Familiedag organiseren – 10 origineelste spel ideeën voor de leukste familiedag van het jaar

De familiedag organiseren, elk jaar is iemand aan de beurt. Met de hele familie een dag op pad of ‘gezellig’ bij elkaar zitten. Of misschien gaan jullie wel een familieweekend weg. Feit is: de één kijkt er al weken naar uit, voor de ander voelt het meer als verplichting. Helaas gaan er maar wat veel familiedagen voorbij zonder dat er iets gebeurt of iets leuks wordt georganiseerd, waar zowel de jongeren als de ouderen plezier aan beleven. Het lastige is ook vaak dat ouderen en jongeren andere interesses hebben.

Dus al snel zie je de jongeren afhaken, de smartphone tevoorschijn halen waar vervolgens door de ouderen over gemopperd wordt. Niet nodig, er zijn genoeg leuke groepsspelen en activiteiten die voor iedereen in de familie leuk zijn. Jullie familiedag organiseren en tot een familiefeest maken, dat zou mooi zijn toch?

Ideeën familiedag

Gratis E-book 
met de top 10 ideeën voor jouw familiedag  

Deze tips veranderen jouw familiedag van een saai, verplicht nummer naar de leukste dag van het jaar.

Met deze top 10 gaan we je aan inspiratie helpen voor originele familiedag ideeën, om van de komende familiedag de leukste ooit te gaan maken. Met deze 10 inspirerende familiedag activiteiten wordt het dit jaar in elke familie een gezellige dag. Ben jij aan de beurt en moet jij de familiedag organiseren, dan heb je ongetwijfeld bij deze 10 genoeg keus om te slagen.

Welke kies jij voor jullie komende familiedag ?

Wil je iedereen helemaal gek maken, dan is het spel ‘Moordenaartje’ (Gotcha!) wat je zoekt. Jong of oud, dit spel maakt jouw familiedag of familieweekend hilarisch grappig, spannend en tot een waar familiefeest. Ok, het klinkt allemaal nogal bloeddorstig, maar dat is het niet. Hoe werkt het spel en wat heb je voor dit spel nodig ?

Benodigdheden:
pen en papier en 2 glazen potten

Waar te spelen:
Binnen

Duur:
1 tot 5 uur

  • Voorbereiding:
    Van alle familieleden schrijf je de naam op een papiertje (alle papiertjes even groot maken) en die vouw je 2x dubbel.
  • Dan stop je alle papiertjes in een glazen pot.
  • Iedereen mag 1 papiertje uit de glazen pot trekken. Het spel kan beginnen als iedereen dit gedaan heeft én niemand zichzelf heeft getrokken.
  • Op 1 glazen pot plak je een papiertje met de tekst: ‘Vermoord’
  • Op 1 glazen pot plak je een papiertje met de tekst: ‘Opnieuw loten’
Familiedag Gotcha

Spelverloop:
Uiteraard gaan er niet echt mensen vermoord worden, maar we doen wel net alsof in dit groepsspel. De naam op het papiertje is degene die je moet gaan ‘vermoorden’. Hoe kun je iemand ‘vermoorden’ denk je dan. Je moet er voor zorgen dat je samen met alleen die persoon in 1 ruimte bent. Dan zeg je: ‘je bent vermoord’. De ander moet zijn of haar papiertje aan jou geven en dat is dan degene die je daarna moet vermoorden, je nieuwe slachtoffer. Het papiertje van degene die je vermoord hebt, vouw je dicht en stop je in de glazen pot met de tekst ‘Vermoord’ er op (zonder dat iemand dit door heeft). Zo kan iedereen zien hoeveel spelers er al uit het spel zijn, maar niet precies wie. Spelers die uit het spel zijn, mogen dit ook niet vertellen.

Op deze manier blijven er uiteindelijk 2 personen over. Degene die overblijven, zijn de winnaars van het spel.

Extra informatie
Maar soms zal het gebeuren dat iemand na het vermoorden van zijn slachtoffer opeens zijn of haar eigen papiertje in handen krijgt. Als dat zo is, moet deze persoon het papiertje opvouwen en ongemerkt in de pot ‘Opnieuw loten’ stoppen. Degene die als eerste in het spel is vermoord (dat is dus wel voor iedereen zichtbaar en duidelijk) moet deze pot bij zich houden. Zijn er 2 personen die allebei een papiertje daar in hebben gedaan, dan haalt deze persoon de 2 papiertjes eruit en geeft die ongezien aan deze 2 personen. Uiteraard niet waar deze 2 personen beide bij zijn, maar om de beurt. Die 2 hebben elkaar dan.

