Een geheimschrift maken? Check de 25 origineelste om te ontcijferen

Geheimschriften, wij zijn er dol op. Dat zal je niet verbazen. Want zeg nou zelf, als je een Escape Room maakt, moet er altijd een puzzel met een goed geheimschrift in zitten. Het is altijd de kunst om een geheimschrift te verzinnen, dat niet te gemakkelijk is en ook nog past binnen het thema. Ga jij een geheimschrift maken voor je kinderen of voor een escape room opdracht? Bekijk dan eens ons lijstje met de 25 leukste geheimschriften.

Dit spiegel geheimschrift is altijd leuk en ook nog eens niet zo moeilijk om te maken. Iedereen heeft wel een spiegel in huis om de tekst te ontcijferen.

Hoe maakt je een tekst in spiegelbeeld?

  • Open word op je computer
  • Maak een tekstvak op je werkblad met ‘invoegen’ – ‘tekstvak’.
  • Schrijf de tekst die je wilt in het tekstvak.
  • Klik daarna (met je rechtsmuisknop) op het tekstvak en kies voor ‘tekst opmaken’
  • Klik op het icoon van de pen en daarna ga je de gegevens bij 3D-draaiing aanpassen.
  • Zet X-draaiing op 180 graden.

Op zoek naar een kant en klare Escape Room voor kinderen?
Bekijk dan eens één van onze Escape Rooms voor thuis

Escape room thuis

Verdwaald in het bos

Zijn jouw kinderen gek op dieren en het bos? Dan is dit een super toffe interactieve Escape Room.

Escaperoom junior

Gevangen in een game

Interactieve Escape Room voor groepen kinderen tot 13 jaar. Leuk voor in de klas.

Egypte_Escape Room Junior vierkant

Schat van de Farao

Ga op zoek naar de schat van de Farao, of je zit voor altijd opgesloten...


Rozenkruisersgeheimschrift

Dit geheimschrift heb je vast wel een keer gezien. Het gekke is, dat het heel veel verschillende namen heeft. Zo noemen sommige het het varkenshok geheimschrift, ook wel pigpen genoemd. Nou ja, hoe het ook heet, dit is hoe het werkt. Elke letter staat gelijk aan een vorm waar het in staat. Soms als vakje, soms met een stipje erbij. Ga je aan de slag met een geheimschrift voor kinderen? Dan mag deze echt niet missen.

Rozenkruisersgeheimschrift

Geheimschrift maken met zinnen zonder klinkers

Dit geheimschrift klinkt heel simpel. Maar geloof ons, kinderen vinden het echt leuk om zo zinnen proberen te lezen. Om het te maken moet je goed opletten, want soms is het zelf nog best lastig een zin zonder een klinker te schrijven. Prbr ht zlf mr ns p d cmptr. Lstg h? Kn j zn wt hr stt?

Gebarentaal als geheimschrift

Voor elke letter is er een gebaar met je handen. Het vergt wel wat oefening om dit te leren. Maar het maakt het ook heel bijzonder om zo te kunnen communiceren.

Ga je het als spel gebruiken, hang dan bijvoorbeeld ergens de uitleg op van de verschillende gebaren met de letters. Maak daarnaast een filmpje met een woord of laat het andere uitbeelden.

geheimschrift gebarentaal

Polybius vierkant

Het polybius vierkant is een codering waarbij letters en cijfers in een 5 bij 5 tabel worden neergezet. Dit geheimschrift is vernoemd naar de Griekse geleerde Polybius die dit geheimschrift al in 200 voor Christus heeft bedacht.

Het geheimschrift werkt met coördinaten. Waarmee je eerst het cijfer horizontaal krijgt, daarna verticaal. Bijvoorbeeld 23 is de letter M. Kun jij dan met het schema hieronder ontcijferen wat er staat? 

22, 24, 43, 51, 53, 34, 34, 53, 51, 13, 13, 51, 33

Polybius

Matoran alfabet

Er zijn vele geheimschriften met iconen die staan voor letters. Vraag ons niet waarom, maar we zijn altijd erg gecharmeerd van dit Matoran alfabet. Waarschijnlijk omdat je het zo mooi kunt verwerken in allerlei grafische toepassingen. Dit alfabet is als geheimschrift namelijk uitermate geschikt om te gebruiken als iconen bij een grafische toepassing. Je kunt de cirkels bijvoorbeeld mooi verwerken in een motief en zo een geheime code laten ontcijferen.

