Coronaproof kinderfeestje; Wat mag en wat is leuk om te doen?

Hoe kan ik een coronaproof kinderfeestje organiseren? Dat is de vraag die veel ouders zich nu stellen. Gaan we het een jaartje overslaan of kunnen we toch nog een leuk feestje organiseren, waarbij het kinderfeestje leuk én veilig is? Want ja, je eigen verjaardag als volwassene een keertje overslaan is niet zo erg. Maar voor die kleintjes is het toch wel dé happening van het jaar. In deze blog nemen we je mee met hoe je toch een coronaproof kinderfeestje kunt organiseren, met handige tips, de regels en genoeg leuke ideeën!

Coronaproof kinderfeestje

Wat de regels zijn, verschilt per periode. Als we hier schrijven dat iets mag, kan het morgen weer anders zijn. Dus wil je exact weten hoe het zit met een coronaproof kinderfeestje, bekijk dan altijd de actuele situatie op de website van het RIVM. Wel zijn er een aantal uitgangspunten waar je rekening mee kunt houden:

  • Probeer het kinderfeestje buiten te vieren.
  • Wees eerlijk en duidelijk richting ouders: Lever je kind af voor de deur en is het snotterig of niet fit? Laat je kind dan thuis. 
  • Zorg voor extra handenwas momenten voor, tijdens en na het kinderfeestje.
  • Doe als volwassene (eventueel) een mondkapje op.
  • Wees creatief met spelletjes en acitiviteiten op 1,5 meter.

Kinderfeestje voor kinderen tot 12 jaar

Op dit moment is het zo dat kinderen tot 12 jaar onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. Dus een leuk coronaproof kinderfeestje organiseren kan nog prima. Het lastige is alleen dat je vaak afhankelijk bent van locaties of volwassen, waarbij de regels wel zijn aangescherpt. Op dit moment zijn bijvoorbeeld alle horeca locaties dicht. Dus wil je al naar een ballenbak gaan, of naar een trampolinepark, dan kun je daar niks eten of drinken. En vaak wordt er ook gewerkt in tijdslots, zodat er niet teveel volwassenen in één keer zijn. Niet praktisch, als je net je kinderfeestje aansluitend op school wilt vieren. Dus laat je van tevoren goed informeren als je zo'n activiteit wilt gaan doen over de do's and don't.

Organiseer nu het gaafste Kinderfeestje ooit. Gewoon bij je thuis met één van deze twee Escape rooms.

Egypte_Escape Room Junior vierkant
Escaperoom junior

Wat zijn dan goede ideeën voor een coronaproof kinderfeestje?

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk hoe oud je kind is in wat leuk is om te doen. En ook maakt het wel uit of je een meiden of jongens kinderfeestje wilt organiseren. Jongens zijn vaak nog kleine energiebommetjes, die echt even moeten uitrazen met een kinderfeestje. Dus heb je de mogelijkheid, ga dan vooral wat buiten doen. Genoeg ventilatie, dus coronaproof, en alle mogelijkheid om de energie kwijt te raken.

Coronaproof acitiviteiten buiten

We hebben wat coronaproof kinderfeestjes spelideeën voor buiten voor je op een rij gezet. Vind je één spel te weinig voor een verjaardagsfeestje, dan combineer je wat ideeën:

Coronaproof kinderfeestje: Wie is de Mol

Zijn jouw kinderen ook altijd fan van Wie is de Mol, dan is dit een leuk idee. Het vergt wat voorbereiding en wat geheimhouding, maar de kinderen zullen het geweldig vinden. Speel met dit coronaproof kinderfeestje Wie is de Mol, waarbij ook echt één van de genodigden of de jarige job zelf de mol is. Bij Groepsspellen hebben we dit spel kant-en-klaar voor je liggen. Het spel bestaat uit een draaiboek met 6 verschillende opdrachten, jokers en twee echte testen zoals die ook bij Wie is de Mol worden gespeeld. >>Bekijk het spel Wie is de Saboteur junior

Wie is de Mol coronaproof feestje

Jachtseizoen kinderfeestje

Waarschijnlijk kennen je kinderen het wel van YouTube. Dit is een spel, waarbij iemand op de vlucht is en waarbij de rest (de politie) je moet vinden. Het eerste team heeft tien minuten voorsprong, zodat ze zich kunnen verstoppen. Bij jonge kinderen zul je als ouder mee moeten, maar zijn ze wat ouder dan kunnen ze waarschijnlijk zelf op pad. Bij ons speelden de kinderen het altijd met walkie talkies en later met de mobiele telefoon. Tegenwoordig schijnt er ook een leuke gratis app te zijn, waarbij je met GPS kunt werken. Met de app kun je allerlei statistieken zien wie zich waar bevindt op de GPS-kaart.  Om het helemaal af te maken, kun je natuurlijk leuke prijzen er aan koppelen of de groep die gezocht moet worden voor onderweg leuke opdrachten meegeven. (Bijvoorbeeld, maak een foto van jullie groep op locatie X, maak een stoeptekening met de naam van de jarige en plek X etc) Een spannend en coronaproof kinderfeestje!

