De Mol België – we kunnen gewoon blijven kijken – wat spannend

Wie is de Mol is in Nederland pas net afgelopen. Jan Versteegh speelde een sublieme rol van de Mol in het onbekende – maar o zo prachtige – Georgië. En dan denk je: Jammer, dat wordt weer een heel jaar wachten. Maar nee, natuurlijk niet, want 24 maart om 20.00 uur begon de Mol in België.

Hetzelfde spel als in Nederland, maar dan met onbekende mensen in plaats van bekende mensen. Heel België kan dus weer genieten van een nieuwe seizoen de Mol. Helaas is het voor de meeste Nederlanders niet mogelijk om het programma op televisie te kijken op zaterdagavond, maar goed nieuws: de dag erna kun je via de website Vier.be wel de aflevering terugkijken. Even eenmalig gratis registreren op die website en je kunt alles zien. Er is pas 1 aflevering geweest, dus aanhaken doe je heel gemakkelijk.

We zijn de afgelopen jaren in Nederland verwend geraakt door de hoge kwaliteit van Wie is de Mol. Wat we echter zojuist hebben gezien van de eerste aflevering van de Mol België was ontzettend goed. Een ongelofelijk leuke 1e aflevering. Wij zijn fan en verliefd op de Mol bij onze zuiderburen! En niet in het geringste omdat we ook genieten van de heerlijke Vlaamse taal. We horen woorden die we niet kennen. Smullen dus. Een ‘zwart carreetje’ en een ‘pielelamp’, geweldig!

En zoals we ook voor Wie is de Mol Nederland deden, gaan we ook doen voor de Mol België; analyseren van elke aflevering. Op zoek naar de Mol. Heb jij al een idee wie de Mol kan zijn na de eerste aflevering ? We zijn erg benieuwd naar jouw reactie.

De Mol kandidaten 2018

de Mol

De kandidaten zijn prima gekozen door de regie van de Mol, want na aflevering 1 hebben ze al in onze harten gesloten. Er wordt veel gelachen, iedereen is bloedfanatiek en de Mol heeft ongetwijfeld al heel veel kunnen mollen. En een priester die te pas en te onpas ‘fucking hell’ en ‘wtf’ roept. Helaas was het voor de psychologe Kelly na deze aflevering al exit en is Joke er ook van door gegaan. Ze las haar gewonnen Mol envelop en liep toen na de eliminatie weg en sprong op een pick-up truck die stond te wachten op haar. En weg.

Opdracht 1: 

grafkisten Mineral de pozos Ongeveer 200 kilometer ten noord-westen van Mexico stad begon dit seizoen van de Mol in Mineral de Pozos. Een prachtig Mexicaans decor, zoals je je het voorstelt. De start was er eentje die de Mol kandidaten zich hun hele leven zullen blijven herinneren. Elke kandidaat begon onder de grond in een graf. Ze hadden een uur om zich in tweetallen met ieder een portofoon te bevrijden. Dat kon als ze 1 of meerdere puzzels oplosten.

Maar… het ene tweetal hoefde maar 1 puzzel op te lossen terwijl de anderen er 1, 2, 3 of zelfs 4 meer moesten oplossen.

En eenmaal bevrijd konden ze samen zorgen dat het 5e team ook opgegraafd kon worden. Die hadden de rest van de groep nodig hier voor. En toen het eenmaal zo ver was, bleken ze er niet te liggen, maar lag er alleen een kaart.

Dus toen moesten de overige kandidaten hen eerst nog vinden.

Het resultaat

Al snel kwamen Kelly en Lloyd als eerste uit hun graf omdat ze het woord pluim konden maken uit de tekst aan de zijkant in hun kist. € 250 was dit waard. Daarna volgden Pieter en Bahador en werd er weer € 500 toegevoegd aan de pot. Ook Jeffrey en Channy werkten goed samen en verdienden zo € 1000 voor de pot. Katrien en Pascale lukte het niet om ook maar 1 puzzel op te lossen en die bleven dus liggen. Helaas dus geen € 750 verdiend door deze 2.

En uiteindelijk vonden de 6 kandidaten te laat Steve en Joke om nog eens € 2500 te mogen bijschrijven. Dus totaal verdiende de Mol kandidaten in deze opdracht € 1750 en ging er dus € 3250 naar de Mol. Een goede start van de Mol.

Wie deden verdacht ?

Wat viel ons op aan verdachte gedragingen in deze opdracht ?

