Kerst spelletjes; 15 topideeën om jouw kerstdagen tot een succes te maken

Lampjes aan in de boom, warme choco met slagroom op tafel en de heerlijke nummers van Michael Bublé op de achtergrond aan. Heb jij ook al zo’n zin in kerst? Toch wel een van de fijnste, gezelligste periodes van het jaar. Zet wat leuke kerst spelletjes op het programma en het wordt een top kerstfeest.

Kerst spelletjes

Op zoek naar inspiratie voor leuke kerst spelletjes? We hebben onze favorieten voor je op een rij gezet.

Familiequiz of pubquiz

Het is echt de tijd van het jaar om met je familie bij elkaar te zijn. De familiequiz is een kerst spelletje dat door (bijna) iedereen mee gedaan kan worden. Jong en oud spelen samen mee. Met als klap op de vuurpijl een gratis gezellige muziekronde en kerstronde erin. Lekker swingen en meezingen met deze kerstquiz.

Ga je met een groep collega’s kerst vieren, dan is de Pubquiz misschien meer wat voor jou. Tien rondes met tien vragen, inclusief een muziekronde. De pubquiz is bijna hetzelfde als de familiequiz, alleen zijn de vragen meer op volwassenen gericht. En elk jaar in december krijg je er een gratis extra Kerstronde bij, met gezellige kerstmuziek.

Na je bestelling ontvang je onze spellen binnen 5 minuten in je e-mail! En kunnen jullie gelijk gaan spelen.

>> Bekijk hier de pubquiz
>> Bekijk hier de familiequiz

NB. Bestel ze niet beide, want veel van de vragen komen overeen. Bij de familiequiz hebben we meer vragen voor het hele gezin of familie erin gestopt.

Kerst spelletje vol met nostalgie

Nostalgie Quiz voor ouderen

We blijven nog heel even in de quiz sferen. Ben je met een wat 'ouder gezelschap' met kerst, dan hebben we een super gezellig kerstspel: De Nostalgie quiz. De quiz staat vol met quizvragen over dingen van vroeger en uiteraard met twee gezellige muziekrondes met nummers uit die tijd. 

Kerst Muziekbingo of Muziekbingo

Wil je met je groep een gezellige en swingende kerstavond? Speel dan onze kerst muziekbingo als kerstspelletje. Niemand hoeft na het kerstdiner in te dutten, want iedereen kan meedoen. De muziekbingo bestaat uit 75 voor iedereen mee te zingen nummers. Voor jong en oud. Met 100 muziekbingokaarten en een kant en klare online muziekbingo omgeving, kun je het oneindig spelen. Geïnteresseerd in dit gezellige kerstspelletje? Het spel is geschikt voor zowel Nederland als België.

Een favoriet onder de kerst spelletjes: het briefjesspel

Dit spelletje staat elk jaar wel bij ons op het programma. Het briefjesspel. Waarschijnlijk heb je het weleens gespeeld. Iedereen zet bekende personen, dieren of figuren, die de hele groep kent, op een paar briefjes. Alle briefjes gaan in één grote bak en daarna ga je in teams, met tweetallen of drietallen, tegen elkaar spelen. Het spel bestaat uit drie rondes, waarbij elk team telkens 30 seconden de tijd heeft om degene op het briefje te laten raden.  Raadt je teamgenoot wie er op het briefje staat, dan mag je deze houden en krijg je er een punt voor. Zijn de 30 seconden om, dan mag het volgende team. Zo ga je rond, totdat alle briefjes op zijn.

Hoe werkt het spel?

Ronde 1 bestaat uit het uitleggen in woorden wie er op het briefje staat. Je mag hierbij niet de naam noemen van de persoon op het briefje. Na ronde 1 gaan alle briefjes weer in de bak en daarna start ronde2. In deze ronde mag je niet praten, maar mag je alleen uitbeelden. Omdat je al weet uit ronde 1 wie er in de bak zitten, is dit goed te doen.  Na ronde 2 gaan de papiertjes weer in de bak en start ronde 3. In deze ronde mag je maar 1 woord noemen. Uiteraard niet de naam van de persoon.  Het team dat na drie rondes het meeste briefjes in totaal heeft gepakt heeft gewonnen.

