Escape room kinderfeestje – Hoe organiseer je het gaafste feestje voor jouw kind?

Waarschijnlijk is het voor de meeste ouders wel herkenbaar. Je kind is bijna jarig en je staat voor de uitdaging weer een origineel kinderfeestje te verzinnen. Het liefst iets nieuws, wat gaaf is voor je kind én waar de vriendjes nog lang over napraten. Oja, ook niet onbelangrijk. Voor jezelf moet het goed te regelen zijn én het moet een beetje een betaalbaar kinderfeestje zijn... Succes! Helemaal hip tegenwoordig is een escape room kinderfeestje. Leuk op locatie, maar ook voor een kinderfeestje thuis. Het hoeft immers niet zo duur te zijn toch?

Vier je het Escape room kinderfeestje het liefste thuis?

We hebben speciaal voor thuis (of welke locatie je ook maar wil, want het kan zelfs buiten) 3 super uitdagende Escape rooms voor kinderen gemaakt. Welke lijkt je het leukst?

Escape room met je gezin of voor een kinderfeestje

Als je onze website verder bekijkt, zul je begrijpen dat wij enorme fans zijn van Escape rooms. We hebben al behoorlijk veel kamers gespeeld. En ja ja, gelukkig meestal ontsnapt. Nou ja, behalve die keer dat Richard zelf per ongeluk de lockersleutel van onze jassen mee liet doen in het spel. Waarom past toch die sleutel nergens op? Dom, dom, dom.

En de laatste jaren doen Quinty en Estelle (20 en 18 nu) ook mee en zelfs hun 2 vriendjes vinden het helemaal geweldig. Het grappige is, dat kinderen vaak heel anders naar puzzels kijken. Zelf denken we soms heel ingewikkeld. Terwijl zij voor je neus zo de oplossing hebben.

Escape rooms zijn dus prima te spelen met het hele gezin, maar natuurlijk ook voor kinderfeestjes.

Escaperoom kinderfeestje

Een gegarandeerd super feestje vier je door thuis de kinderen te laten ontsnappen uit een Escaperoom. Ingewikkeld om te organiseren? Helemaal niet,  er is ontzettende veel keuze om een Escaperoom voor thuis te bestellen, zoals de 3 hierboven. Met een duidelijk draaiboek waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de kamers inricht. Door het oplossen van meerdere puzzels lukt het de kinderen om samen te ontsnappen. Voordelig en geweldig als kinderfeestje.

Escape room kinderfeestje

Wat is een Escape Room?

Even in het kort voor wie nog niet weet wat een escape room is: Een escape room is een locatie waar je samen met een groepje vrienden opgesloten zit. Door het maken van puzzels en het oplossen van codes in verschillende kamers, moet je zo snel mogelijk zien te ontsnappen. Veel van de kamers hebben een speciale verhaallijn waar alles in gebeurt. Alleen door goed samenwerken gaat het meestal lukken te ontsnappen. Dat is gelijk ook het meest geweldige aan een escape room. Want samenwerken blijkt in de praktijk best moeilijk. Adrenaline doet de raarste dingen met je. Je ziet gelijk ook alle karakters terugkomen in het spel. Ben je een leider, die het initiatief neemt of toch een stille puzzelaar die uiteindelijk het meeste oplost?

Waarom een Escape room kinderfeestje thuis?

Toen wij een aantal jaren geleden startten met onze spellenwebsite was het natuurlijk geen verrassing welk spel we gingen maken: Een escape room! Maar om nou een spooky verlaten kelder te huren en te verbouwen ging ons wat te ver. (laat staan de twee linkerhanden die we hebben!?). De uitdaging was om een escape room te maken die je op elke locatie kan doen. Wat waren we trots toen het spel de Maffiabende klaar was. Het spelen van een escape room is leuk, maar het maken is net zo leuk!

Zelf een Escape room maken?

Wil je net als ons een escape room maken voor je kinderfeestje, dat kan dat natuurlijk ook. Een escape room kinderfeestje thuis kan natuurlijk net zo leuk zijn. Bovendien is het betaalbaar, zit je niet aan een maximum per kamer en kun je daarnaast nog van alles doen. Met een beetje voorbereiding en creativiteit moet het te doen zijn toch? In onze blog ‘Escape room maken’ hebben we wat tips op een rijtje gezet voor je. Daarmee lukt het je om je eigen Escaperoom te maken.

En we hebben inmiddels ook een websitepagina met een paar Escape room puzzels, die je natuurlijk dan kan gebruiken. Kijk maar eens hier. En hieronder hebben er eentje afgebeeld.