 • De Mol mocht de indeling maken wie in welk graf moest liggen en wie dus voor welk bedrag kon bijdragen aan de pot. Wij denken dat als je de Mol bent, je niet in het € 2500 graf gaat liggen en als je dat al doet, je niet alle puzzels met je maatje samen oplost. In dit geval verdenken we Steve en Joke hier dus niet als Mol. Die krijgen dus voorlopig van ons het stempel kandidaat opgeplakt.
 • Ook Channy en Jeffrey deden het de eerste opdracht prima samen. Ze haalden het één na hoogste bedrag, namelijk € 1000, binnen. Ook zij zijn in deze opdracht niet een mol verdachte.
 • De € 750 werd niet binnen gehaald door Katrien en Pascale, wat natuurlijk zeker verdacht is. Maar de Mol zou dan in ieder geval toch nog 1 of 2 puzzels gaan goed doen, om de verdenking van zich te halen toch ? Deze 2 kandidaten presteerden het om 0 puzzels op te lossen. Maar goed Katrien en Pascale een kleine verdenking hier.
 • Kelly en Lloyd en Baha(dor) en Pieter haalden wel de € 250 en € 500 binnen. Kelly en Lloyd waren na ongeveer 9 minuten uit de kisten, niks verdachts. En Baha en Pieter na 24 minuten spelen, op zich ook niet verdacht.
 • Jeffrey was de eerste die het woord PLUIM maakte van de allereerste puzzel, ook een snelle kandidatenactie wat ons betreft.

Conclusie: In deze opdracht is er wellicht gemold door Katrien en Pascale. Katrien had last van claustrofobie en Pascale probeerde de etherdiscipline van de portofoon uit te leggen. ‘We zeggen: over, als we klaar zijn met praten, want dan kan de ander weer praten’. En vervolgens vergat ze zelf ‘over’ te zeggen.

En kandidaten in onze ogen in deze opdracht zijn dan Steve en Joke.

Opdracht 2:

De startopdracht was al fantastisch, maar ook deze opdracht was weer om van te smullen. In het mooie Mexicaans stadje San Miguel de Allende hebben ze een eeuwenoud gebruik, de callejoneada. Een optocht van de mariachiband, waar 2 van de kandidaten achteraan moesten lopen en muzieknummers moesten raden en onthouden. De rest van de groep moest de muziek vooruit blijven en een 3-tal opdrachten uitvoeren voordat de muziek op die plek voorbij kwam.

Resultaat:

Achter de muziek aan: Channy en Baha

muziekChanny en Baha werden gekozen om achter de muziek aan te lopen. In onze ogen niet de perfecte plek voor de Mol, want de rest van de groep kon op een later moment weer aansluiten en mee helpen. De Mol zit natuurlijk liever in 1 van de andere opdrachten. Channy meldde zichzelf spontaan, maar wel een beetje voorbehoud dat ze alleen de moderne muziek kent. Baha werd aangewezen en riep nog dat er niet veel van wist. Het liedjes raden ging ze niet zo goed af. Hetgeen ze lukte kwam door Channy, want Baha raadde niks en maakt zich hiermee verdacht. Baha wist niks en ook met het kippen vangen aan het einde wist het duo maar 2 van de 5 kippen te vangen. € 0 in de pot. Het nummer Maria Maria van Santana is deze jonge kandidaten te vergeven, maar Come on Eileen kent toch iedereen wel ? Verdacht dus beide kandidaten in deze opdracht, maar Baha net even wat meer. Channy opperde nog dat het meisjesnamen zijn in die liedjes.

Vaste handen: Kelly en Joke

domino stenen Opdracht 1 werd gedaan door 2 ‘vaste handen’, door Kelly en Joke. Ze moesten 2 cirkels van dominostenen neerzetten en dat mislukte. Als we einduitslag van deze aflevering niet zouden weten, zouden we Kelly als de ol aanwijzen, maar ja, zij is exit. Beide dames lieten de dominostenen niet succesvol achter elkaar vallen. Kelly was wel degene die opperde om met het neerzetten er af en toe 1 steentje tussenuit te halen, zodat niet alles omvalt als je een foutje maakt.

De opdracht werd niet gehaald en dus is Joke hier verdacht. We hebben het moment van het omvallen van de steentjes meerdere keren bekeken. We we zien bij de plek waar het steentje blijft staan echter niet een steentje verdacht verkeerd staan of zo. Domme pech de conclusie ? Of Joke die het steentje toch net te ver van het andere steentje heeft gezet ? We houden het op het eerste. Feit is wel dat zij nu 2 opdrachten achter elkaar geen geld heeft verdiend. En feit is ook dat Baha en Channy van hen zo vroeg in het spel geen extra hulp kregen, want Kelly en Joke mochten niet aansluiten achter de muziek. Een perfecte plek voor de Mol, want opdracht 3 is lastig te verknallen en opdracht 2 was sowieso al moeilijk te halen. Dit maakt Joke extra verdacht!

