Activiteiten voor ouderen. Met deze spelletjes prikkel je de hersenen én is het altijd gezellig.

Als we het hebben over activiteiten voor ouderen, dan is er een behoorlijke leeftijdsrange te overbruggen. Laten we eerlijk zijn: de actieve zestigplusser dit met een groep vrienden op pad gaat, zoekt naar hele andere activiteiten dan een groep is een verzorgingstehuis. 

Activiteiten voor ouderen

Om het je gemakkelijk te maken, hebben we wat ‘categorieën’ gemaakt, zodat je gemakkelijk je keuze kunt maken. Zo hebben we de activiteiten voor ouderen uitgesplitst naar woordspelletjes voor ouderengeheugentraining activiteiten voor ouderen en algemene spelletjes voor ouderen. Kortom voor ieder wat wils.

Maar laten we starten met iets dat voor elke oudere een feest der herkenning zal zijn. Je waant je even terug in de tijd, met onderwerpen, muziek en foto’s van vroeger: De nostalgiequiz. Niet moeilijk, maar vooral heel gezellig. In totaal zijn er 8 rondes met vragen, waarvan er 2 rondes zijn met muziek van vroeger. Ben je op zoek naar leuke activiteiten voor ouderen, dan staat deze met stip bovenaan. De quiz is zeer geschikt is om bij senioren verenigingen te spelen. Denk aan een brigdeclub, koersbalvereniging of wandelgroep. Maar ook bijvoorbeeld in bejaardentehuizen.

Nostalgie Quiz voor ouderen

Dagbesteding voor ouderen

Het valt niet mee om elke keer weer nieuwe dingen verzinnen voor de dagbesteding. Een mix tussen in beweging blijven en de hersenen blijven prikkelen is bij de dagbesteding natuurlijk belangrijk. Het is zaak dat de ouderen op die manier betrokken blijven en mentaal en fysiek zo gezond mogelijk. We hopen in deze blog een zinvolle bijdrage te leveren aan de dagbesteding. Als je er toch weer 1 of 2 ideeën voor de dagbesteding uithaalt, dan maakt ons dat al zeer blij. 

Veel plezier met het lezen en het voorbereiden en uitvoeren hiervan!

Muziekbingo voor ouderen

Eén van de beste combinaties: Bingo spelen, maar dan met allerlei liedjes van vroeger. Bij Groepsspellen hebben we een muziekbingo speciaal voor de 65+er, met 99% Nederlandstalige liedjes die iedereen nog kent van vroeger.
Je zult zien, iedere oudere kan meezingen. Hoe leuk en gezellig is dat. Oftewel,  inhaken dus en meezingen maar!

Muziekbingo senioren

Woordspelletjes voor ouderen

‘A puzzle a day, keeps de doctor away’. Die uitspraak kennen we allemaal, maar dan met een appel. Wist je dat het ook geldt voor puzzelen. Wanneer je elke dag een puzzeltje doet, worden je hersenen geprikkeld en blijf je mentaal fit. Laten wij nou net heel erg van woordspelletjes houden. En we hebben genoeg leuke woordspelletjes voor ouderen.

De droedels (ook wel woordpuzzels genoemd)

Voor de mensen die ons wat langer volgen op Facebook, zullen deze woordpuzzeltjes bekend zijn. Ze heten droedels. Eigenlijk werkt het het beste als je de letters of figuren die je ziet hard uitspreekt. Zie het voorbeeldje bij deze tekst. Onder Zee R, oftewel onderzeeër.

woordspelletjes voor ouderen

Op onze webpagina hebben we veel van dit soort woordspelletjes voor ouderen staan. Het mooie is zelfs, dat je het boekje met al deze puzzels gratis kunt aanvragenBen je op zoek naar activiteiten voor ouderen die van puzzelen houden? Dan mag deze zeker niet in je lijstje ontbreken.

Rebussen voor ouderen

Eerlijk is eerlijk, de droedels die we hierboven noemden zijn best lastig. Ben je wel dol op dit soort woordspelletjes, maar wil je het een niveautje gemakkelijker? Bekijk dan eens de rebussen. Bijvoorbeeld deze plaatsnamen rebus. Zie jij welke plaatsnaam we zoeken? We hebben een pagina met allerlei rebussen, ingedeeld naar moeilijkheidsgraad en met de antwoorden erbij. Ga je met een groep ouderen de rebussen oplossen? Spiek dan even eerst bij de antwoorden, want niet iedere uitkomst is misschien bekend bij ouderen.

