Afscheid groep 8 – Deze activiteiten maken het tot een topafscheid, met een lach en een traan.

Het afscheid van groep 8. We herinneren het ons nog als de dag van gisteren. Het gaat met een lach en een traan. Na zoveel mooie jaren op de basisschool eindelijk naar die grote, spannende, onbekende middelbare school. Zo’n overgang!

Afscheid groep 8

Het afscheid van groep 8 verdient het om groots en knallend te worden gevierd. Making memories. Hebben jullie al plannen gemaakt? Komt er een mooi eindfeest voor groep 8? Of ben je op zoek naar afscheidscadeaus voor groep 8? En wat te denken van een nacht van acht. De kinderen doen geen oog dicht, maar dat is toch het gaafste wat je als pré puber kunt doen! Met natuurlijk in de avond wat gave spellen voor groep 8. In deze blog nemen we je in vogelvlucht mee langs de leukste afscheid groep 8 ideeën.

Nacht van acht

Op veel basisscholen is dit een standaard groep 8 afscheid onderdeel. De Nacht van acht. Oftewel, overnachten met je hele klas op school, in tentjes of een simpele accommodatie. Een camping is leuk, vanwege de voorzieningen. Maar is er een vader of moeder met een groot boerenerf, ga daar dan met tentjes staan. Of probeer een overnachtingsplek te regelen via de scoutingclubs. Alle voorzieningen aanwezig, maar toch niet te duur. Veel geslapen zal er niet worden tijdens deze groep 8 afscheidsavond. Maar spellen mogen natuurlijk niet ontbreken.

Spellen groep 8

Tijdens zo’n avond met de hele klas, is het natuurlijk super gaaf om een leuk spel te spelen. Vanuit Groepsspellen hebben we een paar echt leuke groep 8 spellen.

Muziekbingo voor kinderen

Muziekbingo met je klas
Dit spel is het gezelligste spel om te spelen met de hele klas. Lekker meezingen en swingen op bekende nummers. En ook fijn voor de leerkrachten: Dit spel heeft amper voorbereidingstijd. Alleen even de bingokaarten uitprinten een muziekboxje regelen en spelen maar. Succes gegarandeerd. 
>> Bekijk hier de Muziekbingo

Afscheid groep 8 spel escape room

Escaperoom met je klas
Al vele klassen hebben ze gespeeld. De kinder escaperooms van Groepsspellen. Uiteraard ga je niet écht met je klas ontsnappen. Het zijn spellen die je uitprint en klaarzet en vervolgens kun je ze in verschillende groepjes spelen. Met allerlei interactieve onderdelen, zoals codes appen, filmpjes etc. Je kunt het binnen en buiten spelen, zolang je maar vier plekken hebt om dingen op te hangen en neer te leggen. Maak er een wedstrijd van welk team uit groep acht als eerst is ‘ontsnapt’. Gemiddeld staat er een uur voor per groep.
>> Bekijk hier de Escape Room voor groep 8 afscheid 

Moordspel groep 8
Hou je van rollenspellen en detectivespelen? Dan is het moordspel leuk om te doen tijdens het afscheid groep 8. Alle kinderen kunnen meedoen uit de klas en iedereen heeft een - grote of kleine - rol. Samen moeten jullie er uit zien te komen wat er gebeurd is en belangrijker... Wie heeft het gedaan!
>> Bekijk hier het spel 'Moord op de basisschool'

Moordspel - Moord op de basisschool

Among us spelen in het echt
In de avonduren als het al wat donker wordt, is het natuurlijk spooky om een leuk spel te doen. Vanuit Groepsspellen hebben we een gratis spelletje dat leuk is om aanvullend op de Escaperoom of een moordspel te doen. Waarschijnlijk kennen de meeste kinderen uit groep 8 het spel Among us wel als online game. Maar nu spelen ze het in het echt. De groep moet ontdekken wie de bedrieger (imposter) is. Tegelijkertijd gaan ze allerlei taken uitvoeren. De imposter moet juist proberen de andere leden te tikken en zo te ‘vermoorden’. Speel je dit spel tijdens het groep 8 afscheid, dan weet je zeker dat je ze een tijdje niet ziet. Want, één keer gespeeld is garantie voor vaker doen.
>> Het spel kun je hier gratis aanvragen:  groepsspellen.nl/among-us-spelen/

Among us spelen

Afscheid groep 8 eindfeest

Op veel basisscholen organiseren ze als afscheid groep 8 een spetterend eindfeest. Misschien herinner je die van jezelf nog? Met getoupeerde kuif voor het eerst schuifelen op het heerlijke zwijmelnummer van Glenn Medeiros. (Ken je hem nog?)  Ja, ja, en dan tien achter elkaar draaien.