Escaperoom puzzel rozenkruiser

Ons eerste kinderfeestje escape room 

Voor de jongste van onze meiden hebben we ooit ook een escape room kinderfeestje georganiseerd. Dat was al een paar jaar terug. Toen had je nog niet heel veel escape rooms voor kinderen. Wat vond iedereen het feestje super gaaf. Stuiterend en vol adrenaline kwamen alle kinderen de kamer uit. Nu hebben we het geluk dat bij ons in de buurt echt een topper van een escape room op locatie zit (The Great Escape Zwolle). Tot in de puntjes uitgewerkt en goed passend in de verhaallijn. Met veel verschillende kamers voor volwassenen en kinderen.

kinderfeestje Escape room

Een escape room kinderfeestje, geschikt voor elk kind?

Het blijft met elk kinderfeestje een gok of iedereen het naar z’n zin heeft. We hebben ook weleens meegemaakt dat sommige vriendinnetjes tijdens een kinderfeestje in tranen waren. Toen wij voor onze dochter het escape room kinderfeestje vierden, leek het eerst ook niet goed te gaan. Alle kinderen deden vooraf heel stoer. “We gaan ontsnappen!”, riepen ze heel dapper. Bij binnenkomst zagen ze wat posters van de volwassen escape rooms. Je zag de gezichtjes veranderen. Oeps! Gelukkig was na wat ranja en een zakje chips de aandacht weer even ergens anders.

Is een escape room eng?

Ook al zijn de escape rooms gemaakt voor kids, sommige kinderen vinden het vooraf best eng en spannend. Het is goed om daar rekening mee te houden. De kinder-escaperooms zelf zijn hier vaak ook volledig op ingespeeld. In de escape room in Zwolle was de kamer bijvoorbeeld meer verlicht en ging er ook een “lieve boef” mee de kamer in. Zo is het wat minder eng en kunnen ze een beetje hulp krijgen.

Waarop moet je letten?

Ga je voor het eerst een escape room kinderfeestje organiseren? Dan hierbij nog wat tips waar je vooraf op kunt letten:

 • Minimum of maximum aantal kinderen in de escape room?
  Meestal wil je kind nét wat meer kinderen uitnodigen dan dat jezelf gepland had. Tja, dan wordt het lastig als je de kamer van de escape room maar met een maximaal aantal kunt spelen. Bij sommige locaties hebben ze kamers die je tegen elkaar kunt spelen. Handig bij grote groepen met kinderfeestjes. Dan kun je opsplitsen. 
 • Betaal je alleen voor de kamer, of is het een escape room arrangement?
  Een escape room kinderfeestje kan best duur worden. Meestal betaal je alleen voor de kamer. Bij kinderfeestjes bieden ze tegenwoordig handige arrangementen aan, zodat je zelf niet extra kosten hebt om ook nog bijvoorbeeld patatjes erbij te regelen.
 • Voor welke leeftijd is een escape room voor kinderen geschikt?
  Sommige escape rooms beginnen al vanaf zeven jaar. Meestal kan dat dan prima. Alleen is het goed om van te voren te lezen wat het thema is en of het niet te eng is. Onze ervaring is, dat vanaf negen á tien jaar kinderen het het leukst vinden om te escapen. Er zit alleen één nadeel aan. Meestal zijn er door de hype al andere kinder escape room feestjes geweest van vriendjes, waardoor je het zelf niet meer kunt doen.
 • Mag je als ouder aanwezig zijn, of is er begeleiding vanuit de kinder escaperoom?
  Wij vonden het prachtig om te zien hoe zo’n groep meiden met elkaar gaan escapen. Bij ons mocht een ouder mee naar binnen (ook een feestje voor onszelf!). Daarnaast ging er iemand van de escape room zelf mee. Meestal is dit het geval en kun je als ouder meekijken achter de schermen. Heb je hele bange kinderen, dan is het handig dit vooraf even te checken.
 • Lees de reviews of de kamer echt geschikt is als escape room kinderfeestje
  Tegenwoordig zijn er zoveel sites met reviews over escaperooms. De écht goede (en sle chte) kamers hebben meestal veel reacties. Ook van ouders over kinderfeestjes, of kamers die ze hebben gespeeld met het gezin. Op die manier kun je inschatten of het thema bij je kind past en of het niet te spannend is. 

Kinderfeestje escape room: betaalbaar en haalbaar?

