Speurtocht maken – de 20 leukste ideeën
Wat is er nou leuker dan met het kinderfeestje thuis een leuke speurtocht maken en deze uit te zetten voor jouw kind en zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes. Regelmatig zien we de pijlen van stoepkrijt bij ons voor de deur en dan weten we dat er ergens een speurtocht kinderfeestje is georganiseerd in de buurt.
Ontzettend leuk om de speurtocht onderdeel te laten zijn van het kinderfeestje thuis, maar niet altijd even makkelijk om een speurtocht met leuke speurtocht opdrachten te verzinnen. In deze blog hebben we de 20 leukste speurtocht ideeën voor jou op een rijtje gezet. Wil je dus zelf een speurtocht maken, dan heb je ruim keus uit de diverse leuke ideeën.
Heb je nu geen tijd om deze blog helemaal uit te lezen, maar ben je wel geïnteresseerd in een speurtocht maken voor een kinderfeestje of op school, dan kun je ook gewoon hier het E-book gratis downloaden. Ook handig om de tips nog eens na te lezen. Ze worden gratis naar je verzonden.
Heel veel plezier met het speurtocht maken voor jouw kinderfeestje thuis.
Inhoud
- 1 1. Spoorzoeken
- 2 2. Foto speurtocht maken
- 3 3. WhatsApp speurtocht maken
- 4 4. Speurtocht opdrachten
- 5 5. QR codes speurtocht maken
- 6 6. IJsstokjes code speurtocht
- 7 7. Reflectortocht
- 8 8. Speurtocht vragen
- 9 9. Kralenspeurtocht maken
- 10 10. Schatkaart speurtocht maken
- 11 11. Code speurtocht maken
- 12 12. Geocache
- 13 13. Natuursporen
- 14 14. Geursporen
- 15 15. Doe-het-zelf speurtocht maken
- 16 16. Bingo speurtocht maken
- 17 17. Dobbel speurtocht
- 18 18. Alfabet speurtocht
- 19 19. 10x links, 10x rechts
- 20 20. Voetstappen speurtocht
- 21 Tot slot
1. Spoorzoeken
We beginnen met de aller bekendste soort speurtocht die er is. Spoorzoeken is de meest voorkomende speurtocht die er is. Heel simpel je hebt een begin- en een eindpunt nodig (vaak je eigen huisadres) en hebt dan de keuze uit diverse mogelijkheden:


2. Foto speurtocht maken
Een erg leuke speurtocht met niet teveel voorbereidingstijd is de speurtocht met foto's. Het werkt als volgt: je geeft de groep één of meerdere a4-tjes mee met allemaal foto's erop. Elke foto geef je een nummer en een letter. De kinderen lopen vanuit het beginpunt een bepaalde kant op en moeten op zoek naar foto nummer 1. Als ze die gevonden hebben (begin met een makkelijke foto, zodat ze leren hoe het werkt), kijken ze op de foto, waarop naast het foto nummer ook een pijltje staat welke kant ze op moeten.
Een leuke variant hierop is om een foto te maken met jezelf erop en dan te wijzen welke kant de kinderen op moeten. En voor de echte handige Harries, die fotoshoppen er gewoon een bekend persoon bij op die de richting aan wijst, want laten we eerlijk zijn: Barbie of een stoere piraat die je de weg wijst, dat is natuurlijk super gaaf.
3. WhatsApp speurtocht maken
Dit is voor de iets oudere kinderen, die nog wel speurtocht opdrachten leuk vinden, maar die je niet meer aan het lopen krijgt door met stoepkrijt op de weg pijlen te tekenen. De kinderen lopen een route en krijgen via WhatsApp de speurtocht opdrachten door ge-appt. Die moet je dus van tevoren al even maken.