Ranking your family

Wie is het meest ijdel van je familie? En wie heeft de meest rare gewoontes? Nog zo’n leuk spel dat je met je hele familie met kerst kunt spelen. Het spel werkt net zo als het bekende tv-programma. Alleen de champagne moet je er zelf bij bedenken of bijschenken. Je gaat vooraf de vragen invullen en rankt jouw eigen familieleden van bijvoorbeeld 1 tot 10. Super leuk om te zien op welke plek jouw familie je ziet.

Een hilarisch spel! Je hebt gegarandeerd een gezellige en grappige avond.

>> Bekijk hier het spel: Ranking your friends

Kerst spelletje: Gaaf en stom

Een leuke variant op het briefjes spel is ‘Gaaf en stom’. Iedereen van de groep schrijft 3 dingen op die hij of zij heel gaaf vindt. En je raadt het al, ook natuurlijk 3 briefjes met dingen die je heel stom vindt. (Let op dat je handschrift niet herkend wordt.) Daarna gaan de briefjes in een grote bak. Om de beurt trek je een briefje uit de bak. Je moet raden van wie het briefje is. Raad je het goed, dan mag je het briefje houden en heb je een punt en pak je nog een briefje. Heb je het fout, dan is de volgende aan de beurt. Trek je een eigen kaartje, dan heb je geluk. Vertel dan wel even aan de rest wat jij stom of gaaf vindt. Een van de grappigste kerstspelletjes, waarbij je je vrienden of familie natuurlijk goed leert kennen.

Questa commedia natalizia è esilarante, non ve la potete perdere

Tussendoor lekker kerst knutselen? 

Bekijk dan onze blog, met gratis boekje, met de leukste knutsel ideeën voor Kerst. 

Dobbelspel kerst

Ben je met een gezellig groepje vrienden kerst aan het vieren, dan mag dit spel niet ontbreken: Het dobbelspel kerst. Het is een super leuk en kort kerst spelletje met cadeautjes. Hoe werkt het dobbelspel kerst?

Iedereen uit de groep koopt vooraf drie kleine kerst cadeautjes. Je spreekt daarbij met elkaar een vast bedrag af. En wat het extra grappig maakt is bijvoorbeeld twee mooie cadeaus te doen, die iedereen wil en één gek kerst cadeautje als derde. Iedereen moet de kerstcadeautjes inpakken, zodat je niet ziet wat het is. Alle ingepakte cadeaus komen op tafel te staan, daarna kunnen jullie het kerstdobbelspel spelen.

Wat heb je verder nodig voor het kerstdobbelspel?

  • dobbelsteen
  • stopwatch (op mobiele telefoon) of een wekkertje
  • De uitleg van het kerstdobbelspel per ronde. Deze hebben we voor heg gemak hieronder neergezet. 

Veel dobbelplezier met dit leuke kerstspelletje!

dobbelspel kerst
kerstdobbelspel

Kerst sjoelen

Lekker traditioneel. Sjoelen met kerst. Maar het blijft een van onze favorieten. Met z’n allen om de sjoelbak, gezellig wijntje en wat hapjes erbij. En dan… barst de sjoel competitie los. Het mag dan kerst zijn, fanatiek blijven we altijd met spelletjes.

Een van de grappigste kerst spelletjes: Wie of wat ben ik?

Vroeger speelde ik dit spelletje vaak in de verloren uurtjes met wat collega’s. Je plakt een post it op je voorhoofd, met daarop een (door iemand anders geschreven) bekende persoon. Door het stellen van vragen moet je er achter zien te komen wie of wat je bent. De collega die het eerst zijn kaartje heeft geraden wint.

