De 20 leukste bosspellen om te spelen met kinderen
Goede wandelschoenen aan, hond mee en lekker een frisse neus halen. We houden ervan: het bos in. Heerlijk toch? Toen onze meiden nog jonger waren, zorgden we altijd dat we een leuk bos spelletje gingen doen. Zeg nou zelf, een goede boswandeling afwisselen met wat bosspellen, maakt het leuk voor het hele gezin. Zij blij, wij blij. Benieuwd wat we onder andere deden? We hebben onze leukste bosspellen voor je op een rij gezet.
Inhoud
- 1 Bosverstoppertje
- 2 Escape Room in het bos?
- 3 Speuren in het bos
- 4 Een klassiek bosspel: stand in de mand
- 5 Jeu de boules met dennenappels
- 6 Roekoe roekoe! Bosspel met dierengeluiden
- 7 Het bos achtervolg spel
- 8 Boomtikkertje
- 9 De favoriet onder de bosspellen: Levend Stratego
- 10 Een van de bekendste bosspellen: Speurtocht in het bos
- 11 Bosmemory
- 12 Bladeren of bloemen persen voor je eigen herbarium
- 13 Bosdetectives: Zoek de vijf verschillen
- 14 Dennenappel springen
- 15 Educatief bosspel: bomen herkennen
- 16 Een van de creatiefste bosspellen: Pictionary in het zand
- 17 Bosspellen in het donker: de Nachtwacht
- 18 Tien tellen in de rimboe
- 19 Hutten bouwen
- 20 Geocaching in het bos
- 21 Geniet van de bosspellen!
Bosverstoppertje
Simpel om te spelen, maar altijd leuk. EƩn persoon verstopt zich in het bos en de rest mag proberen hem of haar te vinden. Wordt het te moeilijk, dan mag de persoon dierengeluiden maken om een beetje richting te geven.
Speuren in het bos
Zorg vooraf dat je op kaart een aantal foto's of beschrijvingen hebt van dingen die je in het bos kunt tegenkomen. Denk aan dennenappels, eikenbladeren, paddenstoelen, beukennootjes, bepaalde kevers etc. De kinderen moeten proberen alle spullen te vinden en afkruisen op het blad.
Om het je gemakkelijk te maken, hebben we een kant-en-klare gratis te downloaden afstreep bingo voor in het bos gemaakt. Deze kun je hieronder downloaden. Hoe snel vinden jouw kinderen de plaatjes?

Een klassiek bosspel: stand in de mand
Wat hebben wij dit vroeger vaak gespeeld. Stand in de mand. Maar het blijft nog steeds leuk. Je hebt hiervoor een bal en een groep kinderen nodig. Speel dit bosspelletje op een open plek in het bos, waarbij alle kinderen in een grote kring staan. Degene met de bal roept: āStand in de mand en de bal is voor.... ā. En dan kies degene een naam van ƩƩn van de kinderen en gooit de bal hoog in de lucht. Hoor je je naam dan moet je zo snel mogelijk de bal proberen te pakken. De rest rent juist zo snel mogelijk weg.
Heb je de bal gepakt, dan roep je āStopā en alle kinderen blijven stil staan met de benen wijd. Je moet dan de bal proberen door een poortje van een van de kinderen te gooien. Lukt dat, dan heeft diegene een strafpunt. Rolt de bal er langsheen, dan gebeurt er niks. De persoon van het poortje mag opnieuw de bal de lucht in gaan gooien. Je speelt het spel totdat iemand drie strafpunten heeft.

Jeu de boules met dennenappels
Eigenlijk speel je dit spel bijna hetzelfde als het echte jeu de boulen. Het verschil is dat je dit bosspelletje speelt met... spullen uit het bos. Elk kind zoekt drie dennenappels om straks mee te gooien. Jij maak drie grote cirkels, als een soort dartbord op de grond. De binnenste kleinste cirkel is bijvoorbeeld 10 punten, daaromheen 5 en de buitenste ring 2. Nou mogen de kinderen omstebeurt gooien vanaf een door jouw getrokken startlijn. Degene met de meeste punten wint.
Roekoe roekoe! Bosspel met dierengeluiden
Schrijf op verschillende kaarten allerlei dieren met het geluid dat ze maken. Deel de groep op in twee groepen. Van de ene groep krijgt elke persoon een dierenkaartje en verstopt zich in het bos. Zij moeten af en toe het geluid maken vanaf hun verstopplek. De andere groep zijn de zoekers. Zij moeten goed luisteren waar ze een geluid horen. Als ze iemand hebben gevonden, dan moeten ze raden om welk dier het gaat. Hebben ze het goed, dan heeft die groep een punt.