Let op: sommige familieleden zullen tijdens deze familiedag hier erg onrustig van worden. Opeens gaan mensen niet meer alleen naar de wc, maar vragen iemand mee die ze vertrouwen. Of ze gaan opeens met 3 personen naar de keuken, zodat ze niet vermoord kunnen worden. Een hilarisch gezellig en spannend groepsspel die niet mag ontbreken in deze top 10 van familiedag ideeën.


Wil je het jezelf nog veel gemakkelijker maken? Kijk dan eens bij de top 3 familiespellen van Groepsspellen. Allemaal gemakkelijk speelbaar, slechts een paar euro per persoon, binnen 5 minuten te ontvangen, weinig voorbereiding en gegarandeerd een succes.

De top drie familiedag spellen van Groepsspellen.nl

En kun je niet kiezen, of wil je meerdere spellen spelen? We hebben onze drie toppers van familiedag spellen voor je op een rij gezet. Het tweede spel ontvang je nu met 25% korting en het derde spel met 30% korting.

Challenge

Challenge

In 10 korte spellen van zo'n 20 minuten ga je in teams met elkaar opdrachten uitvoeren. Samenwerking is het belangrijkst bij deze doe én denk spellen.

Moordspel familieweekend

Moordspel

In dit familie moordspel ga je in een paar scenes met rollen en ondervragingen op zoek naar degene die in jullie groep de moord heeft gepleegd. 

Familiequiz

Met de hele familie quizzen. Gegarandeerd een gezellig familieweekend met dit spel.  Voor kinderen vanaf 10 jaar tot en met opa en oma.


2. De Geheime opdracht spelen op de familiedag

Het groepsspel ‘de geheime opdracht’ is ook erg gezellig om tijdens een familiedag of familieweekend te spelen. Vooraf denk je van je familie wellicht al dat het maar rare types zijn, maar met dit spel zul je pas zien wat een gestoorde mensen er in je familie rond lopen. In dit spel krijgt iedereen aan het begin van de familiedag een opdracht. Ze moeten proberen tijdens de familiedag die opdracht succesvol af te ronden. Als dat is gelukt, mogen ze een nieuwe opdracht pakken.

Degene die de meeste opdrachten succesvol weet af te ronden, in de vooraf afgesproken hoeveelheid tijd, wint het spel. Maar ja.. bij alle opdrachten ben je wel afhankelijk van andere familieleden om de opdracht te kunnen afronden. Hoe zorg jij er voor dat ze even gezellig met je meezingen ? Of 5 automerken voor je opnoemen ? Of hun laatste 5 vakantiebestemmingen met je delen ?

Benodigdheden:
pen en papier en 1 glazen pot

Waar te spelen:
overal speelbaar

Duur:
1 tot 3 uur (kan ook de hele familiedag of het hele familieweekend door gespeeld worden)

Voorbereiding:

  • Schrijf de geheime opdrachten op de papiertjes en vouw ze dicht.
  • Dan stop je alle papiertjes in een glazen pot.
  • Iedereen mag 1 papiertje uit de glazen pot trekken. Het spel kan beginnen als iedereen dit gedaan heeft.
spel familiedag

Spelverloop:
Aan het begin van je familiedag trekt iedereen een papiertje uit de glazen pot met een opdracht. Het is de bedoeling dat ze de opdracht op het papiertje uitvoeren. Is dit gelukt, dan mogen ze een nieuw papiertje pakken. Degene die aan het einde van de familiedag de meeste opdrachten succesvol heeft afgerond wint het spel. Elke speler bewaart de uitgevoerde opdrachten bij zich om aan te tonen hoeveel opdrachten zijn afgerond.

Of een opdracht gehaald is, is niet altijd 100% te checken, maar gelukkig is jouw familie natuurlijk de eerlijkste familie van het land :-).

Voorbeeldopdrachten
Best moeilijk welke opdrachten je moet gaan verzinnen ? We hebben alvast voor je nagedacht en 20 voorbeeldopdrachten verzonnen voor je, die je kan gebruiken:

  • Zing een liedje en laat minimaal 2 familieleden (hoeft niet tegelijk) 2 regels met je meezingen.
  • Zorg dat je van je familieleden 3x een goed antwoord krijgt op de vraag: wat is eigenlijk de hoofdstad van ? (en dan mag je zelf een land bedenken, zo lang het antwoord maar goed is).
  • Zorg dat je 5 automerken te horen krijgt van je familieleden.
  • Drink tot 3x toe uit iemand anders glas zonder dat deze het door heeft (iemand anders moet het wel hebben gezien).
  • Laat 5 verschillende familieleden het woord ‘Suiker’ zeggen.
  • Vraag 3x succesvol aan 1 familielid of hij/zij je iets wilt doorgeven (bijvoorbeeld: kun je mij de chips even doorgeven ? kun je mij dat foldertje even doorgeven ? etc).
  • Laat 5 verschillende familieleden met hun vinger het puntje van de neus aanraken.
  • Zorg dat 3 verschillende familieleden hun favoriete soort chips noemen.
  • Zorg dat 3 verschillende familieleden elk een naam van één van de dochters van Willem Alexander en Maxima noemen. (ze moeten alledrie een keer genoemd worden).
  • Laat 3 verschillende familieden hun favoriete pizza noemen.Zorg dat 3 verschillende familieleden een dierengeluid gaan maken.
  • Laat 5 verschillende familieleden een kleur noemen.
  • Zorg dat 3 verschillende familieleden hun favoriete film noemen.
  • Laat 3 verschillende familieleden in hun handen klappen.
  • Zorg dat 1 familielid met jouw de vogeltjesdans doet.
  • Achterhaal van 2 familieleden hun schoenmaat.
  • Zorg dat 3 familieleden je gaan vertellen wat voor weer het wordt morgen.
  • Vertel 3 familieleden dat ze een vlekje op hun shirt hebben. Als ze kijken, is je opdracht geslaagd.
  • Vraag familieleden of ze liever worst of kaas op brood hebben. Als je 3x worst als antwoord hebt gekregen, is de opdracht geslaagd.
  • Zorg dat 3 familieleden hun ogen dicht doen nadat jij het ze hebt gevraagd (hoeft niet alledrie tegelijk).

3. Familiedag organiseren ? Ga wandelen en schat zoeken met Geocaching

Zoek je een spel waar je lekker van de hele familie naar buiten kunt, dan is Geocaching de ideale invulling om een paar uur lekker te wandelen en 1 of meerdere schatten te gaan vinden. Wat ? Schatten ? Ja.. je leest het goed: Schatten!

Nederland

Een familiedag organiseren lekker buiten, samen wandelen, de natuur in … en ondertussen schat zoeken. Je familie zal versteld staan, want heel veel mensen kennen dit niet.

Er liggen er een paar miljoen op onze mooie aarde en als je nog nooit van Geocaching hebt gehoord, dan loop je elke dag langs meerdere schatten zonder dat je het door hebt. En deze schatten liggen niet eens begraven. Ze zijn gewoon met het blote oog zichtbaar, maar ja… dan moet je ze wel eerst vinden. In de afbeelding links een overzicht van Nederland en alle schatten die er in Nederland te vinden zijn. Ongelofelijk toch ?

Geocaching is nog steeds 1 van onze favoriete bezigheden als we gaan wandelen. Inmiddels hebben we 59 caches (schatten) gevonden. Soms gaan we er met de hond op uit, maar ook in ons vriendenweekend gaan we steevast elk jaar een mooie cache-route lopen met aan het einde van de route een schat.

Met behulp van je telefoon kun je via de app van Geocaching diverse caches (lees: schatten) opsporen.

Geocaching

Duur: 1 a 2 uur
Benodigdheden: smartphone
Voorbereiding en spelen:
Voordat je kan gaan schat zoeken maak je via de website: geocaching.com gratis een gebruikersnaam aan. Dit kan heel makkelijk via een computer bijvoorbeeld. Eenmaal ingelogd op je telefoon krijg je een kaart waar je bent (blauwe punt) en zie je op die kaart ook een paar groene schatten. Op die plek ligt een schat. Als je die groene schat aantikt, dan kun je er naar toe navigeren/lopen en de schat vinden. Er is altijd – hoe klein de schat soms ook is – een klein logboekje bij de schat. Het is de bedoeling dat je je gebruikersnaam in dat boekje schrijft met de datum en het tijdstip dat je de schat gevonden hebt. Dan kies je voor ‘Gevonden’ op je telefoon en schrijft een korte tekst erbij en daarna verandert de groene schat in een smiley.

Uitdaging:
Heb je een paar van die groene schatten gevonden, dan kun je overgaan tot het echt werk, een wat grotere uitdaging: de oranje schatten en de blauwe vraagtekens. Deze kun je echter alleen doen als je de betaalde app op je telefoon aanschaft. Voor € 30 per jaar heb je toegang tot alle schatten van deze wereld.

En met name de oranje schatten zijn zeer de moeite waard als je met je familie een leuke wandeling wilt maken tijdens je familiedag of familieweekend en tegelijk een schat wilt zoeken. Je krijgt dan namelijk een wandeling voorgeschoteld waar je van het ene punt steeds moet zoeken naar het volgende punt.