Indien de kinderen zelf nog geen smartphone hebben, kun je ze met 1 telefoon op pad laten gaan. Zijn de kinderen wat ouder en hebben ze wel al hun eigen smartphone, dan maak je eerst een WhatsApp groep aan, zodat meerdere kinderen de apps kunnen lezen.
De speurtocht opdrachten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit: een muziekfragment sturen met daarna de opdracht. "Wie is de artiest die dit zingt. Als het aantal letters van de voornaam van de artiest oneven is ga je links, anders ga je rechts". Je kunt foto's sturen die ze moeten vinden en bij de vindplaats kun je alsnog (met stoepkrijt bijvoorbeeld) de richting aan geven. Of je stelt een vraag over de foto, welke bepaalt welke kant ze op moeten in deze WhatsApp speurtocht.
4. Speurtocht opdrachten
Je legt de kinderen uit dat jullie een speurtocht gaan lopen, maar elke keer als we meerdere kanten op kunnen, moeten de kinderen eerst een speurtocht opdracht oplossen. Jij maakt van tevoren de speurtocht opdrachten en bij elke kruising geef je de kinderen een speurtocht opdracht. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een paar speurtocht opdrachten bedacht die jij voor deze soort speurtocht kunt gebruiken:
5. QR codes speurtocht maken
Iedereen heeft ze wel eens gezien, maar 50% van Nederland vraagt zich af wat het is en wat het doet. Een QR code is code die door een QR reader gelezen kan worden en een soort van link is naar een website. Dat maakt deze soort van speurtocht niet voor iedereen geschikt, want je hebt een website nodig waar je opdrachten van tevoren op kan zetten.

Maar je kunt natuurlijk ook de speurtocht opdrachten gaan maken over websites die gewoon bestaan en daar vragen over stellen.
Hoe werkt het ? Je gaat naar een website, kopieert daar de URL (dus de adresregel van de website). Je gaat naar de volgende website: http://nl.qr-code-generator.com, waar je de URL in plakt. Die website maakt daar een code van en die download je vervolgens en print je uit.
Vervolgens plak je de QR codes op lantaarnpalen, hekken, elektriciteitskastjes. De kinderen moeten zoeken naar de QR codes en met behulp van hun smartphone. Wel van tevoren nog even een QR reader er op zetten. Ze houden de smartphone voor de QR code en de telefoon gaat naar de website van jouw keuze. Je kunt ze van tevoren al de vragen mee geven over de websites.
Voorbeeld: op www.groepsspellen.nl laat je ze uitkomen en dan stel je een vraag: 'vanaf welke leeftijd kunnen kinderen het spel Wie is de Saboteur spelen ?' De kinderen komen met de QR code op de website en zoeken het antwoord op. Je zet er bij: 'indien het antwoord oneven is, gaan jullie linksaf, anders rechtsaf.'
Zo kun je dus deze speurtocht maken.

6. IJsstokjes code speurtocht
De houten ijsstokjes niet weg gooien, maar verzamelen. Al naar gelang de lengte van jouw speurtocht heb je er meer of minder nodig. Maar met 20 a 30 ijsstokjes kun je soort speurtocht maken. Op de IJsstokjes schrijf je van boven naar beneden eerst 1 cijfer en dan 5 letters, maar niet zo maar. Als je namelijk alle ijsstokjes in de goede volgorde naast elkaar legt - dus van 1 naar 20 of 30, dan ontstaan er zinnetjes.
Onderweg moeten ze dus zoveel mogelijk ijsstokjes verzamelen en dus kun je deze speurtocht maken in combinatie met bijvoorbeeld spoorzoeken (nr 1. uit deze blog).
7. Reflectortocht
Maar wat nou als je de speurtocht niet overdag doet, maar 's avonds in het donker. Als de kinderen wat ouder zijn, durven ze het wel aan. Een beetje spanning is natuurlijk hartstikke leuk. En misschien moet je als ouder dan gewoon even meelopen. De reflectortocht maak je door op palen, hekken enzovoort allerlei stukjes aluminiumfolie te plakken. Je geeft de kinderen een paar zaklampen mee en daarmee schijnen ze in het rond om hun route te vinden. Niet de aluminiumfolie ophangen bij een kruispunt maar tientallen meters er achter, zodat ze alle richtingen op moeten zoeken waar ze heen moeten. Deze speurtocht zullen ze nooit meer vergeten.
Wil je nu verder lezen? Of vind je het handig als we je de 20 tips (gratis) toesturen?
Je kunt ze dan op een later tijdstip doorlezen en je ontvangst ze in een handig document om te gebruiken.
8. Speurtocht vragen
Van tevoren verzin je diverse speurtocht vragen. Leuk natuurlijk als het over de kinderen zelf gaat die vragen, maar uiteraard ben je vrij om hier helemaal je eigen speurtocht vragen te bedenken. Vervolgens kun je 2 dingen doen:

9. Kralenspeurtocht maken
Deze speurtocht is met name leuk met kleinere kinderen (4-7 jaar) tijdens het kinderfeestje thuis. De kinderen krijgen een kralenketting. Bij elk kruispunt moeten ze een kraal bekijken op de ketting die bepaalt welke kant ze op moeten. Blauw staat bijvoorbeeld voor linksaf, rood voor rechtsaf en groen voor rechtdoor. Ook hier kun je weer 2 leuke varianten spelen:

10. Schatkaart speurtocht maken
Jongens zijn graag piraten, dat wil zeggen tot een bepaalde leeftijd. Maar een echte schatkaart en aan het einde een echte schat (een klein kistje wat gevonden wordt, is natuurlijk al een echte trofee, zeker als je er ook nog wat snoep in legt, wat ze mogen uitdelen), dat is natuurlijk één van de super leukste speurtocht ideeën.
En de schatkaart moet natuurlijk wel een beetje op een echte schatkaart lijken. Dus hier een korte uitleg hoe je je eigen schatkaart maakt.
Laat een theezakje in heet water een tijdje koken en dompel het onder. Strooi wat koffiepoeder op je schatkaart. Haal het theezakje uit het water (kijk uit het water is heet) en wrijf met het natte theezakje over het poeder heen. Hierdoor ontstaan bruine vlekken op je kaart. Je kunt bijvoorbeeld een haardroger gebruiken om hem snel op te laten drogen of leg de kaart op de verwarming. Als de schatkaart droog is, rol je het papier met een deegroller plat. Eventueel kun je daarna nog wat koffie, kaneel of thee over het oppervlak heen wrijven. De vezel van het papier zal hierdoor mooi donker kleuren waardoor een mooi oud effect ontstaat dat vergelijkingen toont met een perkament rol. Dan als laatste de schatkaart nog even insmeren met olijfolie. Dan blijft de kaart langer goed.
11. Code speurtocht maken
Als je deze speurtocht gaat maken, dan kies je voor code tekens. Je kunt bijvoorbeeld voor Japanse tekens kiezen, Chinese tekens, Griekse letters. De kinderen krijgen een decodeerblad mee, waarop ze de tekens kunnen decoderen.

Zo vinden ze op de route elke keer codes die dan omgezet in letters een woord of zin vormen. Je kunt deze speurtocht samen doen met Spoorzoeken (nr 1.), maar je kunt ook door het decoderen van een paar tekens vertellen waar de kinderen daarna heen moeten.
Codes werken altijd goed, het heeft iets van geheimschrift en dus spannend. Er zijn ook pennen te koop waarvan de tekst alleen zichtbaar is door een lamp te schijnen op het papier. Genoeg dingen, waar kinderen met grote ogen en verbazing naar zullen kijken. Codes gebruiken is dus ook één van de leukere speurtocht ideeën.

12. Geocache
In een eerdere blog over de leukste spellen voor grote groepen hebben we Geocaching al eens beschreven. Het is een app op je smartphone en zelfs met de gratis versie kun je de kinderen laten zoeken naar de schatten die dichtbij liggen. In elke wijk liggen ze.
Vaak verstopt in kleine kistjes, fotorolletjes. Je gaat samen met de kinderen op zoek; je klikt een schat aan en dan krijg je te lezen hoeveel meter het lopen is en welke kant op.
De schatten liggen altijd in het zicht (dat wil zeggen: onder een bankje vastgeschroefd, aan een hekje gemonteerd etc), dus graven hoef je niet te doen.
Let op: Geocaching schatten netjes weer dichtmaken en op dezelfde plek verstoppen. Ze liggen er namelijk voor elke liefhebber. www.geocaching.com
13. Natuursporen
We hebben het al even eerder over speurtochten met sporen gehad. Naast het stoepkrijt kun je dan denken aan natuurlijke sporen. Maak eens een pijl van takken of stenen of andere dingen die je in de natuur kan vinden. Je kunt ook deze speurtocht maken samen met een groep kinderen en dan laat je de andere groep kinderen (die bijvoorbeeld dan binnen een activiteit eerst hebben) zoeken.
14. Geursporen
Deze moet je niet doen als het een regenachtige dag is, maar geursporen zijn erg leuk om uit te zetten bij het speurtocht maken. Je kunt bijvoorbeeld meerdere geuren gebruiken: een parfum voor de juiste route en allerlei vieze geurtjes voor de verkeerde routes. Uienlucht, pindakaaslucht zijn sterke geuren.
Je kunt kiezen voor papiertjes of touwtjes die je ophangt en die een geur meegeven. Heerlijk om de gezichten te zien als ze met de groep aan het snuffelen zijn.