Balvaardige kandidaten: Jeffrey, Katrien en Lloyd

Opdracht 2 werd gedaan door ‘3 balvaardige kandidaten’. Katrien (enigzins vermoeid), Jeffrey en Lloyd melden zich voor deze taak. Ze moesten uit meerdere basketballen met letters erop, 1 woord maken uit een aanwijzing. Met die bal moesten ze van een bepaalde afstand in het basketbalnetje gooien. De 2e bal moest van iets verder gegooid worden en de 3e bal nog weer verder.

Lloyd raadt het eerste woord en Katrien gooit de eerste bal erin. Jeffrey vindt het 2e woord en weer is het Katrien die de 2e bal er in gooit. Maar ja, er wordt alleen geld verdiend als de 3e bal er ook in gaat. Het 3e woord wordt geraden door Lloyd en de bal wordt erin gegooid door Jeffrey.

Conclusie: alledrie hebben goed bijgedragen aan het behalen van deze opdracht. Jeffrey zeker door de 3e bal er in te gooien. Hij valt dus momenteel in onze verdenkingen over de Mol. De Mol had hier zeker gemist. Het was moeilijk genoeg om te scoren en de band was er bijna. Jeffrey is niet de Mol.

3 kandidaten die op zoek gaan naar zichzelf: Pascale, Steve en Pieter

Wie ben ikOpdracht 3 werd gedaan door ‘3 kandidaten die op zoek gaan naar zichzelf’. Steve, Pieter en Pascale zijn de overgebleven kandidaten. Alledrie krijgen ze een naam op hun petje op hun hoofd en die moeten ze raden. Het zou het spel de Mol niet zijn als dat net even anders gaat dan normaal. Tegenover zat een Mexicaan die alleen Spaans spreekt en dus moesten ze vragen stellen met het woordenboek in hun hand. Alledrie vonden op tijd hun woord, al leek het of Pascale – ondanks dat haar medekandidaten al een paar keer Pamela Anderson riepen – die naam niet te willen noemen. Een beetje verdacht dus.

En daarnaast nog een detail: Pascale liep hard voorop en liep bijna de plek voorbij waar ze moesten zijn om de opdracht te spelen. Pieter lette wel op en is daardoor in onze ogen geen Mol. Een Mol was er immers gewoon achter aan gehold.

Conclusie: Pascale is hier verdacht.

Opdracht 3:

Regelmatig zien we fysieke opdrachten bij de Mol en ook deze 3e opdracht was er zo’n eentje. Abseilen van een wel erg hoge berg naar beneden. In tweetallen moesten de kandidaten naar beneden, maar ze zagen elkaar niet. De ene kandidaat kwam onderweg een omschrijving tegen op een groot bord en de andere kandidaat kwam een antwoord tegen. Onderaan moest de eerste van de twee die beneden was, het antwoord op de vraag geven direct nadat hij of zij op de knop van de tijd had gedrukt. Het spel ging namelijk ook om de snelste tijd. Degene die het snelst was, kreeg namelijk een envelop. Deze envelop werd gewonnen door rappe Joke, maar ze mocht hem pas openen direct na de eliminatie.

Resultaat:

Abseilen Als eerste gingen Channy en Steve naar beneden. ‘Ik ben niet zo goed in anders zijn dan mezelf.’  Het antwoord was Pascale en dat was goed. Hiermee werd € 1000 verdiend voor de pot. Daarna gingen Kelly en Pascale. De tekst was ‘ik ben een mega groepsdier maar ik wil daar niet naïef in zijn in een spel als de Mol.’ Het antwoord was Joke en dat was ook goed. Weer € 1000 verdiend. Pascale vergat wel bijna het bord te lezen met de tekst en daarom weer een beetje verdacht.

Joke en de ietwat bange Jeffrey waren de volgende kandidaten. Ze ging zo snel dat Jeffrey niet op tijd het bord kon lezen. Joke vroeg voor de opdracht al of Jeffrey bang was en toch wilde ze voor de snelste tijd gaan. Dus geen geld verdienen voor de pot. Toen ze beneden was had ze prima nog even naar boven kunnen kijken, maar deed ze niet. Als ze had gekeken had ze kunnen zien dat slechts een paar seconden later Jeffrey de tekst zou voorlezen. Maar dat deed ze niet. Zeer verdacht. B was het foute antwoord op de tekst: ‘verzwijgen vind ik makkelijk, omdat ik het gewoon ben. Maar liegen vind ik moeilijk.’ Niks verdiend.

Het 4e koppel waren Katrien en Pieter. De tekst werd voorgelezen door Pieter: ‘Ik denk dat ik meestal een clown ben, maar als het moet pak ik de leiding.’ Het antwoord was B Lloyd en dat was goed. Dus weer € 1000 verdiend.