Dit vinden kinderen ook geweldig, want op elk tussenpunt moet je iets puzzelen of iets vinden om weer verder te kunnen. Aan het einde van die wandeling wacht dan uiteindelijk de schat voor jullie. Als je de cache aantikt, dan zie je ook gelijk hoe groot de cache is, hoe moeilijk die te vinden is en hoe toegankelijk de route is om er te komen.

Wij hebben Geocaching met onze vrienden in het vriendenweekend al vaak gedaan en het zorgt altijd weer voor veel plezier. De kinderen moeten zich beheersen niet vooruit te rennen en ook diverse volwassenen zijn druk bezig met zoeken. En tot nu toe hebben we de schat altijd nog gevonden. Meestal zoeken we een route van ongeveer 5 kilometer uit in de buurt van ons vakantiehuis. Een mooie wandeling dus in combinatie met een leuke zoektocht.

Een echte aanrader als je met je familie naar buiten wilt een paar uur. Laat je verrassen! Wedden dat je familie volgende jaar tegen je zegt: ‘Ga jij alsjeblieft weer de familiedag organiseren ?’

4. Familiedag organiseren ? Kahoot mag niet ontbreken

Bij de leukste familiedag ideeën en een fantastische familiedag organiseren, mag Kahoot zeer zeker niet missen. Bij de jeugd op de middelbare school is Kahoot inmiddels al behoorlijk bekend, maar voor de rest van Nederland toch nog vaak een groot geheim. Maar wat is Kahoot eigenlijk ?

Kahoot is een website waar je een oneindige hoeveelheid meerkeuze quizzen kunt vinden, maar ook zelf kan maken. Het leuke aan de Kahoot quizzen is, dat iedereen het tegelijk speelt op zijn of haar eigen telefoon. En het is volledig gratis :-).

familie kahoot quiz

Benodigdheden:
Elke speler een telefoon en daarnaast voor de spelleider (die ook mee kan spelen overigens) 1 laptop, computer of tablet met liefst een beamer voor een groot scherm.

Duur:
Elk spel duurt gemiddeld maar zo’n 10 a 15 minuten, maar bijna niemand stopt na 1x spelen. Iedereen wil dan nog een keer spelen. Met onze 16 volwassenen en 14 kinderen spelen we dit spel elk vriendenweekend opnieuw. Meestal maken wij 1 nieuwe quiz, maar tijdens het weekend gaan de kinderen vaak zelf ook aan de slag om nog een paar quizzen te maken.

Voorbereiding:
Indien je een laptop hebt (liefst met een beamer met groot scherm) kun je daarop de quiz kiezen. Iedereen meldt zich via zijn telefoon aan via de website kahoot.it (en de spelleider meldt zich aan via Create.kahoot.it).

De spelleider kiest een quiz of maakt een dag van tevoren een quiz en alle familieleden gaan tegelijk de quiz spelen. Iedereen logt in met de code van de quiz (die de spelleider in zijn scherm heeft staan). Daarna kiezen ze elk een spelernaam waarmee ze spelen.

kahoot

Spelverloop:
Het spel kan beginnen. Bij elke vraag zijn er 4 antwoorden, die allemaal een eigen kleur hebben. Op je telefoon antwoord je met de kleur die je denkt dat bij het goede antwoord hoort. En na elke vraag komt er een tussenstand in beeld. Elke vraag levert punten op als het goed beantwoord is en ook wordt snel beantwoorden gewaardeerd met extra punten.

Je zult merken dat als je eenmaal 1 quiz hebt gespeeld, iedereen van jong tot oud dit zo geweldig vindt, dat ze direct nog 1 of meerdere quizzen kunnen spelen. Uiteraard is het leuk om een quiz over je eigen familie te maken en die te spelen. Maar eenmaal afgerond kun je ook op zoek naar allerlei andere quizzen door te zoeken op het onderwerp naar keuze. Topografie, sport, kerst, algemeen, het maakt niet uit welk onderwerp je zoekt. Over elk onderwerp zijn meerdere leuke quizzen te vinden.

Wil je je familie dus echt eens verrassen, dan mag Kahoot niet ontbreken op jullie familiedag of familieweekend. Wij kunnen geen familiedag organiseren of verjaardag vieren met onze familie zonder dat er iemand vraagt: doen we ook nog een Kahootje ?