De groep 8 afscheidsfeestjes van nu moeten natuurlijk wel wat hipper. Dit zijn leuke dingen om te doen tijdens een afscheidsfeest voor groep 8:

 • Spotify nummers 'Afscheid groep 8'

  Maak een ‘afscheid groep 8’ spotify lijst aan. Vraag alle kinderen om hun 5 beste dans en feestnummers aan te leveren. Zo heb je een geweldig lijst waar ’s avonds op gedanst kan worden. En hoef je zelf ook niet te kijken wat de meest hippe tiktok nummers zijn voor groep 8.
 • Polaroid met foto props

  Waar we vroeger op een bruiloft weggooi camera’s neerlegden, staat nu iedereen met z’n mobiel selfies te nemen. Alleen blijven die foto’s ergens achter op je telefoon. Maak daarom tijdens het groep 8 afscheidsfeestje een fotohoek en leg daar polaroid camera’s neer. Een paar grappige foto props maken het helemaal af. De kinderen hebben zo altijd een aandenken aan die gave avond.
 • Slideshow foto’s

  Het is natuurlijk helemaal niet stoer om foto’s van vroeger te laten zien. Maar wel heel leuk! Vraag voor het afscheid van groep 8 aan alle ouders of ze een pasfoto van groep 1 en een pasfoto van groep 8 naar je willen sturen. Stop alle foto’s van de kinderen achter elkaar in een slideshow en laat die tijdens de avond lopen. De kinderen zullen super lol hebben om de foto’s van vroeger van elkaar te zien.
 • Bye bye t- shirt

  Een emotioneel moment, zo’n afscheid van groep 8. Daarom is het super gaaf als je een blijvende herinnering aan de avond hebt. Laat elke ouder een wit t-shirt kopen voor zijn of haar kind. Zorgt als organisatie voor allerlei kleuren textiel stiften. Op de avond zelf mogen de kinderen bij elkaar lieve en grappige scheidsteksten op het shirt neerzetten. Wedden dat alle meiden van groep 8 het de hele zomer als slaapshirt aan hebben?

Muziekbingo in de klas

Niets is zo gezellig als lekker meezingen en swingen op heerlijke muziek. Deze muziekbingo is gemaakt voor de oudste groepen van de basisschool en de brugklassers. Perfect dus om als afscheid voor groep 8 te spelen. In de tuin met een laptop en een boxje heb je alle ingrediënten tot een super gezellige middag muziekbingo spelen. Maar ook in de klas is het natuurlijk zeer goed speelbaar.

Muziekbingo voor kinderen

Fiets speurtocht groep 8

Wil je voorafgaand aan je feest even tijd hebben om de boel om te bouwen van BBQ naar discoplek. Zorg dan voor een leuke groep 8 activiteit voor tussendoor. Zo kun je bijvoorbeeld een fiets speurtocht organiseren. Alle kinderen uit groep 8 gaan in groepjes van vier een fietsroute afleggen, langs alle huizen van de ouders. De ouders hangen allemaal een bepaalde kleur letter voor het raam. Naast de letter maak je een QR-code per huis, die weer leidt naar het volgende punt van Google maps. Alle letters samen vormen (in kleur) de zin van de locatie waar ze naar toe moeten fietsen. De speurtocht voor groep 8 kun je natuurlijk uitbreiden met allerlei leuke opdrachten tussendoor.

Ideeën thema feestje afscheid groep 8

Je kunt gewoon een spetterend eindfeest voor het groep 8 afscheid houden, maar hoe leuk is het om het in een thema te gooien. Indian summer, glitter and glamour, gold party, groep 8 sensation white versie. Je kunt helemaal los gaan! Wil je leuke uitnodigingen maken, kijk dan eens bij Canva.com. Hier heb je super gave uitnodigingen, die je in elke stijl kunt maken. Koop verder de Action leeg aan aankleding en Voilà, je hebt je themafeest voor groep 8.

