De Mol spel aflevering 3 – Eerlijk duurt het… kortst

Hebben jullie ook zo genoten van deze 3e aflevering ? Met name het einde was er eentje om je adem bij in te houden, zo spannend. Je kunt duidelijk zien dat het de Mol spel is begonnen. Eerlijk duurt het langst zou je normaal gesproken zeggen, maar niet in het de Mol spel. Jeffrey wilde het spel zo eerlijk mogelijk spelen, maar dan weet je 1 ding zeker. Dat je niet gaat winnen. Zelfs onze gezellige priester Pieter weet gemakkelijk te liegen en te bedriegen. Was hij uiteindelijk de reden dat Jeffrey het de Mol spel moest verlaten ? Hij heeft als chauffeur in ieder geval even flink los kunnen gaan met de laatste opdracht, waarin hij met Pieter op het dak moest rond racen. Prachtige televisie leverde dat weer op.

Zoals altijd nemen we jullie mee in de afgelopen aflevering van het de Mol spel. Hints en aanwijzingen gezien ? Deel ze met ons door een reactie te geven op deze pagina. Wij zullen nu al onze bevindingen met je delen en natuurlijk opnieuw onze voorspelling doen wie de Mol is. En zoals altijd een update van Follow the Money – wie brengt er wel geld binnen en wie niet.

De Mol spel 1: Dorpsfeest

De Wie is de Mol kandidaten zijn nog altijd in de provincie Guanajuato en komen voor het eerste de Mol spel aan in het dorpje la Valenciana. Ze moeten meehelpen het dorpsfeest te organiseren en zich in 3 groepen verdelen. In dit de Mol spel moeten de 3 groepen kiezen uit een Sombrero, een fles Tequila en een Pinata.

Baha en Lloyd hebben wel zin in een drankje en kiezen samen voor de Tequila. Pieter, Katrien en Pascale kiezen voor de Sombrero en de overige 3 gaan naar de Pinata.

Tequila drinken

In dit de Mol spel moeten Baha en Lloyd 15x een meerkeuzevraag beantwoorden met A, B, of C. Om de beurt beantwoorden ze een vraag, de ander mag helpen. Onder elk antwoord zit een glaasje met inhoud, 2 met water en het goede antwoord met Tequila. Voor elk goed antwoord verdienen ze € 100, maar…. er is altijd een maar. Aan het einde van het spel moeten ze blazen. Indien ze positief blazen op de alcoholtest dan verliezen ze het geld.

Uiteindelijk geeft Lloyd 8 antwoorden, waarvan 3 fout en Baha 7 antwoord, waarvan 3 fout. Dus totaal 9 goede antwoorden in dit de Mol spel. € 900 verdiend, tenminste als ze niet positief blazen op de alcoholtest. En dat doen ze niet, dus € 900 verdiend.

We schatten in dat hier geen Mol aanwezig was, omdat € 900 erg veel geld is om te verdienen.

Was er verdacht gedrag ? Lastig om te bepalen bij kennisvragen, maar Lloyd maakte natuurlijk een fout door Herpes als antwoord te geven bij de meest voorkomende geslachtsziekte. Een arts leerling moet toch weten dat het Chlamydia is. Dat wisten wij zelfs nog. Dus kleine verdenking voor Lloyd hier.

Pinata slaan

De Pinata is gevuld met kindersnoepjes, die normaal gesproken de kinderen geblinddoekt moeten kapot slaan met een stok. Maar om snoepjes en daarmee geld te verdienen, moesten de kandidaten wel iets meer doen dan alleen die Pinata’s kapot slaan. Joke, Steve en Jeffrey gingen dit de Mol spel spelen.

Joke begon met muziek te luisteren, 2 nummers door elkaar. Ze raadt beide nummers. Coldplay en Bon Jovi. Dus Jeffrey moest de zanger van Coldplay (Chris Martin) en Jon Bon Jovi afgebeeld op een Pinata kapot slaan. Maar ja, Steve moest hem leiden door te vertellen waar hij heen moest lopen. En dat ging beide keren mis. € 0. Ook Lady Gaga werd niet gevonden, Steve liet Jeffrey de afbeelding van Madonna kapot slaan. Hmmmm. Madonna is ongeveer net zo oud als Steve, dat had hij moeten weten.