20 voorbeeldvragen voor jullie familiedag
Je moet zelf de vragen invoeren en aangeven wat het juiste antwoord is, maar om je wat inspiratie te geven, hebben we hier 20 voorbeeldvragen voor je eerste Kahoot voor jullie familiedag:

  • Wie is de 5e oudste persoon hier aanwezig?
  • Op welk huisnummer woont de jongste persoon hier aanwezig?
  • Hoeveel letters heeft de straatnaam van het adres waar we nu zijn?
  • Wat is de hobby van oma?
  • Hoeveel huisdieren hebben we allemaal samen?
  • Hoeveel stoelen staan in deze ruimte?
  • Hoe heet de school waar de meeste kinderen van deze familie op zitten?
  • Hoeveel mensen in deze familie zijn linkshandig?
  • Hoeveel meer vrouwen zijn er dan mannen in deze familie?
  • Welk gezin van deze familie woont hier het dichtstbij?
  • Hoeveel mensen uit deze familie doen aan een balsport?
  • Wat is de favoriete muziek van opa?
  • Zijn er mee iPhone’s of Android telefoons in deze ruimte?
  • Hoeveel jaar verschil zit er tussen de oudste en jongste van deze familie?
  • Hoeveel mensen in deze familie zijn ouder dan 30?
  • Wie is hier het langst?
  • Welk gezin in deze familie heeft het hoogste huisnummer?
  • Wie is er als eerste jarig in het nieuwe jaar?
  • Hoeveel Weegschalen en Boogschutters zijn er in deze familie?
  • Wat is de favoriete game van het jongste familielid ?

5. Familiedag organiseren met de Weerwolven van Wakkerdam

Het leukste kaartspel voor de hele familie is dit verrassende leuke ‘Weerwolven van Wakkerdam’ spel. We maken graag even reclame voor dit ontzettend leuke spel wat voor ongeveer € 10 elke spellenwinkel te koop is en van 8 – 23 spelers speelbaar is. De burgers tegen de Weerwolven. Maar wie is wie ? Met de hele familie in de kring en jij als spelleider die een verhaal vertelt over Wakkerdam. Een familiedag organiseren is nog nooit zo makkelijk geweest met dit spel.

weerwolven van wakkerdam

Spelverloop uitleg:
Wakkerdam wordt geteisterd door Weerwolven. Elke nacht vermoorden de weerwolven een onschuldige burger. Overdag moeten de burgers proberen te achterhalen wie van hen Weerwolven zijn en wie Burgers.

Iedereen krijgt van tevoren een rol door een kaartje te trekken waarop een Weerwolf staat of een Burger. Dan wordt het nacht en doet iedereen in de kring zijn ogen dicht. De spelleider vertelt dat de Weerwolven wakker worden. Die doen de ogen dicht, kijken even wie nog meer een Weerwolf is en dan wijzen ze iemand aan die die nacht vermoord wordt. Ze moeten wel dezelfde persoon aanwijzen, anders gaat er niemand dood.

Daarna worden de burgers (en weerwolven) weer wakker en moet de spelleider het slechte nieuws vertellen. Er is iemand vermoord en dat is degene die zojuist door de Weerwolven werd aangewezen. Iedereen krijgt ongeveer aan 30 seconden a 1 minuut de tijd om te overleggen met elkaar wie ze denken dat er een Weerwolf is.

Daarna telt de spelleider af 3, 2, 1… en wijst iedereen tegelijk een ander aan. Degene die het meest wordt aangewezen, wordt door de burgers aangewezen als mogelijke weerwolf en wordt op de brandstapel gegooid. De betreffende speler draait zijn kaartje om, zodat iedereen kan zien of er inderdaad een weerwolf is gepakt of dat het slecht nieuws is. Namelijk dat ze een eigen burger op de brandstapel hebben gezet.

Niet veel tijd om te treuren, want het wordt al weer nacht. En dan slaan de Weerwolven weer toe. Overdag mogen de burgers weer overleggen, etcetera. Uiteindelijk winnen óf de Weerwolven (als ze alle burgers één voor één hebben gedood voordat ze gepakt zijn) of de burgers (als ze de Weerwolven weten te pakken voordat ze zelf vermoord zijn).

En het wordt leuker en leuker…
Een simpel spelletje, maar als je eenmaal deze basis hebt gespeeld, gaat de spelleider het nog leuker maken. Er komen allerlei speciale burgerrollen bij die het spel verder kunnen beïnvloeden. Wat dacht je van de ziener, die elke nacht voordat de Weerwolven wakker worden eerst wakker wordt en dan van 1 speler het kaartje mag zien (hij wijst een speler aan en de spelleider laat de Ziener zien of de speler een Weerwolf of burger is). Of de heks, die wakker wordt direct nadat de Weerwolven hebben toegeslagen maar voordat het weer dag wordt en iedereen weer wakker wordt, nog even wakker wordt en al ziet wie er vermoord is die nacht. De heks mag dan 1x per spel iemand beter maken of 1x per spel nog een extra speler vermoorden.