En als laatste

En als laatste kwamen Lloyd en Baha die beiden voor de snelste tijd wilden gaan. Dat lukte niet, want Joke was het snelst. De tekst ‘als er iets op mijn lever ligt, zeg ik dat. Ik kan niet met een ei blijven zitten, ik spreek de dingen uit’ behoorde bij Katrien, maar antwoord D was fout. Lloyd antwoordde fout. Beide heren hebben wellicht helemaal niet naar het bord gekeken. De regie liet het in ieder geval niet zien en dat is ook verdacht.

Totaal dus € 3000 verdiend van de totaal € 5000. Wie zijn er verdacht in deze opdracht ? Joke, Baha en Lloyd.

Volg het geld – Follow the money en hints & aanwijzingen

Om een Mol aan te wijze, moeten we nog 2 dingen doen: 1. Follow the money. Wie heeft er bijgedragen aan de pot en wie niet ? Mollen dragen weinig geld aan over alle afleveringen heen. We gaan bijhouden wie het meest bijdraagt en wie het minst. En 2. Overige hints en aanwijzingen. Er zijn diverse hints en aanwijzingen in het spel te vinden. Gelukkig zijn er diverse molfans in België en Nederland die dit wekelijks delen via Social Media. We hebben een paar hints en aanwijzingen er uit gehaald.

Follow the money

Als we de 3 opdrachten optellen dan komen we op de volgende tussenstand:

Follow the Money

Steve en Joke kennen we wel € 2500 toe bij het eerste spel, omdat zij alles puzzels hebben opgelost. Dat ze niet gevonden zijn, is niet hun fout. Dan zien we dat Pieter en Steve volledig vrij van verdenking zijn en Bahador, Joke en Lloyd het minste hebben bijgedragen.

Hints & aanwijzingen de Mol

Natuurlijk kun je er nooit keiharde conclusies uit trekken, maar toch gaan we een aantal hints & aanwijzingen hier noemen, die de echte fans moeten weten:

 • De slogan van de Mol is: Heb je mij geMISt ? De Mis hoort natuurlijk bij priester Pieter. Is hij de Mol ?
 • Gilles de Coster zegt in het begin van de aflevering: ‘de Mol zal stokken in de wielen steken’. Jeffrey is een chauffeur.
 • De overgebleven letters bij de basketbal opdracht waren de R A T. Jeffrey komt uit Antwerpen. De supporters van Beerschot (uit Antwerpen) heten de Kielse Ratten.
 • Het nummer ‘Hit the road Jack’ werd gedraaid in de auto waarin Jeffrey zat. Een liedje voor een chauffeur.
 • Lloyd vertelde over zijn studentenkunsten: ‘ik ben student in mijn 2e, 3e en 1e jaar.’ Wat een rare volgorde toch ? Als je MOL in alfabetische volgorde zet, krijg je LMO. Neem dan de 2e, 3e, 1e letter en je hebt weer MOL. Was dit een cryptische aanwijzing naar de Mol ?
 • En de laatste, maar die moet je maar wat minder serieus nemen: omdat hij zo grappig is. Pieter is de Mol, maar dat heeft iedereen op het einde pas-toor.

We zullen de komende afleveringen nog genoeg van dit soort aanwijzingen gaan zien. In dit geval wijzen ze naar Pieter, Lloyd en Jeffrey.

De Mol is ….

Vooruit… we doen een voorspelling. Op basis van al het bovenstaande gaan we voor Joke als Mol. Niet Baha ? Nee, de regie legt teveel de nadruk op Baha en niet op Joke. Het enige wat Joke vrijplijt is dat ze in de € 2500 kist lag en toch de puzzels heeft opgelost met Steve. Maar misschien is dit juist wat de Mol ons wil laten denken. Dus op 1. Joke, 2. Baha en 3. Lloyd.

Wie is jouw Mol ? We vinden het leuk als je een reactie achter laat en meepraat.

Tot slot

Kelly is helaas al exit. Ze heeft Mexico 3 dagen mogen aanschouwen, maar ook voelen. Mooi moment toen ze bij het eerste spel de kist wilde openen en even vergat dat er een cactus achter haar stond. Au!

Wat hebben we genoten van de eerste aflevering. De Mol België kan denk ik op heel veel kijkers rekenen vanuit België, maar omdat veel Nederlanders ons inmiddels volgen, hopen we hiermee ook de Nederlanders nu toe te voegen als volgers van het spel.

We kunnen niet wachten op aflevering van …. de Mol. Tot volgende week bij de nieuwe blog!

Wil je zelf ook de Mol spelen met jouw vrienden, familie, collega’s, kennissen of wie dan ook ? Dat kan. Wij bieden het spel: Wie is de Saboteur voor jouw groep aan en voor kinderen hebben we Wie is de Saboteur junior. Zeker het proberen waard.

Wie is de Saboteur

>