Kennismakingsspellen – deze 15 mogen niet ontbreken in het voorstelrondje bij volwassenen, studenten én kinderen

Kennismakingsspellen. Je hebt er vast weleens wat gedaan in je leven. Zeg nou zelf, overal in het leven ga je opnieuw kennismaken. Zo doe je een kennismakingsspel op de basisschool, bij je nieuwe sportteam, in de klas als scholier of student. Of een kennismakingsspel met nieuwe collega’s bij een teamuitje of als ijsbreker bij een workshop. En zelfs is het leuk om te doen met een nieuwe liefde!

Kennismakingsspellen

Maar als je zelf iets moet organiseren, is het soms best lastig een origineel kennismakingsspel te verzinnen. Daarom hebben we voor jou alle kennismakingsspellen voor verschillende situaties op een rij gezet. Trouwens, leuk om kennis met je te maken. Wij zijn Richard en Marjolein van Groepsspellen.nl Laat je onder in de comments nog even weten wie je bent? Vinden we leuk.

Leukste kennismakingsspel ooit: Favoriet of niet


Heb jij ons nieuwste kennismakingsspel al gezien? Ben je een liefhebber van spellen zoals '30 seconds' en 'Pictionary'?


Draai aan het rad en voorspel van de ander wat favoriet is of niet. Leuk voor kennismaken, of gewoon een avondje gezelligheid. 

favoriet of niet
Favoriet of niet digitaal spelen

Hoe vaak heb jij je al meegedaan met een voorstelrondje bij je werk? Dat kan toch wel wat creatiever zou je denken. We hebben wat leuke kennismakingsspellen voor volwassenen die je tijdens je werk of nieuwe training kunt gebruiken.

Slimme Suzan en Grappige Guus – het alliteratie kennismakingsspel

Allitewatte? Allitereren, oftewel dezelfde letter gebruiken voor meerdere woorden. Bij dit kennismakingsspel laat je een groep nieuwe mensen vooraf nadenken over een alliteratie met hun voornaam. De opdracht is dat het bijvoeglijke naamwoord past bij diegene z’n voornaam. Vind je jezelf best slim en heet je Suzan, dan noem jij jezelf Slimme Suzan. Bij het voorstellen vraag je uiteraard als gespreksleider wat Suzan zo slim maakt. En die bijvoeglijke naamwoorden? Dat kunnen er heel veel zijn hoor: slim, grappig, slordig, aardig, stoer, kaal, bang, dun, warrig, tof, gestructureerd etc.

Een superleuke ijsbreker om de stemming bij een nieuwe groep wat losser te krijgen.

Niet voorstellen, maar een vraag beantwoorden.

Natuurlijk willen we elkaars naam weten uiteindelijk. Maar zo cliché om daar mee te beginnen. We springen gelijk in het diepe en gaan eens wat vragen stellen.

Maak kaartjes met vragen en laat mensen uit de groep omstebeurt een vragenkaartje trekken. Geef niet teveel nadenktijd, want bij dit kennismakingsspel is juist impulsief antwoord geven goed. Je krijgt daarmee de meest grappige en soms ontroerende antwoorden. Uiteraard is het als gespreksleider de kunst om even door te vragen en uiteindelijk ook de naam van de persoon te vragen. Het is een van de simpelste kennismakingsspellen, maar altijd succesvol. Voor het gemak, hebben we alvast 14 kennismakingsvragen even voor je op een rij gezet:

Kennismakingsspellen 14 vragen

Kennismakingsspel – Stel je buren voor aan de hand van het online profiel

Wat kun je allemaal over jezelf te weten komen op het internet? Soms best schrikken als je je eigen naam even googelt. Hoe grappig is het als de persoon die naast je zit je in de groep voorstelt met dingen die hij op internet en sociale media vindt.

Zo ga je te werk: Iedereen in de groep krijgt tien minuten om online dingen op te zoeken over de persoon naast je. Na die tien minuten vertelt iedereen in de groep je in twee minuten wie er naast je zit. Zorg ervoor dat je geen onaangename feiten noemt over die persoon. Uit ervaring weten we dat dit een van de kennismakingsspellen is, die er voor zorgt dat iedereen z’n online privacy weer eens checkt.

