezet door hun begeleider, maar ze mogen niet met hun voeten de grond raken. 

- Vader en moeder. 2 van de kinderen moeten op de foto met een kinderwagen of buggy alsof ze vader en moeder zijn. Maar ze moeten beide 1 oog dicht hebben op de foto.

- Opa en oma. Ga samen met een ouder stel op de foto. Iedereen moet lachen op de foto.

- Maak een woord of getal op de grond van kinderen. Dus ze moeten zo gaan liggen dat ze letters maken en dat je vanaf boven ze fotografeert en er een woord ontstaat.

- Alle kinderen doen een handstand en worden dan op de foto gezet. Ze mogen geholpen worden (dus mensen mogen hun benen vasthouden) op de foto.

Over het algemeen werkt dit spel niet als je met heel veel groepjes bent, omdat je natuurlijk in het winkelcentrum niet voor overlast wil zorgen. Maar met bijvoorbeeld een groep 8 op de laatste schooldag kan dat prima.

Muziekbingo

Heb je 1,5 uur tijd en wil je de kinderen eens echt verrassen op de laatste schooldag? Organiseer dan een muziekbingo. Op het plein, in de klas, bij iemand thuis in de tuin? Het kan allemaal. Een laptop (waar je de digitale bingomachine op opent met alle muziek in het spel) en een boxje is alles wat je nodig hebt.

En gegarandeerd dat de kinderen het helemaal super vinden. Die kunnen niet lang op hun stoeltje blijven zitten, maar zullen luid meezingen en springen. Alvast veel plezier!

Muziekbingo voor kinderen

Spellen voor alle leeftijden

Vossenjacht

Hilarisch natuurlijk zijn de vossenjachten waar de meesters en juffen allemaal verkleed ergens rondom school rondlopen. Geef de kinderen een stempelkaart mee. Voor de groepen 1 t/m 4 heb je uiteraard een begeleider nodig (ouders kunnen hier natuurlijk een rol in krijgen, die komen vaak toch wel naar het eindfeest op de laatste schooldag) en je kunt het spel voor de groepen 5 t/m 8 natuurlijk wat uitdagender maken.

Bijvoorbeeld de kinderen een klein spelletje op opdracht te laten doen bij de vossen. Denk aan blik gooien, balletje balletje (raden onder welke beker het balletje zit), de groep op volgorde te laten gaan staan van oud naar jong zonder dat ze met elkaar mogen praten. 

De kinderen vinden een juf of meester die verkleed is helemaal geweldig en je zult zien dat sommige van je collega's helemaal op gaan in hun rol.

Speurtocht rondom school

We hebben er al een keer een blog over geschreven; "20 ideeën om een Speurtocht te organiseren". Sterker nog, we hebben een gratis E-Book op die pagina, die je kunt downloaden.

Hoe leuk is het om alle kinderen van de school in groepjes, begeleid door ouders, een klein rondje in de buurt te laten lopen met een speurtocht. Natuurlijk moet één van de leerkrachten (of iemand van de oudercommissie) even een route maken. Denk hierbij met name aan de veiligheid van de kinderen. Dus geen routes waar veel verkeer is. En houdt hierbij rekening met de leeftijd van de kinderen en de moeilijkheid. Het moet voor alle leeftijden op de basisschool geschikt zijn.

Wij hebben daarom 2 kant-en-klare Speurtochten gemaakt. Eentje is geschikt voor 4-7 jarigen en eentje is geschikt voor 7-10 jarigen. Groep 7 en 8 vinden vaak een speurtocht minder interessant. Dus heb je geen zin om op de laatste schooldag enorm veel voorbereidingstijd te hebben aan het verzinnen van een spel, dan hebben we deze 2 speurtochten voor jullie klaar liggen.

Beide kosten €14,97 (totaalprijs, ongeacht of je met 1 of meerdere klassen speelt), dus daar hoef je het niet voor te laten. Je hoeft alleen nog een route te bepalen op je eigen locatie en daar ons materiaal op te hangen.

Laatste schooldag spellen groep 1 tot en met 4

Laatste schooldag spellen groep 1 tot en met 4

Voor de echt jonge kinderen op school is de spanningsboog niet heel groot. Voor de laatste schooldag zijn ze al snel blij met een leuk parcours aan spelletjes. In ons kinderspel hebben we 30 leuke spellen zitten die je kunt spelen op de basisschool. De meeste van deze spellen zijn voor een leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. Ook deze spelletjes zijn meerdere keren te spelen op bijvoorbeeld een laatste schooldag, maar ook later tijdens een ander evenement. Of zomaar in de klas.