Dan worden de rollen omgedraaid en moet Steve naar de muziek luisteren. Aangezien hij de nummers niet kent, kan hij ze beter meezingen in de hoop dat Jeffrey de nummers herkent. Maar Steve murmelt maar wat, als een echte Mol, waardoor er wederom € 0 wordt verdiend. Nou moeten we eerlijk zeggen dat dit al wel wat moeilijker was. Pharrell Williams is van voor Steve zijn tijd.

Alleen de laatste ronde brengt dat eindelijk 1x € 250 op. Jeffrey hoort de nummers, zingt deze door, omdat hij ze niet exact kent. Joke raadt de nummers en laat Steve de juiste Pinata’s kapot slaan.

€ 250 verdiend door Jeffrey en Joke, Steve heeft niks bijgedragen in dit spel.

Sombrero’s

In de toren van een kerk moeten Pascale, Pieter en Katrien beneden op het plein 3 sombrero’s in de gaten houden. Een blauwe, rode en een gele. Die 3 personen hebben namelijk alledrie een sleuteltje om de nek die past op een kistje met geld. Elk kistje bevat € 500. Maar ja… het is een de Mol spel en dus komen er steeds meer mensen bij met dezelfde kleur sombrero’s.

En het werd nog moeilijker gemaakt, want voordat ze deze 3 mensen mogen ophalen van beneden moeten ze eerst een memoryspel oplossen. Om de beurt mogen ze proberen 2 plaatjes om te draaien. En dan kun je dus even niet opletten op de sombrero’s. Communicatie is dus hier heel belangrijk.

Dit was zeker de moeilijkste opdracht van de 3 groepsspellen, maar desondanks was de samenwerking hier erg slecht. € 0 werd er verdiend, want de 3 mensen die van beneden werden opgehaald in dit de Mol spel, waren niet de juiste.

Alledrie even verdacht hier wat ons betreft.

De Mol spel 2: Race tegen de klok € 3000

Een mooier afscheid had Jeffrey zich niet kunnen wensen. Op een racebaan, het Autodromo de Léon, moest hij 5 rondjes rijden in een snellere tijd dat een zeer snelle coureur. En dit moest hij doen met Pieter op het dak. De groep koos dat Jeffrey het moest doen en Jeffrey koos Pieter. De groep kon alleen geld verdienen als Jeffrey de proef sneller zou doen dan de coureur. Normaal gesproken natuurlijk onmogelijk, maar de groep kon door spellen goed te spelen de coureur laten vertragen.

Jeffrey en Pieter racen

Eerst maar eens kijken hoe Jeffrey en Pieter het er vanaf brachten met hun gedeelte van de opdracht. Ze moesten samen 5 meerkeuzevragen beantwoorden. De antwoorden stonden in een verkeersboek, welke Pieter vasthield boven op het dak. Al snel werd het hem duidelijk dat het zoeken naar antwoorden niet mogelijk was door de wind en door de snelheid van de auto. De vraag is of dat gespeeld was of niet van Pieter. Wel verdacht dat hij niks vond aan antwoorden.

Van de 5 vragen wisten ze er maar 1 goed te beantwoorden. Het waren geen makkelijke vragen, maar 1 van de 5 is én slecht gespeeld én als je al moet gokken, zeer slecht gegokt. Wat opviel was dat in 4 van de 5 vragen (de andere werd niet getoond in beeld) Jeffrey het voorstelde. Maar ja, dat is de Mol niet. Pieter volgde hem wel erg snel. Wist hij de juiste antwoorden als Mol ? Dit was verdacht. Als kandidaat zorg je toch dat je de antwoorden vindt in het boekske ?

De groep vertraagt de coureur

De coureur reed uiteindelijk een slechtere tijd door de vertragingsacties van de overige groepsleden in dit de Mol spel.

Baha en Lloyd moesten een wiel verwisselen. Dit lukte en daardoor mochten ze een korte tijd voor de coureur rijden met 40 km/h. Baha reed en Lloyd zei dat Baha nog steeds iets te snel reed. Lichte verdenking op Baha, niet op Lloyd.