Kennismakingsspel online

Voorstellen door middel van ondervragingsronde

Dit is een variant op het vorige kennismakingsspel, waarbij je niet online gaat zoeken maar elkaar gaat bevragen. In tweetallen gaan de personen elkaar allebei drie minuten bevragen, zodat je een goed beeld krijgt wie degene naast je is. Het is leuk om hier wat minder standaard vragen te stellen, zodat je niet alleen naam, woonplaats en leeftijd krijgt. Ter inspiratie voor deze kennismakingsronde zou je de 15 vragen kunnen noemen die eerder in deze blog staat.

Als alle buren genoeg van elkaar weten, ga je als groepsleider vragen of de buren elkaar aan de groep willen voorstellen. Dit spel staat onder de kennismakingspellen volwassenen, maar is natuurlijk ook prima met een groep kinderen of scholieren te doen.

Eén van de meest visuele kennismakingspellen voor volwassenen: Foto gallery

Beelden zeggen meestal meer dan woorden. Waarom zou je niet een kennismakingsspel doen aan de hand van foto’s. In groepjes van twee laat je mensen elkaars foto’s op de mobiel zien. Geef mensen even de gelegenheid om hieraan te wennen, zodat eventuele privé foto’s ook privé blijven. De tweetallen gaan met elkaar in gesprek over bepaalde foto’s. Misschien ben je net naar een optreden geweest, heb je een leuke selfie met je familie in Italië of sta je langs het voetbal veld te kijken bij je kinderen. Genoeg om over te vertellen.

Je kunt daarna – indien het mogelijk is – de foto’s laten toesturen, zodat je ze kunt afdraaien op een groot scherm. Op die manier is het leuk om jezelf of je buurman aan de hand van je persoonlijk foto gallery voor te stellen.


Kennismakingsspellen voor kinderen

Een nieuwe klas, een nieuw voetbalteam of een scoutinggroep. Ook kinderen moeten regelmatig opnieuw kennismaken. De spanningsboog is meestal niet te hoog en sommige vinden het best spannend om zich voor te stellen. Daarom hebben we wat leuke kennismakingsspelletjes voor kinderen hier neergezet.

Pinokkio kennismakingsspel: Twee keer de waarheid, één keer liegen

Wie is de Pinokkio in de groep? De opdracht voor de kinderen is om drie dingen over zichzelf op te schrijven. Waarvan, je voelt hem al aankomen, er één gelogen is. Geef de kinderen de instructie mee dat je zelf mag weten waar je de leugen zet. Anders zal je zien dat iedereen de leugen op nummer drie zet.

Daarna wijs je één voor één een kind aan die zijn lijstje voor mag lezen. De rest van de klas of groep mag uiteraard raden wat de leugen is. Daarna is het als juf, meester of leider goed om wat door te vragen bij de twee waarheid antwoorden. Zodat het kind ook wat vertelt over zichzelf.

Kinderen vinden dit een geweldig kennismakingsspelletje om te doen. Sterker nog, dit is ook een leuk spelletje tussendoor in de les. De kinderen zullen dan nog iets meer hun best moeten doen om minder bekende waarheden over zichzelf te vertellen.

Kennismakingsspellen waarheid of leugen

Kinder kennismakingsspellen: Met z’n allen op een rij

Weet jij nog naast wie je stond vroeger bij de gymles als de opdracht kwam: ga staan van klein naar groot? Vast wel. Je kunt veel verschillende kennismakingsspellen voor kinderen verzinnen door ze zo snel mogelijk op een rij te laten staan.

Geef ze bijvoorbeeld de opdracht om in volgorde te gaan staan:

  • Op alfabetische volgorde van je voornaam
  • De achternaam op alfabetische volgorde (wel wat ingewikkelder)
  • Op geboortedatum van jong naar oud of andersom

Op zoek naar een leuk spel voor in de klas? Bekijk eens onze Escape Rooms. Ze zijn op elke locatie te spelen.

Escape room thuis

Verdwaald in het bos

Zijn jouw kinderen gek op het bos? Dan is dit een super toffe interactieve Escape Room.

Escaperoom junior

Gevangen in een game

Interactieve Escape Room voor groepen kinderen tot 13 jaar. Leuk voor in de klas.

Egypte_Escape Room Junior vierkant

Schat van de Farao

Ga op zoek naar de schat van de Farao, of je zit voor altijd opgesloten...