Het bos achtervolg spel
Ben je met een grote groep kinderen en hebben ze energie te veel? Dan is dit bosspel ideaal om te spelen.
Maak een route in een vierkant, waarbij elke hoek een honk is voor een groepje kinderen. Deel de groep in vier groepjes met elk een gelijk aantal spelers. Op jouw teken, gaat ƩƩn persoon van elk groepje zo snel mogelijk een rondje lopen langs alle honken. Is hij bij de groep terug, dan mag de volgende lopen. Haal je iemand in van een andere groep, dan moet diegene met jouw groep meedoen. Je kunt dit spel net zo lang spelen dat er ƩƩn groep overblijft. Of als je minder geduld hebt, stop je als ƩƩn groepje volledig leeg is. De grootste groep heeft dan gewonnen.

Boomtikkertje
Een heel simpel bosspelletje om tussendoor te spelen. Het werkt eigenlijk net zoals tikkertje, maar wanneer je bij een boom staat kun je niet getikt worden. Je speelt dit spel dus ook op een plek waar redelijk wat bomen om 'renwijdte' van elkaar staan. Word je getikt, dan ga je verder met twee tikkers. Totdat uiteindelijk niemand overblijft.
De favoriet onder de bosspellen: Levend Stratego
Wie heeft dit vroeger niet gespeeld? Levend Stratego is uitermate geschikt om in een bos te spelen. Even in het kort. Je hebt twee teams, waarbij het ene team de vlag van het andere team moet veroveren. Daarbij heb je net als bij het bordspel Stratego verschillende rollen. Iemand met een hogere rang mag iemand met een lagere rang aftikken. En er zitten uiteraard een paar rollen tussen, die juist de sterksten onderuit kunnen halen.
Ben je getikt, dan lever je het kaartje in. Je mag van je eigen team een nieuwe rol pakken. Elke team heeft een bepaalde hoeveelheid kaartjes om te gebruiken. Zijn de rollen op, dan lig je uit het spel. Het wordt het voor de tegenstander dus nog gemakkelijker om de vlag te pakken.
In ons 'Kinderspel' hebben we een kant en klaar Levend Stratego gemaakt. Er zit een speluitleg bij en verschillende dierenkaarten om het spel te spelen. En daarnaast nog 29 leuke spellen (!) om te spelen met kinderen van de basisschool.
Een van de bekendste bosspellen: Speurtocht in het bos
Een speurtocht is bij elk kind toch wel favoriet om te spelen. Zet vooraf een route uit in het bos, bijvoorbeeld met behulp van pijlen, of hang kaartje in de boom met aanwijzingen. Het maakt het extra leuk om verschillende opdrachtje te doen tijdens de route. Bijvoorbeeld bepaalde bladeren die ze moeten zoeken of raadseltjes die ze moeten op lossen. Wel even aan het eind van het spel alles netjes weer opruimen.
Vanuit Groepsspellen hebben we twee kant en klare, interactieve speurtochten, die je ook in een bos kunt uitzetten.
Bosmemory
Laat kinderen setjes van bosspullen zoeken tijdens jullie wandeling. Bijvoorbeeld twee kastanjes, twee dezelfde bladeren, twee beukennootjes, twee dezelfde bloemen etc. Neem vanuit huis papieren bekertjes mee, waarin de kinderen alle spullen in kunnen doen. Bij een picknickplek zet je alle bekers op de kop neer. Zo heb je je eigen bosmemory. Een superleuk bosspelletje dat je gemakkelijk thuis nog een keer kunt doen.
Bladeren of bloemen persen voor je eigen herbarium
Laat kinderen naar mooie bladeren of veldbloemen uit het bos zoeken. Deze bladeren en bloemen kun je vervolgens thuis laten drogen en persen. Dit doe je door ze bijvoorbeeld in een dik (oud) boek te leggen, met daartussen vloeipapier of keukenrol. Vervang het papier af en toe, zodat het vocht er goed in kan trekken. Na een paar weken heb je je eigen platte droogbloemen of bladeren, waar de kinderen een eigen herbarium kunnen maken.
Bosdetectives: Zoek de vijf verschillen
Wie kan er het beste zien wat er verandert? Dat is eigenlijk de insteek van dit spel. Laat de kinderen goed kijken naar een stuk box van zo'n 10 bij 10 meter. Daarna draait de groep zich om en mag ƩƩn van de kinderen vijf onderdelen uit dit stuk bos veranderen. Zorg dat het wel voor de groep zichtbaar is. Daarna mogen de kinderen raden. Een van de leukste, simpele bosspellen om even tussendoor te doen.
Dennenappel springen
Zoek met elkaar de grootste dennenappel die je kunt vinden. Maak hier een touw aan vast van zo'n ƩƩn meter. Nu gaat ƩƩn persoon in het midden staan en de rest in een kring eromheen. De persoon in het midden gaat ronddraaien met de dennenappel. Wie kan er het langst overheen blijven springen?