Afscheidscadeau groep 8

Er zijn heel veel leuke ideeën om het afscheidscadeau groep 8 te maken. Hieronder zullen we het afscheidsboek groep 8 noemen, maar er is nog veel meer mogelijk. We noemen een paar ideeën, misschien zit er wat voor jullie tussen?

- de klassenfoto van boven. Alle kinderen gaan liggen op de grond en van boven maak je een foto waar ze allemaal op staan. Ieder heeft een grote letter (op een A4) helemaal ingekleurd en alle letters maken een tekst waarin de juf of meester wordt bedankt.

afscheidscadeau groep 8

- een wensboom. Koop een klein boompje en laat alle kinderen op een hartje van papiert (die je eventueel lamineert) een wens schrijven of een bedanktwoordje. Zo heb je een afscheidscadeau groep 8 die ze nooit meer vergeten.

- organiseer een zoom sessie met alle kinderen. Als ze allemaal in beeld zijn, laat je ze 1 voor 1 een tekstje voor lezen waarin ze de juf of meester bedanken. 

- laat alle kinderen vanaf hun vakantie-adres (of direct na de laatste schooldag) een ansichtkaart sturen naar de juf of meester waarin ze hem of haar bedanken. En... niet allemaal tegelijk, maar zo, dat juf en meester elke dag post krijgen. Een afscheidscadeau groep 8 wat ze nooit gaan vergeten.

Er zijn zo honderden ideeën te bedenken, we hopen dat we je wat creativiteit hebben gegeven.

Afscheidsboek groep 8

‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’. Maak met alle ouders samen een geweldig afscheidsboek voor groep 8. Verzamel alle foto’s die jullie afgelopen jaren met elkaar hebben gemaakt. Zorg dat één creatieve ouder het afscheidsboek voor de klas in elkaar zet. Je hebt tegenwoordig super leuke sites waar je heel gemakkelijk en snel dit kunt doen.

afscheidsboek groep 8

Afscheidsboek groep 8 met op elke pagina een kort geschreven boodschap van elk kind aan de juffen en meesters is natuurlijk ook een super leuk idee. Daarmee ga je de juffen en meesters simpelweg verrassen met een prachtig cadeau.

Vaak zijn lieve en eerlijke berichten in een afscheidsboek groep 8 vele malen waardevoller dan alleen wat foto's. Wees dus een beetje creatief, de kinderen vinden het ook leuk om een paar zinnen te schrijven en voor de leerkrachten is het goud!

Er zijn zelfs bedrijven die een glossy magazine kunnen maken van het afscheidsboek groep 8. Dan hebben de leraren dus een soort 'Linda' maar dan over hun zelf. Ideeën genoeg dus :-).

Afscheid basisschool

Genoeg ideeën opgedaan? We hopen dat jouw kind een geweldig groep 8 afscheid krijgt. Dat komt vast goed. Afscheid nemen van de basisschool doe je maar één keer. Uiteraard zijn we heel nieuwsgierig naar hoe het geweest is. Laat je het weten in een comment onder? Of stuur je wat leuke foto’s door? Heel veel plezier gewenst!

En zoek je nog leuke spellen voor groep 8 om het afscheid basisschool moment helemaal tot een feestje te maken, kijk dan ook eens verder op onze website. 

Onze Escape rooms, het Wie is de Saboteur junior spel, maar ook het Kinderspel met maar liefst 30 spellen in 1, zorgen gegarandeerd voor een prachtig afscheid basissschool moment. 

En alle spellen zijn herspeelbaar het jaar erop. We hebben een speciaal scholenpakket samengesteld. Voor totaal €63,71 heb je 3 spellen die je ook de komende jaren kunt blijven gebruiken en die het afscheid basisschool moment tot een feest maken.

Afscheid groep 8
 • Julia schreef:

  we moeten een spel hebben voor de leerkrachten

  • Richard en Marjolein schreef:

   Goedemiddag Julia,

   Je zoekt een spel voor leerkrachten. We hebben diverse leuke spellen die kunnen voldoen. Als je ons laat weten om hoeveel personen het gaat en hoe lang het mag duren, kunnen we je iets beter adviseren.
   Er zijn namelijk meerdere spellen zeer geschikt: Moordspel, Pubquiz, Enveloppenspel, Challenge, Escape Room, Ranking Your Friends en Wie is de Saboteur zouden allemaal kunnen, maar is afhankelijk van het aantal spelers.

   Met vriendelijke spelgroet,

   Richard & Marjolein Schreurs

 • >