Deze spellen liever n het Engels? Ook dat kan. Kijk op www.playgroupgame.com


Grappig en actief – het ‘namen dans kennismakingsspel’

Ga met alle kinderen in een kring staan. Als leider van de groep noem je je naam en doe je een beweging. Dit kan van alles zijn, klappen, zwaaien, springen, de swish dans, stukje macarena etc. De hele groep doet je na en noemt je naam. Het kind dat naast je staat krijgt dan de beurt. Hij doet hetzelfde en de hele groep doet hem na.

Ben je zo de hele groep rond? Dan ga je kijken of kinderen dit kunnen onthouden. Jij begint weer en de tweede moet nu eerst jouw naam en dansje doen en dan pas zijn eigen. Het volgende kind net zo, maar dan van de twee mensen voor zich. Lukt het iemand niet om alles te herhalen, dan ga je zitten en is de volgende aan de beurt. De volgende die aan de beurt is mag helemaal opnieuw beginnen. Zo krijgen ook de kinderen die achter in de kring zitten kans om goed mee te doen.  

De actiefste onder de kennismakingsspellen: Voorstel tikkertje

Alle kinderen gaan voor dit kennismakingsspelletje in een grote kring zitten. Iedereen moet vooraf goed hard zijn naam zeggen, zodat ze een beetje weten hoe iedereen heet. Een van de groep is de eerste tikker en gaat in het midden staan. De juf of meester begint door een naam te noemen van één van de kinderen. De tikker moet snel naar diegene toe rennen en hem of haar proberen te tikken. Diegene kan dat voorkomen door een nieuwe naar uit de groep te noemen. Is iemand getikt, dan wordt dat de nieuwe tikker.

Let wel even op bij dit kinder kennismakingsspelletje. Ze kunnen namelijk héél fanatiek worden en daardoor soms meer slaan dan tikken. Spreek bijvoorbeeld af om alleen op de knieën te tikken of gebruik een opgerold stuk papier.

Spinnenweb maken

Bij dit kennismakingsspelletje voor kinderen heb je een grote bol wol nodig. De kinderen zitten of staan in een kring. De eerste persoon zegt zijn naam en gooit de bol wol naar de volgende . Daarbij houdt de eerste persoon het uiteinde vast, zodat er een lijn ontstaat. Het tweede kind zegt zijn naam en gooit de bol naar een ander. Na een tijdje gooien ontstaat er een spinnenweb. 

Als de kinderen elkaars namen beter kennen, ga je niet vooraf je naam noemen. Maar noem je de naam van het kind waar je de wol naartoe gooit.

Kennismakingsspel dobbelsteen

Hoe krijg je kinderen aan het vertellen op een leuke manier. Juist! Door er een kennismakingsspelletje van te maken. Dit keer een met een dobbelsteen. Elk kind mag een keer gooien met de dobbelsteen. Afhankelijk van het aantal wat gegooid wordt, moet hij of zij iets vertellen over dat thema. Bijvoorbeeld over je familie, waar je graag mee speelt, over je sport of hobby etc. 

Dol op dit soort kennismakingsspellen? Dan komt het goed uit. We hebben een gratis download van dit dobbelspel voor je.

Kennismakings dobbelspel

Kennismakingsspellen: liften

Dit is een super simpel, maar handig spelletjes om namen te leren kennen. Je zit met de hele groep in de kring. Eerst laat je iedereen eerst omstebeurt duidelijk zijn naam noemen, zodat deze enigszins bekend zijn bij de groep. Daarna ga je liften, dat je vooraf één keer uitlegt aan de groep en dan met z'n allen tegelijk. Dat doe je zo:

  • Klap met z'n allen tegelijk met beide handen op je bovenbenen.
  • Daarna klap je allemaal in de handen. 
  • Je rechterarm en duim doe je over je schouder, alsof je gaat liften
  • Tenslotte je linkerarm en duim over je linkerschouder.

Je begint als groepsleider. Op het moment dat iedereen de rechterarm over de schouder doet, noem je eerst je eigen naam. Bij de linkerarm noem je de naam van iemand uit de kring. Die persoon is dan aan de beurt. En gaat vervolgens in het ritme hetzelfde doen: rechterarm eigen naam, linkerarm de naam van de ander. 