15. Doe-het-zelf speurtocht maken
Waarom zelf al die voorbereiding? Laat de kinderen maar zelf een speurtocht maken. Je geeft ze een aantal keuzes (touwtjes, stoepkrijt, papier, pen) en laat ze zelf met creatieve speurtocht ideeën komen. Natuurlij heb jij al lang deze blog ideeën in je hoofd, dus je helpt ze een beetje op weg. Je splitst vervolgens tijdens het kinderfeestje thuis de groep in meerdere groepjes en ze gaan vervolgens elkaars speurtocht lopen.
16. Bingo speurtocht maken
Deze soort speurtocht betekent dat je een A4 maakt met daarop 25 vakjes. In die vakjes zet je een foto, of een letter of een ander teken. Vertel de groep dat ze alle 25 bijvoorbeeld foto's ergens in de wijk in het echt terug kunnen vinden. Je geeft aan waar de grens is tot waar ze mogen zoeken en je geeft ze in kleine groepjes een bepaalde tijd om te zoeken. Je geeft ze een smartphone of fototoestel mee. Ze moeten van elke plek die overeenkomst met een foto zelf ook een foto maken als bewijs dat ze het gevonden hebben. Je speurtocht kinderfeestje zal een groot succes zijn.
Ook kun je opdrachten zetten in de 25 vakjes van dingen die de groepen moeten zoeken en moeten mee terug nemen naar huis. Bijvoorbeeld: een paardenbloem, een regenworm, een madeliefje, 5 grassprieten, een handje zand, een diertje etc etc.

17. Dobbel speurtocht
Eigenlijk officieel geen speurtocht, maar wel erg leuk om te spelen. Je verdeelt de groep in meerdere kleine groepjes. Bij kleine kinderen is het handig dat er een ouder mee loopt. Je geeft de kinderen een dobbelsteen en ze gaan hiermee op pad. Bij elk kruispunt waar ze komen, moeten ze de dobbelsteen gooien.
Kunnen ze alleen linksaf of rechtsaf dan betekent 1, 2 of 3 dat ze links gaan en 4, 5 of 6 dat ze rechts gaan. En kunnen ze ook nog rechtdoor, dan is 1 en 2 linksaf, 3 en 4 rechtdoor en 5 en 6 rechtsaf. Ze gooien totaal 20 keer. Na die 20 keer kijken jullie waar de groep geëindigd is. De groep die het verst van huis is, wint het spel.
Je kunt heel makkelijk op Google Maps kijken welke groep qua afstand het verst is gekomen.
18. Alfabet speurtocht
De route wordt gelopen van A tot Z. Bij wat oudere kinderen kun je de speurtocht maken door ook van A tot Z te gaan, maar elke keer sla je 2 letters over. Dus bij het eerste kruispunt staan 3 letters op een papiertje met daarbij een richting. A (links) G (recht uit) R(rechts) bijvoorbeeld. Aangezien ze eerst de A moeten doen, gaan ze links af. Bij de volgende kruising moeten ze B kiezen (of bij oudere kinderen dus D). De eerste paar keer zal het ze gemakkelijk af gaan, maar het zijn kinderen, dus de concentratie een heel alfabet vol houden.... dat valt vaak nog niet mee.
19. 10x links, 10x rechts
In deze speurtocht hebben de kinderen maar 1 opdracht. Bij de eerste kruising die ze tegen komen, gaan ze links. Het kruispunt daarna gaan ze rechts. Daarna weer links, net zo lang tot ze 10 keer links en 10 keer rechts zijn geweest.
Bij de kruising die daarna komt, stopt het spel.