Kinderspel met 30 spellen voor de basisschool

30 spellen voor binnen of buiten. Super leuk om te spelen tijdens de laatste schooldag voor de zomervakantie. De spellen kun je zo vaak spelen als je zelf wil.

Voor de kinderen onder de zes jaar (groep 1 en 2) zijn dit leuke activiteiten voor de laatste schooldag:

 • Bingo
  In welke vorm je het ook speelt, bingo vinden kinderen altijd een leuk spelletje. Voor groep 1 en 2 kun je een bingo maken met bijvoorbeeld kaarten in het thema vakantie. In ons kinderspel zit ook een leuke bingo met dierenkaarten. Een super leuk laatste schooldag spel voor kleuters.
 • Samen schoonmaken
  Aan het eind van het jaar moet de boel een goed sopje krijgen in de klas. Maar hoe leuk is het om met de kinderen zelf lekker te gaan poetsen. Alle lego kan bijvoorbeeld in een bak met water worden gewassen. Een ander groepje kan met schoonmaakdoekjes de tafels schoonmaken etc. Let op, want een schoonmaakactie kan er ook voor zorgen dat het juist een nog grotere bende wordt…
 • Speelgoeddag
  Het is bijna traditie op elke laatste schooldag. Maar kleuters vinden het nou eenmaal fijn om samen met vriendjes en vriendinnetjes te spelen met hun eigen speelgoed. Wil je het extra leuk maken? Koop dan bij bijvoorbeeld bij de action voor iedereen iets kleins, zodat ze gelijk een cadeautje hebben om mee te spelen.

Afscheidslied voor de zomervakantie

Afscheidslied voor de zomervakantie

De traditie is dat je natuurlijk met je hele school hard zingend het jaar afsluit. Bij ons op het schoolplein is het altijd een feest om alle kinderen tegelijk te horen zingen. Je hebt zes weken vrij, maar de eerste paar weken loop je zeker weten nog met de liedjes in je hoofd die de kinderen zingen. Op zoek naar leuke liedjes voor de laatste schooldag? Deze zijn altijd favoriet:

 • Kinderen voor kinderen – Zes weken zonder jou 
 • Kinderen voor kinderen – Laatste schooldag 
 • Alexander Metselaar (België) – De Basisschool is klaar 
 • Gedichten laatste schooldag

  Als juf of meester krijg je veel cadeautjes van kinderen op de laatste schooldag. Genoeg chocola om de hele zomer door te komen! Maar hoe leuk is het om de kinderen uit je klas zelf iets mee te geven. We hebben wat laatste schooldag gedichten voor je op een rij gezet ter inspiratie:

  • Gedichten “Ik ga naar groep…” van de Lessen van Lisa
  • Groei, mooi gedicht van Brievenbusgeluk  
  • Gedichtje laatste schooldag van kleuters van juf Vivian 

  Uitzwaaien, uitjumpen, uitglijden…

  Als de kinderen dan echt weggaan, maak er dan ook een spektakel van met het uitzwaaien. Laat bijvoorbeeld alle kinderen vanuit het raam via een trampoline de school uitjumpen. Of zet een bank van het gymlokaal tegen het raam waar iedereen naar buiten kan glijden.

  Heb je die mogelijkheid niet in je schoolgebouw? Dan werkt dit altijd op je laatste schooldag: Doe de muziek hard aan. Zet elk kind in duo’s met de handen tegen elkaar. En laat je per klas onder elkaar doorlopen als slinger. Te beginnen met de kleuters en aan het eind groep acht.

  Laatste schooldag met collega’s afsluiten

  En dan… is het tijd voor rust. En… een gezellige afsluiting met je collega’s van school. Wil je nog een leuk spel spelen met je collega’s tijdens de laatste schooldag? Check dan eens onze spellen voor volwassenen.

  We hopen dat we je op genoeg ideeën hebben gebracht. We zijn benieuwd naar je reactie. Laat je het ons hieronder weten?

  Alvast een hele fijne vakantie gewenst!

  Richard en Marjolein
  DE LEUKSTE LAATSTE SCHOOLDAG SPELLEN EN ACTIVITEITEN
  >