Escape room maken

escape room spelBen jij ook van plan er eentje te maken ? Je eigen Escape room spel maken is natuurlijk geweldig om te doen, maar hoe begin je ? Waar moet je allemaal aan denken ? Hoe maak je de spellen en hoe zorg je dat er genoeg verrassing en uitdaging in zit. In deze blog lopen we alle stappen door, zodat jij straks niks vergeet en hopelijk heel veel inspiratie hebt gekregen om het mooiste Escape room spel op je eigen gekozen locatie ooit te maken.

Bij het maken van een Escape room thuis of op een andere locatie zijn er een aantal dingen waar je van tevoren over moet nadenken. Voor wie maak je het Escape Room spel, met hoeveel personen gaan ze straks tegelijk jouw Escape Room in en welk thema / welk verhaal moet de Escape Room over gaan ?

Maar ook: Op welke locatie wil je de Escape room inrichten en hoeveel kamers wil je gaan gebruiken ? Voor wie maak je de Escape Room (volwassenen of kinderen) ? Hoe lang mag de Escape room duren, met andere woorden: hoe lang mogen de spelers er over te doen om te ontsnappen ? Wie laat je testen ? Welke materialen kun je gebruiken ?

In deze blog delen we onze ervaringen met het maken van een Escape room spel. Veel plezier!

Escape room spel Locatie

escape roomAllereerst moet je een goede locatie bepalen waar je de Escape Room gaat spelen. Een Escape Room spel kan je overal spelen, mits je maar 1 of meerdere ruimtes ter beschikking hebt, waar een aantal mensen puzzels kunnen oplossen. Als je het bij je thuis gaat spelen, weet dan dat de spelers in jouw kamers gaan zoeken en dus is de kans groot dat ze van alles open maken. Zorg dus dat óf alle spullen die je privé wilt houden weg zijn of communiceer heel duidelijk dat alle spullen die de spelers nodig hebben, vindbaar zijn zonder kasten, lades etcetera open te hoeven maken.

In tegenstelling tot de echte Escape Rooms zul je waarschijnlijk geen muren gaan uitbreken en geheime deurtjes naar andere ruimtes gaan maken. Het is dus niet persé nodig dat als je meerdere kamers gaat gebruiken, die allemaal met elkaar in verbinding staan. Plak gewoon een A4-tje op elke kamer en geef die een nummer of naam, zodat de spelers weten naar welke kamer ze mogen gaan als ze de kamer waar ze in staan hebben opgelost.

Het is fijn als de spelers wel in elke ruimte een plek hebben om dingen neer te leggen en om te puzzelen. Een tafel of bureau is dan wel handig. Stoelen zijn zeker niet nodig, want spelers hebben toch de neiging om rond te lopen en dat kun je ook zelf stimuleren door bepaalde puzzels of informatie op te hangen aan de wanden. Door op diverse plekken informatie op te hangen moeten de spelers namelijk heen en weer lopen en moeten ze samenwerken en goed communiceren met elkaar. En dat maakt je escape room spel extra leuk.

Hulpmiddelen en materiaal bij het Escape room spel maken

Als je wel eens een Escape Room hebt bezocht, weet je hoe leuk het is om allerlei soorten materialen aan te treffen en daar dingen mee te moeten doen. We lopen een aantal ideeën qua materialen en hulpmiddelen met je door.

Cijfersloten

cijferslot

Ben je in het bezit van cijfersloten, dan mogen die natuurlijk niet ontbreken. Een cijferslot kan namelijk mooi gebruikt worden in combinatie met een code. Die code moet bij elkaar worden gepuzzeld en als cijfercombinatie ingevuld worden op het cijferslot. Met het cijferslot maak je een kistje, bureaulade of wat dan ook op slot. En in bijvoorbeeld dat kistje ligt een brief die verwijst naar een volgende opdracht of die de spelers toestemming geeft naar een volgende kamer te gaan.

Communicatie mogelijkheden

Je kunt heel makkelijk een aantal communicatie mogelijkheden in je escape room spel verwerken.

Website: Ben je in het bezit van een website, dan kun je heel makkelijk een pagina maken waar de spelers een code moeten invullen om naar een volgende website pagina te kunnen komen. In WordPress heb je de mogelijkheid om de Zichtbaarheid van je pagina aan te passen bijvoorbeeld naar ‘Beveiligd met wachtwoord’. Hoe leuk is het als de spelers in het kistje met het cijferslot een brief vinden met de link naar die website pagina. En dat ze dan eerst nog een andere code moeten puzzelen om verder te komen.