Een van de leukste activiteiten voor ouderen: Wordfeud

Je zou denken op deze leeftijd dat je niet meer verslaafd kunt raken aan iets. Maar echt, we zien zoveel oudere mensen om ons heen die dit spelletje fantastisch vinden: Wordfeud. Voor wie het niet kent. Je speelt het spelletje online, bijvoorbeeld op je telefoon. Het lijkt erg op scrabble. Om de beurt moet je een woord ‘neerleggen’ waarmee je punten kunt verdienen. Heeft je tegenspeler een woord gelegd, dan moet de ander binnen 72 uur een woord maken. Anders ben je af. Het is een van de meest gespeelde woordspelletjes onder ouderen. Misschien schrikt het sommigen af omdat je op de telefoon moet spelen, maar het is vrij simpel. Ook voor digibeten.
 
Hier kun je Wordfeud downloaden:

Geheugentraining activiteiten voor ouderen

Ben je op zoek naar geheugentraining voor ouderen? Dan hebben we wat leuke activiteiten en spelletjes voor je.

Herinneringsmemory

Voor wie zoekt naar spelletjes voor dementerenden, is dit een mooi en zeker ook goed spel om te doen. Dementerende ouderen herkennen vaak situaties, materialen of namen van vroeger. Maak een eigen memory waarbij je deze herinneringen terug laat komen. Hoe doe je dat?

Haal bij de winkel papieren bekers en zet die op de kop op tafel. Zorg dat je net als bij een normaal memory spel twee dezelfde dingen hebt. Dit kunnen foto’s van vroeger zijn, maar ook materialen. Zijn de materialen te groot, maak er dan een fotootje van en zet die onder de bekers. De hersenen worden door het spelen van de memory getraind, maar daarnaast ook nog geprikkeld in het herkennen van herinneringen die ze hebben. 

Bekendste activiteiten voor ouderen om geheugen te trainen: de Max geheugentrainer

Dit spelletje blijft altijd leuk om te doen: de Max geheugentrainer. Weet jij alle boodschappen van het lijstje te onthouden? Ai, was je te zo maar de bananen vergeten. Voor wie thuis het populaire televisieprogramma van omroep Max zelf wil uittesten is er een leuke app.

ouderen activiteiten

Prikkel je zintuigen: het proefspel

Dit is een spelletje dat we vroeger altijd met kinderfeestjes speelden. Iemand heeft een blinddoek om en moet raden wat er op de lepel zit. Niet alleen voor kinderen is dit leuk om te doen. Het is ook een leuke activiteit voor ouderen. Het prikkelt je geheugen, omdat je goed moet nadenken over wat je smaakpapillen doorgeven. En zeg nou zeg, het blijft altijd hilarisch om iemand een hapje pindakaas te laten proeven?

Geheugentraining met cijfers

Hoe goed ben jij nog in rekenen? Meestal zit dat bij oudere mensen wel goed, want die leerden alles nog uit het hoofd. Wil je leuke rekenpuzzeltjes doen, die niet al te moeilijk zijn? Dan is de 24 game wellicht iets voor jou. Je kent deze puzzeltjes misschien wel van vroeger uit de zakken chips,w aar ze als flippo bijzaten. Zo werkt het:

  • Op elk kaartje zie je vier cijfers.
  • Elk cijfer moet je een keer gebruiken.
  • De uitkomst van de som is altijd 24
  • Je mag optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen
rekenspelletje voor ouderen

Zie als voorbeeld hieronder. Het kaartje met een 1, 4, 5, en 5. Hoe maak je hier de uitkomst 24 van? Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier:
4 x 5 = 20
20 + 5 = 25
25 – 1 = 24.

Het leuke is, dat we al deze puzzels in een gratis aan te vragen boekje hebben neergezet. Bekijk maar eens onze pagina met alle 24 games. Dus ben je op zoek naar activiteiten voor ouderen die van rekenen houden?
 
>>Bekijk dan snel de pagina met het gratis 24 game boekje.

Leuke spelletjes voor ouderen

Ga je met een groep senioren of ouderen op pad? Of zoek je voor een groep ouderen een leuke activiteit? Dan hebben we nog wat algemene spelletjes die je kunt doen.