Tegenwoordig hoeft het niet meer met post-its te gaan. Er zijn verschillende apps op de markt, waarbij je je telefoon voor je voorhoofd kunt houden. Ze noemen het ook wel Charade games. Vanuit een bekende talk show uit Amerika, speelden ze vaak Heads up! Waarbij je uit 75 categorieën aan personen kunt kiezen. Dit is wel een betaalde app en Amerikaans, dus je hebt de kans dat de personen wat minder bekend zijn. Tegenwoordig zijn er ook Nederlandse gratis spelletjes: Wie ben ik.

Kerst spelletjes om te doen met de familie: de kerstpuzzel

Het klinkt een beetje oudbollig, maar wij kunnen thuis zeker genieten van een grote kerstpuzzel. Liefst met heel veel puzzelstukjes. Elke keer als je langsloopt, ga je automatisch een stukje van de puzzel oplossen. Gezellig om te doen met je kinderen. Leg de puzzel op een grote plaat die je op tafel legt. Zo kun je hem af en toe ook even verplaatsen wanneer je eters krijgt.

Kerst spelletjes kerstpuzzel

Favoriet of niet?

Favoriet of niet digitaal spelen

Hoe goed kennen jullie elkaar? Kun jij voorspellen van een ander wat zijn favoriete film, boek of eten is? Voor de liefhebbers van Pictionary of 30 seconds, is dit een super leuke variant. Draai aan het digitale rad en voorspel wat de ander of de groep gaat kiezen.  Dit kerstspelletje is te spelen met jong en oud. Zet de hele familie na het diner aan tafel en spelen maar!

Kerst spelletjes voor kinderen

Iedereen kent het wel van kinderfeestjes of Koningsdag: koekhappen. Maar met kerst moet het wel een beetje in kerstsferen blijven. Dus van koekhappen maak je nu kerstkransjes happen. Je kinderen vinden het heerlijk om dit soort kerst spelletjes tussendoor te doen. Superleuk én lekker!

Keuzestress? Kun je niet kiezen tussen al deze leuke spelen? Neem dan even contact met ons op, we helpen je graag om de beste keuze te maken voor jullie groep. [email protected], ‭+31 6 83 77 78 53‬

Kerst speurtocht

We hebben al lang geen witte kerst meer gehad. Wat zou het toch geweldig zijn om de sneeuwvlokken weer te zien vallen. Of het nou sneeuwt of niet, het is goed om met de feestdagen even naar buiten te gaan. Even alle kerstkilo’s eraf lopen. Heb je kinderen? Zet dan een leuke speurtocht uit vooraf. Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn. Het kan met ouderwetse pijlen op de grond, of bijvoorbeeld met leuke vragen rondom kerst, zie je op bepaalde punten ophangt. Kiezen ze het goede meerkeuze antwoord, dan weten ze of ze links, rechts of rechtdoor moeten gaan.

kerst spel speurtocht
Kerst scavenger hunt

Kerst Scavenger Hunt

Een Scavenger Hunt lijkt erg op een speurtocht. Waar je bij een speurtocht zoekt naar een spoor, zoek je bij een Scavenger Hunt juist naar dingen. Kinderen vinden dit (kerst) spel super leuk om te doen. Afhankelijk van het weer kun je een Scavenger Hunt binnen of buiten spelen. Ideaal dus.
Speciaal voor de kerstdagen hebben we al een Kerst Scavenger Hunt voor je gemaakt. Hoe werkt het? Print de scavenger hunt uit en geef degene die op pad gaan een pen of potlood mee. Ga je met meer kinderen spelen, dan kun je bijvoorbeeld ook teams maken. De kinderen gaan op zoek naar de spullen die op de lijst staan. Het leukste is, dat de kinderen een foto maken van de spullen die ze hebben gevonden. Bijvoorbeeld met een tablet of mobiele telefoon. Degene die als eerste alles heeft gevonden en ook alles goed heeft, is de winnaar van de Kerst Scavenger Hunt.

