Jongleren

Altijd al willen leren jongleren? Dan ben je hier op de juiste plek. We gaan je in onderstaande video in 3 stappen leren jongleren. En als je die 3 stappen volgt en dan 1 uurtje oefent, dan kun je het.

Nu denk je misschien: 'dat kan ik echt niet'. Maar dan ga je jezelf verbazen, want na 1 uur zul je tot je eigen verbazing zien dat je al best een beetje kan jongleren. Jonggeleerd is oud gedaan? Echt niet, zowel jong als oud kunnen dit.

Natuurlijk is het leuk om dan ook je vrienden en familie te challengen. Want wat jij kunt, dat moeten zij toch ook kunnen? Deel daarom de link van deze pagina met ze. Eens kijken wie het langst 3 balletjes in de lucht kan houden.

Veel plezier met het leren jongleren!

Hieronder hebben we de uitleg ook nog uitgeschreven, zodat je die nog eens rustig erbij kunt pakken, mocht een bepaalde stap niet helemaal duidelijk zijn. Jongleer ze!

Leren jongleren - Stap 1 - De Basis 

Net als een pizza begint met de bodem, zo begint goed leren jongleren met de juiste basis. Je hebt uiteraard 3 jongleerballetjes nodig, maar we beginnen te jongleren met 2 balletjes.

Voordat we beginnen met jongleren, zijn een paar dingen belangrijk:

  • Ontspan, want vergeet niet, jongleren is leuk en niet eng. Hoe ontspannenner je er bij staat, hoe makkelijker het gaat.
  • Focus je niet teveel op het vangen, want dat doe je automatisch toch wel. Het belangrijkste is het loslaten van de balletjes en het gooien. En als je ze niet vangt, gaat er niks kapot hè.
  • Je houdt je bovenarmen zoveel mogelijk stil en ontspannen en gooit met de onderarmen.

Je gooit met je linkerhand het balletje over je neus naar de rechterkant en dan moet hij vallen precies voor je rechtervoet op dezelfde afstand waarop je handen zitten. En dan doe je hetzelfde andersom, dus met de rechterhand gooi je het balletje naar de linkervoet.

Zin om je vrienden of familie of kinderen te verrassen, bestel dan eens 1 van onderstaande Escape rooms die je gewoon thuis kan spelen.

Escape room als teambuildingsactiviteit
Escape room thuis spelen
Egypte_Escape Room Junior vierkant
Escaperoom junior

Hierbij is 1 ding belangrijk. Je moet namelijk met je handen kleine rondjes maken als je gooit van buiten naar binnen. Dus je brengt je hand iets naar binnen en gooit dan het balletje schuin omhoog over je neus heen. (zie ook de afbeelding en hoe we het voordoen in de video).

Dit oefen je net zo lang totdat je de 2 ballen redelijk snel na elkaar kan gooien en kan laten vallen op de plek waar ze moeten neerkomen. Je zult merken dat de balletjes in het begin nogal eens te ver naar links of rechts van je voeten vallen of zelfs te ver van je lichaam af komen te vallen. 

Vallen de balletjes te ver van je lichaam af, dan houd je je armen te gespannen. Vallen de balletjes over je schouders achter je op de grond dan gooi je teveel met je vingers of je hebt de onderarmen iets teveel gebogen naar achter.

Als dat 5x achter elkaar goed gelukt is, dan heb je stap 1 van het leren jongleren succesvol afgerond en is het al weer tijd voor stap 2.

Stap 2 - Vangen

We gaan nu hetzelfde doen, maar nu gaan we de 2 ballen vangen. 

Het betekent dat je de 2e bal moet gooien voordat je de 1e bal vangt. Zeg daarom hard op als je de 2 balletjes gooit: 'links rechts, vang, vang' en gooi dan ook de ballen als je dat zegt en probeer ze te vangen. Belangrijk: gooi het 2e balletje als het 1e balletje boven je neus hangt, dus op het hoogste punt.

Omdat je dat zegt, luister je naar je eigen instructie en gaan je hersenen je tot actie overzetten en vang je de ballen makkelijk. En daarnaast krijg je daarmee een soort van ritme in het gooien, wat straks bij het jongleren met 3 balletjes ook belangrijk is. Als dat 10 keer achter elkaar lukt, dan doe je het zonder erbij te praten (je zegt het in jezelf).

En gooi eens direct door naar het vangen.

Stap 3 - Jongleren met 3 balletjes

En dan de laatste stap, het leren jongleren met 3 balletjes. Na deze stap heb je de techniek om te gaan jongleren. 

In je linkerhand neem je nu 2 ballen en in de rechterhand 1 bal. Ben je linkshandig, doe het dan precies andersom.

Het ritme wordt nu: links-rechts-links. Je moet het wel snel genoeg doen om te voorkomen dat je een bal tegelijk moet vangen en gooien. Je gooit de 2e bal als de 1e op het hoogste punt is en de 3e bal als de 2e bal op het hoogste punt is.

En belangrijk je maakt weer ronde bewegingen met je handen, want anders gooi je de ballen tegen elkaar aan. 

Dit is natuurlijk de lastigste stap waar je goed op moet oefenen. En lukt het uiteindelijk om alle 3 ballen te vangen, dan probeer je na de 3e bal gewoon door te gaan en ben je aan het jongleren. 

Je kunt hier ook een tussenstap doen door eerste alle 3 de balletjes een keer te gooien en op te vangen en nog niet direct weer te gooien. Misschien dat je eerst maar 1 van de 3 vangt, maar al snel zul je zien dat je de 2e bal en 3e bal ook gaat vangen.

We zijn benieuwd hoe vaak jij kan jongleren na 1 uur oefenen. Tel het aantal balletjes wat je vangt zonder er één te laten vallen. Elke bal die je vangt is 1 punt. 

We zouden het leuk vinden als je ons in een reactie onderaan deze pagina laat weten wat jij na 1 uur hebt gepresteerd. Als je ons een filmpje stuurt, dan is dat helemaal gaaf! En al heb je na 1 uur het nog niet helemaal onder de knie, dat maakt natuurlijk niet uit. Oefen gewoon elke dag een paar minuten. Net zo lang totdat je aan een extra jongleer uitdaging toe bent, zoals hieronder op de foto misschien :-).

Succes!

extra uitdagend jongleren
>