Zonder alle rollen hier verder te gaan uitleggen, zijn er zo nog diverse andere rollen, zoals de burgemeester, de boswachter, cupido en het onschuldige meisje die het spel ontzettend vermakelijk maken. Elke eerste kerstdag gaat dit spel mee naar onze familie en worden er diverse spelletjes gespeeld. Jong en oud smult hiervan! En de Weerwolven ook….

En er is zelfs ook een uitbreiding van dit spel te koop. Die hebben we zelf ook aangeschaft, maar nog nooit gespeeld. Dan kun je nagaan hoe leuk het basisspel al is. Een familiedag organiseren en niet teveel voorbereidingstijd, koop dan dit spel Online en je bent klaar voor uren plezier.

6. Levend Stratego

Normaal gesproken is dit spel wel een beetje afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de familie, want dit spel kenmerkt zich door rennen, tikken, verstoppen en slim met elkaar in een team spelen. Ga je dus een familiedag organiseren voor een fitte familie, dan is dit spel een goede optie om eens even lekker met elkaar te rennen.

Stratego

Je kunt het spel echter ook op een niet fysieke manier tegen elkaar spelen. Stratego is het bordspel wat al decennia zeer favoriet is bij veel mensen. Met je leger tegenover de vijand staan en proberen elkaars vlag te veroveren. Van Maarschalk tot Verkenner, ieder in zijn eigen rang, proberen te achterhalen waar de tegenstander de vlag heeft verstopt.

Rennen en tikken
In de levende (fysieke) versie van Stratego wordt de familie op deze familiedag opgesplitst in 2 delen. Beide teams krijgen een theedoek mee die ze ergens verstoppen in het bos. In elk team worden rollen verdeeld door de spelleider. Voor elk team zijn de volgende rollen 2x in het spel aanwezig: Maarschalk, Generaal, Kolonel, Majoor, Luitenant, Sergeant, Mineur, Verkenner, Spion of Bom. Elke speler krijgt een kaartje (kaarten van tevoren schudden en dicht trekken). Vervolgens overleg je met je team de tactiek en gaan jullie op zoek naar de vlag van de tegenpartij.

Elke speler die je tegenkomt mag je aantikken en andersom mogen zij dat ook. Tik je iemand of word je getikt, dan laten beide spelers hun rol zien. De hoogste rol wint. De ander is ‘dood’ en moet bij de spelleider een nieuwe rol halen. Als alle kaartjes op zijn, moet je uit het spel.

Zoals net de rollen werden voorgesteld, is ook de hiërarchie in het spel. Dus de Maarschalk is de sterkste. Komt hij bijvoorbeeld een Majoor tegen, dan gaat de Majoor dood. Een Luitenant wint zo bijvoorbeeld ook van een Verkenner. Maar… er zijn een paar rollen die juist iets anders kunnen. De Bom bijvoorbeeld. Iedereen die een bom tikt gaat dood. Een Bom kan zelf niet iemand tikken.

En de mineur kan als enige de Bom weer onschadelijk maken. De spion heeft ook een speciale rol. Hij kan als enige winnen van de Maarschalk. Er komt dus heel veel tactiek bij kijken, wie slaat wie.

Niet fysieke variant
Heb je wat oudere personen in je familie, dan is rennen en tikken vaak geen optie meer. In dat geval kun je ook het bordspel levend spelen. Je maakt op een stoep of parkeerplaats een bord van vierkanten (en wat watertjes in het midden zoals ook bij het echte bordspel) en beide teams stellen zich dan aan een kant van het bord op.

Om de beurt mag een team een zet doen. Elke speler heeft op zijn rug een rol geplakt. De spelregels zijn verder hetzelfde, maar er wordt niet gerend en getikt. In plaats daarvan mag het team elke keer 1 speler een stap vooruit, achteruit of opzij laten doen. Indien een speler dood is, mag hij met een nieuwe rol het bord weer betreden op de daarvoor aangewezen plek.

Benodigdheden:

  • Je hebt kaartjes nodig met alle rollen er op. Natuurlijk is het mooi om een kaartje met afbeelding te kiezen, maar een papiertje met de rol erop is ook al voldoende. Van elke rol heb je 4 kaartjes nodig. 2 daarvan gaan naar het ene team en 2 daarvan naar het andere team. Zorg ook dat elke speler goed weet welke rol het hoogst is en welke daarna. Dit kun je heel makkelijk ondervangen door elke rol een nummer te geven. De Maarschalk krijg 1, de Generaal 2 enzovoort. Bij de Bom schrijf je op: kan alleen getikt worden. Bij de spion schrijf je het allerlaagste nummer op (9), maar ook: wint van 1. En bij de Mineur schrijf je op: wint van de Bom.
  • Je hebt voor de ‘Rennen en Tikken’ variant een bosgebied nodig. Het is leuk als de vlag een beetje verstopt is en ook als spelers zich kunnen verstoppen. Zorg wel dat het gebied afgebakend is, zodat iedereen weet waar ze wel en niet mogen komen.
  • Zorg voor 2 plekken aan de uiteindes van het gebied, waar een persoon (een spelleider) zit die de rollen verdeelt.
  • Voor de niet-fysieke variant heb je dus een pleintje nodig met stoeptegels. Elke stoeptegel is een vak. Het leukste is om met stoepkrijg een bord te maken, inclusief de 2 meertjes in het midden (zie ook het voorbeeld op de afbeelding).