NB. 10 keer links en 10 keer rechts is moeilijk om te spelen, omdat het best een behoorlijke afstand kan worden. Dus check de route zelf van te voren. Laat een ouder bij het beginpunt het spel uitleggen en de groepen één voor één op pad sturen en bij het eindpunt laat je een ouder staan die de groepen opwacht.
Je zult merken dat de kinderen vaak niet op de eindbestemming goed aankomen. Dit spel is daarom alleen geschikt voor kinderen die zelf de verkeersregels goed kennen en toepassen en zonder begeleiding dus in het verkeer kunnen deelnemen. Eventueel kan het spel met de fiets worden gedaan, afhankelijk van de afstand. En je bent als organisator vrij om er 5 keer links en rechts van te maken natuurlijk.
20. Voetstappen speurtocht
Neem 4 schoenen mee, 1 linker schoen en 1 rechterschoen van hetzelfde paar, 2 andere schoenen. Van tevoren maak je een afdruk van alle 4 de schoenen op een A4 pagina en zet de betekenis van de afdruk erbij. De kinderen krijgen de 4 A4 pagina's mee op speurtocht. Bij elk kruispunt zet je een schoenafdruk met de linkerschoen of rechterschoen van hetzelfde paar. Het betekent linksaf slaan of rechtsaf slaan. De 2 andere afdrukken gebruik je voor om eventueel rechtdoor te lopen en om een extra opdracht te geven alvorens ze door mogen lopen. Je laat ze een liedje zingen, je geeft ze een rekensom, noem maar op. Zo kun je deze geweldige speurtocht maken.
Tot slot
We hopen dat je hiermee genoeg inspiratie hebt gekregen voor het speurtocht maken. Dat gaat je ongetwijfeld lukken. Mocht je liever een kant-en-klare speurtocht spelen, dan adviseren we je een van twee Speurtochten.
Misschien wil je naast een speurtocht ook nog wel andere spelletjes tijdens het kinderfeestje thuis spelen. Dan hebben we bij groepsspellen.nl een mooie mix van kinderspellen voor jou.
Mocht je nog meer inspiratie zoeken voor speurtochten, kijk dan ook eens op Pinterest. Hier staan ontzettende veel extra ideeën nog. Dat moet goed komen toch ?
Kijk rustig rond op onze site bij onze spellen voor kinderfeestjes Naast spellen voor kinderen bieden we ook leuke spellen aan die je kunt spelen met een grote groep volwassenen. Meer info over onze groepsspellen?
Hulp nodig of vragen, neem via [email protected] /+31 6 837 77853 met ons op, we helpen je graag.
We hopen je met deze speurtocht opdrachten veel inspiratie hebben gegeven om jullie eigen speurtocht te maken. Heb je wat aan deze 20 tips gehad? Delen van dit bericht wordt gewaardeerd.

Wij zijn Richard en Marjolein en al 20 jaar maken wij groepsspellen, waarvan de laatste 5 jaar via groepsspellen.nl. Vanuit onze passie voor spellen, creëren en ontwikkelen we de spellen helemaal zelf. Voor kleine en grote groepen volwassenen en kinderen en allemaal te spelen thuis, op school of een andere zelf gekozen locatie. En met jullie feedback zijn we in staat om de spellen zo te maken dat ze gegarandeerd zorgen voor een geweldige middag of avond. Heb je wat aan onze tips gehad? Delen van dit bericht wordt gewaardeerd.
hoi! dit is echt leuk zeg! ik maak voor school ook een soort speurtocht! echt heel leuk!
Hoi,
Leuk om te lezen! Veel plezier met de speurtocht op school :-).
vriendelijke spelgroet,
Richard en Marjolein
Bij de qr-code heb je geen qr-code reader app nodig. Je kan het ook doen met de app camera die automatisch op je telefoon staat. Richt de camera op de qr-code en je krijgt een melding. Klik op die melding en je gaat naar de site.
Hoi Niek,
Bedankt voor je opmerking. Je hebt gelijk. Bij de meeste smartphones heb je tegenwoordig geen aparte QR-reader meer nodig, maar kan het gewoon met je camera. Bij sommige oudere smartphones horen we weleens dat je nog een apart QR-reader nodig hebt.
Met vriendelijke spelgroet,
Richard en Marjolein Schreurs
Hele leuke ideeën – daar kunnen we vast wat mee! Bedankt
leuke ideeen , ik heb er een paar uitgehaald en mijn eigen fantasie ook geprikkeld