Het lijkt allemaal rozengeur en maneschijn. “Ieder voordeel heeft z’n nadeel”, zei een wijs man eens. Hoe gaaf we het escape room kinderfeestje voor onze dochter ook vonden…

Een escape room is meestal niet heel goedkoop. Gemiddeld genomen kosten ze wel honderd euro of meer. Oké, je koopt een geweldige beleving voor je kind. Dat is heel wat waard. Maar na een uur sta je ook weer buiten. En dan moet je al die stuiterende, uitgehongerde kids nog vermaken. De kosten voor een patatje en een uitdeelzakje met snoep komen er nog overheen. Ketsjing! Dat past niet in ieders budget voor een kinderfeestje.

Kinderfeestje betaalbaar

Met twee auto's

Gelukkig zitten de escaperooms tegenwoordig op veel locaties. Maar meestal is het toch een stukje rijden. Vroeger propten we nog wat meer kinderen op één achterbank. Met de politie controles van tegenwoordig doen we dat maar niet meer. Je hebt al vaak twee auto’s nodig voor een kinderfeestje om ergens te komen. En dan heb je bij escape rooms soms ook nog de pech dat een kamer maar voor een maximaal aantal kinderen te spelen is. Het puzzelen begint dus al voor jezelf om het te kunnen regelen.

Puzzels verklappen

Dan nog het laatste risico van een escape room kinderfeestje. Het “zeurende” vriendinnetje dat het voor de rest verknald. “Ken ik al!”. Een escape room is gewoon het leukst wanneer niemand de kamer nog gespeeld heeft. Hoe irritant is het al iemand alle puzzels verklapt. Nu het zo populair is om te escapen, is het dus handig om vooraf te checken of er al kinderen deze escape room hebben gedaan.

Maak je kinderfeestje compleet met een escape room uitnodiging

We zijn vast niet de enigen met deze tik. Als we dan een feestje organiseren voor onze meiden, dan moet ook alles in dat thema. Of het nu een heksenfeestje, K3-kinderfeestje of een wie is de mol kinderfeestje was. Herkenbaar?

Hoe leuk is het, dat je bij een escape room kinderfeestje al een uitnodiging in die sfeer thuis krijgt. En bij het weggaan ook iets meekrijgt in dit thema. Het kost je meer tijd, maar dan heb je ook wat. Alhoewel tijd? Met deze handige tips, is het zo gepiept:

Leuke ideeën om uitnodigingen maken voor een escape room kinderfeestje

 • Schrijf de uitnodiging in spiegelschrift en plak die op je kaartje
 • Maak een geheimschrift met daarin de (korte) uitnodigingstekst. Dit kun je ook in twee delen doen, waarbij de kinderen bijvoorbeeld een dag later de uitleg krijgen.
 • Maak een raadsel, waarvan ze de uitkomst door moeten appen naar een telefoonnummer. Als ze het antwoord goed hebben, krijgen ze per app de uitnodiging toegestuurd in de WhatsApp.
 • En .... zorg na afloop voor een diploma, een blijvende herinnering aan een geslaagd escape room kinderfeestje!
Diploma Escape room

Voorbeeld van een diploma van ons Escape room spel

Je uitnodiging mooi opmaken met bijvoorbeeld Canva. 

Canva heeft veel handige templates die je gratis kunt gebruiken. Zo kun je de uitnodiging je eigen sfeer meegeven die hetzelfde is als de kinder-escaperoom waar je naartoe gaat. Er staan allerlei plaatjes in met slotjes, sleutels, tralies etc. Dat moet goedkomen.

Puzzels voor het uitpakken van de cadeaus.

Wat bij ons altijd goed werkte, is dat elke keer wanneer een kind het cadeautje mag geven, je eerst gezamenlijk een puzzel of raadsel gaat doen. Pas wanneer de puzzel opgelost is, mag je kind het cadeau van dat vriendje uitpakken. (Verstop zijn of haar naam in de puzzel, nog leuker!) Wil je ideeën voor leuke escape rooms puzzels, kijk dan in onze eerdere blog over een escape room puzzels zelf maken

Top 8 leukste escape rooms voor kinderen

In Nederland en België zijn al heel veel escape rooms voor kinderen te vinden. We hebben acht gave kamers voor je op een rijtje gezet (in willekeurige volgorde):

We hopen je voldoende inspiratie te hebben gegeven om jullie tegen Escaperoom kinderfeestje te kunnen vieren. Alvast heel plezier, gefeliciteerd en een super verjaardag gewenst. Laat je nog even weten wat het is geworden? Een reactie kun je hieronder plaatsen, of stuur ons een mailtje: [email protected]

Meer Blogs over dit onderwerp

Escape room maken

Escape room 2 personen

>