Educatief bosspel: bomen herkennen
Welke bomen zijn er allemaal in het bos? Met dit educatieve bosspelletje leert je kind van alles over de bomen. Het werkt als volgt: Blinddoek je kind en loop voorzichtig samen naar een boom. Laat je kind voelen en ruiken aan de bast. En geef hem een blad van de boom in handen om te voelen. Breng hem daarna weer aan het beginpunt. Lukt het hem daarna om de juiste boom te vinden? Bekijk daarna samen hoe de boom eruitziet. Hoe heet de boom, welke bladeren heeft het, heeft het vruchten etc.? Een leuke en leerzame activiteit.
Een van de creatiefste bosspellen: Pictionary in het zand
Ken je het spel pictionary? Weet je dat je dit ook als bosspelletje om kunt toveren? Maak kaartjes met namen van allerlei zaken uit het bos: dieren, planten, bomen, water etc. Stop die in een envelop. EƩn kind is de tekenaar die beurt en moet in het zand met een stok datgene tekenen wat op het kaartje staat. De rest van de groep moet het raden.
Bosspellen in het donker: de Nachtwacht
Dit is een van de gaafste bosspellen om in het donker of schemer te spelen. Lekker spannend! Een kind uit de groep is de nachtwacht. Die moet even wachten buiten de groep. De andere kinderen krijgen een nummer mee van de uren van de klok. Dus van 1 tot 12.
Als dit klaar is, mag de nachtwacht komen. Hij roept: "Hier komt de nachtwacht. De klok slaat 3 keer."(of uiteraard een ander getal naar keuze) In dit geval moet degene met nummer drie, drie slagen van een klok laten horen. Dit kan met een bel, maar ook op een telefoon, of door met bijvoorbeeld met een stok op een pannendeksel te slaan. Daarna maakt degene een dierengeluid. Het is nu de bedoeling dat de nachtwacht diegene gaat zoeken. Hij mag daarbij telkens opnieuw de zin uitspreken en iemand een geluid laten maken. Als alle kinderen gevonden zijn, dan is het spel voorbij.
Tien tellen in de rimboe
Dit spel wordt vaak met gym op school gespeeld, maar is ook zeker favoriet in de categorie bosspellen. Er is ƩƩn zoeker die met de ogen dicht aftelt van 10 naar 0. In die tien seconden moet de rest van de kinderen zich verstoppen. Je hebt daarna tien seconden om te zoeken. Iedereen die na die tien seconden gevonden is, is af. De volgende ronde doen de spelers mee die nog in het spel zitten. Je telt dan af van 9 naar nul. Je hebt weer tien seconden om te zoeken. Elke ronde hebben de verstoppers dus minder tijd om een goede verstopplek te vinden. Als iedereen gevonden is, is het spel klaar.
Hutten bouwen
Wat doen de meeste kinderen het allerliefst? Ja, je hebt het goed. Huttenbouwen. Thuis met dekens, in de klas, maar het leukste blijft toch om hutten te bouwen in het bos. Zoek samen naar grote takken en zet die als een wigwam om een grote boom. Zeker weten dat ze uren zoet zijn hiermee.

Geocaching in het bos
Voor wie het niet kent. Geocaching is een soort digitaal schatzoeken, dat je overal ter wereld kunt doen. Je gaat met behulp van GPS-coƶrdinaten, via een app op je telefoon, een schat vinden. Overal ter wereld liggen deze 'schatten', die andere mensen hebben verstopt en uitgezet. Wanneer je de schat met behulp van de coƶrdinaten hebt gevonden, dan zet je je naam op de lijst en leg je het weer terug voor de volgende schatzoekers. Het is een van de meest gave bosspellen voor kinderen, maar zeker ook een gave activiteit voor volwassenen in het bos. Bekijk hier meer informatie over geocaching.
Geniet van de bosspellen!
Genoeg ideeƫn opgedaan om samen met je kinderen een frisse neus in het bos te halen? Er zitten vast wat leuke bosspellen tussen om te doen.
Heb jij nog leuke ideeƫn die hier missen? Laat het ons weten. Daar zijn we natuurlijk altijd nieuwsgierig naar.