Matoran geheimschrift

Emoji geheimschrift ontcijferen voor kinderen

Gaan we dan gelijk verder in de geheimschriften met symbolen, dan is dat natuurlijk bij uitstek leuk om te doen met emoji’s. Vooral met kinderen is dit geweldig om te doen. Je kunt zinnen via WhatsApp naar elkaar sturen om zo de code van dit geheimschrift te ontcijferen.

emoji geheimschrift

Braille als geheimschrift

Een geweldig uitvinding om te kunnen lezen: braille! Maar ook erg leuk om te gebruiken als geheimschrift. De stippen kun je op verschillende manieren weergeven om je geheimschrift te maken. Denk bijvoorbeeld aan het neerleggen van materialen in braille schrift. Of prik verschillende kleuren punaise in braille op een bord. Kom maar op met die creativiteit!

Braille als code

Codewiel maken

Hoe maak je je eigen codewiel om een geheimschrift te ontcijferen? Dat hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Hoe werkt het? Zet ergens een versleuteling neer, zodat je weet hoe je dit geheimschrift moet ontcijferen. Daarna kun je een verborgen boodschap neerzetten, die je door te draaien aan het codewiel kunt ontcijferen.

Morse code geheimschrift maken

Al in 1835 is Morse code uitgevonden, door hoe kan het ook anders, meneer Samuel Morse.. Morse is een code die bestaat uit lange en korte tonen. Die zetten we dan neer als (korte) punten of als streepjes. Je hebt op het internet verschillende morse generators om de code om te zetten naar geluiden. Maar ook is het leuk om de code bv met lampjes weer te geven. Dat kan bijvoorbeeld simpel met een zaklamp, waarmee je codes doorgeeft. Zo kun je je eigen creatieve geheimschrift maken.

SMS code maken

Voor de iets ouderen onder ons zal dit geheimschrift ontcijferen een makkie zijn. Weet je nog op je oude nokia als je een simpel sms-je moest typen. Je kreeg er een RSI duim van! Een sms code werkt als volgt: Wil je een A, dan klik je 1 keer op de toets 1. Wil je een B, dan klik je twee keer op de toets 1, etc. Weet jij wat hier staat?

geheimschrift sms code maken

Geheimschrift zonder spaties

Hoe gemakkelijk kun je een tekst zonder spaties lezen? Datvalteigenlijkbestmee.Jekuntnamelijkooklezenwathierstaat.

Verstop je zo af en toe een andere hoofdletter hiertussen, dan kun je een super leuk geheimschrift maken voor kinderen. Simpel en grappig.

Geheime code dat verwijst naar een boek

Je kunt een code taal maken, dat verwijst naar een passage uit een boek. Verwijs naar een boek dat je in de kast hebt of online hebt staan. Zet bijvoorbeeld de titel neer met daarachter p18, r5, w3. Dan verwijs je naar de 18e bladzijde, op regel nummer 5 pak je het 3e woord. Zo kun je een geheime zin laten ontcijferen met meerdere woorden uit het  boek.

Semafooralfabet

Zit je bij de scouting of werk je in de scheepvaart, dan ken je dit semafooralfabet vast wel. Normaal krijg je hierbij seinen te zien met twee vlaggetjes, die in acht posities gehouden kunnen worden. In totaal zijn er dus veel verschillende mogelijkheden, die weer gelinkt zijn met een letter van het alfabet.

Semafoor alfabet code taal

Geheime code met wingdings lettertype

Hier hebben we vroeger in de klas heel wat geheimschriften mee gemaakt. Wingdings. Het is een lettertype in word, waarbij elke letter en elk cijfer een apart symbool. Zo kun je zelfs hele teksten en brieven als geheimschrift plaatsen. Maar let op. Het is net zo gemakkelijk op de computer weer te kraken. Kijk uit voor broertjes die je geheime dagboek willen lezen. Weet jij wat hier staat?

Windings geheimschrift

Geheimschrift van cijfers naar letters

Nog zo’n geheimschrift dat we allemaal wel kennen van de basisschool. Elk letter van het alfabet staat voor een cijfer. Waarbij a=1, b=2, c=3 etc. Ga je een speurtocht uitzetten en zoek je een simpel geheimschrift om te ontcijferen, pas deze dan toe. Bekend en succesvol bij elk kind!

Coördinaten omzetten naar geheimschrift

Wil je een route uitstippelen, met daaronder een tekst gekoppeld in geheimschrift? Dan is het leuk om te werken met het coördinaten van een landkaart. Coördinaten worden vaak geschreven in een lengte- en breedtegraad. De breedtegraad gaat met N(oord) en Z(uid) met een aantal graden tussen de 0 en 90. De lengstegraad is de positie O(ost) en W(est). Hier liggen de graden tussen de 0 en 180 graden.

Google maps gebruikt decimale graden zonder N of Z. Klik je een locatie aan, dan kun je zien wat deze decimalen zijn. Zet bijvoorbeeld vijf van die getallen op een rij als geheimschrift en je kunt zo de eerste letters van de stad nemen als geheime code. 