Activiteit voor een groep ouderen: Het enveloppenspel

Het enveloppenspel is een van onze groepsspellen die vaak met familieweekenden worden gespeeld. Ideaal, omdat het voor elke volwassene leeftijd geschikt is. Je kunt het namelijk gewoon aan tafel spelen, dus ook voor ouderen is het een leuk spelletje om te doen.
In teamverband wordt gestreden tegen elkaar. In totaal zijn 40 uitdagende en verrassende vragen/opdrachten de basis voor een paar uur spanning en vertier. Voor ieder wat wils, want de onderwerpen zijn zeer gevarieerd. Zo is alle kennis binnen het team bruikbaar om de andere teams te kunnen verslaan.

De actiefste activiteit voor ouderen: De wandelbingo

Bewegen en frisse lucht is goed. Ga dus lekker naar buiten en ga onderweg een wandelbingo doen. Lukt wandelen niet meer goed, dan kun je dit ook voor mensen in een rolstoel voorbereiden. Hoe werkt het?
Bedenk vooraf een parcour waar je langs gaat lopen. Afhankelijk van de groep kies je de lengte uit qua moeilijkheid. Print op elk A4-tje één letter uit. Deze verschillende letters hang je langs je parcour. Bijvoorbeeld aan een boom of lantaarnpaal. Ieder geval goed in het zicht. Geef aan elke deelnemer van de wandelbingo een kaart waarbij ze de letters af moeten strepen. Je kunt dit als bingo kaart doen, zodat degene die ze als eerst allemaal heeft echt bingo heeft. Of je kunt er een woord van laten maken, waarbij ze de letters op moeten schrijven. Een super leuke activiteiten voor ouderen, waarbij iedereen een beetje fit blijft en tegelijkertijd lol heeft!

Ballonnen in een kring

Ook dit is een leuk spel om een beetje actief te blijven als oudere. Zet alle stoelen in een kring en blaas een ballon op. De deelnemers moeten al zittend op een stoel proberen de ballon uit de kringen te slaan en van de grond te houden. De kring moet dus zo groot zijn, dan er niet een groot middenstuk is en toch ver genoeg om de ballon over de ander te kunnen slaan. Zo gebruik je handen en voeten en blijf je in beweging. Wie is de fanatiekste oudere in jouw groep?

Oud Hollandse spelletjes: sjoelen

Een potje sjoelen doet het altijd goed. Of je nu kind bent of tegen de tachtig loopt. De spelregels zijn simpel. Gooi zoveel mogelijk sjoelstenen door de gaten 1, 2, 3 en 4. Voor elke sjoelsteen die in het vak gaat, krijg je de punten die erop staan. Maar let op, door alles te spreiden kun je meer punten halen. Heb je overal 1 steen in, dan krijg je 20, 2 stenen 40 en zo verder.
Wil je allerlei oud Hollandse spelletjes als activiteit voor ouderen gaan doen?

>> Bekijk dan eens onze blog met de 25 klassiekers om te spelen.

Activiteiten voor ouderen sjoelen

Foto: EenVandaag

Creatieve activiteiten voor ouderen

Heb je een creatieve groep ouderen, ga dan lekker aan de knutsel. Wat we zelf heel leuk vinden, is dat er tegenwoordig zoveel keuze is aan kleurboeken voor volwassenen. Super leuk om te doen en goed voor de fijne motorriek.

Wil je het in je verzorgingshuis gelijk wat gezelliger maken? Ga dan bijvoorbeeld bloemen knutselen. Op Pinterest vindt je super veel leuke ideeën om dit te doen.

Zelf hebben we twee leuke gratis boekjes gemaakt met allerlei knutsel ideeën voor Halloween en voor Kerst. Hierin hebben we handige voorgetekende templates gemaakt, dus het is eenvoudig om te maken. Genoeg keuze dus als je op zoek bent naar creatieve activiteiten voor ouderen. 

E-book knutselideeën Kerst
Halloween knutselen

Gratis boekjes met creatieve activiteiten voor ouderen

Genoeg inspiratie voor activiteiten voor ouderen opgedaan?

We zouden hier nog heel lang door kunnen gaan met leuke activiteiten voor ouderen te benoemen. Maar uit dit lijstje kun je vast wel wat leuke dingen halen. We zijn benieuwd of je een van de spelletjes hebt gedaan en wat je er van vond. Laat je het ons weten in de reacties hieronder? 👇 Voor nu alvast heel veel speelplezier gewenst!

Meer Blogs over dit onderwerp
No related posts for this content
>