Whatsapp autoresponderAutoresponder Whatsapp: Een zeer verrassend effect is de Whatsapp. Als spelers in een kamer een beetje vastlopen, kun je ze hints geven. Natuurlijk kun je aanwezig zijn in de kamer en ze de hint vertellen. Maar… het kan veel leuker. Op alle Android telefoons kun je de App Auto Responder gratis installeren. Hier kun je vooraf hints toevoegen als automatisch antwoord. Vervolgens zeg je tegen de spelers dat als ze een hint willen, ze moeten appen naar het nummer (die je ze voor dat het escape room spel begint geeft) met een bepaald woord. De Auto responder antwoordt dan automatisch met de hint.

Voice mail: Heb je een nummer (bij voorkeur prepaid) welke je niet veel gebruikt, dan kun je overwegen om hier een voice mail op in te spreken. Als uitkomst van één van de puzzels laat je ze bij een telefoonnummer uitkomen. Dat moeten ze dan bellen. We weten uit ervaring dat dit ontzettend veel spanning en hilariteit met zich meebrengt. Want zo maar een onbekend nummer bellen, dat vinden de meeste mensen best spannend.

Cryptex

Wil je je groep echt verrassen, dan kun je overwegen een echte cryptex na te maken. In diverse filmpjes op Youtube wordt voor gedaan hoe je deze kan maken. Eén ding is zeker: met de cryptex ga jij jouw groep helemaal gek maken. Heb je geen zin om zoveel tijd hieraan te besteden, dan zijn er ook veel andere varianten mogelijk.

Legpuzzels

Regelmatig zie je stukjes van legpuzzels her en der in een kamer verspreid. Het oplossen van de legpuzzel betekent dat er iets zichtbaar wordt waar je weer mee verder kan. Soms staat er een vraag op de legpuzzel of het is een kaart, waarmee je weer een volgend object kan vinden. Je kunt het ook eenvoudiger doen, door een a4-tje te verknippen in een aantal stukken. Op dat A4-tje heb je dan de tekst of afbeelding gezet die ze uiteindelijk bij elkaar moeten puzzelen.

 

Escape Room spel Puzzels

qr code escape roomEr zijn – gelukkig – ontelbare puzzels die je voor een escape room spel kan maken. Escape room puzzels zijn het leukst als er veel variatie in zit. En daarom noemen we een aantal soorten puzzels die je goed kan gebruiken bij het escape room maken.

Behendigheidsspelletjes

Iedereen kent de Oud Hollandse spelletjes. Dit vergt wel enige knutselhandigheid natuurlijk en kost relatief veel werk. Maar ja, het resultaat is dan ook wel enorm gaaf. Bijvoorbeeld kun je met magneetjes werken en met een glasplaat. De spelers kunnen niet met hun handen aan de andere kant van de glasplaat komen, maar door de magneet op de andere magneet te plaatsen (waar bijvoorbeeld een kleine sleutel aan vast zit) en door een doolhof te leiden (die ook onder de glasplaat zit) kunnen ze de sleutel naar een eindpunt brengen waar de hand in gestoken kan worden om de sleutel te bemachtigen.

Ook zie je bij meerdere escape rooms tafelvoetbalspellen, Kazenspellen, biljarttafels veranderen in een escape room spel.

Een ander voorbeeld is levend Mastermind om een code te achterhalen. Je moet het spel afmaken en de kleuren die juist zijn vormen een code. Uiteraard vind je ergens anders welke getal bij welke kleur hoort.

escape room geheimschrift
Code en (geheim)schrift

Er zijn diverse manieren om codes en geheimschrift te gebruiken in je escape room spel. Bijgevoegd een voorbeeld van het Rozenkruisers geheimschrift. Kun jij hem ontcijferen ?

Daarnaast kun je teksten gespiegeld, achterstevoren weergeven, zodat de spelers moeite moeten doen om de puzzels te ontcijferen. Je kunt ook gebruik maken van andere leestekens of schriften/talen, zoals Hiëroglyfen, Hebreeuws, Chinees. En dan heb je uiteraard ergens anders in de kamer een decoder liggen, waarmee je de tekens kunt lezen.