7. Bingo, maar dan net even anders – familiedag organiseren

bingokaart

Bingo kent natuurlijk iedereen en dit spel blijft leuk om bijvoorbeeld op een familiedag te spelen. Een paar kleine prijsjes kopen en je kunt al spelen. Natuurlijk is het basis Bingo spel met balletjes leuk om te spelen, maar wist je dat er ook diverse leuke varianten mogelijk zijn van dit spel, die jouw familiedag nog veel gezelliger gaan maken ? Indien je niet zoveel zin hebt in het familiedag organiseren, dan heeft dit spel natuurlijk erg weinig voorbereiding nodig.

Nummers noemen
Bij deze variant vullen alle spelers een lege Bingo kaart met de pen in. Bij de B mogen ze getallen schrijven van 1 t/m 15, bij de I van 16 t/m 30 bij de N van 31 t/m 45, bij de G van 46 t/m 60 en bij de O van 61 t/m 75. En dan kan het spel beginnen.

Er wordt geloot (bijvoorbeeld met een dobbelsteen) wie er mag beginnen en wie daarna. De eerste speler noemt een getal van 1 t/m 75 en iedereen die dat getal heeft, mag dat nummer doorstrepen. Uiteraard noemt elke speler een getal welke hij zelf op de kaart heeft staan. Maar aangezien iedereen om de beurt een nummer mag noemen, heeft iedereen daar evenveel voordeel van.

1 persoon moet daarnaast even bijhouden welke getallen al geweest zijn, zodat nummer niet 2x worden genoemd. De winnaar is net als bij het echte Bingo spel, degene die als eerste de kaart vol heeft (of bijvoorbeeld als eerste een horizontale rij vol heeft, of een diagonale rij, net wat je afspreekt).

Foto’s en namen
Ook een leuke dus voor het familiedag organiseren. Dit spel kun je spelen als je een grote groep hebt (40 personen of meer ongeveer). In plaats van nummers maak je dan Bingo kaarten met foto’s van spelers erop. Uiteraard moet je elke kaart dan wel anders maken. Dit is wel even wat werk. Het kan ook makkelijker. Geef iedereen een lege Bingo kaart en laat iedereen daar een aantal namen van de familie invullen. Jij zorgt dat je alle foto’s hebt geprint en die leg je op de kop op tafel. Elke keer trek je 1 foto en noemt die naam op. Ze mogen een naam doorstrepen als jij die foto hebt laten zien.

8. Familiedag organiseren: De kennis-afvalrace

Dit spel lijkt op een spel wat ook tegenwoordig bij RTL4 op televisie te zien is. Je kunt dit spel met zoveel personen spelen als je zelf wilt. Bijvoorbeeld op een familiedag met 20 personen. Van tevoren moet je thema’s, vragen en antwoorden verzinnen en na elke vraag valt er 1 persoon af. Net zo lang tot je 1 persoon overhoudt die het spel wint.

Benodigdheden:
Pen en papier.

Voorbereiding:
 Je zult vragen en antwoorden moeten verzinnen. Tip: kijk zondags naar dit programma op televisie (of neem het de komende weken even op) en gebruik die vragen. En als het programma niet meer op televisie is, dan zijn er genoeg andere quizzen op televisie. Neem ze op en kijk ze terug. Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Dat scheelt een hoop tijd.

Spelverloop:
Eerst verzin je een thema. In dit voorbeeld kiezen we: Londen. Dan komt de eerste vraag. Voordat je de vraag stelt, krijgen de spelers eerst de 4 antwoorden te zien. Dus bijvoorbeeld: Kensington, Notting Hill, Queens en Paddington. De vraag is: wat is of wat zijn wijken van Londen ? Er kunnen dus meerder antwoorden goed zijn (minimaal is er altijd 1 goed, maximaal alle 4).