Pascale en Joke moesten een oude man helpen oversteken. Daarvoor moest Joke eerst de auto open zien te krijgen. De beste dief van België noemde ze zichzelf, maar het lukte haar en ook vrij snel. Pascale had meer moeite om een lang snoer te ontrafelen en met hulp van Joke lukte dat op tijd, waardoor ze een verkeerspop met een arm konden laten bewegen. Hierdoor moest de auto stoppen, zodat de oude man kon overlopen. Hier een behoorlijke verdenking voor Pascale en helemaal niet voor Joke.

En de laatste groep bestond uit Steve en Katrien die moesten fietsen op hometrainers om zodoende een verkeerslicht op rood te zetten. Alleen als beide 1 kilometer hadden gefietst ging het sein op rood. Katrien was 2x veel sneller dan Steve en de 2e keer lukte het Steve niet op tijd om de kilometer te fietsen. Zeer verdacht natuurlijk, want in een eerder de Mol spel in aflevering 1 zagen we de hardloopskills van Steve. Voorop lopend destijds en nu opeens niet meer kunnen fietsen ? Steve wilde hier Mollen of is de Mol.

Het resultaat

De vertragingsacties hebben gezorgd dat de coureur langzamer was. Dat leverde € 500 op. Dit wijzen we toe aan iedereen behalve Steve en Pascale. Pieter had met 5 goede antwoorden € 2500 kunnen binnen brengen. Het werden er € 500. Ok, laten we zeggen dat goede kandidaten 3 antwoorden goed zouden hebben gehad. Dan betekent dat dat we Pieter hier op – € 1000 zetten als resultaat.

Nou kunnen we gaan concluderen dat de Mol natuurlijk in de auto wilde zitten omdat hier het meeste geld viel te verdienen of te verliezen, maar aangezien Jeffrey Pieter heeft gekozen, kunnen we dat niet concluderen. Belangrijk moment was de aanstelling van Jeffrey. Pieter zegt gelijk: het is voor te rijden he…Jeffrey ? Om vervolgens als Jeffrey de co-piloot moet aanwijzen te zeggen: naar wie kun je goed luisteren. Hij weet het antwoord als maatje natuurlijk al. Pieter wordt zelf aangewezen. Dit kon wel eens de Mol zijn geweest.

Als je geen piloot zou zijn in deze opdracht dan wil je graag co-piloot zijn: Baha stelde de vraag: met wie wil je samenwerken. Een kandidaten actie dus. En Pascale herhaalde die vraag zachtjes. ook een kandidaat. Joke vroeg nog iets van: als je dat ziet zitten. Wilde zij liever zelf als Mol ?

Spannendste eliminatie ooit: de koffertjes

Eerlijk duur het kortst moeten we concluderen. Hier maakt Jeffrey de fout om als eerst overstag te gaan en een koffer met € 0 te accepteren. In dit de Mol spel vlak voor de eliminatie mogen spelers allemaal 1 koffer pakken die ze meenemen naar Mexico City, hun volgende locatie. Echter, degene die verliest en geëlimineerd wordt, die koffer met geldbedrag raakt de groep kwijt. Ze moeten dus overleggen wie welke koffer krijgt.

En daar komen ze niet uit. Gilles geeft nog een belangrijke aanwijzing die de onderhandeling op weg zou moeten kunnen helpen, maar het tegendeel is waar. Gilles zegt: ‘op de vraag of de Mol kinderen heeft’ heeft degene die exit gaat ‘nee’ geantwoord. Maar de koffers met geld hebben nog invloed op de uitkomst. Iedereen die dus ‘nee’ heeft geantwoord gaat zeker niet een koffer met € 0 pakken. Baha biedt zich als 2e aan na Jeffrey om een koffer met € 0 te pakken.

Verdacht

Uiteindelijk mag Jeffrey bepalen wie de koffer met € 6000 krijgt. Jeffrey is een kandidaat en dan wil je persé dat het geld mee gaat naar Mexico City. Dus geef je het geld aan de Mol, en dat was in zijn ogen Lloyd. Die kreeg de koffer met € 6000. Maar aangezien Jeffrey exit is, is Lloyd niet de Mol. Dat is een fijne conclusie.