Of heb je wel eens gedacht om in je escape room spel gebruik te maken van ijsstokjes ? Schrijf letters van boven naar beneden op diverse ijsstokjes. Leggen de spelers alle gevonden ijsstokjes in de juiste volgorde (die ze natuurlijk ergens anders hebben achterhaald) dan ontstaat er een vraag. Het antwoord op die vraag kan weer bijvoorbeeld een code zijn.

Uiteraard kun je gebruik maken van het morse systeem. Punten en streepjes maken letters. Ergens heb je de morse decodering verstopt. Zonder die decodering kunnen de spelers geen woorden of zinnen maken.

Polybius vierkant

En wat dacht je van het Polybius-vierkant. Elke letter is dan een combinatie van een verticaal en horizontaal getal. Jij laat de spelers de getallen vinden en zij moeten er een woord of zin van maken.

En zo zijn er ontelbaar meer puzzel vormen en mogelijkheden, die je kan gebruiken. Wat dacht je van bijvoorbeeld een Sudoku, die eenmaal opgelost een 4-tal omcirkelde getallen geeft die ook weer een code vormen.

Escape room in Qr Codes 

Op de website: QR Code Generator kun je alles omzetten in QR codes. Zo kun je bijvoorbeeld een code omzetten in een QR code. Vinden de spelers deze QR code en hebben ze een QR reader app op hun telefoon, dan kunnen ze heel makkelijk de code uitlezen door de telefoon op de QR code te lezen. Zoals bijvoorbeeld op het bijgevoegde plaatje hier. Wat is de code ? 🙂

Licht

Met licht kun je ook altijd leuke dingen doen. Je kan het bijvoorbeeld laten weerkaatsen tussen spiegels. Doordat de spelers de spiegels op de juiste manier draaien vindt het licht de weg van het begin- naar het eindpunt en verschijnt er op het eindpunt op de muur een code. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld blacklight te nemen. Zonder dit licht zie je niks op de muur staan, maar met dit licht lees je opeens de geheime boodschap in jouw escape room spel.

Inspiratie

Pinterest ideeënNu we de escape room puzzels hebben doorgenomen, staat en valt het succes van jouw escape room spel met het maken van al die puzzels en opdrachten met diverse hulpmiddelen en materialen. En ook al hebben we diverse dingen al genoemd, een beetje extra inspiratie is dan nog altijd welkom toch ? En dus hieronder een paar dingen die je zeker nog even moet checken om genoeg inspiratie te hebben om jouw escape room spel te gaan maken.

Pinterest

Bij alle spellen die wij maken, gaan wij altijd een aantal informatiebronnen af. Bij het Escape room maken bezoeken we diverse escape rooms in korte tijd. Niet om hiervan te jatten, maar wel om het creatieve denkproces op gang te helpen. Bij alle spellen die we hebben gemaakt, is echter één bron altijd zeer waardevol gebleken. Pinterest. Indien je nog geen account hebt, maak er gelijk nu eentje aan.

Als je dan zoekt op Escape room, dan word je overladen met creatieve ideeën aan puzzels en materialen.

Klokhuis filmpje

Op het Klokhuis is een leuk item geweest over een escape room spel maken. Een paar leuke ideeën worden je verteld in dit filmpje.

Draaiboek, Spelregels en Hints

Als het Escape room spel eenmaal klaar is, zijn er nog een aantal dingen waar je aan moet denken. Het is handig voor jezelf een draaiboek te maken, waarin de hele escape room is beschreven. Van A tot Z beschrijf je alle kamers, wat er in moet liggen, plakken, hangen etc. En ook de puzzels met uitkomsten, de codes, de logische volgorde van de puzzels; alles schrijf je op. Dit wordt je draaiboek.

Na elk spel is het dan relatief makkelijk om alles weer in de oude staat terug te leggen, zodat een volgende groep spelers ook weer kan gaan spelen.

Als er spelregels zijn, dan moet je die voor het spel begint, duidelijk communiceren aan de spelers. Zet ze op 1 a4-tje zodat je ze nooit vergeet te vertellen. Het is vervelend als jouw instructie is niet in de kasten te gaan kijken en je dit vergeet te melden, waarop alle kasten overhoop worden getrokken en jij een enorme troep op te ruimen hebt na het spel.