Juist voor kinderen is dit een van de handigste kennismakingsspellen, omdat ze door het klappen geen tijd hebben om andere dingen te doen.  


Kennismakingsspellen studenten en scholieren

Studenten en scholieren krijgen te maken met een grote kennismaking. Nieuwe school, nieuwe opleiding en soms een andere stad of studentenhuis. En spannende periode. Een moment waar veel nieuwe kennismakingsspellen gespeeld gaan worden. 

Wie ben ik kennismakingsspel

Het is leuk om nieuwe mensen en namen te leren kennen, maar het is ook wel zo leuk om wat feitjes over diegene te weten. Dit kennismakingsspel voor studenten gaat als volgt:

  • Deel aan de groep papiertjes uit
  • Elke persoon schrijft hierop drie dingen op die hem of haar karakteriseren. Het eerste is iets over het uiterlijk (bv blond lang haar, zwarte bril, twee meter lang etc). Als tweede schrijf je iets over je hobby (voetbal, vissen, film kijken, paardrijden etc). Tenslotte schrijf je op wat je leuk lijkt aan wat je gaat doen. Denk aan voorbeelden als het studiejaar, of de klas waar je in zit of een les die je gaat volgen. 
  • Je deelt de kaartjes daarna weer willekeurig uit terug aan de groep.
  • Een persoon begint met voorlezen van het kaartje. Hij wijst iemand aan wie hij denkt dat het is. Diegene noemt zijn naam en zegt of het goed of fout is. 
  • Is het goed, dan mag diegene het kaartje geven aan de rader en mag diegene verder raden. Is het fout dan is degene aan de beurt die 'verkeerd geraden was'

Het leukste bij dit type kennismakingsspellen is dat je de groep iets meer over zichzelf kunt laten vertellen. Vraag bijvoorbeeld even door bij een bijzondere hobby.

Kennismakingskwartet om zelf te maken en te spelen

Voor de wat creatievere studenten en scholieren is dit een van de grappigste kennismakingsspellen. Ieder persoon uit de groep geef je vier kaarten. Ze gaan nu zelf hun persoonlijke kwartet maken. Bovenaan elke kaart schrijven ze vier keer hun eigen naam. Op de vier verschillende kaarten maken ze een tekeningetje van persoonlijke dingen over zichzelf. Uiteraard moeten ze deze ook onderaan de kaart terug laten komen, zodat je bij het kwartet weet welke keuzes er nog meer zijn. Is het klaar, dan kun je met groepjes kwartetten en leer je je medestudenten of scholieren zo goed kennen.

Wij zijn dol op dit soort kennismakingsspellen, dus hebben we je een handje geholpen. Hieronder zie je een voorbeeld van dit kennismakingspel voor studenten én een gratis download van het kwartet. Veel plezier ermee.

kennismakings kwartet gratis printen
kennismakingskwartet

DIY kennismakingskwartet

De stilste van de kennismakingsspellen: mime

Ga je kennismakingsspellen met studenten of scholieren doen? Dan kun je de donder op zeggen dat het een lawaai wordt. Dit kennismakingsspel is dan een uitkomst! Je gaat met elkaar in mime leeftijden raden. Waarbij de opdracht is op een rij te gaan zitten van jong naar oud. 

De studenten en scholieren gaan rondlopen in de groep, maar mogen alleen met handen en voeten uitbeelden hoe oud ze zijn. En soms zelfs nog van welke maand... Best een lastig spel. Als iedereen op een rij zit ga je kijken of het klopt en mag elke student even zijn naam en geboortedatum noemen.

Tot slot, nog even kennismaken 🙂

Nou, als het nu niet lukt om elkaar op een leuke manier te leren kennen, dan weten we het ook niet meer. We hopen dat je één van deze leuke kennismakingsspellen kunt gebruiken voor jouw groep. Heel veel plezier en succes ermee! 

Leuk kennisgemaakt te hebben. Laat je hieronder nog even weten wie je bent en welk kennismakingsspel je hebt gedaan? 


  • Petra schreef:

    We hebben met groep 6 het kennismakingskwartet gemaakt. Daarna mochten de kinderen het spelen. Super leuk en creatief om zo met elkaar kennis te maken!

  • >