Dan nog iets: Lloyd, Pascale en Katrien kopen geen pasvragen. Een Mol zal altijd pasvragen kopen, om zodoende geld uit het de Mol spel te spelen. En daarnaast is het in dit geval zeer goed uitlegbaar, want je koopt er als kandidaat pasvragen voor en dus een grotere kans om door te gaan. Dus ook Katrien en Pascale zijn dan niet de Mol. (Pascale twijfelen we overigens zeer over).

Resultaat

Er zijn een aantal Wie is de Mol kandidaten die wel pasvragen hebben gekocht en dat kost geld uit de pot, totaal € 2500.

 • Steve koopt 2 pasvragen: dit kost € 1000 uit de pot.
 • Pieter koopt 2 pasvragen: dit kost € 1000 uit de pot.
 • Joke koopt 1 pasvraag: dit kost € 500 uit de pot.

Conclusie: De Mol bevindt zich bij 1 van deze 3 personen of toch Pascale.

 

Zin om zelf een de Mol te spelen ? Check dan eens ons spel: Wie is de Saboteur op Groepsspellen.nl

wie is de saboteur

Overige hints en aanwijzingen

En dan natuurlijk alle overige hints en aanwijzingen waar we wel of niet wat mee kunnen of moeten. Hier een overzicht van de hints & aanwijzingen van het de Mol spel van deze aflevering:

 • Direct als de aflevering begint en de tune van het programma is geweest komen de kandidaten om de beurt in beeld. Ze zeggen allemaal dat ze de Mol niet zijn. Maar… dat doen ze wel heel verschillend.
  • Jeffrey zegt: nee, ik ben de Mol niet.
  • Joke: nee, ik ben niet de Mol.
  • Pieter: nee, ik ben niet de Mol.
  • Baha: nee
  • Steve: nee, ik ben de Mol niet.
  • Pascale: ik ben de Mol niet.
  • Katrien: nee, ik ben de Mol niet.
  • Lloyd: nee, ik ben niet de Mol
 • Baha en Pascale zeggen dus afwijkende dingen van de rest. De enige die niet ‘nee’ zegt is Pascale. De zin: ‘ik ben de Mol niet’, kun je met een andere uitleg ook formuleren als: ‘ik ben de Mol, niet?’ Dus ja. Pascale en Baha hier dus verdacht. Waarom zenden ze anders dit uit ?
 • Bij het de Mol spel aan het begin van deze aflevering moesten de Mol kandidaten zich opdelen in 3 groepen. Steve vroeg toen: ‘Pinata, wat houdt dat eigenlijk in’. Dat is een vraag van een zeer goed geïnstrueerde Mol, of gewoon van een kandidaat. Als Mol er aan denken om zo’n vraag te stellen, is erg slim in onze ogen. We denken dus dat echt een vraag van een kandidaat is. Ondanks alle verdenkingen in het spel op Steve deze aflevering is dit een detail waarvan we denken dat hij geen Mol is.
 • Het vluchtnummer van de groep naar Mexico City is AM-165. Wat een toeval de er een mijnenveger de USS Counsel deze zelfde code heeft. En wie werkt er bij de marine ? Juist Pascale!

 

Follow the Money

Bij Follow the Money kunnen we zien wie wat heeft bijgedragen. We kunnen fouten nooit helemaal 100% toerekenen, tenzij het echt 100% fout was. Soms zijn vragen ook van een moeilijkheid dat de kandidaat daar nooit 100% alles goed zou hebben gescoord. Dus daarom krijgen ze soms slechts een deel als minbedrag. Desondanks geeft Follow the Money een mooi beeld van wie verdacht zijn en wie niet. Joke onze hoofdverdachte komt hier gemiddeld naar voren, maar Steve en Pieter komen hier als grootste verdachten naar voren.

Wie is de Mol ?

De Mol is in onze ogen Pascale. Steve zien we als een onhandige kandidaat die dicht slaat. Het gaat hem allemaal te snel. Pieter en Joke zijn in onze ogen nog steeds ook verdacht. Lloyd, Katrien, Baha en zien we ook niet als Mol. Wie denk jij dat het is ?

Misschien nog 1 tip als toegift, maar misschien ook niet te serieus nemen :-). Tot volgende week!

 

De Mol 2018 – aflevering 2 – Hints en aanwijzingen op de Mol te vinden

De Mol België – we kunnen gewoon blijven kijken – wat spannend

>