Tenslotte zul je ongetwijfeld hints nodig hebben in het escape room spel. Alleen de perfecte speler komt zonder hulp door al jouw kamers heen. De werkelijkheid is dat het voor spelers vaak moeilijker is, dan je zelf van tevoren inschat. Om ook niet het spel te makkelijk te maken, maak je een aantal hints, die je ergens in het spel aan de spelers communiceert. Zoals eerder beschreven kun je dit vol automatisch doen met bijvoorbeeld de automatische app beantwoorden doen, maar je kunt ook gewoon extra enveloppen neerleggen, die genummerd zijn. Ze moeten altijd eerst envelop 1 openen om die hint te lezen. Je kunt dan denken aan straftijd voor elke hint die ze gebruiken.

We hopen dat je met deze blog genoeg inspiratie hebt gekregen om je eigen Escape Room spel te maken. Een hoop werk natuurlijk, maar eenmaal klaar kun je heel veel mensen uitnodigen je Escape Room te komen bezoeken en spelen.

Lekker makkelijk: Je eigen Escape Room spel op locatie

Escape room 2 personenHeb je na het lezen van deze blog nog steeds zeer veel zin om een escape room spel op je eigen gekozen locatie te spelen, maar niet meer de zin en energie om deze helemaal zelf te gaan bouwen. Goed nieuws!

Wij bieden op onze website Groepsspellen.nl een kant-en-klaar escape room op locatie aan. In dit escape room spel – de Maffiabende – krijg je de documenten waarmee je nog ongeveer totaal 2 uur voorbereidingstijd hebt om alles te printen, uit te knippen en in elkaar te zetten om dit vervolgens in 4 ruimtes neer te leggen en/of op te hangen.

Vervolgens geef jij je groep 100 minuten om aan deze Maffiabenden te ontkomen…

Een draaiboek, de spelregels, de materialen en de hints en uitleg allemaal in 1 voor slechts € 22,50. Wil je hier meer over weten ? Kijk dan eens op onze pagina Escape room

 

 

 

Meer Blogs over dit onderwerp

Escape room 2 personen

Richard en Marjolein

Wij zijn Richard en Marjolein en al 20 jaar maken wij groepsspellen, waarvan de laatste 5 jaar via groepsspellen.nl. Vanuit onze passie voor spellen, creëren en ontwikkelen we de spellen helemaal zelf. En met jullie feedback zijn we in staat om de spellen zo te maken dat ze gegarandeerd zorgen voor een geweldige middag of avond.

 • Annet schreef:

  Goedenavond,
  In het najaar organiseer ik een teamuitje met overnachting en een studiedag voor mijn collega’s van een basisschool. Ik zocht eigenlijk in eerste instantie naar een escaperoom, maar zag ook andere leuke ideeen. Ik zou alles het liefst willen combineren. Te meer ook omdat we, door de vorming van een kindcentrum, nu ook collega’s van de kinderopvang erbij hebben, die we nog niet zo goed kennen. .. ziek dus teambuildingsactiviteiten. Ranking the stars spreekt mij ook aan. Maar.. groep te groot. (Plm 30) heeft u tips?

  • Richard en Marjolein schreef:

   Goedemiddag Annet,

   Bedankt voor je bericht en vraag.
   De Escape room kun je inderdaad in een teamuitje prima spelen. Je kunt met 10 mensen tegelijk spelen en met 30 mensen kun je dus op een avond na elkaar spelen. Terwijl er 10 bezig zijn, zou je bijvoorbeeld met de andere 20 het Enveloppenspel of de Challenge kunnen spelen.
   En na 100 minuten gaat de volgende groep de Escape room is en spelen de andere 2 teams verder in de Challenge of het Enveloppenspel.
   De Challenge zijn 10 korte spellen, denk aan Ik hou van Holland en de Jongens tegen de Meisjes. Doe en denk spellen, niet fysiek zwaar, maar wel erg gezellig om te spelen.
   En het Enveloppenspel zijn 40 vragen/opdrachten die je tegen elkaar speelt over van alles en nog wat. Meer zittend spel in een kring.
   Bij beide spellen maak je teams van 4 of 5 personen die dan tegen elkaar spelen.

   We hopen je hiermee iets op weg geholpen te hebben.

   vriendelijke spelgroet,

   Richard en Marjolein

 • Marielle schreef:

  super! inderdaad, ik ben bezig met een escaperoom. Dankjewel voor deze geweldige tips! Ik ben er erg blij mee! (c:

 • >