Geheimschrift coordinaten

Code taal via een barcode maken

Barcodes zijn een super leuke manier om een geheimschrift te maken. Een barcode is natuurlijk in het echt ook een code taal, maar bij bijvoorbeeld een spel of speurtocht is het een leuke manier om een geheimschrift te ontcijferen. Je kunt de barcodes als letters weergeven, of zet barcodes om naar morse tekens. Waarbij een dikke streep een lange toon is en een dunne streep een korte toon.

Hiërogliefen als geheimschrift

Niet te geloven! Hiërogliefen bestaan al vanaf 3100 voor Christus. Ze hadden toen vast niet gedacht dat het ooit als leuk Escape room geheimschrift zou worden gebruikt. Ga je dit geheimschrift maken? Let dan op dat hiërogliefen voor sommige letters uit ons alfabet hetzelfde teken gebruiken. Bijvoorbeeld de K en de C.

Vigenère cijfers

Het Vigenère cijfer is één van de lastigste te ontcijferen codes. Crypto analisten smullen van dit type geheimschriften. Het werkt als een versleuteling, waarbij een geheim sleutel woord met behulp van een andere (klare) tekst omgezet wordt. Dit omzetten gebeurt in een grote tabel met zowel horizontaal als verticaal het alfabet. We zullen hier een Vigenère voorbeeld geheimschrift laten zien.

Je hebt de 'klare tekst'. Dit is eigenlijk de uitkomst van je viginere code. Wij hebben hier 'Kijk in de la' gekozen. Deze letters arceer je in het linker verticale deel. Daarnaast heb je een sleutelwoord. In ons geval 'games'. Deze letters staan in rood in het horizontale deel. En de geheime tekst, is wat er uitkomt aan geheimschrift. De code maken werkt als volgt: Zoek eerst de K op aan linkerzijde en combineer die met de G van games. Je krijgt dat de Q. Zo ga je verder tot je alle letters hebt omgezet. Waarbij je het sleutelwoord net zo vaak gebruikt als nodig. Best ingewikkeld geheimschrift he...

Viginere
Geheimschrift Vigenere

Muziek noten geheimschrift

Ga je met een groep muziekliefhebbers een geheimschrift maken? Dan mag dit niet ontbreken. Muzieknoten lopen in principe van A t/m G, maar je kunt hier natuurlijk mee variëren. Of laat ontbrekend letters invullen in een zin die wel voorkomen met A t/m g. Het vergt wat creativiteit, maar het is een super leuke manier om een geheimschrift te bedenken.

Escaperoom Maffiabende

Kant en klare Escape room met volwassenen spelen?

Heb je geen tijd om zelf een geheimschrift of escape te maken? Probeer dan dit spel!

Tap code kraken

Bij de tap code staan de letters van het alfabet in een tabel, net zoals bij het Polybiusvierkant. De letters kun je achterhalen door te luisteren of kijken hoeveel taps, oftewel ‘tikken’ er komen. Daarbij komt eerst het aantal tikken van de verticale rij en daarna de tikken van de horizontale rij.

Caesar code maken

Het geheimschrift vernoemd naar Julius Caesar wordt nog veel gebruikt. Je ziet het ook wel onder de term ROT staan. Je geeft vooraf een versleuteling voor hoeveel het alfabet van plek verandert. Bijvoorbeeld ROT3, dan verplaatst het alfabet drie plaatsen. Dan wordt A->D, B->E etc. Een super oud geheimschrift, maar nog steeds leuk en simpel om te maken.

Runen alfabet

Dit alfabet wordt ook al heel lang als geheimschrift gebruikt. Omdat het zulke hoekige vormen zijn, is het ideaal om ergens in te krassen. Ga je een speurtocht uitzetten in het bos, kras dan in een stam (die op de grond ligt!) een verborgen code om te ontcijferen.

Runen alfabet geheimschrift

HTML kleurcodes als geheimschrift

Wist je dat elke kleur een eigen codes heeft? Zo bestaat een kleur uit een RGB-code, bijvoorbeeld dat het blauw van deze letters de code #0f72d6 heeft. Wil je een geheime code taal maken? Of een kluis code voor een Escape Room gebruiken? Dan kun je een kleuren geheimschrift maken. Gebruik bijvoorbeeld elke eerste letter uit een kleur code en maak daar een woord mee. Wil je met de kleurcodes een geheimschrift maken? Maak dan hier de kleurcodes.

Welk geheimschrift ga jij maken?

Ben je helemaal enthousiast geworden van al die geheimschriften? We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig hoe je ze gebruikt hebt. Laat je het ons weten?  

Wil je nog meer tips over hoe je bijvoorbeeld deze geheimschriften kunt gebruiken bij het maken van een eigen escape room? 
>> Lees dan onze blog hoe je zelf een escape room spel kunt maken.

>