Vind je het handig om de Kerst Scavenger Hunt te ontvangen? Laat even weten wie je bent, dan mailen we je deze toe.

Kerst spelletjes voor kinderen: Escapen in je eigen huis

Vier je dit jaar de kerstdagen met je eigen gezin thuis? En ben je zelf fan van Escape Rooms? Maak dan een escape room in je eigen huis. Bij Groepsspellen hebben we drie escape rooms voor kinderen in de leeftijd tot 14 jaar. Zijn je kinderen ouder? Speel dan onze Escape room de maffiabende. Hoe gaat het in z’n werk? Je ontvangt de documenten digitaal. Met behulp van het meegeleverde draaiboek ga je de kamers voorbereiden. Hiervoor moet je dingen uitknippen, plakken en ophangen in je eigen huis of locatie. Neem bij het spelen van het spel de telefoon mee, want op een interactieve wijze krijg je tips door of moet je codes door appen. Kunnen jij en je gezin ontsnappen?

Escaperoom Maffiabende

Maffiabende

Leuk spel om te spelen samen met oudere kinderen

Escaperoom junior

Gevangen in een game

Interactieve Escape Room voor gezinnen met kinderen tot 13 jaar.

Egypte_Escape Room Junior vierkant

Schat van de Farao

Interactieve Escape Room voor gezinnen met kinderen tot 13 jaar.

Rondje eerlijk

Hoe goed kun je liegen? Dit is een leuk kerstspelletje voor volwassenen om te spelen. Leuk met een groepje vrienden. Hoe werkt het? Ga bij elkaar zitten. Om de beurt vertelt iemand drie stellingen over zichzelf. Probeer je gezicht zoveel mogelijk in een pokerface te houden. Van de drie stellingen kloppen er twee, maar 1 is een leugen. De bedoeling is natuurlijk om van elkaar te raden wat de leugen is. Van elke speler die bij jou een ‘eerlijk antwoord’ noemt als stelling, krijg jij een punt.

Top 3 kerst bord spelletjes

Uiteraard mag een gaaf bordspel natuurlijk niet missen met de kerstdagen. Wat wij de leukste kerst spelletjes aan bordspellen vinden? Deze staan in onze top drie:

Tiny towns

Een uitdagend en strategisch spelletje, wat niet al te complex is om te spelen. De kunst is om op een slimme manier met je grondstoffen gebouwen voor je stad te maken. Hoe krijg jij de meeste punten, maar zorg je ook dat je jezelf niet klem zet? Te spelen vanaf 10 jaar en tot en met zes speler. Een ideaal bordspelletje met de kerstdagen.

kerst bordspel

Op de foto het spel 'Stenen tijdperk'

Qwixx

Een leuk dobbelspel wat snel en gemakkelijk te spelen is. Omstebeurt moet je dobbelen, maar elke worp is interessant voor elke speler. Want iedereen kan wat op zijn eigen scorebord aankruisen. Je hoeft dus niet op elkaar te wachten zoals met Yahtzee. Het dobbelspel is al te spelen vanaf 8 jaar. Dus een ideaal kerst spelletje (en cadeautje) voor kinderen.

Pandemic

Toepasselijker kan het niet in deze periode. Het bordspel Pandemic is een ideaal spel om te spelen met de feestdagen. Je kunt namelijk alleen maar winnen door samen te werken en gezamenlijk in een team vier virussen te bestrijden. Wat een kerstgedachte toch! Het spel is best strategisch, maar te spelen vanaf 10 jaar.

Fijne kerst spelletjes dagen gewenst!

We hopen dat we je genoeg inspiratie hebben gegeven voor wat gezellige kerst spelletjes. Alvast hele fijne feestdagen gewenst!

>