fotospeurtocht

Speurtocht: altijd spannend en een coronoproof verjaardagsfeestje

Voor de wat jongeren kinderen is het altijd geweldig om een speurtocht uit te zetten. Oke, je bent wel wat afhankelijk van het weer, maar op alle plekken kun je dit doen. Of je nu dicht bij een park woont, of vlakbij het bos. Er is vast wel een plek waar je dit coronaproof kinderfeestje kunt organiseren. Voor de kleintjes is het leuk om te gaan spoorzoeken, of gewoon met ouderwetse krijtjes iets uit te zetten. Voor de wat oudere kinderen kun je leuke tochten uitzetten met geheime codes, of met foto’s of WhatsApp. Heb je inspiratie nodig? Dan hebben we nog wat leuks voor je. In een andere blog op onze site hebben we de leukste ideeën neergezet voor speurtochten. Ook te downloaden in een gratis e-book.

Nerf-toernooi

In plaats van lasergamen of paintballen, kun je ook zelf een nerf-toernooi houden. Veel jongetjes hebben zelf wel een nerf (of ander merk) pistool. Maak twee groepen die tegen elkaar gaan strijden. Ga naar een park of bos in de buurt. Wat het leuk maakt, is om twee vlaggen of andere trofeeën mee te nemen die beide groepen van elkaar moeten afpakken. Ga wel als ouder als ‘scheids’, want het is natuurlijk niet zo duidelijk als bij lasergamen of paintball wanneer je echt geraakt bent. Een superleuk alternatief idee voor een kinderfeestje dat coronaproof is én betaalbaar.

Coronaproof kinderfeestje nerf toernooi

Leuke ideeën voor een coronaproof kinderfeestje binnen

Quiz voor de kinderen

Wat wij zelf altijd een super leuk idee vinden voor een opwarmertje of afsluiter voor een kinderfeestje, is de quiz. Neem bijvoorbeeld als onderwerp de jarige job, of vragen over de school waar de kinderen op zitten. Een quiz is wat lastiger te doen met hele kleine kinderen, maar vanaf een jaar of acht kan dit prima. Via Kahoot kun je zelf gratis quizen maken. Zorg dat je genoeg devices in huis hebt waarop kinderen mee kunnen spelen. Het leuke is, dat je gelijk de uitslag aan het eind hebt, waar je dan weer een leuk prijsje mee kunt winnen. Kinderen vinden dit altijd gezellig.

Quiz

Coronaproof escape room

Een escape room op locatie is natuurlijk geweldig om te spelen. Onze kinderen zijn er dol op. De geheimzinnige kamers, de spanning en lastige puzzels! Geweldig. Vaak zijn ze ook wel duur voor een kinderfeestje en nu in coronatijd kun je er niet gemakkelijk met een groep terecht. Tegenwoordig kun je veel escape rooms coronaproof thuis spelen. De raadsels zijn hetzelfde, de setting kun je zelf creeëren. Bij Groepsspellen hebben we twee escape rooms voor kinderen, die coronaproof als kinderfeestje te spelen zijn. De ene Escape room gaat over een groep jongeren die 'Gevangen zitten in een game', de andere speelt zich af in Egypte, waarbij je de Schat van de Farao moet vinden. Een leuk, leerzaam en coronaproof kinderfeestje!

Egypte_Escape Room Junior vierkant
Escaperoom junior

Filmfeestje thuis

Nu het wat lastiger is om naar de bioscoop te gaan met z’n allen kun je ook gewoon een filmfeestje thuis organiseren. Leg alle logeermatrassen op de grond, pak kussens erbij en laat alle kinderen in hun onesie naar het kinderfeestje komen. Ga van te voren met de groep verse popcorn bakken (dat vinden ze al geweldig hoe het de pan uit knettert!) en je hebt gelijk wat lekkers voor bij de film. Via Pathé of Disney Channel huur je tegenwoordig alle nieuwe films thuis. De kinderen mogen op minder dan 1,5 meter afstand zitten, dus zolang er niet teveel volwassenen bij zijn kun je zo een coronaproof kinderfeestje houden.

Oud Hollandse spelletjes

Niet voor alle leeftijden is dit heel geschikt om te doen, maar voor de allerkleinsten blijft het echt leuk om gewoon oud hollandse spelletjes te spelen. En ook voor een kinderfeestje van 10-jarigen is het best leuk om af te wisselen met een spelletje. Weet je nog hoe ze allemaal gaan? Best even graven wat wij als kind op kinderfeestjes altijd deden toch? In een eerdere blog hebben we de 25 klassiekers om te spelen voor je neergezet. Geeft vast voldoende inspiratie!

Genoeg inspiratie voor een coronaproof kinderfeestje?

We hopen dat we je leuke tips hebben kunnen geven om toch een gaaf verjaardagsfeestje te geven. Met creatieve oplossingen kun je een heel eind komen! Heel veel plezier gewenst met jullie feestje. Laat je nog even weten hoe het was?

>