Iedereen vult het antwoord in. Dan vraagt de spelleider wie wat had en iedereen die het antwoord goed heeft (in dit geval Kensington, Notting Hill en Paddington zijn goed; Queens is in New York), gaat door naar de volgende ronde. Die gaan naar het volgende thema. Iedereen die het fout had blijft in Londen. Je stelt nog een vraag over Londen en weer gaan er een aantal familieleden het goed hebben en door naar de volgende ronde. Net zo lang tot er 1 is die overblijft. Die valt af. Dan ga je naar het volgende thema en je speelt het spel opnieuw. Met 20 mensen heb je dus 19 thema’s nodig om uiteindelijk een winnaar op deze familiedag aan te kunnen wijzen.

Als je veel spelers hebt, kun je ook overwegen om elke keer 2 of 3 spelers te laten afvallen. Je hebt dan minder thema’s nodig.

9. Ik hou van Holland verjaardagsspel

Indien je wel eens Ik hou van Holland hebt gekeken, herken je het volgende spel. In Ik hou van Holland heet dit spel: het verjaardagsspel. Iedereen zit in een kring en de jarige job heeft een kadootje in zijn handen. Er is 1 spelleider die vragen stelt. Elke keer als het antwoord goed is, gaat het cadeautje (de bom) een speler verder. Als de tijd stopt, dan is die speler uit het spel. Je gaat net zo lang door met spelen totdat je een winnaar hebt. Bij het familiedag organiseren is dit spel zeker een overweging waard. Iedereen vindt dit leuk!

verjaardagsspel

Benodigdheden:
Bij elke spellenwinkel is dit leuke familiespel te koop voor € 22 ongeveer.

Nog leuker maken:
Uiteraard kun je het spel zelf uitbreiden en leuker maken nog door vragen over je familie en andere leuke vragen toe te voegen.

  • Wissel de soorten vragen af. Moeilijk & Makkelijk. Open vragen en Meerkeuze vragen.
  • Zorg voor in-stinkvragen tussen door. Aangezien het tempo van de vragen heel snel is, tuinen spelers makkelijk in dit soort vragen. ‘Ork ork ork, soep eet je met een?’ Of, ‘wat krijg je als poep omdraait’ (vieze handen). Of: ‘de vader van Jantje had 3 zoons: Kwik, Kwek en? (Jantje)’.
  • Af en toe een kort sommetje tussen door.
  • Vragen: Maak de zin van dit liedje af.
  • Stel vragen over de familie zelf. ‘Hoeveel jaar zijn alle kinderen van Jan en Truus samen?’ ‘Hoeveel kinderen zijn er op deze familiedag?’ ‘Hoe oud is oma?’

10. Familiedag organiseren – De familiedag spellen van groepsspellen.nl

De allerleukste familiedag ideeën zijn natuurlijk de spellen van Groepsspellen.nl zelf. Afhankelijk van de grootte en samenstelling van je groep hebben we diverse spellen beschikbaar. Geen zin om een spel helemaal zelf te maken en voor te bereiden ? Wil je het jezelf makkelijk maken, maar wil je ook jouw familie eens flink verrassen met een leuke activiteit ? Alle groepsspellen zijn:

  • kant-en-klaar
  • zeer betaalbaar
  • leuk voor jong en oud
  • bijna overal te spelen

Het familiedag spel bij uitstek is het spel de Challenge. Dit spel bestaat uit 10 korte spellen, niet fysiek, maar wel veel doen en denken samen met je team. Denk bij de soort spelletjes aan televisieprogramma’s als de Jongens tegen de Meisjes en Ik hou van Holland. Grappig, spannend en vooral erg leuk om te spelen. 

Challenge

Maar uiteraard zijn ook spellen als de Familiequiz, de Escape Room of het Enveloppenspel (40 vragen/opdrachten/kleine spelletjes) erg leuk om met de familie te spelen.

Wil je deze 10 tips gratis ontvangen? Handig om te bewaren en dan kan jij zonder problemen jullie familiedag organiseren. We versturen ze gratis naar je via de mail.

Vraag ze hier gratis aan.

Heb je wat aan deze tips gehad? We horen dan graag je reactie hieronder. 

  • Maria schreef:

    Hey hoi, na jullie tip om een gratia quiz te maken met Kahoot, ben ik nu bezig om er eentje in elkaar te draaien. Maar, bij Kahoot zijn de gratis quizzen maar tot 10 spelers. Wil je meer dan moet je een betaalde account nemen. Of weten jullie een andere manier?

  • Esmee schreef:

    leuke site ik heb er veel vanaf kunnen halen miss kleine tip bij het spel weerwolven miss kun je daar ook in typen wat ze moeten zeggen wat dat weet niet iedereen

    • Richard en Marjolein schreef:

      Hoi Esmee,

      Bedankt voor je reactie en dat je de website als prettig hebt ervaren :-).

      vriendelijke spelgroet,

      Richard en Marjolein

  • >